Nem ismerem történést de arra "gyanakszom" a zúzás-bogyózás után szinte azonnal megkaptad a 60 liternyi mustot míg a maradék ázott a héjon egy jó darabig és így több aromát, ízt és nem mellékesen már pár óra áztatással is több tápanyag és akár élesztőgomba is került a szomszéd tételébe.
Valószínűleg ezen okok miatt lesz egy vékonyabb extraktban szegényebb borod míg a szomszédé "haraphatóbb" lesz (ha el ne b@szarintja)
Örülj neki, hogy csak 60 literen tanulod a technológiát ;-)
Persze, ennyit már tudok a fajélesztők megbízhatóságáról, a pálinka cefréimet soha nem bízom vadélesztőkre, holott lehet a legszuperebbet fogod ki, de az nagyon lutri. Sylvestrissel néztem a mustot 40 kén, 6 sav, nem tudom ez mennyire lehet mérvado?
Most néztem, ami a képen volt pár órája, minden szoktatás nélkül az egyik felében óvatosan keverés nélkül beleöntottem és most azon a részen a tetején mintha beindult volna valami. Izgalmas.
Akkor romlik meg, ha már leállt az erjedés, de még darabban van/nincs lekénezve és megbarnul a teteje a mustnak 8nem összekeverendö a tetejére feljövö barna élesztöpárnával).
Várj egy napot, figyeld a mustod tetejét, ha jön a tetejére az élesztö, akkor pláne hagyd, ha semmit nem csinál, akkor kezdd el vakargatni a buksidat. attól, hogy valami gyorsan beindult, még nem biztos, hogy az lesz a nyerö. Am´gy ez nem termelési verseny, de nem is forma 1, hogy a legyorsabb nyer. Légy türelmes.
Én, mint korábban mondtam hagynám de az a fél spontán "megoldás" igen bizonytalan, legfeljebb lepárlás lesz belőle.
De, ha az a döntés, hogy semmit nem veszítesz ha 1x elvégzel egy "tankönyvi" rehidratálást akkor kövesd a leírást:
ADAGOLÁS
20-30 g/hl must/cefre. Barrikban erjesztés esetén 30-50 g/hl.
MUSTHOZ, CEFRÉHEZ ADÁS: Rehidratáció és akklimatizáció után.
Az optimális élesztőaktivitás eléréséhez a szárított élesztőt kb. 10 x-es mennyiségú (azaz 1 kg élesztő kb. 10 1 víz) 35-40 0C (max. 40 0C) hőmérsékletú KLÓRMENTES ivóvízben folyamatos keverés közben„feloldjuk". 1 5 perces állásidő után, ha az élesztő és a beoltandó anyag hőmérséklet-különbsége 10 0C-nál kisebb, akkor beoltás, ha 10 0C-nál nagyobb, akkor az élesztőt folyamatos must bekeveréssel egy vagy két 5 perces lépésben szoktatjuk a hőmérséklet-különbséghez, majd a rehidratált és akklimatizált élesztőt az erjesztendő tételhez adjuk. A rehidratálás és szoktatás teljes ideje nem haladhatja meg a 45 percet. Az élesztőt az erjesztendő tételben jól keverjük el!
A 10x-es mennyiségű rehidratáló folyadék (klórmentes víz), egységes az Uvaferm fajélesztőinél illetve a 35-40°C-os hőmérséklet (könyök meleg, mint mikor a babáink fürdővizét ellenőrizzük) . És az is természetes ha sokkmentes élesztőzést szeretnénk végrehajtani akkor 1-2 lépcsőben hozzáadott (ezen esetben 18°C-os) mustttal az oltóanyag térfogata növekszik.
Inkább arra reflektáltam, hogy nem kellene oly sokáig az oltóanyagot "keleszteni"...
Ha jól értelmeztem az olvtárs első alkalommal csak beleszórt 1/2 zacskónyit (feltehetőleg 10 gr-ot) a mustba majd a második alkalommal már rehidratálta a maradékot és egy egész éjszaka ott hagyta ("este az élesztő szépen felfutott, reggelre összeesett, próbáltam friss mustot hozzátenni, de rosszabb lett, a tartályban meg szertefoszlott") majd az új variáció szerint a 228-ast már egy órája "bekeverte"
"A rehidratálás és szoktatás ideje nem haladhatja meg a 45 percet" - Kokoferm
"MUSTHOZ, CEFRÉHEZ ADÁS: REHIDRATÁCIÓ után. Az optimális élesztőaktivitás eléréséhez a szárított élesztőt kb. 10 x-es mennyiségű (azaz 1 kg élesztő kb. 10 l vízben) 35-40 °C (max. 40 °C) hőmérsékletű KLÓRMENTES ivóvízben folyamatos keverés közben "feloldjuk". 15 perces állásidő után a rehidratált élesztőt az erjesztendő tételhez adjuk. Az élesztőt az erjesztendő tételben jól keverjük el! A beoltásnál vigyázzunk, hogy a rehidratált élesztő és a beoltandó anyag hőmérséklete közötti különbség ne haladja meg a 10°C-ot. Megoldás: egy- vagy kétlépéses szoktatás."
egy újabb pedig azzal egészíti ki:
"A rehidratálás és szoktatás ideje nem haladhatja meg a 45 percet"
Legközelebb, ha a mustot kénezed, utána (12-24 óra múlva) szedd le a zaccról, vagy ne kénezd a mustot. A legtöbb fajélesztő kéntoleráns, de a beindítása kénezve nehezebb.
Ha holnap se indul be (se élesztő a must tetején, se széndioxid a mustban, se semmilyen más jele a must megindulásának), akkor vegyél pl uvaferm 228 élesztőt (2 db 20 g-os csomagot), készíts belőle az utasítását pontosan követve oltóanyagot és ezzel az anyaggal oltsd be a megakadt mustodat.
mert a vadak leették ;-) (1-2 megbúvó fürtöt kóstolgattam. Azért megvan a szépsége a ZGy-nek is, roppanó bogyók, zamatos íz kis savassággal)
Péntekre próbálok "bejelentkezni" Generosa mustrára, hogy mikor is szedjük meg először (Szept. 24 az első nap mikor szabad leszek, remélem kitart addig, mármint időjárásilag ).
Az nem úgy müködik, hogy belerakod az élesztöt, azt másnap már buzog is hevesen... elöször elszaporodik, aztán egy-két nappal késöbb kezd el rendesen dolgozni, de ezek a mai élesztök azért is jók, mert nem hevesen erjesztenek, nagy habképzéssel, hanem szép nyugodtan, alig képezve habot.