szerintem a koala addig marad, amíg lehetőség lesz az egészségügyi reformra, valamint az egykulcsos adóra. A második dolgoban erősen kételkedek. Azonban végül is, előbb utóbb minden véget ér...
Be kellett látnom, hogy Magyarország a szó politikai értelmében elnéptelenedett. Lakosai vannak. Van népessége is, hiszen fogyatkozik. A népfenség alanya azonban, az a valaki, aki a népakaratot akarja, többé nem létezik. Mindig is jobb volt errefelé nem akarni, vagy külön-külön akarni kinek-kinek a magáét, elhúzott függönyök mögött, lehalkított hangon, baja ne származzék belőle. Egyáltalán, mire a nép nagyobbik része jog szerint akarhatott volna, kitört a huszadik század: diktatúrák, egypárti demokráciák, tekintélyuralmi rendszerek követték egymást, s gondoskodtak a nép neveléséről.
Rendben van, mondhatják, mi van ebben, nagy múltú demokráciák is ugyanide jutottak. Tömegtársadalom és tömegkultúra épp azt az állapotot jelentik, amelyben a közakarat személytelen automatizmusok útján képződik, és a közhatalmat szakapparátusok gyakorolják, miközben a fenséges nép szórakozik és fogyaszt. Nem politizál.
Csakhogy nem így van, mert a világnak azon a részén, ahol a népszuverenitás fogalmát ismerik, fennmaradt és komolyan számon kérhető a közérdekű döntések nyilvánossága, az ehhez nélkülözhetetlen, legalább látszólag független sajtóval egyetemben. Ennél is fontosabb, hogy a liberális éjjeliőr-államnak nem jut eszébe, hogy a politikai értelemben mély álomba merült nép zsebeit lépten-nyomon kiforgassa, kezére taposson, feje felől a házat, dereka alól az ágyat eladogassa. Ha így tesz, az éjjeliőrt elkergetik, tömegek özönlenek az utcára, érdemi információ jelenik meg a sajtóban, s a vélemények piacán valódi alternatívák szabatos megfogalmazására képes, erkölcsileg és anyagilag független értelmiség jut szóhoz, nem maszatolnak.
Közéleti vitáinkban a demokrácia emlegetése csak akkor nem képmutató hivatkozás egy fiktív, de legalábbis magatehetetlen és tiltakozásra képtelen személy akaratára, ha a szereplők igazolni tudják, miképpen nyertek felhatalmazást arra, hogy a mások nevében szóljanak.
Részlet: Lányi András, A népet le lehet váltani című írásából
Kuncze beszéde szabadfordításban kb. annyit tesz: szavazz rám, tenni nem teszek érted semmit, de adok tanácsot, hogy éld túl a nagy testvér baromságait.
Nem is értem, miről kellene nekem Simóval beszélnem?
Mondjuk azt (is) megkérdezhetném tőle, hogy Ő, Balla Gyuri és Várhegyi mennyit tett zsebre a szolnoki távfűtés koncesszióba adásáért, de erre úgysem válaszolna őszintén.
Ettől meg ugye merev lesz az ember véleménye, sőt, ökölbe szorul még a talpa is...
Persze tőle nem lettünk patyolatfehérek, de azért hallgattssék meg a másik fél elve is érvényesülhetne.
Simóval nekem ma már nincs tárgyalnivalóm, ugyanakkor tudom, amit tudok.
Volt szerencsém megtapasztalni...
Ti biztos meghallgattátok, mielőtt jelöltétek.
Az SZDSZ úgy teszi tönkre a maradék renoméját a szolnoki választók előtt, ahogy akarja. Ez engem közvetlenül nem érint, tekintve nem vagyok tagja a pártnak.
Hát ez jogos. Remélem azért valami 50 - 60 %-os eredményt fel lehet majd mutatni... Mondjuk érdekes lesz, mert úgy néz ki, hogy az adóteher még 2009-ben is magasabb lesz, mint tavaly volt...
Sárkány! Simóval szerintem beszélni kell, meghallgatni, sok érdekes dolgot tud. Nem tudom milyen ember, nem az én haverom, de egy biztos: komolyan gondolja a dolgát, teljesen normális, fegyelmezetten eljáró, dolgozó, külsős bizottsági tag volt.
Persze tőle nem lettünk patyolatfehérek, de azért hallgattssék meg a másik fél elve is érvényesülhetne.
Egyébként nagyon régen nekem is jó haverom volt Várhegyi, igaz szerencsére nem kellett vele üzletelnem :)