Keresés

Részletes keresés

grifi Creative Commons License 2006.11.20 0 0 1152

Elkezdtük eszegetni az idei datolyaszilva-termésünket, isteni finom!!!

Érezni rajta, hogy idén a nyár és az ősz is viszonylag meleg, napos időt hozott. Tavaly volt az eddigi leggyengébb ízű termés, a ritka csapadékos, hűvös nyár miatt.

Sajnos némelyik kicsit foltos lett a nov. 4.-i fagytól, de eddig nincs vele gond.

kinszky Creative Commons License 2006.11.19 0 0 1151
Na ez az! Termő fácskának már tizenezerforintos ára van, oltvány akad pár ezerért! Meggondolandó, de az oltvány rizikósabb nyilván, meg ha igaz 2-3 év mire terem? Aki hozzáértő, erősítsen meg.
Előzmény: Bubinko (1149)
bombaba Creative Commons License 2006.11.19 0 0 1150
A 1142.hsz-ben megtalálod a cimet, ára mérettől függ.
Előzmény: Bubinko (1149)
Bubinko Creative Commons License 2006.11.19 0 0 1149

Sziasztok,

2 kérdésem lenne: mégpedig, hogy hol lehet beszerezni datolyaszilva facsemetét a másik pedig, hogy kb milyen árban van egy ilyen.

Előre is köszönöm a válaszokat.

Muszáj 1-2 fát telepítenem, mert állandóan kénytelen vagyok kivásárolni a hypermarketeket :-) ...imádom!

kinszky Creative Commons License 2006.11.17 0 0 1148
Vettem ma két db hurmát a Lehelen, de még nem ettük meg. Venni fogok fát Benétől tavasszal. Képzeljétek, a honlapján olvastam, hogy a Ferihegyi reptér környékén van ültetvény. Ha én ezt előbb tudom! Arra lakom ...
Flanell Creative Commons License 2006.11.14 0 0 1147

Mozaik vírust még nem láttam gyümölcsben, nem tudom, hogy néz ki.

A datolyaszilvámon sem a levélen, sem a gyümölcs külsején nem látni foltot, csak a gyümölcs belsejében a koromfekete cirmokat.

Valóban, esztétikai hiba, sem a termés mennyiségére, sem minőségére nincs hatással. Ezért is nem vágtam még ki. De azért csak adna az ember (dicsekvésképpen  :) a rokonainak, ismerőseinek, de hát ebből nem lehet.

Előzmény: bombaba (1146)
bombaba Creative Commons License 2006.11.14 0 0 1146
A mozaik-virusra gondoltam, de annak a leveleken is vannak tünetei.
Egyébként olaszhonban élt ismerős szerint a boltokban kapható gyümik között nem ritka az, amelyiken kivül és/vagy belül fekete foltok vannak. Meglehet, ez csak esztétikai hiba.
Előzmény: Flanell (1145)
Flanell Creative Commons License 2006.11.14 0 0 1145
Néhány szavas angoltudásommal a betegségnevekhez próbáltam képeket keresni, de nem jártam sikerrel.
Előzmény: bombaba (1144)
bombaba Creative Commons License 2006.11.14 0 0 1144
Az alábbi oldalon van néhány lehetséges betegsége a gyüminek, ha megtalálod, mi lehet, talán lehet segiteni rajta. Ha nem, akkor marad a fejsze.

http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/japanese_persimmon.html
Előzmény: Flanell (1142)
elisua Creative Commons License 2006.11.13 0 0 1143
Köszönöm szépen a gyors választ.  Nagyon örülök, hogy én is a jövőben datolyaszilvafát tudok  ültetni és a sok hasznos tanácsot amit irtatok felhasználhatom.
Flanell Creative Commons License 2006.11.13 0 0 1142

Pl. >>innen<< .

Rappainál is van, de én most gondolkodom rajta, hogy a tőle vásárolt fát kivágom, mert már megint tele van fekete cirmokkal a gyümölcsök húsa. Évről-évre jobban. Valami vírus lehet. Semmi tőle vásárolt növényben nem volt örömem, csak bosszúságom.

Előzmény: elisua (1141)
elisua Creative Commons License 2006.11.13 0 0 1141

Sziasztok!

Annyi sok szépet olvastam a datolyaszilváról, hogy elhatároztam én is ültetek, de sajnos nem tudom hol lehet beszerezni? Ha tudnátok segíteni megköszönném.

totoro_hun Creative Commons License 2006.11.10 0 0 1140
Köszönöm szépen finom volt :) Volt bennem aggodalom, mert olvastam vhol hogy japánban a kisebb szemüeket kedvelik jobban mert azok izletesebbek.
De őszintén szólva semmi extra különbséget nem éreztem a boltihoz képest, nekem egykutya. Én eddig a boltban sharon néven futó izraeli, meg a khaki néven futó spanyolt kóstoltam, a khaki egy kicsit finomabb, az enyém ahhoz hasonlít jobban.
grifi Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1139
És hogy ízlett?
Előzmény: totoro_hun (1138)
totoro_hun Creative Commons License 2006.11.08 0 0 1138
Na megettem az egyik befoltosodott datoylazsilvámat amit behoztam a melegre. Semmi bajuknem lett a fagytól egyszerűen előbb beérnek, és max annyi a kár hogy nem lesznek sokáig tárolhatók.
Taxus Creative Commons License 2006.11.07 0 0 1137

Érdekes, most nálam is pont ennyi 8,5 volt a minimum és 14,9 a maximum.

Ma láttam nálunk Dunakiszin is még ép levelekkel fügét. Egy hatalmas füge ház déli oldalán nagyon védett helyen, a külső levelek lefagytak, de a belsők még nem. Sajnos nekem nem ilyen védett a helyük.

Előzmény: grifi (1136)
grifi Creative Commons License 2006.11.06 0 0 1136
Ma hajnalban itt 8,5 fok volt a minimum, ebből 2-3 fokot szívesen átraktam volna tegnapelőttre...
totoro_hun Creative Commons License 2006.11.05 0 0 1135
Az én leszedett gyümölcseim is foltosak, majd meglátjuk, hogy beérnek avagy berohadnak. Engem jobban aggaszt az, hogy a korai fagy miatt ledobta az összes levelét, és látszik hogy a levélhelyek teljesen zöldek. Az ágak sem tudtak kellőképpen beérni, és így kopaszon nem tudom hogy mennyire lesz képes ezt pótolni.
grifi Creative Commons License 2006.11.05 0 0 1134

Sajnos elkiabáltam. :(

Tegnap még semmi sem látszott, de mára a gyümölcsök nagyobb része többé-kevésbé foltos lett. :(((

Le is szedtük gyorsan, bár most már mindegy. Így elsőre azért nem tűnik olyan vészesnek, kíváncsi leszek, mi lesz belőle...

Egyébként összesen 62 kg lett, úgyhogy elég jól megbecsültem ránézésre. :)

A régebbi 100 kg-os becslés kicsit túlzott volt, de jövőre talán már lesz annyi.

Előzmény: Flanell (1132)
Taxus Creative Commons License 2006.11.05 0 0 1133
Igen ez a hegyoldal és a lejtő eredménye, nem tud megülni a hideg, szélcsendes tiszta időben akkora a kisugárzás, hogy a földön 5 fokkal hidegebb alakulhat ki, mint 1-2 m magasan. Ezenkivül ilyenkor a hőmérsékleti inverzió miatt felfelé nő a hőmérséklet, hegytetőn magsabb, mint a völgyben. Nálam sajnos szélcsendes időben van hidegebb, ezért mérek minden évben -15 alatt.
Előzmény: grifi (1129)
Flanell Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1132

Akkor neked szerencséd van.

Sajnos, az enyém néhány kivételtől eltekintve még nincs rendesen beérve, utóérlelni kellene. Ha lehetne. Idén nagyon későn indult a kései tavasz miatt.

Tavaly vagy 15 szemet rajtahagytam szüretkor, mert az a néhány még nem volt rendesen megérve, és azok is így jártak, pár nap múlva megrohadtak.

Előzmény: grifi (1130)
grifi Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1131

Köszi! :)

Már kezdtek gyönyörűen pirosodni a levelek, amikor jött a hideg. :(

Egyébként így messziről ritkásnak tűnik a termés a fán, de szerintem lehet vagy 60 kg. Ha leszedtem, majd megmondom.

Előzmény: bombaba (1127)
grifi Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1130

Én nem látok semmilyen fagyásnyomot a gyümölcsökön, úgy tűnik, nincs semmi bajuk.

Szerintem kár lenne kidobni a gyümölcseidet! Több helyen is olvastam, hogy a datolyaszilvát lehet mélyhűtőben is tárolni, akár egészben, még keményen lefagyasztva.

Előzmény: Flanell (1126)
grifi Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1129

-4,5 fok volt nálam, nyílt helyen! Tavaly nov. 20.-án volt az első fagy, és dec. 31.-ig nem volt ilyen hideg, mint ma hajnalban.

Már megfigyeltem, hogy nálunk akkor lehet gond, ha széllel jön a hideg levegő, most pedig ez volt. Ha nem fúj a hideg szél, akkor itt általában nem tud veszélyesen lehűlni.

Szerencsére úgy látom, hogy a gyümölcsöknek semmi baja nem lett.

Előzmény: Taxus (1123)
grifi Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1128

Ez sajnos ismerős...

Én is így jártam, kétszer is. Most már ládaszámra szüretelhetném a kivit. :(

Előzmény: Flanell (1122)
bombaba Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1127
Gratulálok a kivitermésedhez, kb 20 db az előnyöd. Na meg az egész datolyaszilva-termés. Azon a fán tényleg elférne még jónéhány gyümölcs, főleg, hogy a levelek már nem foglalják a helyet rajta :)
Ahogy látom, a datolyaszilva-leveleknek megőszülni sem volt idejük. Az enyémen termés ugyan nem volt, de nagyon szépre szinesedtek a levelei. Legalább esztétikai élményt nyujtott már első évben.
A kivit én öntöztem lelkiismeretesen, de a tápanyagpótlásra én sem figyeltem, tavasszal rá kell hajtani. Ha jól emlékszem, egyszer már leirtam itt a fórumon, miből, mennyit és mikor kell adni neki. Ha valaki megtalálja, szóljon nekem is.
Előzmény: grifi (1120)
Flanell Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1126

Sokkal komolyabb gyümölcsök, mint az enyémek.

Viszont ezeknek is kampec, nem? Az enyémek legalábbis fagyfoltosak, ha beviszem, megrothadnak. Kénytelen leszek pálinkát gyártani belőlük.

Előzmény: grifi (1121)
Flanell Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1125

Én meg tavasszal vettem egy nagyobb lányt (remélem, a Jenny az lánynév...), meg a biztonság kedvéért egy kisebb noname öntermékenyülőt.

De eredetileg azért vettem csak 1-et, mert úgy gondoltam, hogy csak 1-nek van helye. És így is van.  :)  De majd futnak egymás ellen a kerítésen.

Előzmény: Taxus (1124)
Taxus Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1124

Én nem bíztam az öntermékenyülőben, ezért fiút és lányt is vettem.

Akkor fogok koppani, ha egyneműek lesznek!

Előzmény: Flanell (1122)
Taxus Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1123

Nem semmi termés! Egy ideig nem kell kivit venned.

Én tavaly ültettem, de veszettül nő, nem tudom jövőre hova futtassam. Még nem virágzott, a minikivi viszont már termett idén.

Annyira vízigényes, hogy ha kánikulában egy nap nem locsolom meg akkor kókad, második nap után már sérül a levélzete. Még jó, hogy egy mélyedésbe ültettem, amit fel lehet vízzel tölteni. Igaz nálam homokban nő, délre néző palakerítés előtt.

A végül is hány fok volt nálad az éjjel, nálam -3, a datolyaszilvád megmaradt?

Előzmény: grifi (1120)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!