Én is hitel felvétel előtt állok, és egyelőre próbálom kibogozni hogy a bankok akciós törlesztő részletei mennyi a valóságban... Olvastátok a HVG-s cikket a Világhitelről? Nem túl megnyugtató. Ott is az ingadozó árfolyamot, a havi kamatperiódust emlegetik veszélyként, meg hogy a váltás a pénznemek között sokba kerülhet. Szóval egyelőre tanácstalan vagyok melyik bank lenne jó, mi van a marketing szöveg mögött. 14 millás lakásra kellene kb. 8 milla hitel, van egy Brokernet-es befektetésem (nem hitelből :), de lehet jövedelm alapu is hitel is kombinálva ingatlanfedezettel.
Szóval sztem ilyen feltételekkel bármelyik bankba bemehetsz, és adnak hitelt, ha van egy állandó lakcímed, valami kis rendszeres jövedelmed, meg beviszel vagy két közüzemi számlát, ami be van fizetve. Ha öt évre veszed föl, kb. feleennyi törlesztőrészleted lesz.
ez pontosan így van azon lehet vitatkozni, hogy ez milyen eljárás, de ehhez ismerni kell a terméket is ha devizában veszel fel, akkor pedig nem a felvett forint összeget jegyzik be, hanem adott devizában felvett tőkerészt és azok járulékait, ami rossz esetben ugye lehet akár +30% is ( a plusz-mínusz sávból adódóan ) azonban a JPY esetén nincs ilyen sávszélesség limit, a másik ok vagy indok, a váltás lehetősége, amivel szintén nőhet a meglévő tőketartozás
Hozzá tartozik, hogy a felvett összeg 160%-át terhelik az ingatlanra.
Ez ugyan szerintem nem teljesen tisztességes szerződési feltétel, na de mindegy.
Van egyébként egy törlesztési biztosításuk is, ami 2 adós esetén a felvett összeg 7%-a, mindez 5 évre. 5 év elteltével újra számolnak egy havidíjat. Ez a 7% a legjobb kategória, van ennél olcsóbb is, de nem biztosít minden esetet.
Azzal vioszont vigyázni kell, hogy havonta devizanemet váltsunk, mert SMS küldéskor a pillanatnyi állapotot veszi alapul, és lehetm, mire devizát vált valaki, már nem is az a legjobb. Ez egyfajta "tőzsde" játék.
erről szólt a jellemzésem is... volt módom ING képvisleten dolgozni, mint egy biztosítósoknak közvetítő cég képviselője - jellemzően CIB és FHB hiteleket kellet az ügyfeleiknek eladni- hát nem semmi, de sehol nincsenek a b-net-hez képest. itt is volt agymosás, katonai rend, pedig előtte fél évvel megkínáltak egy 5 fős csoport irányításával, de nem tetszett a dolog már akkor sem
egy a lényeg: határozottan eladni azt, ami jó a cégnek és kérdése, félelme van az ügyfélnek, akkor jöhet a megszégyenítés...
"arrogáns, törtető, senkiházi, aki átgázol másokon minden lelki probléma nélkül"-------> a baj, hogy ezek a jelzők sajnos a munka stílusukra is jellemzőek.
Az egyik ismerősömék egy pénzügyi cégnél dolgoznak, egy 30-as párról van szó, akik mindetten vezetők a cégnél, amikor is véletlenül megkapta a hölgyet egy Bnet-es (Országos Igazgató) ajánlásba. Felvette velük a kapcsolatot telefonon és megbeszéltek egy találkozót.
Mindketten elég jártasak pénzügyekben, de gondolták, kipróbálják, hogy mi újdonságot hallanak majd a "kollégától"....(teszt) :)
Alapszitu:
2 mondatot tudtak elmondani az elején:
1. Lakást akarnak kb 12.000.000,-Ft-ért van 2 M önerejük, nincs jelenleg ingatlanuk, de a szülőknek van egy 30 M házikójuk Bp-en.
2. A srác cukrász minimálbérrel, a lány dohány bolti eladó minimálbérrel. (persze csak kitalált story)
Ezután a "kolléga" beléjük folytotta a szót és a következő megoldást vázolta fel azonnal! (nem rossz lexikális tudásra vall...pik-pak...) :D
A 30 M szülői házra vegyenek fel 10 M szabadfelhasználású hitel, majd fektessék be, azt hiszem részvény alapba, amibe Ő is tartja a pénzét. Neki éves 200% hozamot produkál és az majd simán kitermeli a 10 M szabfelh. hitel törlesztőit és még marad is belőle.
Miután a "párocska" csendben pislogott és próbáltak arra célozgatni, hogy Ők lakást akarnak venni és nem befektetni, gond-e a minimálbér, elbírja-e a jövedelmük, milyen ktg-el számoljanak...
néhány kósza kérdés után egyszerű választ kaptak. Persze nincs gond vegyenek fel még 11 M hitel, a 12 M ingatlan és a szülői 30 M ingatlan lesz a fedezet. Simán menni fog minden, elmondta, hogy majd a 11M-ból még az egyszeri díjakat is fedezni fogják és a befektetett 10 M-ból még ennek a 11 M hitel törlesztésének egy része is le lesz fedve.
Vége lett az agymosásnak, 1 hét után felhívta a hölgyet a B-netes "kolléga", hogy kiderítette róluk, hogy nem is cukrász és eldadó párocska, hanem pü vezetők egy cégnél. Idézem: - Ha ezt tudom, úgy beszélgettem volna Önökkel, mint 2 szakember. Válasz az ismerősömtől: - Igen, volt ott 2 szakember, de Ők hallgatták magát....beszélgetés vége.....
No comment... többet nem beszélek a B-net-ről, mert ez nem ide való.
"A K&H csinálja szabad felhasználású jelzáloghitelnél, és a kisebb jelzáloghitelezők (tudod, akik drágán BAR-osoknak is adnak hitelt, de csak klassz bp-i kérókra) többsége is él vele. Ezek nem bankok. De ez ügyben annyira nem vagyok képben, hogy pontosan hol fordul még elő. Megjárta már ez a sztori az ombudsmant is."
Kis kiegészítés:
Tapasztalataim szerint több privát pénzügyi vállalkozás jegyeztet be vételi, opciós jogot. Pl:
- Credithouse Ingatlanfinanszírozási Zrt. vételi jog + a Raiffeisen áll mögötte a zálogjogával.
- Pesti Hitel Zrt. vételi jog + a Raiffeisen áll mögötte a zálogjogával.
Szerintem egyelőre érjétek be azzal az 5-6 millióval, amit banditaaa is említett. Az havi 40 ezer körül van törlesztőben, a többi 40 ezret meg rakjátok félre, ha ráér egy kicsit. Hátha fordul a kocka, és mellékesből, ebből-abból áll még egy kicsi a házhoz.
"Az egyik az, hogy amennyiben nekem van egy ingatlanban 1/8-ad rész tulajdonrészem és arra az ingatlanra felvesz egy másik tulajdonos jelzáloghitelt én milyen minőségben szerepelek majd az ügyletben, ill befolyásolja-e a későbbi hitelhez jutásomat..."
bankfüggő, hogy miként szerepelsz benne, adóstárs vagy zálogkötelezettként szerepelsz benne. - az attól függ, hogy milyen minőségben szerepelsz ott, - az a bank, ahol felakarsz venni hitelt, ott szerepelsz-e az ügyletben - ha nem, akkor nem kell mindent bevallani, ha kérdezik
"A haszonélvezetijog elég-e ahhoz, hogy hozzányúljanak az ingatlanhoz egy esetleges nem fizetett személyikölcsön esetén a bankok... ?"
ha végrehajtásra kerül a sor, akkor nem. van egy tartozás, amit megpróbálnak behajtani így, vagy úgy. ha az adósnak - kezesnek, adóstársnak- van behajtható vagyontárgya
Az egyik az, hogy amennyiben nekem van egy ingatlanban 1/8-ad rész tulajdonrészem és arra az ingatlanra felvesz egy másik tulajdonos jelzáloghitelt én milyen minőségben szerepelek majd az ügyletben, ill befolyásolja-e a későbbi hitelhez jutásomat...
A másik kérdésem pedig...
A haszonélvezetijog elég-e ahhoz, hogy hozzányúljanak az ingatlanhoz egy esetleges nem fizetett személyikölcsön esetén a bankok... ? Esetleg attól az illetőnek meg kellene "szabadúlnia", hogy ne nyúljanak az ingatlanhoz. És ezt hogyan teheti meg a legolcsóbban és leggyorsabban?
csak kiegészítő fedezettel tudtok ennyit felvenni, vagy, mint már említették, fedezet nélküli személyi hitellel kiegészítve, bár mivel azt írtad, hogy hitelek kiváltására kellene, azzal nem lesztek beljebb.
esetleg próbáljátok meg most otp-nél,jelzálogbiztosítással, most értékbecslési díjat elengedik, így viszonylag kisebb költséggel megússzátok az igénylést
Hiteleinket szeretnénk rendezni. Plusz van egy tulajdonrész egy pesti ingatlanban amit szeretnék kiváltani. És mivel 20 év körül köteleznénk el magunkat szeretnénk bebiztosítani az éveket, meg egy felújítás is felmerűlt meg még ki tudja mim inden nem jött szóba :) A pénz mindig mindenhol jó :)))
Sajnos 8-9 M érő ingatlanra még a legjobb indulattal sem lehet 10 M Ft-ot folyósítani kiegészítő fedezet nélkül.. Még a legjobb indulattal is max. 6 M ft-ot mondanék úgy, hogy az ingatlant nem láttam....
A vert falazat annyira nem gáz, mert ha van alapja az épületnek, illetve érvényes lakásbiztosítása, akkor hitelezhető....Jövedelmileg is jók vagytok, csak hát erősen utópisztikus a 10 milliós hitelkérelem....