Én tettem el télire kovászost régebben. Már nem emlékszem pontosan hogyan, de nem lett rossz.
Nem is receptből, úgyhogy nehéz lenne visszakeresni.
Rendesen üvegben megkovászoltam, leöntöttem róla a levet, azt leszűrtem, az uborkákat leöblítettem, a levet felfőztem egy kis Na-benzoáttal, és visszaöntöttem a beüvegelt uborkákra.
Arra nem emlékszem, hogy pluszban dunsztoltam-e rajta, vagy sem, és elég volt a forrón rátöltött lé, de elállt, elég roppanós volt, és kovászos íze maradt.
Tavaly volt egy új felfedezésem, kevés volt a berakni való uborkám de volt sok fiatal karcsú kigyó fogtam és azt kovászoltam. Derékben ketté vágtam mert csak úgy fért az üvegbe, télen mindenkinek az ízlett a legjobban. Még ropogósabb mint a másik.
Mivel egy lapon van kéretlenül megkapod a csemegét is. Már elég sokan ismerik a neten keresztül mindenki csak dicséri.
20 éve teszem el így az uborkát. Még soha nem romlott meg. Illetve 1x mert a csemegéből csak az ecetet felejtettem ki, akkor mind 4 /7dl.es. /
Csemege uborka.
1. 7 dcl-es üveg. alulra kapor babérlevél bors.
belerakom a megmosott uborkát dugok még bele torma csíkot.
A vízcsapnál megtöltöm hideg vízzel, folpackot teszek rá, rá csavarom a tetőt, egy megfelelő méretű fazékba teszek egy tiszta konyharuhát, ráállítom az üvegeket, feltöltöm vízzel az üveg 3/4 részéig és felforralom addig míg az üvegekben lévő folyadék gyöngyözni nem kezd. Elzárom a gázt. és az edényre fedőt teszek, a vízben hagyom kiehülni felcímkézem és mehet a helyére.
Akár több évig is eláll, ropogós és nem túl édes.
Kovászos uborka./télire/
Mosás után még hideg vízbe hagyom az uborkát legalább 1 órát. Utána a szokásos módon előkészítem üvegekbe teszek
jó sok kaprot teszek mellé, felöntöm forró sós vízzel /1l + 1 evőkanál só./
Vagy kiteszem a szabadba, ha nem megfelelő a hőfok akkor megy a hűtő ládába teszek mellé 2 ásványvizes palackot meleg vízzel, amit reggel és este cserélek. evvel megoldom ha kehül a levegő, vagy ha éjszaka hűvös van már.
Ha megfelelően megérett 3-4 nap., kiszedem a kaprot kidobom, fazékba töltöm a levét /a legalját kiöntöm/. Az uborkákat hideg vízzel lemosom üvegeket kimosom visszarakom az ubikat, felforralom a levét, ráöntöm, pár perc múlva újra leöntöm újra forralom, ekkor teszem bele a mokkás kanál tartósítót, folpack, csavaros tető, így áll kihűlésig címke, helyre megy.
Eddig 2 évig állt el tovább nem tudom mi lenne, de mindig elfogy.
Nálam a nyári is így készül, kenyér nélkül, mindig szép tiszta a leve, jó ízű, lehet bele tenni fokhagymát aki szeret, szőlő levelet, fekete szeder, v. fekete ribizli levelet.
Persze itt nincs forralás, v. tartósító.
sokszor a nyárihoz se megfelelő az idő akkor jön a hűtőtáskás megoldás, mert ha leáll az erjedési folyamat és lelasúl akkor puhul meg az uborka.
Ha nem megfelelő a hőfok akkor megy a hűtő ládába teszek mellé 2 ásványvizes palackot meleg vízzel, amit reggel és este cserélek. evvel megoldom ha kehül a levegő, vagy ha éjszaka hűvös van már.
A répát mintha ceruzát hegyeznénk , gyorsan felaprózzuk csíkokra serpenyőben egy kis felforrósított vajra dobjuk, pici só, és egy marék aszalt szilva. Kevergetve pillanatok alatt puha tetejére lehet szórni szeletelt mandulát, vagy pirított napraforgó magot vagy semmit és lehet tálalni.
Mellé lehet natúr sült, sült hús, rántott hús, v. semmi.
Ez volt a ma reggeli salátánk, azért mutatom mert ebben is van sárgarépa, jól láthatón, ez is úgy van faragva a krumpli hámozóval. Egyébként a salátára is kedvet kaphattok, mert igazán finom volt.
tegnapelőtt megszerkesztettem a 4. üveg kovászos uborkámat is, a nagy melegben szinte azonnal megindult az erjedés, tegnap és ma már árnyékba kellett tennem, nehogy véletlenül túl melege legyen, mert akkor puha lesz
felszedtem az első normális méretű répákat, és szó szerint ment a levesbe:)
és ahogy írtam szedtünk meggyet, meggylé lett belőle, a képen látható az debreceni bőtermő, itt már kimagvazott állapotában, és még tettünk hozzá Meteort, na az színez rendesen, én is szépen kipirosodtam tőle
mi is WORD-ben szerkesztjük a címkéket, nem bonyolult, orábban öntapadósra nyomtattunk, most már sima 80gr-os papírra, és tixóval ragasztjuk fel, az öntapadóst méfóg az izoprpil alkohol is nehezen hozza le
Hát én meg nem faksznizok sokat. A/4-re csinálok egy Word táblát, ott ugye a cellák méretét lehet széltében-hosszában módosítani szükség esetén. A cellákat lehet ízlés szerint díszíteni, keretezni. Beírom egy választott betűtípussal, lehetőleg egy sorba. Ezután a cella keretek mentén kivágom, és felragasztom az üvegre egy széles cellux csíkkal, aminél az sem baj, ha teljesen körüléri az üveget, de nem muszáj. A cellux védi a feliratot, jól is néz ki, és kiürülés után egy mozdulattal eltávolítható.
Leszedtem a mángoldot, de nem került rá sor a konyhában. Múlt héten jó lett volna, de permetezve volt felette az őszibarack, várni kellett. A szedéssel viszont nem lehetett már várni, ebben a melegben gyorsan öregednek a levelek.
Hát az nem lesz jó, mindig olyan cimkét szeretnék és annyit, amit készítettem. Ezért nem nyerő nekem egy lap azonos cimkékből, most pl kellene 12 eper 2015, 8 meggy 2015, 8 meggy dunsztolt 2015, néhány feketeribizli, néhány ribizlik(!), néhány ribizli, 20-30 áfonya, 20-30 lecsó, különféle paradicsomok tökök, uborkák, cukkinik a a készítési móddal, babok, őszibarackok és így tovább. Mind évszámmal. És még ki tudja mire vetemedem idén.
Majd megoldom valahogy, most pl találtam néhány lap német kézzel írandó cimkét vizesbázisú ragasztóval, el is felejtettem, hogy tavaly kaptam ilyet is.
Az általam elfogadható maximális cimkeméret az 3*7 cimke egy A4-es lapon, de ez már nagy. A legjobb az 5*13 cimke. Szóval a kettő között bármi, csak lehessen kapni az adott méretet.
Minden májsasételben nagyon jó.Próbáld ki sült krumplival, mikor tepsibe sütök krumplit alura zsálya leveleket teszek ( azért alúra, hogy ne égjen meg )
Köszönöm a tippet, fogok venni izopropil alkoholt, hátha...
Szivesen veszek cimkézőprogram tippeket, amit eddig találtam mind túl nagy cimkét használ, és csak azonos cimkékből álló lapot tud nyomtatni. Publikus a mélem, de lehet, hogy másokat is érdekel.
Itt nem tartósításról van szó, hiszen minek is kéne mikor még nálunk is 12 hónapon át kapható.
Itt egy más intenzívebb ízről van szó. A friss citromnak a héját pl. senki nem enné meg, itt igazság szerint azt használják. De én a belsejét is elhasználom, A leve olaj sűrűségű intenzíven sós azt lehet étel ízesítésre húsok besózására használni, amitől jó ízt kap, és finom porhanyós lesz.
A vékonyra csíkokra vágott héjjal a kész sülteket lehet beszórni, dekoratív és nagyon finom.
Én nálam mindig van készülőben mert 1 hónap amíg elkészül, az alatt el is fogy az előző üveg.