Keresés

Részletes keresés

devereaux Creative Commons License 2010.08.29 0 0 18346
Nalam nem mesz sokra ezzel az itt divatos alsagos-lesajnalos szoveggel. Most en magyarazzam el neked, miert szanalmas?
Előzmény: pindiy (18342)
pindiy Creative Commons License 2010.08.28 0 0 18344
Valóban....egy igazi hatalomnak teljesen mindegy milyen az alkotmány...
Előzmény: kiski (18339)
Geyza Creative Commons License 2010.08.28 0 0 18343
Nem soknak, ebben igazad van.
Előzmény: Törölt nick (18335)
pindiy Creative Commons License 2010.08.28 0 0 18342
Az analogia roppant bonyolult szó, ne használd....
Előzmény: devereaux (18319)
Lois Chasse Creative Commons License 2010.08.28 0 0 18341

Hát nem. Természetesnek veszem, hogy van, hogy szabályozza az alapokat az ország működéséhez.

A létére, vagy a tartalmára kérdezel?

Nekem az új alkotmánnyal kapcsolatban a bizalmatlansággal van gondom: a saját bizalmatlanságommal a Fidesz, vagy inkább Orbán iránt.

A jelenlegi alkotmány bevezetésében benne van, hogy "hazánk új Alkotmányának elfogadásáig", és úgy gondolom, hogy az összeállítói '89-ben komolyan gondolták, hogy az átmenet befejeződése után újat kell majd írni. Az átmenet megtörtént, nem a fülkeforradalommal, hanem már előtte, évek alatt, tehát ezt nem tartom akadálynak egy új alkotmány létrehozásához.

Ami nem tetszik, az a módszer, amivel nekiláttak, és az indoklás ahhoz, hogy  miért szükséges most azonnal teljesen átírni.

Mivel a tartalmát megfelelőnek látom az ország működéséhez - bár megértem, ha a szövegében az 1949-es változat fordulatai ellenszenvesek valakinek -, és nem gondolom, hogy korlátozná a demokráciát, vagy az emberi jogokat, ezért szerintem több időt kellene rá szánni és szélesebb körben tárgyalni, mert semmi nem sürgeti, hogy azonnal, alapjaiban megváltoztassuk. Nem történt olyan lényeges változás sem a politikában, sem a gazdaságban, ami ezt a kapkodást indokolná.

Előzmény: Törölt nick (18326)
kiski Creative Commons License 2010.08.28 0 0 18339
Pohár egy vihar vízben.

Ez az Alkotmány az az emberiség 0,15 százaléka számára fog jogokat biztosítani és korlátozni. Ebbe az Alkotmányba 258 ember bele fogja szavazni, hogy ők Isten akaratától vezéreltetve döntöttek a megszavazás mellett vagy hogy az ő szájukból Isten szól, ezért ez az Alkotmány isteni kinyilatkoztatás. (És persze a köztes lehetőségek végtelen tárháza, mert az emberi hülyeség oly kiterjedt, hogy a teljes spektrumot csakis Isten képes átlátni.)

Tehát valamilyen formában és hatállyal belekerül ebbe az Alkotmányba az Isten. Ekkor két lehetőség van.

1.) ez a statisztikai hibahatáron belüli emberiségszeletke ebbe belepusztul - komoly kár nem éri vele az emberi fajt.
2.) nem pusztul bele - és ez se mérhető veszteség az emberiség egészére nézve.

Ha nem pusztul bele, akkor két lehetőség következik:

1.) Csendesen elvan magában, a kutyát se érdekli a dolog rajta kívül, és magán belül se többet párezer embernél, ezeket meg két nap alatt le lehet lődözni.
2.) Hirdetni kezdi, hogy az ő Alkotmánya alkotmányabb minden másnál, és ezért mindenki azonnal vegye át és alkalmazza.

Az első esetben nincsen baj, majd az Amnesztia Inernacionál publikál egy felmérést, és a Helsinki Bizottság is megcsóválja a fejét, de valahogy majd együtt fogunk tudni élni ezzel.

A második esetben két lehetőségünk van.

1.) Minden lehetséges fórumon jegyzékben követeljük az egy igaz Alkotmány általános bevezetését, hetekre való forrást biztosítva a világ nemzetei valamennyi humoristája számára. Magyar ember többé nem teheti a lábát idegen földre anélkül, hogy ne vigyorogna rá vidáman minden szembejövő.
2.) Meghirdetjük a Forradalmi Alkotmányeszkalációs Szabadságharcot, kaszát egyenesítünk, s hasonképp egyenes gerinccel, szemünkben a büszke dac szikrázásával halunk meg egy szálig.

De akárhogyan is lesz, az emberiség történetének lapjaira nem fog felkerülni a téma, tekintve hogy utánjátszó országok marginális kérdései se nem osztanak, se nem szorzanak.

devereaux Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18338
Miert van ekkora keses a beirasok beirasa es a megjelenesuk kozott? A gonosz garazdalkodik a forumszoftban?
devereaux Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18337
Egyik sem. Kifejezetten a szekularis jelleget erositi a szoveg.
Előzmény: Lois Chasse (18336)
Lois Chasse Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18336
Az indiaiban melyik isten van említve?
Előzmény: devereaux (18333)
devereaux Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18334

Te nem csupan ezt nem erted, de a mondanivalot sem. Kihivas ez neked, Geyza.

Nem mellesleg pedig... nagyon csondben vagy azota a regisegre valo hivatkozas kontra svajci alkotmany temakoreben.

Biztos, hogy eppen neked kell felemlegetni a mondanivalot vagy a hianyat? :-)

Előzmény: Geyza (18332)
devereaux Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18333
Az indiai alkotmany a leghosszabb terjedelmu, az amerikai a legrovidebb. Hajra India?
Előzmény: Lois Chasse (18331)
Geyza Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18332
Egy dolgot nem értek: ha semmi mondanivalód sincs, miért írsz?

Komolyan: sokszor, sok esetben elgondolkoztam már ezen, de a megoldásra elég nehéz rájönni.

Talán, egyszer.
Előzmény: devereaux (18328)
Lois Chasse Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18331

Azt is lehetne, vagy semmit sem írni, vagy amit írnak, azt hosszú, részletes lábjegyzetekkel ellátni, hogy hogyan is van ez gondolva.

Előzmény: Törölt nick (18321)
devereaux Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18330

Úgy érted, Istennek az Alkotmányban a helye?

Ugy ertem, ha beleteszik, az teljesen helyenvalo dolog. Ha meg nem, akkor is. Milyen kis bonyi az elet, ugye? :-)

Előzmény: Lois Chasse (18327)
devereaux Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18329
Elvegre, ha egyelore kodifikalt alkotmany nelkul jol megvan az Egyesult Kiralysag, Izrael es Uj-Zeland, akkor...
Előzmény: Törölt nick (18326)
devereaux Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18328
Ilyenek ezek az izlandiak. Bankcsodok, balnaoles, depresszio... megis az egyik legszaporabb europai nemzet (a hosszu estek, azok). Biztos sokan kivannak Odint, Asgard urat (plusz a nyolclabu Sleipnirt). Mas nemzetek masra vagynanak, de az elet konyortelen: se Baal, se YHWH, se Olorun, se Perkunas, se Hokuszpok. Bekelj meg ezzel a tudattal.
Előzmény: Törölt nick (18324)
Lois Chasse Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18327

ha beleteszik, az teljesen helyenvalo lesz

Úgy érted, Istennek az Alkotmányban a helye?

Előzmény: devereaux (18325)
devereaux Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18325
Aggodj, bar ez mit sem valtoztat azon, hogy ha beleteszik, az teljesen helyenvalo lesz es - a kulfoldi peldakbol okulva - nem hozza el azt a korszakot, amely miatt Vejmartol oda es vissza rettegik magukat ossze a "progressziv" ertelmisegiek.
Előzmény: Lois Chasse (18323)
Lois Chasse Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18323
Én itt a mieinkért aggódom. A svájci meg a német képviselőkért aggódjanak az ő választóik.
Előzmény: devereaux (18320)
devereaux Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18322
Ezek az intolerans svajciak meg nem tesznek eleget az eszak-balkani ertelmiseg kivanalmainak a pontozast illetoen. Pariak is lesznek egyhamar... "akarki meglassa!"
Előzmény: Törölt nick (18321)
devereaux Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18320

Ráadásul lelkiismereti válságot okozhat a képviselőknél.

Idaig hallatszik a svajci es nemet kepviselok egekre forditott szemekkel torteno lelkiismereti sohajtozasa, mert naluk meg szerepel isten neve az alkotmanyban. Korusban marcangolja magat a Bundestagban Hans-Christian Strobele, Dr. Gregor Gysi, u.v.a.

Előzmény: Lois Chasse (18317)
devereaux Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18319
Sejteni veltem, hogy az analogiat nem fogod folytatni. Mondhatnok... csak a szokasos. Ly-nal, w-vel es a tobbivel. (Nagyot asit)
Előzmény: pindiy (18318)
pindiy Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18318
Semmit, nem hír....
Előzmény: devereaux (18312)
Lois Chasse Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18317

ha egy isten szerepel a preambulumban és az alkotmány tiltja a diszkriminációt, akkor az az alkotmány alkotmány ellenes, hisz ellentmondásos....

Ráadásul lelkiismereti válságot okozhat a képviselőknél. Aki nem hívő, de a pártja támogatja Isten felvételét a bevezetőbe, annak a pártfegyelem miatt meg kell szavaznia, miközben ellenkezik a világnézetével. Amelyik párt ellenzi, annak meg a hívő képviselője kerül ilyen helyzetbe.

Előzmény: pindiy (18299)
devereaux Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18316
Koszonom! Orulok, hogy segithettem. Halam jeleul, ezert az informacioert nem kell fizetned semmit. Csak tanulj szorgalmasan!
Előzmény: Lois Chasse (18315)
Lois Chasse Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18315
Információ a földrajzban való jártasságodról.
Előzmény: devereaux (18312)
devereaux Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18314
Hat igen. Vannak tehetseges koltok.
Előzmény: andzsin (18313)
andzsin Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18313
Szabó Lőrinc : Dzsuang Dszi álma.....

kétezer évvel ezelőtt dzsuang dszi,
a mester,
egy lepkére mutatott.
- álmomban -
mondta - ez a lepke voltam,
és most egy kicsit zavarban vagyok.

- lepke -

mesélte
igen, lepke voltam,
s a lepke vígan táncolt a napon,
és nem is sejtette,
hogy ő dzsuang dszi...

és felébredtem...
és most nem tudom

most nem tudom
- folytatta eltűnődve -,

mi az igazság,
melyik lehetek?

hogy dzsuang dszi álmodta-e a lepkét
vagy a lepke álmodik engemet?

én jót nevettem
- ne tréfálj,dzsuang dszi! -
ki volnál?
te vagy: dzsuang dszi!
te hát! -

ő mosolygott
- az álombeli lepke
épp így hitte a maga igazát! -
ő mosolygott,
én vállat vontam
aztán
valami mégis megborzongatott,

kétezer évig töprengtem azóta,
de egyre bizonytalanabb vagyok,
és most már azt hiszem,
hogy nincs igazság,
már azt,
hogy minden kép és költemény,
azt,
hogy dzsuang szi álmodja a lepkét,
a lepke őt és mindhármunkat én.
Előzmény: devereaux (18305)
devereaux Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18312
Budapest Magyarorszagon talalhato. Mit mond ez neked?
Előzmény: pindiy (18311)
pindiy Creative Commons License 2010.08.27 0 0 18311
Mondom, hogy sok neked....ha azt irom, hogy a tudatba létezik, nem mond arról semmit, hogy máshol létezik-e vagy nem....igazán elemi logika....
Előzmény: devereaux (18310)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!