Keresés

Részletes keresés

nyugga Creative Commons License 2014.04.07 0 0 49

Arany, mi más? 2000 óta a € elvesztette az értékének a 75%-át.

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.13 0 0 48

Az ebben az adásban hivatkozott duális valutarendszer volt a gondolat, ami miatt ezt a szálat elkezdtem.

https://www.youtube.com/watch?v=hAPYgnGmhaY

Vajon milyen lesz az a duális fizetőeszközrendszer?

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.02 0 0 47

Nem látok fogadókészséget a magyar kormányban az euró iránt.

Csúfosabb vége lenne a "jóléti államnak", mint a többi euró országokban.

A politikusok csak pénzt költeni tudnak. No meg a hazudozáshoz.

huncut világ Creative Commons License 2014.03.01 0 0 46

Igen.

Előzmény: Desert Rat (45)
Desert Rat Creative Commons License 2014.02.28 0 0 45

Meg azért írtál 2050-et mert optimista vagy  (szvsz).

Előzmény: huncut világ (40)
Rangun Creative Commons License 2014.02.27 0 0 44

2005-ben kezdték a kínai pénz lassú felértékelését a dollárhoz képest.

Előzmény: Rangun (43)
Rangun Creative Commons License 2014.02.27 0 0 43

A francokat, a kínai pénzt folyamatosan felértékelik, csak lassabban, mint ahogy növekszik a kínai gazdaság ereje, így relatív leértékelődik, de a valóságban éppen felértékelik. A forint viszont valóságban, meg relatíve is leértékelődik, ezt meg lehetne állítani az euró bevezetésével.

Előzmény: kukurikútörökcsászár! (42)
kukurikútörökcsászár! Creative Commons License 2014.02.27 0 0 42

Ezt mondhatnád akár Kínára is, hogy be kellene vezetni a dollárt és reformokat... ne a yüan alacsony árfolyamával versenyezzen.

Előzmény: Rangun (39)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.26 0 0 41

Ukrajna is csak erősíti az eurót: abba menekülnek az emberek. Készpénzbe

Nehezen kerül így rossz helyzetbe

Csak át ne terjedjen hozzánk

huncut világ Creative Commons License 2014.02.24 0 0 40

Egyszer észhez kell térni. Ezért írtam kb. 2050-et.

Egy kis irónia sokat elmond a helyzet magyarázatához. Tehát:

A logika azt mondja, a rezsicsökkentést addigra már úgy megvédik, hogy a szolgáltatók fognak fizetni a fogyasztóknak. A szobrok, stadionok és az atomerőmű építés nagy GDP emelkedést fog eredményezni. Ha az ellenzék lesz hatalmon, akkor addigra mindent bőségesen lehet finanszírozni a többkulcsos adóból és a stadionépítés leállításából.

Előzmény: Törölt nick (37)
Rangun Creative Commons License 2014.02.23 0 0 39

Gyors euro bevezetés egyébként reformkényszert hozna az országban, mert akkor már nem lehetne folyamatos leértékeléssel kozmetikázni a versenyképességet, ami nem is lenne baj.

Előzmény: huncut világ (36)
kukurikútörökcsászár! Creative Commons License 2014.02.23 0 0 38

Ha minden pénznek arany fedezete lesz akkor az euro is a dollár is lényegtelen lesz, teljesen mindegy ha minden falunak más pénze van....át kell számolni... vagy még azt se, egy az egybe válthatóak egymásba. (-:

Törölt nick Creative Commons License 2014.02.22 0 0 37

"2050 után egy normális ország lesz Magyarország."

Érdekes egy dátum a 2050, a szakértők is előszeretettel akkorra datálják a nyugdíjkifizetésekkel kapcsolatos nehézségek megjelenését.

Előzmény: huncut világ (36)
huncut világ Creative Commons License 2014.02.22 0 0 36

Nem lényeges ez a mondanivalom szempontjábol. Ugyanis, ha Magyarországon ma euro lenne, akkor nem lett volna a 2001-2008 kozotti fiskális elqúrás sem. A fiskális elqúrás ugyanis kizárta az euro bevezetését.

Tartom, hogy sokáig még nem lesz magyar euro. Meglehet korábban lesz bevezetve, de nem csodálkoznék ha még 2050-ben sem lenne, kozben már lenne Lengyelországban, Csehországban, Romániában, Bulgáriában és Horvátországban. Ugyanis nemcsak Orbán a lényeg. Mit várnál most, ha az ellenzék nyerné a választást? Szerinted gyorsan gatyába tudnák rázni az országot? Szerintem csak szenvedne a mai ellenzék. ha viszont Orbán marad, akkor még jobban tonkrezúzza a demokráciát Magyarországon. Aztán 2018 lesz, megint mi várhato? Talán gyurcsány? Valamilyen extra nagy változás lenne? Nem hiszem. Majd 2022 lesz, talán az lesz ébredés éve. De utána sem lesz folyamatos novekedés, néha megfogjuk a novekedés gatyáját és visszahúzzuk.

De optimista vagyok mindig, 2050 után egy normális ország lesz Magyarország.

Előzmény: Rangun (35)
Rangun Creative Commons License 2014.02.21 0 0 35

Kiszűrik az árfolyam változást, mikor összehasonlítják az országokat, a szlovákoknak ppp alapon van 23.5% előnyük, ez árfolyam alapon még magasabb, ma 31%, az árfolyam változás jórészt az utóbbi értéket befolyásolja.

Előzmény: huncut világ (30)
Rangun Creative Commons License 2014.02.20 0 0 34

Orbán nem éli meg 2050-et, úgyhogy lesz eurónk, hacsak nem Vona követi.

Előzmény: huncut világ (32)
huncut világ Creative Commons License 2014.02.17 0 0 33

Azt még hozzátenném, hogy egy-két ország kilépését az eurozónából el tudom képzelni, de a teljes megszűnést egyenlőre nehezen. Lehetségesnek tartom Magyarország kilépését is az EU-ból, bár nem valószinű.

Előzmény: huncut világ (32)
huncut világ Creative Commons License 2014.02.17 0 0 32

En csak azt mondom, hogy az euró megszűnése sok gondot okozna. A németeknek sem jönne jól gazdaságilag az euró megszűnése, politikai téren biztos nem, de mindez hatással van a gazdaságra is. Az eladósodottabb eurozónás országoknak pedig kimondottan növelné az adósságát. A nem eurozónás országok helyzetét is nehezítené, mert bizonyára a dollár szerepe és ereje is felértékelődne, így növelve az adósságot. Szóval aki azt hiszi, hogy az eurozóna megszűnése valamiféle törléses hatást eredményezne, az szerintem nagyon téved. Még a háborúk sem hoztak ilyen törléseket, badarság feltételezni, hogy az eurozóna megszűnése hozna. De paradox módon még az USA-nak is gondot okozhatna az euró megszűnése. Akár a dollár túlzott felértékelődése miatt, esetleg a jüan vagy mondjuk a rubel előretörése miatt.

Egyszerűen az euró azoknak is jó, ahol nincs is euró. Például sokan nem tudatosítják, hogy a kínai gazdaság is gondban volna az európai export nagy visszaesése miatt. Mondhatjuk, hogy a belső kereslet a fontosabb Kínában, de komoly export nélkül nem volnának sehol.

Persze túlélné az emberiség az euró megszűnését, de minek megszűnnie, ha az egész gazdasági térségnek kárára válna. Azt elhiszem, hogy sokan akik nem értenek hozzá először örülnének is. Néhányan azok közül is akik értenek hozzá, de más érdekük van, vagy akár szubjektív gondjuk az euróval.

Szóval szerintem euró még sokáig lesz, sok-sok évtizedig vagy akár tovább is, de szerintem Magyarország, Svájc, Nagy-Británia, stb. nem lesz eurozóna tag még 2050-ben sem. Viszont 15 éven belül eurozóna tagország lesz Lengyelország, Csehország, Románia és bizonyára Horvátország is.

Előzmény: Törölt nick (31)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.17 0 0 31

Rájuk hagyom. És valóban nem tudok minden összefüggést figyelembe venni.
Ezért is gondoltam, hogy felvetem a kérdést a fórumon.
Nem én adnám a hitelt a görögöknek.
Csak ha az euró tönkre is menne, az ECB vagy más tagországok
vagyona nem menne tönkre.
Kérdéses milyen sorsot szánnának neki.

huncut világ Creative Commons License 2014.02.17 0 0 30

Saját pénzzel is növekedtek volna a szlovákok, de ma szegényebb lenne Szlovákia. Kisebb előnyük lenne Magyarországgal szemben.

Viszont, ha a magyaroknak lett volna euró, akkor ma Szlovákiánál gazdagabb Magyarország, mivel a devizaadósság nem nyomná annyira az embereket, és az államadósság GDP arányosan kisebb lenne, mert a romló forint nem befolyásolná az adósság mértékét.

Előzmény: Törölt nick (27)
huncut világ Creative Commons License 2014.02.17 0 0 29

Ne haragudj! De ennek megitélését hagyd a görögökre!

Minden görög tudja, hogy egy új pénznem bevezetése azzal járna, hogy az adóssága növekedne. Nem ismerős ez Magyarországról? A devizahitelezés problémájára gondolok.

Ha valaki tartozik 10000 euróval, akkor világos, hogy egy romló saját pénznemmel azonnal növekedne az adóssága. Az álamadósság is. Sőt ha ráadásul az euro megszűnne, akkor az adósságuk mindjárt az egekben volnának, hiszen a dollár és az új német pénznem felértékelődne. Ki adna újra hitelt a görögöknek? Talán te?

Egyáltalán nem tudtok összefüggésekben gondolkodni.

Előzmény: Törölt nick (28)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.15 0 0 28

Szerintem nem is a görögök érdeke, hogy benn legyenek az euróban.
Jól elvoltak ők a drachmával is, a szlovákok a koronával, szlovének a tolárral.

Az euró csoport érdeke, hogy minél többen fújják az euró nevű "papírpénz" lufit.
Minél később kelljen gondolni az euró utáni életre.

Előzmény: Törölt nick (27)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.15 0 0 27

Hej... nem akarnék holmi csúny(a) tótfikázást elindítani, decsaxóok:  a szlovák pajtásainknak vajon milyen lehetőségük is lett volna az Eurün kívól?

Valamilyan saját pénzzel????

Nem. Nem ez a kérdés.

Előzmény: huncut világ (25)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.15 0 0 26

Görögyország kérdése, (hog miért is akarja) eccccerű: nyugathoz akarja kötni magát - máig hánynak a keleti (török birodalmi) csicskakorszakuktól... Persze köpködnek a germán súlyra is, de mégis nyugatiasak szeretnének lenni (mert különben nem működne a "mi csináltuk a nyugati demokráciát" görögimkuluk...

Előzmény: huncut világ (25)
huncut világ Creative Commons License 2014.02.13 0 0 25

Akkor fordítsuk meg. Miért akarja Gorogország az eurot? Miért akarják az egyszeru gorogok is az eurot? Nekik akkor mi a hasznuk? Vajon mi? Megmondjam?

Ha csak az érvényesulne amit írsz, gyorsan megszabadulnának az eurotol a gorogok.

Vagy az eurozona egyik leggyengébb gazdasága Szlovákia miért szenved kevesebbet, mint a saját pénznemmel rendelkezo Csehország vagy Magyarország? Miért pont a saját pénznemmel rendelkezo Magyarország, Csehország és Nagy Británia volt receszioban 2012-ben? Miért nem segített nekik (nekunk) jelentosen a saját pénznem?

Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.12 0 0 24

Konkrétan az a német gazdaság "személyes haszna", hogy a közös valuta miatt mexűnt az a piaci kiegyenlítő mechanizmus, ami úgy működött, hogy a jólteljesítő (erős) gazdaságok valutája felértékelődik (és ezzel piachátrányt szenved el), míg a "gyengélkedő" gazdaságok valutái meg leértékelődnek (ezzel piaci előnyhöz jutnak)...

(Amíg a németek kevesebbe kerül a bukdácsolók támogatása, mintamennyi az eurónélküli esetben a saját valutájuk (DM) felértékeléséből adódó veszteség lenne...)

Előzmény: huncut világ (23)
huncut világ Creative Commons License 2014.02.12 0 0 23

...az Euró fenntartása* "személyes" haszonnal jár"...

Most már csak azt kell definiálni mi a haszon! Mert az a bonyolult dolog. Az eurónak sok olyan előnye van, ami pontosan euróban és centekben lemérhetetlen.

Előzmény: Törölt nick (20)
lxt Creative Commons License 2014.02.11 0 0 22
Előzmény: PermanentDestructor (18)
nagyanyo5:0 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 21

Én is csaxólok, hogy mindenkinek nem lehet igaza, sőt a nyertesek mögött mindig vannak vesztesek, sőt, sokkal, de sokkal többen, mint a nyertesek:( Ez a mai világrend lényege:(

Előzmény: Törölt nick (20)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.10 0 0 20

Csaxólok (de ez a dolog mindenki számára, aki tanult közgazdaságtant, és fel is fog belőle valamit is evidensnek kelene lennie...):

Amíg a vezető EU-gazdaságoknak (egyes országoknak pl Németország) az Euró fenntartása* "személyes" haszonnal ját és eme haszon nagyobb, mint holmi bukottpajtásoknak való mentőcsomag összege... Azaddig az EUró nagyon is pöpec.

*már levezettem párszor... Levezetem bármennyiszer újból, de nagyon unom már...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!