Lehet fahamut szórni, lehet próbálkozni millió dologgal és lehet, sőt kell törekedni a környezet védelmére, DE! El kell fogadni, a korszerű növénytermesztés, a normális termésmennyiség, a növények jó kondiciója igényli a tápanyagok utánpótlását. Ennek ésszerű és gazdaságos megtervezését, kivitelezését szolgálják a laborban végzett analízisek. A tápanyagpótlás egy nem túl kényelmes, körülményes, komolyabb logisztikát igénylő formája a szervestrágyázás. A rendszeresen szervestrágyázott ültetvény teljesen más képet mutat ahogy telnek az évek. A növény erősebb, jobb a stressztűrése stb stb stb.
A régi paraszti receptet követve: érett ganaj, oszt jó van!
Szerintem a rendszeres szervestrágyázás "csodát" művel mindenütt! Főleg ha kisketről van szó, még egyszerűbben megoldható mint ha hektárokban gonolkodik valaki.
Én pont a napokban egyeztem meg egy ismerőssel, szüret után felrakja, kiszállítja, kiszórja.
Egy levél analízis vagy egy talajminta pedig majd megmutatja, van e valami túlzottan felhalmozódva. Az adatokból könnyen segíthet bárki, van e antagonizmus, kell e valamilyen műtrágyával finomítani, mint pl ahogy van persil is írta.
Pedig van benne Mg is, de nyilván a felszívódás szempontjából meglévő, az egyes elemek közti, antagonizmus lehet az oka, amiről emlékezetem szerint korábban RAMBO is írt itt a fórumon. Köszönöm az észrevételt.
"Én egyáltalán nem iszok! "No látod ez a baj :))....1-2 pohárka után könnyebben meglátnád a probléma megoldásához vezető utat, talán még toleránsabb is lennél azokhoz, akik segíteni akarnak.....UFF megmondtam :)))
A mosógép motor teljesítménye több,mint amit egy ember tartósan le tud adni.Bőven bírni fogja,csak megfelelő sebességű áttétel kell rá.Olyan mértékű,mint amikor kézzel tekered.
Én egyáltalán nem iszok! Itt a lényeg hogy van egy szőlő daráló amit motorizálni kellene az hogy mit darálok benne az legyen az én dolgom. Deamúgy elmondtam.
A szölöfeldolgozás az már borászat témakör, mivel a termés átlépte a pinceajtót.
OFF
Az a daráló, ami almát darál, nem jó a szölöhöz. A szölönél az a cél, hogy a magok és a bogyóhéj egyben maradjon, különben zavaró, kellemetlen ízanyagok válnak ki. Persze, ha neked tökmindegy, hogy mit iszol, csak ártson, akkor nyugodtan haszáld az almapépesítöt szölödaráláshoz is.
Egy ember teljesítményleadása tartós üzemmódban (biciglitúra versenyszerűen) 70W - 100W környékén van. A Te meglevő motorod több mint 10 szer nagyobb teljesítményű. Ha nem akarod szétpörgetni, elakadás esetén eltörni a meglevő darálódat, akkor ne azt használd.
Bontott mosógépből kiszerelt motor tökéletesen képes pótolni aTe izommunkádat, akkor is, ha régi tipusú mosógépmotorról van szó.
Laca5 javaslata tökéletesen helytálló.
Arra is gondolnod kell, hogy nagyobb teljesítményátvitelhez erősebb ékszíj, esetleg duplázott, triplázott ékszíj és vastagabb ékszíjtárcsa kellene.
Szóval mosógépmotor bontott régi mosógépből. Az új mosógépek motorteljesítménye ehhez az átalakításhoz feleslegesen nagy lenne.
Fordulatot nézve is jobb a kisebb, pl 1500-as. A 3000-eshez nagyon nagy áttételt kell készíteni. De valami burkolatot tényleg tegyél rá, mégy gyorskioldót is.
Szerintem sok is az 1100, morzsolót elviszi a mosógép motor. Két tárcsával és szíjhajtással lehet megoldani, de házilagos kivitelezés veszélyes. A szíjhajtás ha elkap valamit....
Sziasztok! Van egy szőlő darálóm tud valaki segíteni h motorosra megtudjam csinálni 230v motorral gondolkodnék mert nincs 3 fázisom. Van egy 1100w motorom az elég lehet? Fordulatot most nem tudom majd megnézem.
Darazsak kiszívták a szemeket. Amit lehetett leszedtem. Érdekes, hogy a must a hűtőben 3 nap múlva már elkezd forrni. Most a vörös szőlőről beszélek. A fehér egy hét után is iható volt.