Keresés

Részletes keresés

IsKol Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1955

"(u.a. olaszrizling) "

Nem ismerem történést de arra "gyanakszom" a zúzás-bogyózás után szinte azonnal megkaptad a 60 liternyi mustot míg a maradék ázott a héjon egy jó darabig és így több aromát, ízt és nem mellékesen már pár óra áztatással is több tápanyag és akár élesztőgomba is került a szomszéd tételébe.

Valószínűleg ezen okok miatt lesz egy vékonyabb extraktban szegényebb borod míg a szomszédé "haraphatóbb" lesz (ha el ne b@szarintja) 

 

Örülj neki, hogy csak 60 literen tanulod a technológiát ;-)

Előzmény: zsorsz (1946)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1954

Adja a Mindenható!

Előzmény: van_Persil (1952)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1953

Persze, ennyit már tudok a fajélesztők megbízhatóságáról, a pálinka cefréimet soha nem bízom vadélesztőkre, holott lehet a legszuperebbet fogod ki, de az nagyon lutri. Sylvestrissel néztem a mustot 40 kén, 6 sav, nem tudom ez mennyire lehet mérvado?

Előzmény: szervezkedő (1950)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.06 -16 0 1952

Türelem, ez az élesztöfajta killer-cucc, legyözi a már szaporodásnak indult nemszeretem élesztöket.

Előzmény: zsorsz (1951)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1951

Most néztem, ami a képen volt pár órája, minden szoktatás nélkül az egyik felében óvatosan keverés nélkül beleöntottem és most azon a részen a tetején mintha beindult volna valami. Izgalmas.

Előzmény: van_Persil (1948)
szervezkedő Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1950

Na de ki tudja a szomszédnak mikor áll meg az erjedés, milyen gombatörzs erjeszt? Elindul ott majd a tiéd is. Lehet kicsit sok lett a kén?!?!?!

Előzmény: zsorsz (1946)
szervezkedő Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1949

van_Persil Creative Commons License 2022.09.06 -16 0 1948

Akkor romlik meg, ha már leállt az erjedés, de még darabban van/nincs lekénezve és megbarnul a teteje a mustnak 8nem összekeverendö a tetejére feljövö barna élesztöpárnával).

Várj egy napot, figyeld a mustod tetejét, ha jön a tetejére az élesztö, akkor pláne hagyd, ha semmit nem csinál, akkor kezdd el vakargatni a buksidat. attól, hogy valami gyorsan beindult, még nem biztos, hogy az lesz a nyerö. Am´gy ez nem termelési verseny, de nem is forma 1, hogy a legyorsabb nyer. Légy türelmes.

Előzmény: zsorsz (1947)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1947

Soha ne add fel!…csak már nincs az a finom illat, mint az elején, igaz hogy még nincs rossz szaga se, csak attól tartok hogy előbb utóbb megromlik.

Előzmény: IsKol (1945)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1946

Hülye voltam, túlkomplikáltam, a szomszéd(u.a. olaszrizling) semmit nem rakott bele és már vasárnaptól forr neki.

Előzmény: IsKol (1945)
IsKol Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1945

Soha ne add fel!

 

Én, mint korábban mondtam hagynám de az a fél spontán "megoldás" igen bizonytalan, legfeljebb lepárlás lesz belőle.

 

De, ha az a döntés, hogy semmit nem veszítesz ha 1x elvégzel egy "tankönyvi" rehidratálást akkor kövesd a leírást:

 

ADAGOLÁS

20-30 g/hl must/cefre. Barrikban erjesztés esetén 30-50 g/hl.

 

MUSTHOZ, CEFRÉHEZ ADÁS: Rehidratáció és akklimatizáció után.

Az optimális élesztőaktivitás eléréséhez a szárított élesztőt kb. 10 x-es mennyiségú (azaz 1 kg élesztő kb. 10 1 víz) 35-40 0C (max. 40 0C) hőmérsékletú KLÓRMENTES ivóvízben folyamatos keverés közben„feloldjuk". 1 5 perces állásidő után, ha az élesztő és a beoltandó anyag hőmérséklet-különbsége 10 0C-nál kisebb, akkor beoltás, ha 10 0C-nál nagyobb, akkor az élesztőt folyamatos must bekeveréssel egy vagy két 5 perces lépésben szoktatjuk a hőmérséklet-különbséghez, majd a rehidratált és akklimatizált élesztőt az erjesztendő tételhez adjuk. A rehidratálás és szoktatás teljes ideje nem haladhatja meg a 45 percet. Az élesztőt az erjesztendő tételben jól keverjük el!

Előzmény: zsorsz (1944)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1944

Van még egy zacsi, nekifussak mégegyszer?… kezd elegem lenni ezzel a tököm borral, berágok hozzácsapom a cefréhez.

Előzmény: IsKol (1943)
IsKol Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1943

A 10x-es mennyiségű rehidratáló folyadék (klórmentes víz), egységes az Uvaferm fajélesztőinél illetve a 35-40°C-os hőmérséklet (könyök meleg, mint mikor a babáink fürdővizét ellenőrizzük) . És az is természetes ha sokkmentes élesztőzést szeretnénk végrehajtani akkor 1-2 lépcsőben hozzáadott (ezen esetben 18°C-os) mustttal az oltóanyag térfogata növekszik.

 

Inkább arra reflektáltam, hogy nem kellene oly sokáig az oltóanyagot "keleszteni"...

Ha jól értelmeztem az olvtárs első alkalommal csak beleszórt 1/2 zacskónyit (feltehetőleg 10 gr-ot) a mustba majd a második alkalommal már rehidratálta a maradékot és egy egész éjszaka ott hagyta ("este az élesztő szépen felfutott, reggelre összeesett, próbáltam friss mustot hozzátenni, de rosszabb lett, a tartályban meg szertefoszlott") majd az új variáció szerint a 228-ast már egy órája "bekeverte" 

 

"A rehidratálás és szoktatás ideje nem haladhatja meg a 45 percet" - Kokoferm 

Előzmény: van_Persil (1940)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.06 -16 0 1942

Van neki több is... a lényeg, hogy ne fázzon meg az oltóanyag, elöbb apránként, utána nagyobb lendülettel lehet higítani musttal

Előzmény: IsKol (1941)
IsKol Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1941

Lehet, de ez a Uvaferm 228 leírása

 

Előzmény: van_Persil (1940)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.06 -16 0 1940

nem minden élesztönek ez a leírása, ill. ennél azért több anyagba kell rakni, mielött a musthoz adjuk

Előzmény: IsKol (1939)
IsKol Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1939

És még nincs a mustban?

 

Nincs leírásod a rehidratálásról?

 

"MUSTHOZ, CEFRÉHEZ ADÁS: REHIDRATÁCIÓ után. Az optimális élesztőaktivitás eléréséhez a szárított élesztőt kb. 10 x-es mennyiségű (azaz 1 kg élesztő kb. 10 l vízben) 35-40 °C (max. 40 °C) hőmérsékletű KLÓRMENTES ivóvízben folyamatos keverés közben "feloldjuk". 15 perces állásidő után a rehidratált élesztőt az erjesztendő tételhez adjuk. Az élesztőt az erjesztendő tételben jól keverjük el! A beoltásnál vigyázzunk, hogy a rehidratált élesztő és a beoltandó anyag hőmérséklete közötti különbség ne haladja meg a 10°C-ot. Megoldás: egy- vagy kétlépéses szoktatás."

 

egy újabb pedig azzal egészíti ki:

"A rehidratálás és szoktatás ideje nem haladhatja meg a 45 percet"

Előzmény: zsorsz (1937)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1938

Na, ez szépen fejreállt,hogy lehet ezt megfordítani?

 

 

Előzmény: zsorsz (1937)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1937

Egy órája kevertem be.

 

Előzmény: szervezkedő (1936)
szervezkedő Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1936

Én vasárnap élesztőztem, még nem "durrant be" csak szép lassan éledezik.

Előzmény: zsorsz (1935)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.06 0 0 1935

Kaptam 228-ast most dagasztom

Előzmény: van_Persil (1932)
szervezkedő Creative Commons License 2022.09.05 0 0 1934

Sokan sokféleképpen csinálják, de egy általános mankó fehérbor készítéséhez:

 

1. Szőlő szüret,feldolgozás.

 

2. Oxidáció elleni védelem:  

pl. borkén+ aszkorbinsav 20g/100kg

 

3. PH beállítás: Borkősav 1-2g/l- mustanalízis.

 

4. Maceráció enzim hozzáadása.

 

5. Préselés kíméletesen.

 

6. Must ülepítés kb. egy éjszaka.

 

7. Alkoholos erjedés:

Élesztő hozzáadása,

Tápsók hozzáadása 3alkalommal: erjedés eleje- főerjedés- zajos erjedés végén.

(Cukorfogyás szabályozása: napi kb 25g/l legyen a fogyás.)

 

8. Újbor fejtés: Erjedés után, mielőbbi erős, nyílt fejtés, kénezés. Újbor analízis.

 

9. Kb. két hét után második fejtés, derítésre felkészülés. 

zsorsz Creative Commons License 2022.09.05 0 0 1933

Rendben

Előzmény: van_Persil (1932)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.05 -16 0 1932

Legközelebb, ha a mustot kénezed, utána (12-24 óra múlva) szedd le a zaccról, vagy ne kénezd a mustot. A legtöbb fajélesztő kéntoleráns, de a beindítása kénezve nehezebb.

Ha holnap se indul be (se élesztő a must tetején, se széndioxid a mustban, se semmilyen más jele a must megindulásának), akkor vegyél pl uvaferm 228 élesztőt (2 db 20 g-os csomagot), készíts belőle az utasítását pontosan követve oltóanyagot és ezzel az anyaggal oltsd be a megakadt mustodat.

Előzmény: zsorsz (1931)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.05 0 0 1931

Csak kéneztem

Előzmény: van_Persil (1930)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.05 -16 0 1930

A mustot kénezted? Ha kénezted, lefejtetted a zaccról?

A héjon erjesztés és a lé erjesztése két külön dolog..

Előzmény: zsorsz (1929)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.05 0 0 1929

Pálinka cefrénél(ott nagyobb a tapasztalatom) egyik nap beoltom, másnap forr. Lehet ezért idegesít hogy szombat óta nem mocorog.

Előzmény: van_Persil (1926)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.05 0 0 1928

18  celzius

Előzmény: szervezkedő (1924)
IsKol Creative Commons License 2022.09.05 0 0 1927

Az idén nem lopják le ;-)

 

mert a vadak leették ;-) (1-2 megbúvó fürtöt kóstolgattam. Azért megvan a szépsége a ZGy-nek is, roppanó bogyók, zamatos íz kis savassággal)

 

Péntekre próbálok "bejelentkezni" Generosa mustrára, hogy mikor is szedjük meg először (Szept. 24 az első nap mikor szabad leszek, remélem kitart addig, mármint időjárásilag ).

Próbálok, mert a kocsinak BMS szindrómája van...

 

Nem főzöd le a zalagyöngyét?

Előzmény: szervezkedő (1925)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.05 -16 0 1926

Az nem úgy müködik, hogy belerakod az élesztöt, azt másnap már buzog is hevesen... elöször elszaporodik, aztán egy-két nappal késöbb kezd el rendesen dolgozni, de ezek a mai élesztök azért is jók, mert nem hevesen erjesztenek, nagy habképzéssel, hanem szép nyugodtan, alig képezve habot.

Előzmény: zsorsz (1922)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!