A mozaik-virusra gondoltam, de annak a leveleken is vannak tünetei. Egyébként olaszhonban élt ismerős szerint a boltokban kapható gyümik között nem ritka az, amelyiken kivül és/vagy belül fekete foltok vannak. Meglehet, ez csak esztétikai hiba.
Köszönöm szépen a gyors választ. Nagyon örülök, hogy én is a jövőben datolyaszilvafát tudok ültetni és a sok hasznos tanácsot amit irtatok felhasználhatom.
Rappainál is van, de én most gondolkodom rajta, hogy a tőle vásárolt fát kivágom, mert már megint tele van fekete cirmokkal a gyümölcsök húsa. Évről-évre jobban. Valami vírus lehet. Semmi tőle vásárolt növényben nem volt örömem, csak bosszúságom.
Annyi sok szépet olvastam a datolyaszilváról, hogy elhatároztam én is ültetek, de sajnos nem tudom hol lehet beszerezni? Ha tudnátok segíteni megköszönném.
Köszönöm szépen finom volt :) Volt bennem aggodalom, mert olvastam vhol hogy japánban a kisebb szemüeket kedvelik jobban mert azok izletesebbek. De őszintén szólva semmi extra különbséget nem éreztem a boltihoz képest, nekem egykutya. Én eddig a boltban sharon néven futó izraeli, meg a khaki néven futó spanyolt kóstoltam, a khaki egy kicsit finomabb, az enyém ahhoz hasonlít jobban.
Na megettem az egyik befoltosodott datoylazsilvámat amit behoztam a melegre. Semmi bajuknem lett a fagytól egyszerűen előbb beérnek, és max annyi a kár hogy nem lesznek sokáig tárolhatók.
Érdekes, most nálam is pont ennyi 8,5 volt a minimum és 14,9 a maximum.
Ma láttam nálunk Dunakiszin is még ép levelekkel fügét. Egy hatalmas füge ház déli oldalán nagyon védett helyen, a külső levelek lefagytak, de a belsők még nem. Sajnos nekem nem ilyen védett a helyük.
Az én leszedett gyümölcseim is foltosak, majd meglátjuk, hogy beérnek avagy berohadnak. Engem jobban aggaszt az, hogy a korai fagy miatt ledobta az összes levelét, és látszik hogy a levélhelyek teljesen zöldek. Az ágak sem tudtak kellőképpen beérni, és így kopaszon nem tudom hogy mennyire lesz képes ezt pótolni.
Igen ez a hegyoldal és a lejtő eredménye, nem tud megülni a hideg, szélcsendes tiszta időben akkora a kisugárzás, hogy a földön 5 fokkal hidegebb alakulhat ki, mint 1-2 m magasan. Ezenkivül ilyenkor a hőmérsékleti inverzió miatt felfelé nő a hőmérséklet, hegytetőn magsabb, mint a völgyben. Nálam sajnos szélcsendes időben van hidegebb, ezért mérek minden évben -15 alatt.
Sajnos, az enyém néhány kivételtől eltekintve még nincs rendesen beérve, utóérlelni kellene. Ha lehetne. Idén nagyon későn indult a kései tavasz miatt.
Tavaly vagy 15 szemet rajtahagytam szüretkor, mert az a néhány még nem volt rendesen megérve, és azok is így jártak, pár nap múlva megrohadtak.
Én nem látok semmilyen fagyásnyomot a gyümölcsökön, úgy tűnik, nincs semmi bajuk.
Szerintem kár lenne kidobni a gyümölcseidet! Több helyen is olvastam, hogy a datolyaszilvát lehet mélyhűtőben is tárolni, akár egészben, még keményen lefagyasztva.
-4,5 fok volt nálam, nyílt helyen! Tavaly nov. 20.-án volt az első fagy, és dec. 31.-ig nem volt ilyen hideg, mint ma hajnalban.
Már megfigyeltem, hogy nálunk akkor lehet gond, ha széllel jön a hideg levegő, most pedig ez volt. Ha nem fúj a hideg szél, akkor itt általában nem tud veszélyesen lehűlni.
Szerencsére úgy látom, hogy a gyümölcsöknek semmi baja nem lett.
Gratulálok a kivitermésedhez, kb 20 db az előnyöd. Na meg az egész datolyaszilva-termés. Azon a fán tényleg elférne még jónéhány gyümölcs, főleg, hogy a levelek már nem foglalják a helyet rajta :) Ahogy látom, a datolyaszilva-leveleknek megőszülni sem volt idejük. Az enyémen termés ugyan nem volt, de nagyon szépre szinesedtek a levelei. Legalább esztétikai élményt nyujtott már első évben. A kivit én öntöztem lelkiismeretesen, de a tápanyagpótlásra én sem figyeltem, tavasszal rá kell hajtani. Ha jól emlékszem, egyszer már leirtam itt a fórumon, miből, mennyit és mikor kell adni neki. Ha valaki megtalálja, szóljon nekem is.
Nem semmi termés! Egy ideig nem kell kivit venned.
Én tavaly ültettem, de veszettül nő, nem tudom jövőre hova futtassam. Még nem virágzott, a minikivi viszont már termett idén.
Annyira vízigényes, hogy ha kánikulában egy nap nem locsolom meg akkor kókad, második nap után már sérül a levélzete. Még jó, hogy egy mélyedésbe ültettem, amit fel lehet vízzel tölteni. Igaz nálam homokban nő, délre néző palakerítés előtt.
A végül is hány fok volt nálad az éjjel, nálam -3, a datolyaszilvád megmaradt?
Most már elállt, de reggel óta havazott - néha szakadt - nálunk, itt fent meg is maradt valamennyi. Na nem baj, még úgysem láttam havas datolyaszilvákat. :)
A fa lombja nem bírta az éjszakai hideget, és néhány óra alatt "lelombozódott", most így néz ki. A gyümölcsök fürtökben lógnak, nem tudom, hány kg lehet.
Most látszik, hogy a fán még bőven elférne egy csomó gyümölcs. :)
A korán jött hideg miatt le kellett szednünk a kivit, ez az idei "hatalmas" termés. :)
Idén elég apró szemű lett, bár vannak szép nagyok is közte. Tavaly termett először, a 33 db kb. 3 kg volt, idén a 113 db csak kb. 6,5 kg lett. A másik tő idén termett először, kemény 3 db-ot.
Rájöttem, hogy a kivi nagyon víz- és tápanyagigényes, jövőre jobban fogok erre figyelni.
Én egyszer kóstoltam jujubát, ami horvátországból származott, és még kemény volt. Hát, nem nyűgözött le különösebben. Viszont ha aszalva, szirupba áztatva tényleg finom, akkor lehet, hogy én is megpróbálkozom egy növénnyel.
Eddig csak magától aszalódva ettük. Frissen nekem nem túl jó, de mikor megbarnul a belseje, és megaszalódik, akkor a datolyához hasonló íze van. Igaz, nem túl jellegzetes.
Most akarom cukorszirupba áztatni, hogy a pálmadatolyához hasonló gyümölcsöm legyen. (Azt is cukorszirupba áztatják.)