Keresés

Részletes keresés

Sándor111 Creative Commons License 2014.12.23 0 0 1628

Bátorkodom hozzászólni:

Ezzel indul:

Kivi szaporítása-fektetett vesszővel

Innen:

http://novenykulonlegessegek.blog.hu/authors/Zotya+papa

Bár ezt a számot egyszer már lezongoráztuk, nem baj, ismételjük még egyszer...

Előzmény: skarabeus01 (1617)
bombaba Creative Commons License 2014.12.23 0 0 1627

Lehet, most nem veszel "aranyáron" szaporítóanyagot és elfoglalod magad 4-5 évig, de nem biztos, hogy lesz kivid. Esetleg 3-4 év múlva mégis veszel "aranyáron". Pedig addigra már sokat teremhetne a most vett drága kivi.
Kicsi az esélye az "aranyár" jelentős csökkenésének, eddig legalábbis kb 15-20 év alatt nem ment le a szaporítóanyag ára.

Előzmény: skarabeus01 (1625)
bombaba Creative Commons License 2014.12.23 0 0 1626

Mivel a magról keltek kb 90 %-a porzós szokott lenni, ismét kérdezem: mennyit tudsz 3-4 éves korig, virágzásig  nevelni, míg kiderül, van-e köztük termő vagy esetleg mind porzós lett? 

Előzmény: skarabeus01 (1625)
skarabeus01 Creative Commons License 2014.12.23 0 0 1625

...mert elég csak egy drb  hayward és szaporíthatom..annyira emennyi kell--sőt még többet is.../hogy lenyomjam az "arany"-árat..)))

Előzmény: bombaba (1624)
bombaba Creative Commons License 2014.12.23 0 0 1624

Ha sok időd (éved) van, csináld. Szükséged van sok porzós kivire? Minek?

Előzmény: skarabeus01 (1623)
skarabeus01 Creative Commons License 2014.12.23 0 0 1623

Ma kezdtem el csíráztatni a hayward kivi magját,  egy norvég által közzé tett videó alapján. Hogy milyen eredménnyel,majd megírom..

bombaba Creative Commons License 2014.12.21 0 0 1622
Előzmény: skarabeus01 (1621)
skarabeus01 Creative Commons License 2014.12.21 0 0 1621

...ha jól emlékszem a "Raiff".

Előzmény: bombaba (1620)
bombaba Creative Commons License 2014.12.21 0 0 1620

Azt gondolom, figyelemmel követem a témában a topikokat, ennek ellenére nem olvastam a szőrös kivi szaporításának 100%-os módszeréről egyikben sem.

Ki a "kolléga"? 

Előzmény: skarabeus01 (1619)
skarabeus01 Creative Commons License 2014.12.21 0 0 1619

...van itt egy "kolléga" /egy másik topic-ban/ akinek 100%-ban sikerült..meg fogom csinálni!

Előzmény: bombaba (1618)
bombaba Creative Commons License 2014.12.21 0 0 1618

Előfordult már, hogy sikerült (de nem ez a jellemző) - próbálkozz bátran :)

Előzmény: skarabeus01 (1617)
skarabeus01 Creative Commons License 2014.12.21 0 0 1617

..a "szőrös" is szaporítható, ha jól emlékszem a zöldfás dugványozással...nyár elején.

Előzmény: emendasajt (1616)
emendasajt Creative Commons License 2014.12.21 0 0 1616

A mini kivi szaporíthatóságát senki sem vitatja. Dugványozással viszonylag egyszerűen szaporítható.

Ellenben a szőrössel...

Előzmény: skarabeus01 (1615)
skarabeus01 Creative Commons License 2014.12.21 0 0 1615

Ime, kertbarát módon, hogyan lehet szaporítani a kivit... nem is értem a  fácskákat miért árulják "aranyáron".(((

https://www.youtube.com/watch?v=f1iH4Yluahs#t=43

gts1986 Creative Commons License 2014.10.31 0 0 1614

Nekem az issai már termett, és nagyon finom is lett. Volt rajtuk nagyjából 120 virág, amiból maradt az elvirágzás végére kb. 70 gyümölcs, amiből megmaradt 3. Nem túl jó arány, de az íze kitűnő volt. :)

A Jenny második évben virágzott, de csak most maradt meg a termés, és jelenleg 11 kicsi (az issainál kicsit nagyobb) termés van rajta. Egyik sem puha, de úgyis utóérő fajta, nem? Ezek szerint már le kellett volna szednem őket?

kivi2010 Creative Commons License 2014.09.30 0 0 1613

Igen, ezen a tavaszon virágzott először. Viszonylag sok szőrös kivi van rajta. Az is kiderült számomra, hogy valóban öntermékeny. Nyáron a levélzet egy része olyan lett, mintha hernyó rágta volna meg. Hernyót viszont nem találtam rajta. A kopasz kivim már megérett. Ezek szerint ez kb. két héttel később érik.

Előzmény: bombaba (1612)
bombaba Creative Commons License 2014.09.28 0 0 1612

Erről írtad tavasszal, hogy nem virágzik?

A kopasz kivi már érhet, a szőrösnél október közepén van a szokásos szüret. 

A Solo-hoz volt szerencsém, ez a fajta, ami ötvözi a kopasz és a szőrös hátrányait. Én nem vártam ezzel a fajtával az első termésnél tovább, visszakértem a forgalmazótól a pénzt, amiért vettem, így nem tudom, a későbbi években nagyobb lett-e a termés.

A termés kicsi, azt írtad, de szőrös? 

Előzmény: kivi2010 (1611)
kivi2010 Creative Commons License 2014.09.28 0 0 1611

Actinidia chinensis solo fajtájú kivim az idén terem először. Termései jelenleg kb. 2 cm átmérőjűek és nagyon kemények. Mikorra várható a termés beérése? Lesz-e valaha nagyobb méretű termés rajta?

délkelet Creative Commons License 2014.09.24 0 0 1610

Neked és szanCSI-nak is köszönöm a választ!

Előzmény: Arth_ur (1608)
Arth_ur Creative Commons License 2014.09.24 0 0 1609

Érdekes!

Korhadó csavartfűzem meg van is egy a házunk előtt...

Ha lesz rá időm-energiám, kipróbálom.

Én ilyen célokra a selyemfenyő alól szoktam mostanában begyűjteni a tűleveleket.

Előzmény: Sándor111 (1607)
Arth_ur Creative Commons License 2014.09.24 0 0 1608

Már biztosan rég kinőtték. 
És csak reménykedem abban, hogy elég erősek és szívósak lesznek ahhoz, hogy Mg utánpótlás mellett kibírják ebben a földben is.

(Ha nem, majd ültetek mást. Van még sok szép növény, amit ültetnék szívesen, csak már nincs helyem.) :)

Előzmény: délkelet (1605)
Sándor111 Creative Commons License 2014.09.24 0 0 1607

"Ültetéskor 1-2 m2-en dolgoztam bele bőséggel tőzeget a talajba"

Nagyobb tételnél már annyira nem olcsó a tőzeg sem. Éppen ezért megpróbáltam helyettesíteni valamivel és nagyon jó eredményeket kaptam az alábbival: A kidőlt fűzfa törzse idővel vörösesbarna lesz és a rovarok szó szerint porrá rágják. Ezt az anyagot kevertem a közel sárga agyaghoz (nálam ilyen, azaz rendkívül kötött a talaj) amikor éppen nedves volt és nem kőkemény. Az arány min. 1 egység "fűzfatörzs por" 3 egység agyagos talaj, szóval sok kell. Amikor elfogyott, a vörösesbarna fatörzset kalapáccsal porrá törtem, nem volt túl nehéz, gyorsan jött szét. A dolog annyira jól sikerült, hogy a szőrös kivi szép kéttenyérnyi sötétzöld levelekkel hálálta meg, a málna 2,5m magas és rekordtermést adott. (Kapott még komposztot is persze, de ott ahol csak komposzt ment bele, a Hayward elpusztult vagy sínylődik.) Az ötlet egyébként onnan jött, hogy az olyan területen, ahol a fűzfa törzse a talajba került (mármint lebontva), másfajta növények is nőnek, mint a környező lúgos, meszes talajon.

Előzmény: Arth_ur (1604)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.23 0 0 1606

Nekem régebben sikerült egy példányt felnevelnem úgy , hogy az ültető gödre szélét és alját körberaktam kinőtt iskolás könyvekkel és a lapok közé borkén lapokat tettem és így töltöttem meg a gödröt tőzeges földdel.

Előzmény: délkelet (1605)
délkelet Creative Commons License 2014.09.23 0 0 1605

Én olyan megfontolásból vettem, hogy megpróbálom majd tölgyre oltani, de azóta a fórumokon csupa negatív hozzászólást olvastam ezzel kapcsolatban (tudomásom szerint ez elvben lehetséges, de a gyakorlatban nem igazán érdemes az apró és gyakran léha termések miatt).

Mire számítasz akkor, ha a gyökerei kinövik azt a zónát, ameddig tőzeggel elláttad? Elegendő lesz neki a magnéziumos öntözés?

Én most azon gondolkodom, hogy egy kb. 20 évet élt kivágott fenyő helyére ültetem ki, lesz ami lesz alapon.

Előzmény: Arth_ur (1604)
Arth_ur Creative Commons License 2014.09.23 0 0 1604

Hát nehezen, és ilyen körülmények között nekem borzasztó lassan nőnek.

Ültetéskor 1-2 m2-en dolgoztam bele bőséggel tőzeget a talajba, igyekszem nem elfelejteni a Mg-os tápozásukat (ha igen, akkor nagyon durva hiánytünetekkel "reklamálnak"), nyáron (ha nem olyan esős, mint most) kapnak locsolást, és várok türelemmel, hátha megerősödnek.

Kettő van, az egyik egy oltvány a helyi piacról, elvileg Hódmezővásárhelyen oltotta egy helybéli kertész saját magoncra, a másik egy kertészeti árudából való, ahol azt állították, hogy ellenálló hibrid (egy európai, olasz marroni típusú, gesztenye és egy kéregelhalásnak ellenálló japán gesztenyefaj hibridje), amit mikroszaporítással szaporítottak. A vásárhelyi oltványnál azt tippelem, hogy elég magasan oltották be, és gyanús, hogy az első évek visszaszáradásai után csak az alany hajtott ki. de hát játékból ültettem ezeket, nem a biztos termés reményében, és tisztában vagyok vele, hogy nem ide, a délalföldre való növények. (Ahogy a mandula sem, de az is van, közvetlenül mellettük, miközben az a kifejezetten az erősen meszeset szereti...)

Még termést nem ettem róluk, kb. 4 éve látok rajtuk porzós virágzatot és 3 éve jelenek meg a jó tüskés kupacsok, de eddig mind meddő volt, csak most ősszel találtam meg az első termékenyült gesztenyét az egyik burokban.

Előzmény: délkelet (1596)
Sándor111 Creative Commons License 2014.09.23 0 0 1603

"Pár éve azt tapasztalom , hogy ez a legjobb megoldás, azért mert a mini kivik

a bokor belsejében érnek meg először.

Korábban ezt nem tudtam , a külső napon lévő gyümölcsök érnek be utoljára."

Hasznos infó ez az olyan kis kezdőknek, mint amilyen én is vagyok. Nekem egyébként eddig még 1, azaz egyetlenegy szem minikivim érik, az is úgy hogy a tövön volt, amikor megvásároltam. Az idén tavasszal kezdtem el velük foglalkozni.

Előzmény: Gyula20 (1600)
Gyula20 Creative Commons License 2014.09.23 0 0 1602

Nálam az volt a döntő indok ennél a "T" támasztásnál, hogy nem akartam közvetlenül a szomszéd kerítése mellél tenni - most a tő és a kerítés között olyan 2 m távolság van.

Nagyon magasra nem szeretném engedni ,azért, hogy ne létrázva keljen szedni és nem mellékesen a szomszédom zöldséges kertjét se árnyékolja .

Most végzek egy kísérletet , a messzi Zemplénben.Háromhuta településen

tavasszal elültettem három gyökeres minit .

A nyáron szépen fejlődtek , nagyon kíváncsi vagyok , hogy a telet hogyan fogják átvészelni. Ha majd termőre fordul sikerül e beérnie?

A környező magas hegyek miatt a napsütéses órák száma jóval kevesebb.

Ültettem még mézbogyót is ,azzal biztosan nem lesz probléma.

Üdv.:Gyula

Előzmény: baby-lon (1601)
baby-lon Creative Commons License 2014.09.22 0 0 1601

Gratulálok, remek!

Általánosságban: ez a kordonos, vagy a hálós termesztés felel meg jobban a mini kivi igényeinek szerintetek?

Előzmény: Gyula20 (1600)
Gyula20 Creative Commons License 2014.09.22 0 0 1600

Szia Napvándor !

Igen jól látod "T " alakú támrendszeren van.

Pár éve azt tapasztalom , hogy ez a legjobb megoldás, azért mert a mini kivik

a bokor belsejében érnek meg először.

Korábban ezt nem tudtam , a külső napon lévő gyümölcsök érnek be utoljára.

A "T" rendszer azért jó mert alá fér az ember a szedésnél.

Igazából nem nagyon metszem , inkább csak alakítom - úgy hogy valahogy egyben maradjon  és az igen egymásba csavarodott veszőket kibogozom.

A hosszú rész a képen az öt és hat éves.

Az "öreg " amelyikről szaporítok az olyan 15-20 éves. De még az is nagyon szépen terem.

Előzmény: Napvándor (1593)
Gyula20 Creative Commons License 2014.09.22 0 0 1599

Szia Narancs!

A piros kivit valami RED feliratú mini kiviként vásároltam.

Az első termés után ,- hát azt mondtam , hogy ennek igen rossz íze van.

De ez lett a feleségem kedvence .

Az "ÉDENKERT " szerint a mini kivik azonos ízűek - azt hiszem ez nagyon nem igaz

.ennek a kivinek kicsit  menta íze, zamata van , már én is megszerettem .

Jövő tavasszal szeretném szaporítani.

A másik kivi íze  olyan édeskés , semleges -nem tudnám mihez hasonlítani.

Előzmény: Martinez Narancs (1592)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!