Keresés

Részletes keresés

bombaba Creative Commons License 2006.11.14 0 0 1146
A mozaik-virusra gondoltam, de annak a leveleken is vannak tünetei.
Egyébként olaszhonban élt ismerős szerint a boltokban kapható gyümik között nem ritka az, amelyiken kivül és/vagy belül fekete foltok vannak. Meglehet, ez csak esztétikai hiba.
Előzmény: Flanell (1145)
Flanell Creative Commons License 2006.11.14 0 0 1145
Néhány szavas angoltudásommal a betegségnevekhez próbáltam képeket keresni, de nem jártam sikerrel.
Előzmény: bombaba (1144)
bombaba Creative Commons License 2006.11.14 0 0 1144
Az alábbi oldalon van néhány lehetséges betegsége a gyüminek, ha megtalálod, mi lehet, talán lehet segiteni rajta. Ha nem, akkor marad a fejsze.

http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/japanese_persimmon.html
Előzmény: Flanell (1142)
elisua Creative Commons License 2006.11.13 0 0 1143
Köszönöm szépen a gyors választ.  Nagyon örülök, hogy én is a jövőben datolyaszilvafát tudok  ültetni és a sok hasznos tanácsot amit irtatok felhasználhatom.
Flanell Creative Commons License 2006.11.13 0 0 1142

Pl. >>innen<< .

Rappainál is van, de én most gondolkodom rajta, hogy a tőle vásárolt fát kivágom, mert már megint tele van fekete cirmokkal a gyümölcsök húsa. Évről-évre jobban. Valami vírus lehet. Semmi tőle vásárolt növényben nem volt örömem, csak bosszúságom.

Előzmény: elisua (1141)
elisua Creative Commons License 2006.11.13 0 0 1141

Sziasztok!

Annyi sok szépet olvastam a datolyaszilváról, hogy elhatároztam én is ültetek, de sajnos nem tudom hol lehet beszerezni? Ha tudnátok segíteni megköszönném.

totoro_hun Creative Commons License 2006.11.10 0 0 1140
Köszönöm szépen finom volt :) Volt bennem aggodalom, mert olvastam vhol hogy japánban a kisebb szemüeket kedvelik jobban mert azok izletesebbek.
De őszintén szólva semmi extra különbséget nem éreztem a boltihoz képest, nekem egykutya. Én eddig a boltban sharon néven futó izraeli, meg a khaki néven futó spanyolt kóstoltam, a khaki egy kicsit finomabb, az enyém ahhoz hasonlít jobban.
grifi Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1139
És hogy ízlett?
Előzmény: totoro_hun (1138)
totoro_hun Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1138
Na megettem az egyik befoltosodott datoylazsilvámat amit behoztam a melegre. Semmi bajuknem lett a fagytól egyszerűen előbb beérnek, és max annyi a kár hogy nem lesznek sokáig tárolhatók.
Taxus Creative Commons License 2006.11.07 0 0 1137

Érdekes, most nálam is pont ennyi 8,5 volt a minimum és 14,9 a maximum.

Ma láttam nálunk Dunakiszin is még ép levelekkel fügét. Egy hatalmas füge ház déli oldalán nagyon védett helyen, a külső levelek lefagytak, de a belsők még nem. Sajnos nekem nem ilyen védett a helyük.

Előzmény: grifi (1136)
grifi Creative Commons License 2006.11.06 0 0 1136
Ma hajnalban itt 8,5 fok volt a minimum, ebből 2-3 fokot szívesen átraktam volna tegnapelőttre...
totoro_hun Creative Commons License 2006.11.05 0 0 1135
Az én leszedett gyümölcseim is foltosak, majd meglátjuk, hogy beérnek avagy berohadnak. Engem jobban aggaszt az, hogy a korai fagy miatt ledobta az összes levelét, és látszik hogy a levélhelyek teljesen zöldek. Az ágak sem tudtak kellőképpen beérni, és így kopaszon nem tudom hogy mennyire lesz képes ezt pótolni.
grifi Creative Commons License 2006.11.05 0 0 1134

Sajnos elkiabáltam. :(

Tegnap még semmi sem látszott, de mára a gyümölcsök nagyobb része többé-kevésbé foltos lett. :(((

Le is szedtük gyorsan, bár most már mindegy. Így elsőre azért nem tűnik olyan vészesnek, kíváncsi leszek, mi lesz belőle...

 

Egyébként összesen 62 kg lett, úgyhogy elég jól megbecsültem ránézésre. :)

A régebbi 100 kg-os becslés kicsit túlzott volt, de jövőre talán már lesz annyi.

Előzmény: Flanell (1132)
Taxus Creative Commons License 2006.11.05 0 0 1133
Igen ez a hegyoldal és a lejtő eredménye, nem tud megülni a hideg, szélcsendes tiszta időben akkora a kisugárzás, hogy a földön 5 fokkal hidegebb alakulhat ki, mint 1-2 m magasan. Ezenkivül ilyenkor a hőmérsékleti inverzió miatt felfelé nő a hőmérséklet, hegytetőn magsabb, mint a völgyben. Nálam sajnos szélcsendes időben van hidegebb, ezért mérek minden évben -15 alatt.
Előzmény: grifi (1129)
Flanell Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1132

Akkor neked szerencséd van.

Sajnos, az enyém néhány kivételtől eltekintve még nincs rendesen beérve, utóérlelni kellene. Ha lehetne. Idén nagyon későn indult a kései tavasz miatt.

Tavaly vagy 15 szemet rajtahagytam szüretkor, mert az a néhány még nem volt rendesen megérve, és azok is így jártak, pár nap múlva megrohadtak.

Előzmény: grifi (1130)
grifi Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1131

Köszi! :)

Már kezdtek gyönyörűen pirosodni a levelek, amikor jött a hideg. :(

Egyébként így messziről ritkásnak tűnik a termés a fán, de szerintem lehet vagy 60 kg. Ha leszedtem, majd megmondom.

Előzmény: bombaba (1127)
grifi Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1130

Én nem látok semmilyen fagyásnyomot a gyümölcsökön, úgy tűnik, nincs semmi bajuk.

Szerintem kár lenne kidobni a gyümölcseidet! Több helyen is olvastam, hogy a datolyaszilvát lehet mélyhűtőben is tárolni, akár egészben, még keményen lefagyasztva.

Előzmény: Flanell (1126)
grifi Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1129

-4,5 fok volt nálam, nyílt helyen! Tavaly nov. 20.-án volt az első fagy, és dec. 31.-ig nem volt ilyen hideg, mint ma hajnalban.

Már megfigyeltem, hogy nálunk akkor lehet gond, ha széllel jön a hideg levegő, most pedig ez volt. Ha nem fúj a hideg szél, akkor itt általában nem tud veszélyesen lehűlni.

Szerencsére úgy látom, hogy a gyümölcsöknek semmi baja nem lett.

Előzmény: Taxus (1123)
grifi Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1128

Ez sajnos ismerős...

Én is így jártam, kétszer is. Most már ládaszámra szüretelhetném a kivit. :(

Előzmény: Flanell (1122)
bombaba Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1127
Gratulálok a kivitermésedhez, kb 20 db az előnyöd. Na meg az egész datolyaszilva-termés. Azon a fán tényleg elférne még jónéhány gyümölcs, főleg, hogy a levelek már nem foglalják a helyet rajta :)
Ahogy látom, a datolyaszilva-leveleknek megőszülni sem volt idejük. Az enyémen termés ugyan nem volt, de nagyon szépre szinesedtek a levelei. Legalább esztétikai élményt nyujtott már első évben.
A kivit én öntöztem lelkiismeretesen, de a tápanyagpótlásra én sem figyeltem, tavasszal rá kell hajtani. Ha jól emlékszem, egyszer már leirtam itt a fórumon, miből, mennyit és mikor kell adni neki. Ha valaki megtalálja, szóljon nekem is.
Előzmény: grifi (1120)
Flanell Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1126

Sokkal komolyabb gyümölcsök, mint az enyémek.

Viszont ezeknek is kampec, nem? Az enyémek legalábbis fagyfoltosak, ha beviszem, megrothadnak. Kénytelen leszek pálinkát gyártani belőlük.

Előzmény: grifi (1121)
Flanell Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1125

Én meg tavasszal vettem egy nagyobb lányt (remélem, a Jenny az lánynév...), meg a biztonság kedvéért egy kisebb noname öntermékenyülőt.

De eredetileg azért vettem csak 1-et, mert úgy gondoltam, hogy csak 1-nek van helye. És így is van.  :)  De majd futnak egymás ellen a kerítésen.

Előzmény: Taxus (1124)
Taxus Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1124

Én nem bíztam az öntermékenyülőben, ezért fiút és lányt is vettem.

Akkor fogok koppani, ha egyneműek lesznek!

Előzmény: Flanell (1122)
Taxus Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1123

Nem semmi termés! Egy ideig nem kell kivit venned.

Én tavaly ültettem, de veszettül nő, nem tudom jövőre hova futtassam. Még nem virágzott, a minikivi viszont már termett idén.

Annyira vízigényes, hogy ha kánikulában egy nap nem locsolom meg akkor kókad, második nap után már sérül a levélzete. Még jó, hogy egy mélyedésbe ültettem, amit fel lehet vízzel tölteni. Igaz nálam homokban nő, délre néző palakerítés előtt.

 

A végül is hány fok volt nálad az éjjel, nálam -3, a datolyaszilvád megmaradt?

Előzmény: grifi (1120)
Flanell Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1122

Valahol olvastam, hogy a kivi eredetileg a kínai folyópartokat kísérő galériaerdők futónövénye, innen származik a vízigényessége.

 

Én azért még ennél apróbbaknak is örülnék... csak Rappai öntermékeny helyett olyat adott el nekem kemény pénzen, ami bakvirágú...

Előzmény: grifi (1120)
grifi Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1121

Most már elállt, de reggel óta havazott - néha szakadt - nálunk, itt fent meg is maradt valamennyi. Na nem baj, még úgysem láttam havas datolyaszilvákat. :)

A fa lombja nem bírta az éjszakai hideget, és néhány óra alatt "lelombozódott", most így néz ki. A gyümölcsök fürtökben lógnak, nem tudom, hány kg lehet.

Most látszik, hogy a fán még bőven elférne egy csomó gyümölcs. :)

 

 

 

grifi Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1120

A korán jött hideg miatt le kellett szednünk a kivit, ez az idei "hatalmas" termés. :)

Idén elég apró szemű lett, bár vannak szép nagyok is közte. Tavaly termett először, a 33 db kb. 3 kg volt, idén a 113 db csak kb. 6,5 kg lett. A másik tő idén termett először, kemény 3 db-ot.

Rájöttem, hogy a kivi nagyon víz- és tápanyagigényes, jövőre jobban fogok erre figyelni.

 

grifi Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1119
Én egyszer kóstoltam jujubát, ami horvátországból származott, és még kemény volt. Hát, nem nyűgözött le különösebben. Viszont ha aszalva, szirupba áztatva tényleg finom, akkor lehet, hogy én is megpróbálkozom egy növénnyel.
Előzmény: Flanell (1118)
Flanell Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1118

Eddig csak magától aszalódva ettük. Frissen nekem nem túl jó, de mikor megbarnul a belseje, és megaszalódik, akkor a datolyához hasonló íze van. Igaz, nem túl jellegzetes.

Most akarom cukorszirupba áztatni, hogy a pálmadatolyához hasonló gyümölcsöm legyen. (Azt is cukorszirupba áztatják.)

Előzmény: grifi (1117)
grifi Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1117

Gyönyörű! :)

Milyen az íze? Csak frissen fogyasztjátok?

Előzmény: Flanell (1100)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!