Most már elállt, de reggel óta havazott - néha szakadt - nálunk, itt fent meg is maradt valamennyi. Na nem baj, még úgysem láttam havas datolyaszilvákat. :)
A fa lombja nem bírta az éjszakai hideget, és néhány óra alatt "lelombozódott", most így néz ki. A gyümölcsök fürtökben lógnak, nem tudom, hány kg lehet.
Most látszik, hogy a fán még bőven elférne egy csomó gyümölcs. :)
A korán jött hideg miatt le kellett szednünk a kivit, ez az idei "hatalmas" termés. :)
Idén elég apró szemű lett, bár vannak szép nagyok is közte. Tavaly termett először, a 33 db kb. 3 kg volt, idén a 113 db csak kb. 6,5 kg lett. A másik tő idén termett először, kemény 3 db-ot.
Rájöttem, hogy a kivi nagyon víz- és tápanyagigényes, jövőre jobban fogok erre figyelni.
Én egyszer kóstoltam jujubát, ami horvátországból származott, és még kemény volt. Hát, nem nyűgözött le különösebben. Viszont ha aszalva, szirupba áztatva tényleg finom, akkor lehet, hogy én is megpróbálkozom egy növénnyel.
Eddig csak magától aszalódva ettük. Frissen nekem nem túl jó, de mikor megbarnul a belseje, és megaszalódik, akkor a datolyához hasonló íze van. Igaz, nem túl jellegzetes.
Most akarom cukorszirupba áztatni, hogy a pálmadatolyához hasonló gyümölcsöm legyen. (Azt is cukorszirupba áztatják.)
Leszedtem a datolyaszilváim. Csak igy leszedve látszott igazán milyen szép nagyok. Mondjuk nincsenek illuzióim, ha sok lesz a fán nyilván a méretük is más lesz. A lényeg: Átlagsúly, kb. 35 dkg. A legnagyobb gyümölcs 41 dkg-os, a legkisebb 28 dekás volt.
Olyan szépen szinesedett a levele, hogy alig győztem fényképezni. (Persze, első évét tölti nálam, pár év múlva biztos nem fogok ennyit ugrálni körülötte.) Tavasszal vettem, volt kb 30 cm, most kb 160 cm. Mint látható, edényben van, nálam télen a fagyvédelem a pincében történik. Azt az instrukciót kaptam hozzá, hogy akkor nem kell takarni télen, ha már beparásodott a törzse.
Ha olyan állapotban szeded le, amikor már nem teljesen éretlen, szobahőmérsékleten pár nap alatt megérik. Éretlenül leszedve nem lesz olyan jó izú, csak beráncosodik. Itt van életem első saját szőröskivi-termése, kb 3.5 kg, 95 db, és elég apró. Van még egy szőrös fajtám, azon van még 2 db.
Nem szemezgettem, hanem megfogtam egy ágat, végighúztam rajta a kezem, és a gyümölcs a hulló levelekkel együtt az alá helyezett ládába szóródott. (A többit meg felszedtem a földről. :) Így is 3 órába telt. A végén 2 vödör és az állóventillátor segítségével kiszeleltem, mint a babot.
2 dolgot tanultam idén:
- Nem szabad metszetlenül hagyni, mert igaz, hogy duplája lett, három 10-es rekesszel, de jóval kisebbek.
- Akárki akármit mond, nem szabad megcsípni a dérnek. Kellemetlen utóíze lett a 2 héttel ezelőtti fagytól. Tavaly 2 menetben szedtem, a második adagot ugyanígy megcsípte a fagy, és meg is romlott.
Az én datolyaszilváim még mindig nem sárgultak be teljesen. Egyelőre nincs fagykár, de sajna jön a hideg :( Meddig hagyjam még őket a fán? Amig nem kopaszodik le addig maradhatnak?
Én ez első 2 évben gyékénnyel takartam, a tövéhez vastagon tettem avart, de mivel gyorsan nő idén már nem tudom takarni. Bírja a hazai teleket, bár attól függ hol laksz. Városokban, Bp-en, az ország nyugati és déli részén, déli lejtőkön, stb. semmi baja nem lesz. Nekem sosem fagyott meg télen, csak tavasszal, mikor szépen kihajtott tavaly árilisban és a hó végén jött egy éjszakai fagy lefagyott a új levélzete, de hamar kiheverte, pár hét múlva újra hajtott.
Szerintem idén vedd körbe léccel, dróttal, majd gyékénnyel és tegyél bele avart a biztonság kedvéért.