Hellóztok! Van valakinek monori ismerőse,akinél ott lehetne hagyni 30 kg csicsókát? Vagy esetleg Debrecen környékéről jön valaki monorra? Köszi előre is!
Szerintem itt a fórumon egy nagyon lelkes csapat gyűlt össze, akik érdeklődve figyelik, figyelnék a munkátokat, csak akinek nincs személyes kapcsolata Veled (Veletek) annak nincsenek megfelelő információi.
Hogy miért most fórumozunk, meg keressük a Magyar Óriást? Taln azért, mert még a szakma is elfeledte. Nem volt elég piacos a fajta és ezért mindenféle hybridek terjedtek el. Mindig kell egy első lépés. Nem tudom, de talán most a Tied volt a kezdő gondolat.
Természetesen ahány ember, annyi cél. A fórumosok között is mindenki mást lát a Magyar Óriásban. Ki üzletet, ki családi húsforrást, ki egy kis nemzeti érzést, ki kihívást és van aki együtt mindezt.
Bevallom őszintén én is több fajtát megnéztem mielőtt rátaláltam a Magyar Óriásra. Már szemeztem a német óriással is és elhatároztam, hogy most tavasszal azt fogok venni. Pedig én tanultam is róla annak idején, de csak most tudatosult bennem, hogy ez a fajta a MI FAJTÁNK. És ebben van egy kis nemzeti érzés is, mert azért valjuk be van most a piacon elég sok komoly versenytárs, amely nincs a kihalás szélén és termelési mutatói is jobbak. De mégis...
Hogy most látjuk a kész mangalicát? Igen, de vajon ez a mangalica ugyanaz a mangalica, mint 100, meg 150 éve. Nem hinném. A kezdetben, főleg kritikus állomány létszámnál lehet, hogy minden fenotípusosan annak látszó példányt össze kell szedni és lehet, hogy csak az unokákon fog látszani, hogy még tarka hosszú fülü egyedek is vannak közöttük.
Egy biztos, egy fecske nem csinál nyarat, és én azt sem hinném, hogy a titkolódzás bármitől is megvédi a Magyar Óriást. Nem hinném, hogy felvásárlási spekuláció indulna el. Az egysületben pedig amúgy is szakmai alapon kerülnek az egyedek meghatározásra (és remélhetőleg jelölve).
Úgyhogy várom a honlapot, várom az információkat és sohasem csak egyetlen járható út van, legfeljebb csak úgy látszik.
Tényleg amit írtál az nagyon jónak hangzik, csak nem sokat tud belőle a mezei halandó, ezért nem kell minket megvetni, tudom mibe telik egy egyszerű egyesületet összehozni, ráadásul megtalálni hozzá a megfelelő embereket, felépíteni a csapatot, összehívni mindenkit le adminisztrálni aztán visszadobják, átírni vagy várni egy hónapot... Valamennyire meg is értem ezt a titkolódzós dolgot is, gondolom hogy pénz és siker hajhászok ne tudják elkapkodni a bázis állományt. De ha csak érdeklődünk és figyelemmel kísérjük ily módon a sorsát az remélem nem gond.
A költői kérdésedre pedig saját szemszögből válaszolok ha nem gond.
"5-10 éve miért nem kerestük? Miért fórumozunk most róla? Ezt a kérdés én válaszoljam meg?"
Most kezdtem egy fél éve a nyúltartást, tehát esélytelen lett volna előtte foglalkoznom e kérdéssel, de most szeretnék és valahonnan információt kell gyűjtenem és ha van internet/fórum is akkor nem utazom körbe az országot. Folyamatban van nekem is egy 20 anyás állomány beállítása egyelőre keverékek és pannon (2-3 hét múlva lesznek meg) valamint ezek kombinációja lesz év vége felé de ki szeretném a magyar óriást is próbálni egy pár anyával, mert pont amire annak idején kitalálták én is olyan tartási módban gondolkodok és szeretném ha beválna.
Nem elkeseredni és szégyenkezni kell, hanem informálni. Persze hogy sok a munkád ezzel, (remélhetőleg édes kínok ezek) és még mellette van egy életed amit élned kell. De bízom benne hogy nem egyedül vagy erre a munkára. És pár sort írhatsz néha az oldaladra arról, hogy mi a helyzet. És akkor ide beszúrsz egy linket, vagy annyit írsz, hogy frissült és ott elolvassuk.
Mert pont erről van szó, hogy hatalmas hírverés, felhívás aztán meg mindenki lapul mint sz@r a gazban. Értem hogy a háttérben közben güriztek, de az ember türelmetlen és kíváncsi. És mi az eredménye? Akár hozzá nem értők válaszolnak a hasonszőrűek kérdésére és olyanok szólnak hozzá, akik már találkoztak olyannal, aki már hallott róla.....
Itt legalább leírtad: márc. vége ápr. eleje és lesz egy honlap információkkal. A konstruktív viták pedig előremozdítják a dolgokat. De a vitához mint mondják 2 ember (itt 2 oldal) kell. És még lenne nekem is mondanivalóm, de akkor a honlap nyílásáig várok. Majd az ottani fórumon!
Sokszor elkeseredve, szégyenkezve olvasok egy-két írást.
Tudom, hogy kevés info' megy át az Egyesületünkről az interneten/fórumokon, weboldalakon/, a médián/tv, újság/ stb-n keresztül. Talán ezért is. De sok minden másért is!
Közel 100 éve nem tudjuk ezt a két szót definiálni! NYÚLTENYÉSZTÉS és NYÚLTARTÁS.
És, akkor még nem beszéltem a törzstenyésztésről, elittenyésztésről!!!!!
Azok a dolgok amin vitatkoztok, vagy azok a kérdések, melyen keresztül megkérdőjelezik munkámat, munkánkat azért merülhetnek fel, mert a munkába nem látok bele, és talán nem is érzitek miről van szó! Én is így voltam az elején, mikor magyar óriást szerettem volna! Igazit!!! De a vásárlás kicsit elhúzódott! Nem tetszett amit láttam a magyar óriásnyúl 'háza táján'.
Rendetlenséget láttam! Rendet szerettem volna tenni! Szóval kezd tisztulni a 'háza tája'! Tudtam előre - és kértem is a tagokat, tartókat,-, hogy míg a fajtamegmentés zajlik, legyen médiazárlat. Ezzel többen nem értettek egyet. És a körülmények is megkívánták. Hát ez lett az eredménye. Vitatkozás, meg-nem-értés.
5-10 éve miért nem kerestük? Miért fórumozunk most róla? Ezt a kérdés én válaszoljam meg?
Amikor ezt a munkát elkezdtem, több őshonos állat jelenlegi, és korábbi helyzetét tanulmányoztam. Elkeserítő volt a kép. Ma úgymond "készen" látjuk a mangalicát. Vannak állatok(törzskönyvesek), van egyesület, piac, zajlik a munka. De mi volt előtte? A kipusztulás széle! És mi volt a kettő között??? Az, ami most zajlik magyar óriásnyúl háza táján!
Kicsit a híre megelőzte. A felkutatott, előkerült szakirodalom kicsit felkavarta azt az állóvizet, mint amit a fajtáról ismerünk, tudunk. Ez a munka ahhoz volt szükséges, hogy egy régi magyar háziállat(őshonos), megtalálja a helyét a jelenben és a jövőben.
Sajnos keveset tudok itt lenni a fórumon! Mert ennyi munkám van magyar óriásnyúl-ügyben:
E hónap második felétől teljesen hivatalosan működünk. Hónap végén, április elején lesz készen a hivatalos honlapunk. Ott látható lesz igazi magyar óriásnyúl. Látható lesz a fajtaleírás. Látható lesz munkánk. Letölthető a belépési nyilatkozat is. És ég sok minden.
Na, akkor ez tényleg örömteli, hogy foglalkoznak még így a fajtával mint te is! Kicsit messze laksz tőlem (csongrádi vagyok) de ha összeáll az állományod és azt mondod lesz eladó növendéked szívesen vennék majd tőled, ha lehetséges!
Hát persze,mert annak volt "gazdája! Nem értem miért gondolod azt,hogy a Magyar óriás meleg ólakban van tartva,kizárólag fülméretre meg súlyra szelektálva!A fülméret meg a súly limit azért van,hogy elváljon a fajta a méret-hajhászott egyéb óriásoktól!A testhossz méret meg arra jó,hogy inkább rövidebb széles törzse legyen mély öblös mellkassal amiben jól elfér és funkcionál a szív és tüdő,hogy jól tudjon "termelni" az állat! A meleg istállóról:Ahol mi lakunk,Karancslapujtőn,Az félúton van Szécsény meg Zabar között.Ezeken a helyeken mérik leghidegebbeket már idétlen idők óta!Nekünk kizárólag deszka óljaink vannak,egyiket a szomszédból örököltük meg a másikat én szögeltem.Ezekben az ólakban teleltek ki,plusz karácsony és újév között fialt kilenc anya,pedig nem volt ritka a 20-22 fok!Növendékek voltak- vannak még egy, kétlépcsőfoknyi pincében,kitárt ajtók mellett! A takarmányról:abrak egyszer egy nap,árpa,zab,táp keveréke,tiszta friss víz kétszer,nyáron háromszor,lucernaszéna meg annyi,hogy a seggükkel is ehetnek!:-) Ha te a leírtak Szerint akarsz nyulat tartani,akkor neked való a fajta! Igen én írtam,száz anyát tervezek,Meglátjuk hogy jön össze.A nagybátyámnál maradtak meg a Magyar óriások,húsz éve vannak neki,ő igazán nem a fajtát nézte csak,hogy jó gazdasági állat legyen.Amikor még járt az átvevő,hozzá házhoz ment,dobott egy kicsivel több lóvét,a növendékeket meg mindig külön rakta az autón!Gondolhatod,hogy nem kerültek vágásra.Három hónapos korban kb. három kilósak.Nekem két anyát adott,ezektől meg az ő anyáitól származó nőstényeket hagyom meg,most 20 van.A fiatalok új-zélandi bakoktól fialtak meg most is azoktól fialnak majd,Közben tudtam venni Magyar óriás növendék bakokat,következő pároztatásoknál már jók lesznek.Talán tudok most venni növ.nőstényeket is,ezekre hagytam bakot az enyémből. Karancslapujtő Salgótarjántól 10 km.-re van Ény-ra.
Ez jó amit írtál!!De gondolm nálad beltenyészetvan??!! Nálam a bakkal van a gond!!Azt mondja egy ismerős, hogy majd belekötnek azok akiknek másabb magyar óriásai vannak! Mert hogy ő nálai is volt olyan amibe bele kötöttek! Peddig az állománya tőlle van!!Na mind1! Most felvettem a kapcsolatott a Magyarországi Óriás Nyúltenyésztők Fajtaklubjával!!Ott a magyar óriással is foglalkoznak!
Ez a pannonos összehasonlítás lehet tőlem indult, de én nem összehasonlítani akartam a kettőt mert nem egy kategória, hanem azt hogy annak van egy rendes standardja (ami nem a kinézetére vonatkozik, hanem inkább a belső tulajdonságaira) és az egy homogén állomány, írhattam volna újzélandit is. Én is szívesen tartanék magyar óriást, csak nem tudom eldönteni, hogy azt veszek e vagy keveréket és ha ezt veszek akkor az arra lett kitenyésztve meleg ólakban hogy 15-18cm-es füle legyen meg 6 kiló körüli kiállítási súlya vagy a termelési mutatókra is figyeltek e az állományban, nekem nem 95-98 pontos bírált tenyészállatoktól származó utódok kellenének, hanem amelyiket tudnám szabadon tartani kifutóban vagy egyszerű épületben ketrecben és ami beéri kevesebb táppal és több tömeg takarmánnyal!
u.i: Tudnál mesélni a te állományodról, meg hogy helyileg merre laksz? És múltkorában nem te írtad, hogy egy nagy anya állományt szeretnél beállítani a közeljövőben?
Olvasom mindig a hozzászólásokat,sok kérdés,sok vélemény.Leírom én is az enyémet! Volt szerencsém már többször hosszasan beszélgetni N.Jani-val,én úgy látom ez a munka ami az ő irányításával elindult nem az a tipikus magyar "maszatolás"amit megszokhattunk,hanem igen komoly erőfeszítés a fajta érdekében! Az elsődleges cél a fajta megmentése a kihalástól!Annyira kevés jószág maradt fenn,hogy az első feladat az egyedszám olyan mértékű feltornászása,hogy államilag elismert fajta legyen újra. Nem jól határozzátok meg a fajtát akkor amikor például a cikta vagy a cigája juhokkal teszitek egy kategóriába.Nem egy extenzív parlagi külterjes fajtáról van szó.A Magyar óriásnyúl már egy ún. kultúrfajta.Már nem az istálló jászla alatt szaporodott,hanem külön ólakban,ún.háztáji körülmények közé való. Nem helyes az sem, hogy igénytelen, csak mások az igényei mint a mai intenzív fajtáknak,hibrideknek! Az őshonos csak egy szóhasználat,könnyű lenne belekötni a mangalicába,Magyartarkába Magyar hidegvérűbe,mudiba,sorolhatnám. Igaz,hogy A Kialakításánál szerepet kapott a belga-német óriás,de nem szabad összehasonlítani a két fajtát.A német szerintem kiállítási hobbi fajta,A Magyar óriás meg gazdasági nyúl volt,így is kell fenntartani.A Magyar óriásban meg van a röghöz kötöttség ami a külhoni fajtáknál nincs meg a "Magyar rög" irányába! Egy gazdasági fajtának szerintem úgy van értelme,ha megőrizzük a gazdasági mivoltát,megkeressük a helyét a mai mezőgazdaságban! Nem szabad egy az egyben összehasonlítani a pannon fehérrel sem,az egy intenzív fajta,ez meg nem. Az ár kérdésben az a véleményem,hogy az árat mindig a kereslet kínálat viszony határozza meg,és most keresik a fajtát!Felesleges erőlködés lenne olcsón próbálni adni,mert jönne valaki ártatlan őzike szemekkel,hogy neki ez élete álma,felvásárolná az egészet,és még aznap lehetne a hirdetésével találkozni a neten,persze piaci árakkal! Én maradok a Magyar óriásnál, nálunk bevált,remélem sikerül megmenteni a fajtát,és majd megélhetést is ad a családnak! Nekünk most húsz anya van, fehérek.
Pl.: a magyar cikta juh! Mindent kibír, megél a jég hátán is, de felnôtt tömege 20-30 kg, szaporasága 1,1 és minden csak nem jóltejelô fajta. A másik ilyen igénytelen juhfajtánk a hortobágyi racka! Alig jobb a mutatója, de azért nagyobb testü.
Csodaszép állatok, fantasztikus ellenállóképességgel, de ma már csak génmegôrzésre tartanak belôle, illetve elszánt magyarfajtások egy-két tucatot...
Lehet, hogy az óriás is ellenálló volt, igénytelen, de mondjuk méretben, szaporaságban elmaradt a külhoniaktól, ezért agyba-fôbe keresztezték és ezzel szinte "kiírtották" a fajtatiszta állományt.....
Szóval egyetértek veled: sok mindent le kellene "fektetni", irányvonalat kijelölni stb.stb.
A magyar óriásnak ára is van. Meg lejáratói. Mert olyan sz@r nyulakat árulnak magyar óriásnak, hogy az felháborító. És itt nem a fajtát fenttartó és azt megmenteni akaró emberekről beszélek. Jó lenne egy igénytelen és jó tulajdonságok tucatjával rendelkező magyar fajta. De ehhez sokat kell dolgozni. És ha igénytelen és külterjes, meg mélyalmos tartásra alkalmas nyúlról beszélünk, akkor így is kellene tartani és szelektálni. Én nem istállóban tartom és fialtatom a nyulaimat. Nem kapnak nyúltápot, vitaminokat, immunerősítőt stb. Amelyik ilyen körülmények között nem termel megfelelően az selejt. Lehet hogy szép, lehet hogy jó takarmányértékesítő, de pl. ha nem készít jó fészket akkor annak semmi keresnivalója nálam. Mert nem akarom télen fűtött istállóban tartani a nyulakat. És ez csak egy példa. Lehetne ezt sorolni, de fölös. Aki nyulazik az tudja miről beszélek.
Egyáltalán van olyan nyúl, mint amilyennek itt a magyar óriást lefestjük? Lehet ilyet kitenyészteni? Akkor eddig miért nem sikerült? Ha sikerült, akkor miért nem maradt meg? Mert ha tényleg olyan jó volt, akkor ki az a hülye aki nem magyar óriást tartott?
Attól félek, hogy nyúlnál is úgy van ez, mint a többi állatnál. Van külterjes tartást bíró, van jó tejelő, van húshasznú, van törpe hobbiból tartott stb.
Az ami mindenre jó általában igazán semmire sem jó.
És ezért jó lenne ha látszana, hogy a magyar óriásnál, mi a fő irány?!
Szerintem teljesen rossz a gondolatok iránya (most). Jelen pillanatban a Magyar Óriás esetében a megmentés, az állomány felszaporítása és genetikai megszilárdítása kell, hogy legyen a cél. A hasznosítási irány meghatározásánál pedig szerintem elsősorban a genetikai értéket, az igénytelenséget, az ellenálló képességet kell előtérbe helyezni, illetve szerintem jóalternatívája lehet mondjuk egy ökológiai, extenzív gazdálkodási modellnek. A világ fejlett felén a tendenciák erre mutatnak (szabadtartás!), ennek van jövője, és ez a fajta itt tudna kibontakozni.
Aki nagyüzemi módszerekkel minél rövidebb idő alatt, minél jobb vágási kihozatalt akar elérni minimális takarmány felhasználás mellett, azoknak nagyon jó hibridek állnak rendelkezésre. Ebben az esetben azonban a Magyar Óriás biztosan elbukik.
Éppen ezért árról beszélni nem időszerű. Ha komolyan gondoljuk a dolgot, akkor ahogyan Jani is írja először fel kell mérni az állományt, lehetőleg minél pontosabban, nyilvántartásba kell venni, meg kell jelölni, törzskönyvezni kell. Be kell szervezni az elkötelezett tenyésztőket, kitűzni a tenyésztési irányt, megfogalmazni a tartási standardokat.
Ezek után az állomány felszporítását kell megoldani minél jobb minőségben, ahol szerintem még a mesterséges termékenyítés (néhány kiválasztott kiváló tulajdonságú, bírált bakkal) sem eretnekség. Az így "felszaporított" elsősorban anya állományt lehetne utána kihelyezni (akár ingyen is az egyesületi tagokhoz, akik vállalják az egyesület által kitűzött szabályok betartását) további felszaporításra.
Természetesen ennek is vannak költségei (tartási, takarmányozási, adminisztratív, tenyésztésszervezés stb.), amelyre egyrészt az egyesület pályázhat, másrészt a tagok saját maguk által vállalt nagyságú állományt tartanának fennt (ki 2, ki 20, ki 50 anyát). Csak így lehet viszonylag gyorsan, ellenőrzött körülmények között, jó genetikai tulajdonságokkal rendelkező törzsállományt előállítani.
A mesterséges termékenyítésnél pedig arra gondoltam, hogy lehetne olyan tenyésztő, aki nagy gyakorlattal rendelkezik, és tudatosan bakok előállítására szakosodik, és minden 1-2 évben az egyesület határozná meg, hogy mely bakkal, bakokkal kell a proztatást végrehajtani.
A szarvasmarha tenyésztésben hasonló módszerek már beváltak (bár ott egy kicsit más a helyzet), de csak így lehet ellenőrzött állomány kialakítani. Ha mindenki "saját" bakokkal "dolgozik", akkor ugyanoda jutunk sok munkával, mint ahol most vagyunk.
Egyszó, mint száz, nem az árról kell beszélni most! A Magyar Óriásnak nincs most ára, csak ESZMEI ÉRTÉKE.
Egyébként a jelenleg törzskönyvvel rendelkező egyedeket ki törzskönyvezte? Ki végez törzskönyvezést jelenleg a Magyar Óriás esetében?