Egy krémleves rettentően sűrű, tömény, én meg pont ezért ódzkodom most ellene, mert valami lédúsabbat ennék, de ami még nem annyira híg, mint a sima karfiolleves, hanem valahol a kettő között.. :)
Kis érdekesség: https://portal.nebih.gov.hu/jogsertesek Sajnos csak 2019-től vannak fenn, pedig tuti, hogy már 2011-12-ben is létezett ez a lista, akkor még excel-munkalap formátumban és a Földművelésügyi Minisztérium honlapjáról volt elérhető.
Érdemes elnézelődni rajta, az élelmiszerláncok közül a Tesco van fenn, permetszeres brokkolival és karfiollal, ez is meglepő, mert nekik van saját élelmiszerlaborjuk az ilyesmire. De lisztet pl. csak bioboltok hamisítanak. :)
Ha a termék ára garancia lenne a minőségre, akkor bizonyára igazad is lenne. :) De az élelmiszerhamisítást sajnos nem így kell megállapítani, hogy "szerintem nem az".
Egy kis érdekesség: mintegy véletlenül a kötelező magyar címkén juharszirup megnevezés szerepel, az angol eredetin pedig golden syrup, ami sima izocukor... Mondjuk ezt pl. egyáltaln nem büntetik, mert az izocukor nem ártalmas az egészségre, és ha a hátsó címkén feltüntették, akkor azt el kellett volna csak olvasni a kedves fogyasztónak. :)
(Mielőtt belelendülsz, tudom, miről beszélek, az OÉTbI egyik élelmiszerlaborjában voltam gyakorlaton... Például olyan is megesik, hogy a bioboltban vett kukoricalisztben génmódosított szója volt.)
Nem állítottam, hogy a magyarok hamisítanák. Valóban kevesebbet ellenőrzik, mint a hazai mézet.
Általában az itteni ára a Lidl termékén kívül drága, és ez minden esetben minőségi terméket is takar. Ezek szinte biztos, hogy nem hamisítottak.
A Lidl-é vagy az Aldié/Tescoé pedig valószínűleg szintén nem az, bár ezek nem saját importok, legalábbis nem mindegyik. A Tescoét pl. egy közös brit beszerzés keretében vásárolják Kanadából.
Nem is a magyarok hamisítják, tudtommal ott nem gyártanak juharszirupot. ;) Az export juharszirup viszont lehet hamis is, tekintettel arra, hogy a jócskán alulfinanszírozott OÉTbI (akármi is az új neve) ellenőrizné, hogy igazi-e, igenis lehet a piacon hamis juharszirup, ahogy hamis méz is van... Csak a mézet ellenörzik, az exportált juharszirupot meg nem feltétlen.
Olyasmi mint az izocukor, csak a fruktóztartalma magasabb, mert az agavéban inulin van (mint a csicsókában), ezért cukorbetegknél népszerű édesítőszer. De kalória ugyanannyi van benne, csak ebben vannak B-vitaminok meg a növényből származó más anyagok is. :)
Pont volt az Aldiban Zuckerrübesyrup, vettem, hogy milyen lehet. Érdekes íze van, nem kellemetlen. Persze miért is lenne az, végeredményben melasz. :D Az üvegen egy ezzel megkent kenyér van, valami német világháborús elő-nutella lehet. De most mire használjam fel? Mert hogy kenyérre nem kenem, az fix!
Agaveszirup: kb. amibe teáskanál cukrot tennél, kiváltható vele, e.g. kávé, tea, kakaó, sőt, sütikbe is passzol, tehát semmi extra, a muscovado cukornak markánsabb íze van... :P Hogy egészségileg mennyivel jobb, arról már írtak mindenfélét, bár végeredményt tekintve ez is cukor, de a lidérc majd kijavít, ha netán. :P
Nem tudtam, hogy van ilyen sütött krumpli reggelire. :)
A pirítóst tudtam, de nekem a frenchtoast jobban illik ahhoz a reggelihez. :) Most megnéztem Denny's van nálatok is, meg IHOP is, Ontarióban (nem tudom, hol laksz, csak erre kattintottam): https://restaurants.ihop.com/en-ca/on/niagara-falls/