Keresés

Részletes keresés

CSABEE Creative Commons License 2011.03.13 0 0 57121

Na várjál, a Szabi vagy a Józsika? :)

Előzmény: Tompus999 (57120)
Tompus999 Creative Commons License 2011.03.13 0 0 57120

Hú, sokat írtál és milyen igazakat! Most csak egyet írnék (mert Barca-meccset nézek), tegnap focitam a 6 éves fiammal és tök magától most nem Messi vagy Villa akart lenni, hanem Kanta.

Előzmény: Törölt nick (57119)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.13 0 0 57119

Ha még egy Fradista beleugathat újra:

Nyugaton végbement egy váltás a 90-es években.

Más közönsége van most pl Angliában a focinak mint a 80-as években.

A jegyár emelésekkel egy réteget kiszorítottak, más is lett hangulat néhány pályán, viszont ha lehet mondani kultúráltabb nézői réteg jött be. Az, hogy ez jó-e vagy sem, nem veszettt-e a foci a régi varázsából most nem döntöm el.

mi:

1/ Túl sok éve 86 óta sikertelenségen nőnek fel a fiaink. Így nem lehet eladni a "terméket".

Tompussal (ha nem tévedek) már jeleztük mikor mi fiatalok voltunk, még Nyilasi, töröcsik és társaik neve volt a focizgató fiatalok mezein. Ma úgy 90 %ban külföldi sztárokkat vesznek fel......

Akkor a lakótelepeken nem lehetett focizni a ketrecben, mert annyian akartak, ma alig fociznak.

Akkor egy Fradi toborzóra tömegek mentek, el kellett zavarni egy réteget, ma úgy kell könyörögni, hogy valaki jöjjön.

Ingyen nézheted 4-5 sportcsatornán (!!!!! ) a nívós külföldi focit pl egyik kedvencem a Barca meccseit.

Itthon a FTCnél 2000-2500-3000 forint a jegy hatalmas rétegnek, pont akik régen kijártak ez megfizethetetlen ha ez sokszor kell kiadni, FŐLEG MERT A TÉVÉ MINDEN FRADI meccset ad.

Ez a legnagyobb baj, túl sok meccs a tévében.

Egy évben 30 FTC meccs a tévében ingyen, nem kell sorba állni, utazni, rossz stadionban és kiszolgálással bajlódni, otthon megnézed kényelmesen.

Én járok Németországba sokat a munkám miatt a Dortmund és a Schalke mecseire mindig kimegyek ha otthon játszanak.

Elképesztő a kőrítés, kis túlzással sírok, ha arra gondolok mi hol vagyunk. Egy példa, elnézést de megint Fradi, a legnépszerübb egyesületnek SAJÁT boltja nem is volt igazán(pedig kinek ha nem nekünk), néhány éve nyílt csak, de minősíthetelen amit adnak, nincs komoly választék.

Nálunk veletek ellentétben(nem tudom nálatok ez hogy megy) dillettáns, sem a marketinghez, sem az alapvető közgazdasági érzékkel és tudással nem rendelkező jóindulatú (?) hozzá nem értő emberek irányítottak. Csőd és csőd újra, egy FTc botladozik 20 éve.

A szurkolók egyre rosszabbak, mert ilyen a világ is, más mint amikor én kezdtem járni a 80as évek elején.

Egyre durvább és ez jelentkezik a lelátón is, hisz nem is lehet más.

Szerintem rövidtávon nem lesz foci itt. Sok pénzt kell berakni a stadionokba, meg kell szervezni az egésszet újra, el kell tudni adni a magyar focit. Kellenek cégek kik beállnak  a csapatok mögé és kellenek az önkormányzatok is.

Csakhogy alig van magyar cég, multi nagyon megnézi hova ad. Önkormányzatok nagy része a csőd szélén.

Kénének sikerek, ez mindegy hogy válogatott vagy egy klub csapat, de kéne és nem egy évig.

Meg kéne változnia a médiának is, mert jelenleg elriasztja a nézőket, sokszor a szenzáció miatt felnagyít jelenségeket, botrányokat. Úgyanakor kéne büntetés a szurkolói vétséget elkövetökkel szemben, végre, mert erről beszélnek, de semmi sincs 20 éve.

Hú ez baromi hosszú lett, siettem elnézést.

Előzmény: Tompus999 (57118)
Tompus999 Creative Commons License 2011.03.13 0 0 57118

Hú, végre egy igazi, értelmes téma, vita, amelyik nemcsak minket érdekel, érint, hanem mindenkit, aki szereti a MAGYAR focit, aki meccsrejáró ember. Rengeteg minden kavarog bennem ezzel kapcsolatban. Én 41 éves vagyok, az apám 75-ben vitt először meccsre, azaz kb. onnantól tudok véleményt mondani. Még egy kis kitérő. A ma nyomtatott Nemzeti sport hátoldala. 56ban a Vasas játszott KK döntőt. Vagy 100 ezer néző előtt. Én is voltam rengeteg Fradi, Újpest meccsen, ahol telt ház volt, rengeteg olyan MTK meccsen a Hungária körúton, ahol 10 ezer körüli volt a nézőszám. Szerintem egy ok nincs, miért vannak ma kevesen a pályákon, sok ok van. És ez a sok-sok ok összeadódik, mindegyik elvesz néhány százalék szurkolót. És Halderhoz hasonlóan nem vagyok optimista, csöppet sem. Többen tudjátok rólam hogy elég régóta kb. 30 éve figyelem a Barcelonát, szurkolok nekik. Tavaly eljutottam a Camp Nouba, 100 ezer néző, bajnoki ünneplés, fieszta, miegymás. És mondok valamit. A hangulat a közelében nem volt annak, mint 20 éve mondjuk az Üllői úton egy Fradi-Újpesten. Az ott egy színház. A nézők udvariasn tapsolnak, gólnál felugrálnak, néha szidják a Real Madridot, de fogalmuk sincs milyen a szurkolás. Sok gondolatom van, majd még folytatom.

Blau t Creative Commons License 2011.03.13 0 0 57115

Látszólag eltér a mostani témánktól, de csak látszólag:

A játékosaink és Garami nyilatkozatait olvasva azt hihetné az ember az MTK a bajnokság élcsoportjában van. Ilyeneket lehet olvasni: Tavasszal elkaptuk a fonalat. Jól küzdöttek a fiúk. Jó eredményt értünk el a Győr ellen.

A csapat a kiesés szélére sodródott. ha ezzel meg van elégedve a szakvezetés és a játékosok, az arra erősít rá, amit az előbb írtam. Szerintük az eredmény nem számít, ha kiesünk hát kiesünk.

A szurkolók furcsa módon nem így gondolják.

Blau t Creative Commons License 2011.03.13 0 0 57114

Olvasom a hozzászólásaitokat és szinte mindennel egyetértek. Mégis rengeteg kérdés marad bennem.

Egyrészt a színvonal. Az nem vitás, hogy a magyar foci szar. De más hasonló szintű sportágaknak  van nézettsége. Pl. a férfi kosárlabdában is messze vagyunk a világ élvonalától, mégis van rá igény. Sőt ami még megdöbbentőbb a kosármeccsek kb. ugyanannyi nézőt vonzanak, mint a vizilabda mérkőzések. Miközben pólóban a világ legjobbjai vagyunk. Nem értem miért, de ebből úgy tünik a színvonal és a nézőszám között nincs szoros összefüggés.

Az MTK esetében két nyilvánvalő eltérés van az átlagostól: A stadion elképesztő állapota és az antiszemitizmus. Felteszem, hogy mindkettőnek van része a nézőszám csökkenésében, de egyikről sem gondolom, hogy ez lenne a meghatározó ok. Valami másnak is kell lenni a háttérben.

Mindennek tetejében a rendkivüli nézőszám esés egy olyan időszakban következett be, amikor a csapat két bajnokságot nyert és rendszerint az élmezőnyben végzett, minden szakértő szerint kultúrált játékot produkált, szimpatikus, fiatal, saját nevelésű játékosokkal.

Ezek után csak arra tudok gondolni, hogy a szurkolók nem tudják elfogadni a csapat jelenlegi vezetésének irányvonalát. Feltehetőleg nem tetszett az Újpesttel való fúzió ötlete, nem volt elfogadható Várszegi szerepválalása a Fradinál, nem tudnak szurkolni egy olyan csapatnak, amelyiknek nincsenek céljai stb. Nem tudom, a szurkolóknak mindebben igaza van-e? (Szerintem igen, de a magánvéleményem ez ügyben érdektelen.) A szurkolók viszont távolmaradásukkal elmondták véleményüket.

Ennek egyetlen egy ok miatt van jelentősége. A BK most - a klubbal együtt - szimpatikus közönség csalogató lépéseket tesz.  De ha a nézők a fenti okok miatt pártoltak el, akkor egy telefonra küldött ajándék csengőhang miatt nem fognak visszatérni. Akkor, ha a vezetés valóban vissza akarja szerezni az MTK-sok bizalmát, akkor azokat az okokat kell megszüntetni, amik eltávolították és távol is tartják a szurkolókat. Vagyis a vezetőknek el kell hitetni a szurkolókkal, hogy számukra az MTK nem (csak) üzlet, hanem szívügy, hogy az MTK nem az SKA bemutató terme, hanem valódi futbal csapat. Pillanatnyilag semmiféle jel nem mutat erre.

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.13 0 0 57113

Persze, olvastam, nagyjából korrekt.

Ez a többi tényező az amit sajnos nem lehet megváltoztatni kis hazánkban. Ha lehetne, antiszemitzimus ide vagy oda nálatok is több ember lenne.

Előzmény: ketszerketto (57112)
ketszerketto Creative Commons License 2011.03.13 0 0 57112

Én is jelentősebbnek tartom a többi említett tényezőt.

De ott van ez is....

Előzmény: Törölt nick (57111)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.13 0 0 57111

Máshol is van zsidó multú csapat és bizony ott is van antiszemitizmus, nagyobb is mint nálunk, mégis telt házzal játszik....

Előzmény: ketszerketto (57109)
VH82 Creative Commons License 2011.03.13 0 0 57110

Vágom. :)

Előzmény: ketszerketto (57109)
ketszerketto Creative Commons License 2011.03.13 0 0 57109

Az egy magyar zsidót nem vigasztal, hogy máshol is létezik antiszemitizmus.

Utolső tényezőként említettem ezt, ha az összes többi negatívum fennáll, ahhoz még hozzájön, hogy esetleg még ilyen inzultusnak és fenyegetettségnek is ki van téve.

Előzmény: VH82 (57108)
VH82 Creative Commons License 2011.03.13 0 0 57108

Ez így van, valóban Messi játékát valóban jobb nézni, mint jópár itthoni játékosét! :)

Az antiszemitizmus mindenhol jelen van Európában és a világban is. Sőt, Magyarországon kívül sokkal durvábban van jelen tőlünk nyugatabbra pl. (a jóval fejlettebb és történelmileg szerencsésebb országokban). Az meg, hogy pár idióta ilyen "jelszavakat" kiabál egy meccsen az őket minősíti és nem kellene, hogy ez eltántorítsa a nézőket az MTK esetében. Szóval az antiszemitizmusra hivatkozni nem nagyon kellene, vagyis nem ez a legfőbb visszatartó dolog a meccsektől... :) Mert végülis ha belegondol az ember minden magyar klubcsapatnak és annak szurkolóinak megvan a maga negatív "gúnyneve", amivel minősíteni szokták őket más-más csapatok szurkolói. Pl. Nyíregyháziak tirpákok, Debreceniek hurkások/kondások, Zetések sötét zalaiak stb... :))) Ha meg zsidózzák az MTK-t hát ez van, a klubtörténelméhez hozzátartozik, hogy a magyarságba asszimilálódott vagy asszimilálódni kívánó zsidók alapították.

Előzmény: ketszerketto (57107)
ketszerketto Creative Commons License 2011.03.13 0 0 57107

Ehhez jön még:

- A legjobb magyar játékosokat ma nem az NB1-ben láthatod, hanem különböző külföldi bajnokságokban és láthatod is őket a képernyő elött

- A TV-ben látni lehet Európa legjobb bajnokságainak legjobb meccseit - -azért Messit nézni kényelmesen a fotelből  egy kicsit más élmény

- A sok közepes  képességű  ismeretlen külföldi a csapatokban

Az MTK-ban:

- Nincs célkitűzés, egy vergődő csapat, kiöregedett edzővel

- aki bármilyen tehetséget mutat, azonnal eladják

- az átlagosnál is lerobbantabb stadion állapotok

- a nézők az átlagos mellett antiszemita inzultusoknak is ki vannak téve

Előzmény: VH82 (57104)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.13 0 0 57106

elnézést a hibákért, siettem.

Előzmény: Törölt nick (57105)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.13 0 0 57105

Szerintem nem. nézd meg. Van hol maradt a nézőszám, vagy alig érezhetően csökkent !!!! Igaz viszont van hol 10-20-50- % a visszaesés.

Jó nálatok nagyobb. DE !

Általános magyar foci ellenes hangulat van.

Egy fiatalnak ezer más lehetősége van szórakozásra. Vagy ha mégis labdarúgás, akkor megnézi a tévében az IGAZI FOCIT, külföldit !

Nálunk elméletileg 2500-3000 forint alaból a belépő akinek nincs bérlete, a tömegnek ez sok, nincs pénze az emberknek.

Tegnap 10-11 ezer ember volt kint a Fradin, botrányos beengedés, nyomor fél óra míg beengedtek a külső kapun, aztán mivel a belső beengedő forgóajtók már egyideje nem működnek, így egy kis kapun engedték tovább az emberekeket újra nyomor és várakozás.

Meccs este 1/2kor 8, sok meccsünk pénteken, ez is akkor lett volna elméletileg. Minden nagyobb meccsünk pénteken. Így hogy legyenek ott a vidéki Fradisták, hogy érjünk oda a munkából, stb.

Itt semmi sincs a nézőkért.

Nincs foci, nincs megfelelő infrastruktúra, nincs megfelelő körítés, és tán ez a legborzasztóbb már nincs is TARTÓS nagy igény.......

Mondjuk elég volt egy gyenge játékkal néhány győzelem és máris 10-11 ezren voltunk, a fentiek ellenére, de nagyon pesszmista vagyok a jövőt illetően.

Előzmény: Blau t (57103)
VH82 Creative Commons License 2011.03.13 0 0 57104

Országos prémléma ez a dolog valóban. Nagyon sok összetevője van annak, hogy szinte mindenhol, kivétel nélkül csökkent az átlagnézőszám. Említhetnék nagyjából ezeket:

• az emberek megcsömörlödtek attól, amit futball címszó alatt a pályán játszadozó játékosoktól látnak itthon
  • van más hétköznapi, anyagi gondja is az embernek (szociálisan is akár), mintsem hogy meccsekre áldozza hétről-hétre a pénzét
  • sok helyen leromlott a stadioninfrastruktúra
  • drágák a jegyek
  • pár stadionba eljutni és onnan hazamenni közveszélyes dolog, már-már túlélő show :)
  • nincsenek ikonok a játékosok közül a különböző kluboknál már, akik játéka miatt megéri pusztán kimenni a meccsekre
  • nincs megújjulás a kluboknál, nem látni előre a jövőt
  • ha van egy-két tehetséges fiatal játékos már elpasszólják külföldre pár éva alatt (naná, hogy nem lesz belőle ikon)

és még lehetne sorolni az indokokat a nézőszám visszaesésére...

Blau t Creative Commons License 2011.03.13 0 0 57103

Mégegyszer: Hátha sikerül értelmesen írni:-)

Pont ezt mondom, hogy ez hamis érv. A magyar fociban az elmúlt 10-15 évben kb. a felére esett a nézőszám. Az MTK-nál a tizedére. Ez mindenképp megér(ne) egy elemzést.

Blau t Creative Commons License 2011.03.13 0 0 57102

Pont ezt mondom, hogy ez hamis érv. A magyar fociban az elmúlt 10-15 kb. a felére esett a nézőszám. Az MTK-nál a tizedére. Ez mindenképp megér(ne) egy elemzést.

Előzmény: Törölt nick (57101)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.13 0 0 57101

Nem akarok beleszólni, de nézzétek meg mennyivel csökkent a Fradi átlag nézőszáma, borzalmas, de 88 és 98 között majdnem a felére esett, miközben a sikertelen 88-as időszakban volt sok szurkoló és sikeresben lett feleannnyi.

Szóval ez nem csak az mtk problémája.

Tomek79 Creative Commons License 2011.03.13 0 0 57100

szerintem mondjuk tényleg fontos lenne ezt átbeszélni,  hova tűnt az a sok ember?

az én szűkebb meccsre járó környezetemből 10-15 ember nem jár már meccsre. Sőt 5-6 éve nem volt olyan, hogy vidékre nem mentem volna le bárhova. Ma meg valahogy ez egy picit elmúlt. Ha tehetem most is kijárok meccsre, nem tartom magam fotel szurkolónak. Sőt elég mérges vagyok azokra akik belátják ezt, de véleményezik az alacsony szurkoló számot.... 

Az pedig egy általános jelenség (talán nem csak a mi házunk táján), hogy  baromi negatív a hozzálllás és mindenben a negatívumot látják az emberek. Ez az amit Blau általában objektív nézetei mellett nehezen tudok megérteni. 

Remélem a mostani BK kezdeményezései majd picit előrelendítik a nézőszámot. legalábbis próbálkoznak és drukkolok nekik.

Előzmény: Blau t (57099)
Blau t Creative Commons License 2011.03.13 0 0 57099

Nem gondolom, hogy ebben igazad lenne, de nem vitatkozom. Sőt még a második mondatosban feladott magas labdát sem csapom le, túl olcsó poén lenne. Inkább kérdezek: Szerinted miért esett vissza az MTK nézőszáma az utóbbi bő egy évtizedben több mint 90 százalékkal? Csak arra kérlek, hogy az éltalános nézőszám csökkenés hamis indokát ne hozd fel. Hamis ugyanis másutt a nézőszámok csökkenése meg sem közelítette a nálunk tapasztalhatót. Gondolom azt mégt Te sem feltételezed, hogy az 1999 óta eltünt kb. 3300-3400 nézőt én beszéltem le a meccre járásról. (Az akkor hivatalos statisztika szerint 3647 volt az átlag nézőszám a hazai meccseinken.)

Előzmény: kvatro (57097)
superhoops Creative Commons License 2011.03.12 0 0 57098

az is baj mondjuk egy kölyök aki még nem szurkol senkinek megnézi mondjuk MTK-Győr 500 néző nehány ultra (respect a kevesnek)

és meg néz egy Fradi-Vidi majdnem 10e néző eneklő szurkolok az amire vágynak gondolom.

Én nem tudom mit lehet tenni többen legyünk és olyan fotelek mind én megint kimegyek rendszeresen meccsre nehány éve még nem hagytam ki meccset se a Hungaria Köruton de amiota fejlődés a cél a gyerekeknek nem olyan fontos ot legyek.

Előzmény: kvatro (57097)
kvatro Creative Commons License 2011.03.12 0 0 57097

Tudom hogy majd csodálkozol, meg vitatkozol, de ebben neked is nagy részed van.

A mindig negatív, mindenben a hibát, az összeesküvést, a rosszat kereső hangulatkeltők élenjárójaként.

Itt még a bajnoki cím évében sem volt jó a hangulat.

Új drukkerek ehhez a körhöz ilyen hangulathoz nem csatlakoznak.

Előzmény: Blau t (57093)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.12 0 0 57096

De nyert a Szolnok!...;DD

Előzmény: Blau t (57095)
Blau t Creative Commons License 2011.03.12 0 0 57095

Pontot szerzett a Honvéd, vezet a Szombathely viszont a Siófok 2 - 0-ra vesztésre áll és emberhátrányban van. Érik az "áhított" 14. hely.

Blau t Creative Commons License 2011.03.12 0 0 57093

Viszanéztem az utolsó egy hónap hozzászólásait. Összesen 31 nicknéven 259 hozzászólás volt. A beszélgetőtársak között kb. 6-8 csak alkalmi jelleggel szólalt meg itt, a többiek e topic rendszeres hozzászólói. Ötletszerűen kiválasztottam egy másik időszakot is, a 2008 november közepével kezdődő szintén egy hónap hosszú periódust. Akkor 747 hozzászólást összesen 51 kommentelő jegyzett. Közülük is 6-8 volt az ide csak kiránduló.

Két és fél év alatt hozzászólások száma a harmadára, az állandó beszélgetőtársak száma a felére esett vissza.

Ez sem az érdeklődés növekedését jelzi...

superhoops Creative Commons License 2011.03.12 0 0 57092

én is elkezdtem este nézni a meccset akkor még nem tudtam az eredményt kb félidőig birtam és inkább megneztem a texten mi lett a meccs és abban hagytam nézni.

várható volt a nagyon keves nézi 17kor még sokan dolgoznak.

Előzmény: Blau t (57090)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.12 0 0 57091

Ooo...bevallom, elozetesen nem olvastam kritikakat...az eredmeny nem tantorithatott el, hiszen 1 Montpellier-t a nemzetkozi kupabol kivero csapat ellen ez remek eredmeny...;DDDDDD

Senkit meg nem bantva, de be kellene mar latni, hogy ez akkor is xar, ha nyerunk (es a wc is tiszta)...sot, az ucso, bajnoksagot nyero evben is az volt...az egesz magyar bajnoksag nezhetetlen...pedig en mar azzal is beernem, hogy ebben az orult nagy rohanasban 3x ugyanazon csapat tagja kapja a labdat...valoszinuleg ezert jarok kezimeccsekre...;DDDD

Előzmény: Blau t (57090)
Blau t Creative Commons License 2011.03.12 0 0 57090

Magyarázd már meg légy szíves, az eredmény és a kritikák ismeretében mi késztetett arra, hogy megnézd ezt a szenvedés?

Előzmény: Törölt nick (57089)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.12 0 0 57089

Nem mintha ettol barmi szebb lenne, de a Gyor is iszonyu volt, es mint tudjuk, a merkozesek szinvonalat altalaban a gyengebbik csapat hatarozza meg...;DDDD...rohejes, hogy ilyen "temponal" mind2 csapatnal joparan a fulukon veszik a levegot...

A multkor beleneztem a Vasas-Vidi meccsbe, az is szornyu volt...legalabb orbancot mutattak volna!...;DDDDD

Tenyleg nem ertem, hogy mitol lennenek kivancsiak az emberek erre a ......?...keves dolog letezik Magyarorcin, ami ennyire gagyi, es ilyen rohejesen draga...talan a politika...

Előzmény: Törölt nick (57088)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!