Végigolvastam.... A fotótémák nincsenek védve. Aki jobbat készít, vagy jobban marketingeli magát az nyer. Az említett kép is olyan, hogy erényeit nem csak a fotós, hanem az időjárási körülmények is adták. Bizonyára sokan jártak akkoriban azon a ponton, ahonnan ez készült. Lehet hogy előtted is járt ott valaki, vagy éppen utánnad. Nincs jelentősége, bárki megtehette, megteheti ma is, csak nem lesz benne az a plusz amit a körülmények adtak. De jöhet olyan pillanat is, amikor a kép akár még jobb lehet , mint a Tied. Persze a kompozíció is számít, de ezen városképek között rendkívül sok hasonló képkivágás van. Ezen a problémán csak az segít, ha más képeiddel albumaiddal közismert leszel, és ez a kép is szerepel az ismert alkotásaid között. De még ez sem ad semmi garanciát arra, hogy egyszer valaki mondjuk egy akttal az előtérben készítsen egy másik fotót, ami erre a fotóra emlékeztet, de esetleg még elismertebb lesz.
Egyszer volt, hol nem volt, csináltam egy felettébb sikeres képet az idei jégzajlásról. Sajnos voltam olyan hülye, hogy még vízjelet sem raktam rá, de ez volt az utolsó ilyen, ebben biztos vagyok. Biztos, sokan emlékeztek rá, ez a kép volt az:
Annak idején sokan el is lopták, sőt még pályázatra is beadták. Igyekeztem ezekre hamar reagálni, ami gyakorlatilag sikerrel is járt. Ma este viszont kaptam egy régi kedves Arénatárstól egy üzenetet, hogy lám, ismét felbukkant a kép, és tudok-e a felhasználásról. Íme:
Aztán megnéztem jobban a két képet, mert nem szeretek alaptalanul vádaskodni, és kiderült, hogy ha ez az én képem, akkor nagyon át lett retusálva, de sokkal inkább újra lett fotózva 1 nappal az enyém után. (Azért tippelem a másnapot, mert akkor még aránylag jó idő volt, de már nem annyira, mint amikor én fotóztam.) Itt most nem folytatom a gondolatmenetemet, mert kíváncsi vagyok a tiétekre. Ha van kedved, és van véleményed, kérlek mondd el! Köszönöm. Tovább »
Nézd, nem egészen errről van szó. A fotót természetesen nem féltettem. Ha félteném nem tenném ki. Ennyim eszem azért van. Már sok képet tettem ki a FB-ra, és általában kap az ismerősöktől 5-10 like-ot, néhány kommentet és kész. Ezzel a képpel másként volt. Ezt boldog-boldogtalan elkezdte megosztani, ami önmagában nem baj természetesen. Ad egy kis hírverést. Örültem is neki. Csak az illegális képhasználatra ki vagyok hegyezve egy ideje, és itt hatványozottan jött az arcomba a hidegzuhany. Ennyi... :)
A megrendelő kifizette, gondolom. Akkor pénzednél vagy. Minden teljesen jogos, amit írtál, mindössze annyit akartam mondani, hogy ne rágódj rajta, ha más esetleg nem úgy használja, ahogy te szeretnéd.
Én is megveszem azokat a CD-ket, amelyek kedvesek nekem, igyekszem nem átb*szni kedvenc zenekaraimat, de hát a "try before you buy" korában eléggé pengeélen táncol a digitális tartalmak tulajdonlása, ezt lássuk be. Ami lopás, az lopás, néha én is lopok (gyakran), mindenki lop, de hát többek közt ez is a 20. század vívmánya...
Hát, kövezzetek meg, de nálam inkább az merült fel, hogy ha féltetted a fotód, akkor miért tetted ki a FB-ra?
Ez olyan, mint amikor valaki a nagyon szép és méregdrága biciklijét kitámasztja a Nyugati Pu. bejárata elé (talán azért is, hogy lássa mindenki, milyen csili-vili), aztán másnap csodálkozik, hogy ellopták! :)
"Azért készült nyilván, hogy magadnak örömöt szerezz, és másokat is, akik neked kedvesek, megörvendeztetheted."
Lényegtelen, hogy mi volt a készítésének célja (mellesleg a felsoroltakon kívül van rá megrendelésem), ugyanis aki megkért, hogy beteheti-e a telójába háttérnek és hasonlókra, annak természetesen engedélyeztem. Ha más kifejezetten magáncélra felhasználja, azzal nincs is semmi bajom. De pénzkeresős oldalakra ne vigyék már el ingyé. És itt rögtön kikerülhetetlenné válik pénz-nem pénz kérdés. Az örömszerzés egy dolog, de abból nem tudok se kaját venni, se fejleszteni. Arról a kifejezett pofátlanságról nem is beszélve, hogy saját neve alatt pályázik vele. :D Na mindegy, már túl vagyok rajta, de nem szeretnék elnézést kérni azért, mert néhány pofátlan embertárs erkölcsi és anyagi hasznot húz a munkámból. :)
Érdekes dolog ez. A kép a tiéd, bármikor nevezhetsz vele, kérkedhetsz vele, örömöt okozhatsz vele, megsemmisítheted, a tiéd. Azért készült nyilván, hogy magadnak örömöt szerezz, és másokat is, akik neked kedvesek, megörvendeztetheted. Innentől kezdve szerintem ne bántson, ha mások megosztják, tetszikelik, netán ellopják, mert még mindig a tiéd marad akkor is, ha meg a fiókban marad, mert ahhoz más ne férjen, akkor mi értelme volt? És most nem az ingyen-adom-a-fényképet témáról beszélek.
"Egy jó nőt megdugni és nem elmondani olyan, mint titokban átúszni a Csendes-óceánt."
Ő alapból Canonos, nem? Mert ez érződik az egész hangvételén. :P Ha akarta volna, a másik oldalon is lehetett volna egy egész rakás dolgot lehetne domborítani és akkor egészen más lenne a leányzó fekvése. :)
Úgy, hogy feltettem ezt a képet a FB-ra. Kapott kb 2600 megosztást és 10 000+ like-ot. No meg egy rakás szétlopást... :( Amiket tudtam leszedettem, de volt olyan is, hogy beadták saját néven pályázatra. Ráadásul szakmabéli. Egy reklámügynökség vezetője. :D
Nálam is jobb már a helyzet. Tényleg azt tapasztalom, hogy se természetes, se mesterséges fényeknél nincs semmi baj. Csak keveret fényviszonok között jön elő a probléma.
Nézegetem, nézegetem, de nálam nagyjóból jók a színek. Lehetne egy árnyalattal bíborabb talán, de annyira kicsi az eltérés (és egy másik sztori kapcsán annyira rühellem a bíbor elszíneződést), hogy nálam ez bőven belül van a hibahatáron. Biztos szerdai a kijelzőm... :D
Végülis sejtettem, de olyan képeket, amik valamiféle értéket képviselnek nem szeretek kitenni a netre szabad prédának. Épp nemrégiben szívtam ezzel egy hatalmasat. De akkor íme egy NEF file még márciusból, amikor a fotoplus bejárata mellől kattintottam egy expo sort. Ez egy ISO 100-as kép. Asszem 3200-ig megvan a sor. Ha valkinek van rá igénye, akkor kiteszem azokat is.