Lassan nekünk, a természetet tisztelő és védő túrázóknak (akik nem mellesleg quad-dal járnak) kell szégyenkeznünk : a saját fajtánk miatt.
http://index.hu/politika/bulvar/motbukk1119/
Önszabályozást is végrehajtunk - ha kell, és ha lesz partner benne. Na ehhez várom itten a segítségeket...
JA és a 'nap kérdése' : Hogy hol mehetek a quad-dal : nagyjából ahol csak kedvem tartja. És a kúltúráltságomon múlik, hogy ez mit jelent.
Kedves kutya.!
Csak azok kedvéért, akik a jogi ismereteiket kizárólag innen szerzik. :-(
1. A quadok közterületen való közlekedését a KRESZ szabályozza.
2. A magánterületen (magánutak is) való közlekedést a tulajdonos szabályozza.
3. Az erdőkben és a természetvédelmi területeken való közlekedést az erdőtörvény és a természetvédelmi törvény szabályozza. Ez alapból tilos, a tulajdonformától függetlenül. "Sportversenyek" alkalmából lehet engedélyt kérni.
A quadosok számára ez bizony nem jó hír. Mindamellett én nem foglalok állást sem pro sem kontra, de a jogi helyzet manapság ez.
Ó, nagyon egyszerű a dolog. Ne hajts be olyan helyre, ami nem a te tulajdonodban áll és ahol a tulajdonos nem engedte meg kifejezetten, hogy oda menj. Tudod, ez nem a coccializmus az osztatlan közös népvagyonnal. Minden földterületnek helyrajzi száma van és tulajdonosa. Ne terepezz más tulajdonán, csak a sajátodon és a probléma már meg is van oldva :)
Ja, csak ez így nem tetszik? Mert te szereted más tulajdonát összeterepezni?
Bocsi, hogy már megint nem olvasom végig az előzményeket - de én már csak ilyen lusta vagyok... ellenben terepezek.
Igy a hétvégén pl. arra gondoltam, miközben a szekszardi dombsagban próbáltam kikerülni egy tájvédelmi körzetet, hogy nagy segítseg lenne, ha pl. a birsagokbol befolytpenzbol... vagy mit tudom en, hogy mibol... de csinalhatna valaki egy adatbazist az tajvedelmi korzetek hatarvonalait tartalmazo trackekbol - mindenfele elerheto gps formatumban. Tudom, hogy aki akar az ennek ellenere is behajtana, de legalabb azoknak segitenenk igy, akik tenyleg nem akarnak - csak eszre sem veszik a hatart.
Esetleg csinalhatnank a gpsekre egy olyan alap terkepet, ami ezeket a teruleteket pirossal kiszinezik, mint pl. a vizeket... es rajtuk semmilyen utat nem jelolnek. Ezeket a terkep szoftvereket nyomott aron arulva - tuti, hogy lenne eredmeny...
Pl. igazoltatasnal eleg lenne megmutatni a track logot - es mindenki lathatja, hogy becsuletes enduros vagy becstelen az illet... stb... stb...
Végképp kiderült: ha nem olvasod végig a hozzászólást, akár a magad igazának reklámozására is tudod használni. Innentől kezdve ezzel a szorzóval kell mérnem minden megnyilvánulásodat...
AZ ÉN kultúráltásgom azt jelenti: ha nem életveszélyről van szó (mint pl. ma, édesanyám balesetekor) akkor nem szegem meg a szabályokat, csak mert kedvem tartja.
Nem írok ki ember-vadászatot a számomra kellemetlennek ítélt csoportok ellen, csak mert kedvem tartja. Ez ilyen egyszerű.
Szabályok vannak - mindet nem tudja betartani semmilyen rendvédelmi szerv. És az emberek többségét nem is kell figyelmeztetniük erre. Így van ez.
" A kultúrált viselkedést a műveletlen emberek valamiféle illemszabályzat betartásának képzelik. A kifinomult lelkek azonban átérzik ennek a viselkedésnek a szépségét, ezért számukra természetes, hogy így cselekszenek."
Csakhogy neked ezzel láthatóan szakfordítóhoz kellene menned.
Ebben az ellenséges hangulatban(quad),azt hitték,hogy a traktor egy álcázott atv,és szét akarja "dúlni" az aszfaltot a Rákóczi úton. Mert ezek mindenre képesek.:)) " mert műveletlenek, nem gondolkodnak, vagy nem is érdekli őket "
Egy napig nincs gépem, és máris a tegnapi ÉRTELMES párbeszédből "eke furcsaságai vs. mindenki" lesz. Nagyon szép.
Jobb is hogy nem a gép előtt töltöttem a napot : így legalább jót kirándulhattunk a RENDSZÁMOS gépeinkkel, a NEM TILTOTT helyeken.
Újdonsült quad-os kollégánknak hála, ezután egy jó órás dia-vetítésen ismerhettük meg ornitológiai/természet-fotós tudományát és munkásságát - szintén nem kis élmény volt. Főleg hogy az udvarukban előkészített helyre megérkező macskabagoly képe után közvetlenül, a garázsból kitolt 250-es quad első szervizei kerültek rögzítésre a memóriakártyán. Ilyen is van.
Sok új kalanddal tértem haza, az immár újra működö gép elé.
JA és a 'nap kérdése' : Hogy hol mehetek a quad-dal : nagyjából ahol csak kedvem tartja. És a kúltúráltságomon múlik, hogy ez mit jelent.
Tudjátok: ugyanilyen kultúra kérdése hogy valaki 100-zal megy-e a vásosi iskola előtt, vagy hogy nyíltan ember-vadászatot hirdet -e. Msert hogy vannak szabályok, és vannak kretének. Ez ilyen egyszerű.
És végül: UTOLJÁRA szólítok fel mindenkit - amennyiben a fórum fejlécében szereplő kívánalmaknak megfelel a hozzászólása , CSAK AKKOR NYOMJON 'MEHET' GOMBOT A VÉGÉN ! Ha elolvasás után úgy érzi, nem maradéktalanul alkalmas erre - akkor inkább törölje.
Személyeskedés, bugyuta általánosítás, sztereotípiák felvetése tilos és épeszű ember nem is kezdeményez ilyet!
A Moderátoroknak pedig köszönöma türelmet, és a pártatlan rendfenntartást az oldalon - addig is míg én nem tudtam minderre ügyelni...
Off Ó azok a régi "szép" idők!:)) Én most is kivagyok kukázva a Totalcar-ról. Miért,kb azért amiért innen is többünket kidobtak! CSAK Haveri alapon. On
Nem viccből írtam, amit írtam: igen: kvadosok feldúlnak szántóföldeket, vetéseket is (gondolom, a dolog természetéből fakadóan + mert műveletlenek, nem gondolkodnak, vagy nem is érdekli őket)
Próbáljatok meg fórumkonformak lenni, (ModMod és Tace-pao), mert ha a politikás moderatura megunja az ámokfutásaitokat, akkor unott képpel nyomják meg a DEL gombokat, s ha emiatt máshova jöttök reklamálni, ott meg a helyi moderatura teszi veletek ugyanezt.
Az IRL adatokkal való baszkódásért továbbra is azonnali /dev/null jár, a személyeskedésért tiltás, de ennyi áldozatot meghozok értetek.