Én úgy tudom, hogy az egykori választási körzetekhez igazodott ... mi meg az utcanevek elnevezési rendszeréhez ... de sosem alakították, hozták létre a kerületet. Kerülete van a körnek és a négyzetnek is, de igazgatási, önkormányzati és közterületi szempontból nekik sincs :)
1970-ben Berlin mellett Hennigsdorfban dolgoztunk, Velten-Hochenschöppingben laktunk. S-Bahn-nal jártunk, aminél a menetrend így nézett ki: aa óra bb perc cc másodperc. Rohogtünk, milyen hülyeség ez a menetrend. De csak két napig.....mert harmadik nap is másodpercre pontosan érkezett és indult.
Ez egy 39 éves történet. Ha elmondom egy 35 éves magyar embernek, el sem hiszi....
Akkor érden miért van 10 kerület?Persze jogilag lehet nem de történelmileg igen.10 Városrész 10 kerület, zekehez igazodott anno az iskolák elnevezése is.
V.ker 5-s iskola Tusculánum, 6 ker 6-s suli postástelep alja, stb.
Ma reggel a 6.45-öst vártam Érd felsőn. 6.50-ig tök üres a kijelző, zéró utas tájékoztatás. 6.50-kor hajszálpontosan kiírják és bemondják a 10 perc késést. 10 másodperc múlva a kijelzőre kiírják, hogy jön a 6.50-es és be is mondják. A 6.50-es beelőzött.
Tegnap délután a 15.35-ös is késve érkezett a déliből kelenföldre. Azt a 15.45-ös beelőzte. Tapasztalataim szerint minden időszakban rendszeresek a késések.
Nem kéne hozzáigazítani a menetrendet a vonatok közlekedéséhez inkább???
Tudja valaki, hogy kb. mikor kezdik a pályafelújítást felső és kelenföld között?
Milyen 1-es busz? Mert a pestire nem emlékszem, hogy lyukasztani kellett volna másikat. Olyan volt, hogy amelyik kiment a városhatáron, pl. 38-as ott drágább volt a jegy. Még ülőkalauz és pótkocsis buszok jártak Szigethalomra. A km szerint lyukasztotta a kaller.
Politikai? Nyugodtan lehetett szervezési is. Kb. 200 ezer ember lakott akkoriban ott. Kettéosztva is akkora lakosságú kerületek képződhettek, mint Budapest legnagyobb kerületei.
Ez érdekes kérdés, valahol ott volt a szakasz határa, ahol kerület határ is lehetett, de ebben nem vagyok biztos, hogy egybeesett a kettő. Mondom, még az is homályba vész számomra, hogy valóban volt-e kerület. Majd rákérdek. :o)
Talán ott is politikai okai voltak? Ki a fene akarná megosztani a hatalmát? Meg ki a fene akarna még 2-3-4... kerületi önkormányzatot fentartani? Budapestnek és az egész országnak is az lenne a jó, ha a mostani 3200 helyett lényegesen kevesebb önkormányzat lenne.
Persze, igazad van, fejleszteni kell. De amikor sokadszorra arra megyek ki az állomásra, hogy az "értesítjük kedves utasainkat..." duma megy, akkor az rossz kedvet generál, finoman szólva negatív hozzáállást a máv irányába:-) Ez a most bevezetett ütemes menetrend csak akkor működik, ha nem késik semmi és az ingavonatok Flirt-ek vagy vezérlőkocsis szerelvények. Ráadásul ott a Déli szűk befogadóképessége, két kimenő vágánya (alagút), ősi biztosítóberendezése (vonóvezetékes öszvér, az 1800-as évek technikája(!)), ráadásul Kelenföld is csak három vágánnyal üzemel (a 6-os le van zárva, új peront építenek, ki tudja miért, ráadásul már épült egy plusz peron, nem tudom mikor adják át, lehet hogy csak a metró átadásakor, azaz soha). Ma volt a második nap, hogy a reggeli vonat időben jött. Vannak még csodák!:-)
Egy-egy hosszabb várakozás alatt nekem is megfordult már ilyen gondolat a fejemben, de valószínűleg nem a vonatok megszüntetése lenne a megfelelő válasz a késésekre. Inkább egy-egy Flirt beállítása, úgy is megérkezett már a második harmincas pack első két példánya (sőt már jár is, állítólag). Vezérlőkocsit meg ma reggel láttam egyet az éppen Fehérvárról érkező szerelvényben, közvetlenül a Szili után kötve... Azaz lenne elég kocsi, s jutna is mindenhova, ahova ténylegesen kellene, de hát...
Csak halkan jegyzem meg, hogy a városrész-elnevezésnek és a kerületalakításnak is megvannak a maga szabályai. Olyannyira, hogy azokat országosan jegyzik, a bennük történő változást jelenteni kell. Nem túl komoly szabályok, de vannak. Pl. kerületet csak megyei jogú város és a főváros alakíthat. De egyetlen egy megyei jogú önkormányzatnak sincsenek kerületei ... ha jól tudom, akkor azért nem, mert akkor kerületi önkormányzatokat kéne alakítaniuk, forrásokat, jogköröket megosztaniuk ... tudom, hogy Érden még a falusi (nagyközségi) korszakból vannak kerületek, de ezek nem klasszikus kerületek, csak amolyan belső használatra készültek ... mert egyébként törvénysértő lenne ... nem érdemes tehát feleleveníteni. A városrészek elnevezése egészen más kérdés. Azt tudatosan használni kéne (lokálpatriotizmus, identitás, stb.). Persze akkor rögtön kiderülne, hogy a településrészi önkormányzatok és a településrészek között nincs szoros területi összefüggés ... De mindezt tényleg csak halkan jegyzem meg. Szóra sem érdemes.
Ha csak 2-3 kerület lenne, nem lenne nagyzolás. Lényegesen nagyobb városokban is annyi szokott lenni. Budapest legkisebb kerülete lakosságszámban önmagában mérhető össze Érddel. A nagyobbak másfél-kétszer akkorák. Budapesten meg egy kerület több városrészből áll, ezért nehéz megjegyezni, hogy Rákosborzasztó melyik kerület is. De ha egy kerületnek egy neve lenne, már nem is lenne nehéz megjegyezni. Érden szerintem is szerencsésebbek a névvel ellátott városrészek. Bár még mintha így is sok lenne kicsit, de ez már ízlés kérdése. :o)