Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1122

Valahol olvastam, hogy a kivi eredetileg a kínai folyópartokat kísérő galériaerdők futónövénye, innen származik a vízigényessége.

 

Én azért még ennél apróbbaknak is örülnék... csak Rappai öntermékeny helyett olyat adott el nekem kemény pénzen, ami bakvirágú...

Előzmény: grifi (1120)
grifi Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1121

Most már elállt, de reggel óta havazott - néha szakadt - nálunk, itt fent meg is maradt valamennyi. Na nem baj, még úgysem láttam havas datolyaszilvákat. :)

A fa lombja nem bírta az éjszakai hideget, és néhány óra alatt "lelombozódott", most így néz ki. A gyümölcsök fürtökben lógnak, nem tudom, hány kg lehet.

Most látszik, hogy a fán még bőven elférne egy csomó gyümölcs. :)

 

 

 

grifi Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1120

A korán jött hideg miatt le kellett szednünk a kivit, ez az idei "hatalmas" termés. :)

Idén elég apró szemű lett, bár vannak szép nagyok is közte. Tavaly termett először, a 33 db kb. 3 kg volt, idén a 113 db csak kb. 6,5 kg lett. A másik tő idén termett először, kemény 3 db-ot.

Rájöttem, hogy a kivi nagyon víz- és tápanyagigényes, jövőre jobban fogok erre figyelni.

 

grifi Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1119
Én egyszer kóstoltam jujubát, ami horvátországból származott, és még kemény volt. Hát, nem nyűgözött le különösebben. Viszont ha aszalva, szirupba áztatva tényleg finom, akkor lehet, hogy én is megpróbálkozom egy növénnyel.
Előzmény: Flanell (1118)
Flanell Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1118

Eddig csak magától aszalódva ettük. Frissen nekem nem túl jó, de mikor megbarnul a belseje, és megaszalódik, akkor a datolyához hasonló íze van. Igaz, nem túl jellegzetes.

Most akarom cukorszirupba áztatni, hogy a pálmadatolyához hasonló gyümölcsöm legyen. (Azt is cukorszirupba áztatják.)

Előzmény: grifi (1117)
grifi Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1117

Gyönyörű! :)

Milyen az íze? Csak frissen fogyasztjátok?

Előzmény: Flanell (1100)
grifi Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1116

Majd számolj be, hogy milyen ízű! :)

A miénk még a fán van, remélem, nem tett kárt benne ez a hideg.

 

Előzmény: totoro_hun (1115)
totoro_hun Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1115
Leszedtem a datolyaszilváim. Csak igy leszedve látszott igazán milyen szép nagyok.
Mondjuk nincsenek illuzióim, ha sok lesz a fán nyilván a méretük is más lesz.
A lényeg: Átlagsúly, kb. 35 dkg. A legnagyobb gyümölcs 41 dkg-os, a legkisebb 28 dekás volt.
Len Creative Commons License 2006.11.02 0 0 1114
Majd lefényképezem, hogy megmutassam, milyen mulatcságos lett a csomagolás:-)
Előzmény: Tozatu (1113)
Tozatu Creative Commons License 2006.11.02 0 0 1113
-5 után ajánlatos takarnod legalább a tövét,mert így ha vissza is fagy,kihajt.
Előzmény: Len (1103)
Arth_ur Creative Commons License 2006.11.02 0 0 1112

Már feleségemnek is egyre jobban tetszik a datolyaszilva. Jövőre "nem ússzuk meg" a vásárlást. Csak még nem tudom, minek a helyére tegyem...

 

Nálam tegnap ért véget a fügeszezon. Az egyik bokron kerek 100 szem érett be, a másikon csak harmada.

Persze az volt az édesebb, finomabb... :-) 

Előzmény: bombaba (1111)
bombaba Creative Commons License 2006.11.02 0 0 1111
Jól látod bizony :)
Előzmény: Taxus (1110)
Taxus Creative Commons License 2006.11.02 0 0 1110
Ha jól látom ez Diospyros azaz kakiszilva?
Előzmény: bombaba (1108)
bombaba Creative Commons License 2006.11.02 0 0 1109
Bocs, 2x ment fel a kép.
Előzmény: bombaba (1108)
bombaba Creative Commons License 2006.11.02 0 0 1108
Olyan szépen szinesedett a levele, hogy alig győztem fényképezni. (Persze, első évét tölti nálam, pár év múlva biztos nem fogok ennyit ugrálni körülötte.)
Tavasszal vettem, volt kb 30 cm, most kb 160 cm. Mint látható, edényben van, nálam télen a fagyvédelem a pincében történik. Azt az instrukciót kaptam hozzá, hogy akkor nem kell takarni télen, ha már beparásodott a törzse.
Előzmény: kacsura (1091)
bombaba Creative Commons License 2006.11.02 0 0 1107
Ha olyan állapotban szeded le, amikor már nem teljesen éretlen, szobahőmérsékleten pár nap alatt megérik. Éretlenül leszedve nem lesz olyan jó izú, csak beráncosodik.
Itt van életem első saját szőröskivi-termése, kb 3.5 kg, 95 db, és elég apró. Van még egy szőrös fajtám, azon van még 2 db.
Előzmény: Taxus (1081)
Flanell Creative Commons License 2006.11.01 0 0 1106

Á, nem. Csak hobbiból termelgetek ezt-azt, zöldséget, gyümölcsöt, dísznövényt, amit a szüleim adnak el.

A mai világban persze az a hobbi a trendi, ami viszi a pénzt, és minden snassz, ami hozza, de majdcsak túlélem valahogy a társadalom megvetését.  :)

Előzmény: Len (1105)
Len Creative Commons License 2006.11.01 0 0 1105
Akkor te főállású kertész vagy. Ez igen!
Előzmény: Flanell (1104)
Flanell Creative Commons License 2006.11.01 0 0 1104

Bennem is felmerült már az ötlet, mivel amúgy "rendes" gyümölcsöket termelek piacra. 

De hát ilyen időben kiülni vele?  :)

Előzmény: Taxus (1102)
Len Creative Commons License 2006.11.01 0 0 1103
Véditek a gránátalmát? Az idén telel kinn először nálunk.
Taxus Creative Commons License 2006.11.01 0 0 1102

Ez igen, nem semmi!

Lehetne vinni a piacra (és szemenként árulni, mint egzotikus gyümölcsöt).

Előzmény: Flanell (1100)
Flanell Creative Commons License 2006.11.01 0 0 1101
Így a képen alig látszik gyümölcs, pedig a levelek alatt is ugyanilyen csimbókok csordái voltak.
Előzmény: Flanell (1100)
Flanell Creative Commons License 2006.11.01 0 0 1100

Tegnapelőtt megejtettem a jujubaszüretet.

(Így nézett ki egy ág.)

Nem szemezgettem, hanem megfogtam egy ágat, végighúztam rajta a kezem, és a gyümölcs a hulló levelekkel együtt az alá helyezett ládába szóródott. (A többit meg felszedtem a földről. :) Így is 3 órába telt. A végén 2 vödör és az állóventillátor segítségével kiszeleltem, mint a babot.

 

2 dolgot tanultam idén:

- Nem szabad metszetlenül hagyni, mert igaz, hogy duplája lett, három 10-es rekesszel, de jóval kisebbek.

- Akárki akármit mond, nem szabad megcsípni a dérnek. Kellemetlen utóíze lett a 2 héttel ezelőtti fagytól. Tavaly 2 menetben szedtem, a második adagot ugyanígy megcsípte a fagy, és meg is romlott.

Idén megpróbálom kandírozni és lekvárítani.

Flanell Creative Commons License 2006.11.01 0 0 1099
A jövő hét végéig nem mond nagyobb fagyot, mint eddig volt. Még most is érik a fán, nem csak sárgul, mint a pincében.
Előzmény: totoro_hun (1097)
Flanell Creative Commons License 2006.11.01 0 0 1098
Tavaly egy rekesz jujuba jutott hasonló sorsra...
Előzmény: Taxus (1096)
totoro_hun Creative Commons License 2006.11.01 0 0 1097
Az én datolyaszilváim még mindig nem sárgultak be teljesen. Egyelőre nincs fagykár, de sajna jön a hideg :( Meddig hagyjam még őket a fán? Amig nem kopaszodik le addig maradhatnak?
Taxus Creative Commons License 2006.10.31 0 0 1096
Na ez különleges lesz, ilyet is ritkán lehet inni Diospyros kaki pálinka.
Előzmény: Flanell (1094)
Flanell Creative Commons License 2006.10.31 0 0 1095

A papau már hetek óta szép aranysárga. Dísznövénynek kiváló lenne, de én nem azért ültettem...

Flanell Creative Commons License 2006.10.31 0 0 1094

 

Így lekopaszodott egy nap alatt.

Sajnos, úgy néz ki, a gyümölcsök is kaptak, és ha tényleg fagyfoltokat látok, akkor nem fognak beérni. Mennek a vegyes cefrébe.

Sok van rajta, de aprók.

Taxus Creative Commons License 2006.10.31 0 0 1093

Én ez első 2 évben gyékénnyel takartam, a tövéhez vastagon tettem avart, de mivel gyorsan nő idén már nem tudom takarni. Bírja a hazai teleket, bár attól függ hol laksz. Városokban, Bp-en, az ország nyugati és déli részén, déli lejtőkön, stb. semmi baja nem lesz. Nekem sosem fagyott meg télen, csak tavasszal, mikor szépen kihajtott tavaly árilisban és a hó végén jött egy éjszakai fagy lefagyott a új levélzete, de hamar kiheverte, pár hét múlva újra hajtott.

Szerintem idén vedd körbe léccel, dróttal, majd gyékénnyel és tegyél bele avart a biztonság kedvéért.

Előzmény: kacsura (1091)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!