Gyurcsány Ferenc a Napi Gazdaságnak adott interjújában arról is beszélt, hogy családja és vállalkozásai is megérzik a megszorításokat. A gyógyszertárban, amikor meglátják, hogy kinek a nevére szól a recept, kevesebbet mosolyognak, a gyógyszer nekik is többe kerül, a gázszámlájuk megduplázódott - sorolta a kormányfő. Az Altushoz tartozó cégeknek a 4 százalékos szolidaritási adó miatt 20-30 millió forinttal több társasági adót kellet fizetniük tavaly. Az osztalékadó mértékének 20-ról 25- százalékra emelése miatt pedig évi 4-5 millió forinttal csökken Gyurcsány jövedelme. (Napi Gazdaság)
Egy kis adalék abból, hogy mire képes egy önkormányzat. Olasom a Népszabadság honlapján: Bp. XVI. kerület önkormányzata úgy döntött, hogy Persányi Miklós és Novák Dezső adják vissza a diszpolgári elismerésüket. www.nol.hu
Sajnos még sokan vannak, akik haszonélvezőiként élnek a "politika" kiszolgálóiként. (Azért írtam idézőjelben, mert a politika valójában egy kicsit más lenne, ha nem itt és nem most lenne.)
Ha majd erre rájönnek az emberek, s nem hagyják magukat egy szűk elit által kettéosztatni, akkor jön el itt a változás. Majd ha rájövünk, hogy a Viki-Feri meccsnek nem lehet győztese, de az ország lehet a vesztese, majd akkor. De szerintem ez még odébb van.
Szerinted kinek az érdeke, hogy rumli, felfordulás, hirig legyen?
Kinek érdeke az állandó konfrontáció? Az egyébként sem túl derülátó népesség heccelése, uszítása?
Ki próbálja belesulykolni az emberekbe, hogy amit a saját szemükkel láttak az erőszak őrjöngésekor, azt nem is látták?
Beleolvasva a ""civil"" jelentésbe a szept/okt eseményekről, már nem csodálkozom a móri itéleteken sem. Ha egy ilyen pontatlan, általánosító, tendenciózusan félrevezető fércmű kerül ki annak a kezei közül, aki a büntetőjogot tanítja, akkor mit várjunk a tanítottaktól? Aki butaságból, vagy koncepciós okokból pl. összemossa az előállítást az őrizetbevétellel és/vagy a letartóztatással! Egy büntetőjogász!
Azt nem tudom, Orbán minek örül jobban. Ha meg neadjisten közéjük lő a sok barom az Astoriánál, akkor a rendőrséget fogja hibáztatni, hogy nem védték meg őket. Mint ahogy ők október 23-án is azt mondták, hogy a rendőrség dolga lett volna kordont vonni köréjük. Azt persze nem mondták meg, hogy milyen alapon vizsgálhatta volna a rendőrség, hogy X bemehet a kordonon belül, Y meg nem. Pedig anélkül meg teljes joggal állíthatták volna, hogy önkényesen tartottak távol bárkit is a rendezvényükről. No meg ugye, aki rendez valamit, maga köteles gondoskodni a rendezvény biztosításáról is. Mikor veszik már észre "odafent" a két nagypártnál, hogy teljesen szétverik az országot morálisan? És nem a hazugságoknak, hanem a gátlástalanságnak a következménye mindez, márpedig abban is mindkét oldal egyformán bűnös.
Szerintem ez mind csak beszéd,ami fedi a lényeget.Még a magam gondolatait sem hallom,ha beszélek.Ne is legyenek gondolataim...ugyanott tartunk ,mint harminc éve.
Megszünt,tönkrement egy hálózat,mely átszőtte az elmúlt húsz-huszonöt évet, szövetében volt kicsinyes és nagyívű,lábszagú és kecses,kialakult,összeállt, működött.(Mi ez? Kezdődik a mezőgazdasági termeléssel,folytatódik a kiskereskedelemmel,kisiparral,a belőle kifejlődő ágazatokkal.)Súlyos politikai és gazdasági hibák következménye,hogy az a szerkezet széthullt,lehetne mondani,hogy nem is volt támasza,lehet ,hogy csak álom volt.Nem érték ma sem a gyár,sem az ember.A hazai privatizátor könnyen szerezte,a külföldi is csak hasznot keres. Az a fajta élet,ami a nyugat sajátja,csak távolról csillogó és vonzó,de inkább taszító,ha annak a jövedelemnek a töredékéből kell megélni. Nem lehet a csökkenő népességet mégse a jövedelemmel összekötni. Ma Magyarországon kilátástalanság van,az önfenntartó -önfejlesztő társadalmi strukturák hiánya kétésfélmillió embert bizonytalanított ell,ezek talpraállására nem lehet számítani.Középosztály,értelmiségi ?Ha anyagi javakért küzd,nem variál.Elfogad. Vállalkozások omlanak be,az építőipar-ingatlanpiac erősködik még,hátterükben inog a magyar gazdaság,a politikai elit elszakadt a valóságtól,döntéseit nem befolyásolja napi helyzet,legföljebb a szavazóegységállampolgár négyévente. Ami az utcán folyik,az is ehhez műsor. Én liberálisnak hiszem magam,hiszem hogy a verseny erősít,az amatőröknek nincs remény.A Világ mindig változik,állandóan,ez változatlan.
Ott is az történt, amire most gyanakszom: nagyon meg akarták-akarják találni a tetteseket, ezért valahogyan mindig előkerülnek "bizonyítékok". Ha nem az első házkutatásnál, hát a másodiknál biztosan! :-) A Kaiser-ügyben színezi a történetet, hogy a 25 milliót nem kell visszafizetnie a tanúnak, mivel "megelőzte", hogy Kaiserék további bűncselekményeket kövessenek el! Eszem megáll. A rendőrség esetleg saját maga nem előzhetné meg az ilyesmit olymódon, hogy bevarrja a bűnösöket? Mármint a valódiakat, természetesen :-)
Ezeket valamiért mégis jobban el bírom hinni, mint az előzőeket. De ez mást is felvet: a halálbüntetést. Hogy Kaiser és Hajdú nem angyalok, az világos. DE nagyon úgy néz ki, hogy nem is olyan tömeggyilkosok, mint amiért elítélték őket. Pedig arra simán halálbüntetés járt volna a régebbi törvények szerint. Ez az, ami miatt én ellenzem a halálbüntetést. Túlzottan, végzetesen jóvátehetetlen.
Miért jut eszembe erről a most újra megtalált móri bűnözők ügye? Most is olyan szép bizonyítékok vannak: fegyverek a spájzban, 5 éves cipő eltéve, stb.
A rendet fenntartani mindig a rendőrségét, s egyetértek Árpival a szakmaiságról. Ez valahogyan nem sikerül annyira jól, mint amennyire jogosan elvárhatnánk. Az október 23-ával kapcsolatban is sok hiba történt (amelyeket ki kell vizsgálni és a felelősöket, illetve a túlkapásokat elkövetőket meg is büntetni, lefokozni, stb.), de alapvetően mégiscsak a rendőrségre kell bízni, hogy gondoskodjon a nyugalmunkról, a védelmünkről. Arra a kérdésre nem igazán tudok jól válaszolni, hogy milyen eszközökkel, mert ahhoz a szakmához nem igazán értek.
Kérdezheted azt is. Még mindig ugyanazt mondanám: a rendőrségé, és szakszerűen. Mert ez legalább annyira szakmai, mint politikai kérdés. És ha hideg fejjel végiggondolod az utóbbi idők (évek) történéseit, akkor szerintem ugyanarra a következtetésre juthatsz: nem politikai, hanem szakmai gondok vannak a rendőrséggel. Nem a felső vezetésről beszélek, mert az mindig is politikai poszt, ha beismerik, ha nem. Hanem arról, hogy mi is történik az utcán. Hogy találnak, vagy kreálnak bizonyítékokat. Hogy a szakszerűség, vagy az eszetlen kapkodás vezeti őket. Csak hát mitől lenne jól kiképzett a rendőr, ha kénytelen még akkor is politizálni, amikor a rablót kergeti? A politika felelőssége szerintem kb. ebben van. De mindkét oldalé.
Világos beszéd, örülök, hogy egyetérthetek. Nemcsak azért, mert alapvető fontosságú ügyek ezek; hanem azért is, mert a paranoid félreértéseken túlmutató sok kicsi egyetértés segíthet a normális véleménycsere kialakításában.
Talán egy darabig nem kérdezem, hogy kinek a feladata az utcákon-tereken a rend fenntartása, s milyen eszközökkel. ;-)
Úgy vélem, nincs véleménykülönbség köztünk az alábbiakban: - ösztönözni a gyerekvállalást itthon, különféle eszközökkel és többek között a családi adózással, - határon túli magyarok gyors és könnyített letelepedését kellene elősegíteni (ez elsősorban a Vajdaságra vonatkozik, hiszen ott merülhet fel mostanában ilyen igény), - s csak mindezeket követő sorrendben esetlegesen más betelepüléseket fontolgatni, amennyiben az szükséges, de ezt természetesen, előzetesen széles körű társadalmi vitára és gondosan megalkotott törvényre kell bízni, - szintén ugyanezen módon megszületett törvény hivatott a spontán betelepüléssel kapcsolatos hazai álláspont képviseletére is.
Igen, jól mondod. Mivel mi kis gazdaság vagyunk, kis piac, kénytelenek vagyunk (lennénk) jobban alkalmazkodni a külföldiek elvárásaihoz, ha jót akarunk, és nem mérhetjük magunkat ilyen szempontból Olaszországhoz vagy Nagy-Britanniához.
Jó cikk, jó gondolatok. Jó lenne, ha ehhez hasonló alapon egyetértés alakulhatna ki, egyfajta nemzati minimum.
Nem vagyok rendszeres Tóta-olvasó, kevés tapasztalatom pedig azt súgja: mintha a tartalom súlya nála is fordítottan aránylana az odamondós handabandázással. Mellesleg jó lenne tudni, hogy melyik büfében látott mosolygós kínait... ;-)
Jogos amit mondasz, de ezeket az ügyeket szerintem nem kéne túlértékelni: Volt időszak, amikor a londoni Cityben rendszeresen robbantottak, Németország, Olaszország vezető személyiségeit gyilkolták meg, s ettől nem vett fordulatot a gazdaságuk. Szerintem a ribillió annyival durvább ez esetekben, mint e gazdaságok a magyaréhoz mért súlya. Mondjuk az utcai zavargások elég nehezen menthetők (az EU figyelmeztetett is a magyar rendőrség szakmai színvonalának javítására), de a kormányválságok, ill. a kemény politikai szambenállás korántsem ritkák a térdésünkben: hirtelenjében lásd Olaszország (tegnap mindott le félidőben a kormányfő), Románia (az elnök élő adásban hazugozta le a kormányfőt), vagy akár Csehország és Lengyelország eseteit.
Csakhogy nálunk mostanában már a kiszámítható üzletmenet kezd kétségessé válni. És szerintem az sem mellékes, hogy nálunk nem a külvárosokban égtek az autók sem, hanem az üzletemberek által is kedvelt környékeken. Szóval szerintem a politika felelőssége mindkét oldalon nagyobb, mint amit mutatnak. És most már olyan hosszan elnyúlik a széthúzás, ami igenis károsan befolyásolja az ország külföldi megítélését, és ezzel hosszú távon nagyon rontja a lehetőségeinket is. Máshol legalább kifelé törekszenek egységes arcot mutatni.