Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2022.07.06 -17 1 20043

fürtzáródásig, utána már nem:azaz, kb a mostani permetezéshez még igen, a következőhöz már nem

Előzmény: szojkaj (20042)
szojkaj Creative Commons License 2022.07.06 0 0 20042

Sziasztok.

Bordóilé +kén NEO SC szer jó ilyenkor a kontakt szer szerepére?  (fertőzésem nincs, megelőzés, teszek mellé valami felszívódót is).

Köszi 

János

zsorsz Creative Commons License 2022.07.02 0 0 20041

Mindkettőt hajtatom, majd beszámolok.

Előzmény: laca5 (20035)
van_Persil Creative Commons License 2022.07.02 -17 0 20040

Ott vannak a az agyból elöjövö hajtások, azok egész május-júniusban rendelkezésre állnak, ha valakinek olyan heppje van, hogy ráérö szabadidejében szölöhajtásokat akar gyökereztetni.

van_Persil Creative Commons License 2022.07.02 -17 0 20039

A paradicsom sokkal könnyebben gyökeresedik, mint bármi más, a muskátlit kivéve.

Előzmény: Barret02 (20037)
Barret02 Creative Commons License 2022.07.02 0 1 20038

Törölném,ha lehetne :)

Előzmény: Barret02 (20037)
Barret02 Creative Commons License 2022.07.02 0 0 20037

Paradicsomnál működik a hónalj hajtás.Szőlőnél miért is ne?

szojkaj Creative Commons License 2022.07.02 0 0 20036

Soha nem próbáltam szőlővel, nem is hallottam/olvastam róla eddig, de például paradicsom szaporítása régóta működik így, akár onnan is jöhetett az ötlet. Sok sikert!

Előzmény: zsorsz (20033)
laca5 Creative Commons License 2022.07.02 0 0 20035

Persze, meg kell próbálni, úgy halad előre a világ, ha kisérletezünk. Ugyan nem vagyok otthon biológiából de lehet, hogy a hónaljhajtások másképp fognak viselkedni, mint a csúcshajtás. Próbálj meg gyökereztetni hónaljhajtást is párhuzamosan. 

zsorsz Creative Commons License 2022.07.02 0 0 20034

Juni

zsorsz Creative Commons License 2022.07.02 0 0 20033

Agytrösztünk mondta hogy tetejezés juli végén, de addigra lettek 3 m-es hajtások is, gondoltam megpróbálom őket gyökereztetni, mert a szőlőmben hely van bőven.

Előzmény: laca5 (20029)
zsorsz Creative Commons License 2022.07.02 0 0 20032

Áll. a Vénusznak nagy levelei vannak, a Conkord se panaszkodhat.

van_Persil Creative Commons License 2022.07.02 -16 0 20031

Ezer oka lehet, de kép nélkül teljesen reménytelen bármit is mondani, de még úgyse biztos, hogy sikerül.

A rezisztencia azt jelenti szőlőnél, hogy lisztharmattal ÉS/VAGY peronoszpórával szemben többé-kevésbé ellenálló, de feketerothadással, zöldrothadással, jégesővel, napégéssel, permetszer/levéltrágya perzseléssel, egyebekkel szemben nem, vagy legalábbis senki nem vizsgálta.

Előzmény: sostakovich (20030)
sostakovich Creative Commons License 2022.07.01 0 0 20030

most nem tudok fotózni...tehát a bogyó zöld színénél sötétebb zöld foltok ...azt hittem rezisztens

Előzmény: van_Persil (20028)
laca5 Creative Commons License 2022.07.01 0 0 20029

Csak 1 furcsaság, ami lehet, hogy az én hülyeségem. Az elején elmondja, hogy a meghagyott levelek le fognak fonnyadni. Az after részben még olyan képek vannak amin az eredeti levelek látszanak. Eléggé egyértelműen. Nem az új hónaljhajtások. De ez csak egy motoszkálás mert amúgy hitelesnek tűnik. A citromot pont így lehet szaporítani. 

Őszre beérik-e? Talán. De azért egy fagymentes tárolási lehetőséget nem árt bekészíteni. 

Őszintén, az Aliexpress gyökereztető gömbhöz hasonlítva eléggé izzadságszagú. Mintha most mindenkinek az lenne az életcélja hogy saját gyökéren  minél több fajtát szét kellene rohadt gyorsan téríteni  mielőtt rájönnek.... mert persze vannak jók is, nem kérdés, de addig is. Pénzt lehet belőle csinálni.

Előzmény: zsorsz (20026)
van_Persil Creative Commons License 2022.07.01 -16 0 20028

kép nincs róluk?

Előzmény: sostakovich (20027)
sostakovich Creative Commons License 2022.07.01 0 0 20027

a moldova bogyóján olyan foltok jelentek meg mintha meglenne nyomkodva...a világoszöld alapon sötétzöld foltok .... mi lehet?

zsorsz Creative Commons License 2022.07.01 0 0 20026

Egyértelmű, igazából az érdekelne ha ez működik, hogy a hónaljhajtást így lehet gyökereztetni, akkor a tetejezésnél ami lejön azt is? Persze az más kérdés hogy a fagyok előtt beérik-e?

Előzmény: van_Persil (20023)
van_Persil Creative Commons License 2022.06.30 -16 0 20025

Ja, én a tetejezésre/csonkázásra értettem a "csonkolás"-odat.

Előzmény: laca5 (20024)
laca5 Creative Commons License 2022.06.30 0 0 20024

A csonkolást úgy értettem, hogy ezeket a fürtvégeket levágom. Már túl vagyok rajta, csak először lefotóztam. 

Elszórtan találtam máshol 3-4 ilyen bogyót de azokat is leszedtem. Tudom, hogy nem lehet már egészséges semmiképpen. 

Előzmény: van_Persil (20022)
van_Persil Creative Commons License 2022.06.30 -16 0 20023

Nincs olyan, hogy kacshajtás, csak olyan, hogy hónaljhajtás. A kacs az nem hajtás, a fürt pl. módosult kacs.

Előzmény: zsorsz (20021)
van_Persil Creative Commons License 2022.06.30 -16 0 20022

A levélnyél és a vállöv találkozásánál keresd, általában ott szokott elöször felbukkanni.

Én az ilyen bogyókat ledobálnám, mert egészséges bogy´k nem lesznek belöle, jól láthatóan "virágoznak", így semmi kerersnivalójuk ott.

Előzmény: laca5 (20020)
zsorsz Creative Commons License 2022.06.30 0 0 20021

Ehhez mit szóltok? https://youtu.be/Z55vsSeYUgM

laca5 Creative Commons License 2022.06.28 0 1 20020

Jók a linkek, majd átnézem. Egyre erősebb a gyanúm, hogy a fekete múmiák a fekete rothadás és azokon a fajtákon jelentkezik amelyek előbb virágoznak és emiatt későn kapták már a virágzás előtti kezelést. Próbálom igazolni. Magamat. 

Itt van két kép amin jól látható a lisztharmat a lelógó lugas fürtökön. A leveleken semmi, ha lenne is, messze vannak. De nincsenek, mert máskor láttam, felismerném. 

Ezek a fürtök vagy nem jól kapták a permetezést vagy  az utána kapott eső lemosta. Keresem a lehetőségét az újabb permetezésnek, addig is csonkolok.

Előzmény: IsKol (20019)
IsKol Creative Commons License 2022.06.28 0 0 20019

A konvencionális növényvédelmi szerek megfelelő védettséget nyújtanak feketerothadás ellen. Az elhagyott ültetvényekben illetve öko/bio-gazdálkodásokban viszont szépen tud a kórokozó felszaporodni, terjedni.

Vannak fantörpikus rezi fajtáink, szinte növényvédelem nélkül képesek ellenállni a lisztharmatnak, peronosznak, szürke rothadásnak de ami a feketerothadásnak is az szinte elenyésző (Csillám illetve ha jól emlékszem a Teréz)

Talán Roznik Dóra doktorijában olvastam, hogy 3-5 leveles állapotban lehet először találkozni a tünetekkel, lehet ebből vontam le azt a következtetést hogy a fürtön akkor később jelenik meg... viszont a lisztharmatra nagy pénzeket mertem volna tenni, hogy először a levélen alakul ki ;-)

"tudom",  a helyes kifejezés inkább, olvastam illetve hallottam ;-) mert még nem találkoztam vele (vagy nem volt, vagy más volt vagy az volt, csak kihullott mire odaértem)

"A kórokozó kocsányon keresztül eredményesen fertőz a virágzás idején, melynek következtében a fertőzött részek a növényről lehullanak. A zsendülés előtti bogyónövekedési időszakban először csak 1-2 bogyón, majd a fertőzés terjedésével különböző fertőzési stádiumú bogyókon látható az eredményes fertőzés." (https://agroforum.hu/blog/haz-taj/a-biologiai-novenyvedelem-jelenlegi-helyzete-a-szolo-biologiai-novenyvedelmenek-lehetosegei/)

"madárkásabb fürtök - Ennek oka a virágzáskori fertőzés lehet, ugyanis akkor még a fertőzött részek leszáradnak és kipotyognak a fürtből" (https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/eshop-cz-admin/system/473/attachments/data/000/000/256/original/Biol%C3%B3giai_n%C3%B6v%C3%A9nyv%C3%A9delem_a_sz%C5%91l%C5%91_feketerothad%C3%A1s_ellen.pdf?1605643923)

Nálam a Biocont-os csapat növényvédelmi technológiai tapasztalata és ajánlatai ülnek. (most éppen egy 2az1-ben termékkel kísérleteznek fr ellen PTE-mel karöltve a illetve a regisztrálása van folyamatban)

Szintén jó hír, hogy a forgalmazott termékeik egyre inkább elérhetőek "kisfelhasználók" számára is...

és ez nem a reklám helye mert van még sok hasonló csapat és termék

Előzmény: laca5 (20018)
laca5 Creative Commons License 2022.06.28 0 0 20018

Amúgy Ali-bá sem ma kezdte, lehetett sejteni, hogy valami ritka probléma lehet. Azt is tudjuk, hogy pár éve már nála is megjelent a fekete rothadás, nagyjából ugyanakkor mint többeknél itt. Attól félek, látunk majd mi is ilyen fürtöket :-/

Az valóban egy jogos kérdés, hogy leveleken megjelent-e nála előzményként, mert én pl minden évben látok egy-két-három levelet (egyszerre) amin foltok vannak. Letépem, majd később megint találok. De eddig soha fürtön vagy vesszőn nem láttam. Viszont, ha nála most levélen sehol sincs, akkor az érdekes.

Ugyanakkor most pl van egy-két fürt amin látom a lisztharmatos bogyókat de a levélen pl. semmi lisztharmat nincs. Szóval ilyen alapon önmagában akár a fürtön is meg tudhatna jelenni a fekete rothadás is. Vagy más, mert még nem is tudjuk, hogy az-e. 

"Virágzáskor tudom, hogy van károkozás de azok kihullanak a fürtből." - erről mondanál egy pár szót? Hogy is néz ez ki? Vannak a fürtökön nálam is elvirágzás után, mikor a többi bogyó már szépen elkezd gyarapodni, kis fekete "múmia" bogyókezdemények, de ezek nem annyira jönnek le maguktól, legfeljebb majd később, de idő kell neki. Viszont ezeket látom az Othellon és a Noah-n is egy másik kertben ahol nincs permetezve semmivel. Azok a fajták kb jól ellenállnak az átlagos betegségeknek ha szellősen van nevelve, de nem lennék meglepve ha pl a fekete rothadás már tudna nekik ártani. Ezekre a kis fekete múmia bogyókezdeményekre gonoltál a virágzáskori kártételnél? 

Előzmény: IsKol (20017)
IsKol Creative Commons License 2022.06.28 0 0 20017

"Egy olyan képen, amin csakis a fürtök vannak, hogy akarod megállapítani a levéltüneteket?" - hát ez így jogos ;-)

Ez a második évem a feketerothadás aggasztó árnyékában (az átállás első évében semmit sem találtam) - a környékbeli gazdák még csak nem is hallottak róla - mióta csak kontakt szerekkel, növénykondicinálókkal, biostimulátorokkal tevékenykedek.

Ismerem a fertőzés kialakulásának folyamatát de nincs meteorológiai állomásom ami küldené az információt, hogy mikor alakul ki kedvező helyzet a gombák szaporodására vagyis mire észreveszem a levéltünetet az már akkor 2-3 hete ott van az ültetvényben.

A tavalyi év nem mérvadó - csak információ az elhúzódó vegetáció miatt- Július 2. felében találtam vagy 70 db levelet és már jött is a zsendülés ami után már nem okoz gondot a feketerothadás.

Az idén viszont Június 12-én - virágzás után, vadak elleni hajtásvédő háló feltekerésekor - találkoztam rengeteg levélen lévő tünettel, de még piknidiumok nélkül.

Mivel még nem találtam fürt "rothadást" - pedig most van szőlő - ezért gondoltam a levél fertőzöttségre mint elsődleges megjelenésre. Virágzáskor tudom, hogy van károkozás de azok kihullanak a fürtből.

Ali-bá fotójáról az jutott eszem mikor a tenyészbikát beengedik a tehenek közé a TSZ udvaron és az összes "irodista" kimegy megnézni a látványosságot majd mikor "menet közben" kicsapódik a bika hímtagja szétszórva a magját a közönségre, Jóska bácsi a tehenész megnyalva száját:

- Ilyen fiatal borjút sem ettem még

Szóval ilyen fiatal bogyó fertőzést sem láttam... ami nem jelenti azt, hogy nincs

Előzmény: van_Persil (20012)
Ali-bá Creative Commons License 2022.06.28 0 0 20016

Levéltünet sehol nincs. 3 éve volt, de azóta megszünt a második szomszédom elhanyagolt szőlője és nálam se jelentkezett a fekete rothadás.

Előzmény: IsKol (20010)
iknalap Creative Commons License 2022.06.28 0 0 20015

Nem egy szimpla permetezés eldöntésére gondoltam, egyéb mezőgazdasági célú felhasználásra inkább. Megértettem a választ, köszönöm!

Előzmény: szervezkedő (20013)
szervezkedő Creative Commons License 2022.06.27 0 0 20014

Először nem a leveleken jelentkezik?

Messziről feltűnő narancssárga kis folt?!?!?

Előzmény: van_Persil (20012)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!