Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ennyi miatt tényleg ne permetezz! Azt a ragadós penészt le tudod törölni, ha biztosra akarsz menni, akkor káliszappanos vízzel átitatott szivaccsal mosd le, de ne sajnáld, engedd bö lére.
Ez alapján a kép alapján hibajavító festéktöl madárürülékig bár mi lehet ;(
Le tudod dörzsölni? Ha igen, dörzsöld le. olcsóbb és egészségesebb, mintha permeteznéd, ráadásul ekkora felületre pipettáva kellene adagolni a permetlét.
A nitrogén hiánya - sok eső, kevés eső, homokos vagy kimosott talaj, kevés tápanyag, valami "rágcsálja" a gyökeret, éretlen "trágya" stb. kiegészítéssel - okozhat ilyen tüneteket.
De, hogy az e a gond, ha ott lennék akkor sem tudnám megmondani.
Kedves topictársak, rég nem hallottatok felölem. A metszést, talajtakarást és védekezést ebben az éveben félig-meddig sikeresen abszolváltam, de most egy minden eddiginél szörnyübb betegség ütötte föl a fejét. Mit javasoltok?
a hajtások csökevényesek, rövidek, vékonyak, a szártagok nagyon rövidek, és gyakran "normális" levél nincs is rajtuk, helyettük csak csökevényes hónaljhajtások fejlödnek, amiket ha letörök, csak a puszta vesszö marad. Termések vagy nincsenek, vagy a fürtök úgy fejlödnek, hogy csak néhány szem indul rendes növekedésnek, a többi apró, csökevényes marad.
A levelek sárgák, majdnem fehérek, széleik barnulni kezdtek.
Tegnap Quadris-Thiovit keverékével permeteztem, és ezt követöen vas-chelattal is.
Kb. 4 tö érintett, de nem tudom, hogy tovább terjed-e a betegség. A kertben több növény évek óta érintett, senki se tudja megállapítani, mi a probléma: a körtefa, birsalmafa és az egyik öszibarack évek óta ilyen, lassen sorvadnak, termést hozni nem tudnak. A szölövel az a probléma, hogy ha meg is gyógyulna valamilyen csoda folytán, jövöre se lesznek rendes vesszöi.
A többi szölö viszont valami hihetetlen, soha nem tapasztalt növekdést produkál, még soha nem irtottam- kötöztem ennyit. Több méteres, kétújynyi vastag, keszekusza hajtásokat hoznak, a termés többnyire átlagos, de van, amelyiken egyáltalán nincs. A betegek között van olyan, amin rengeteg terméskezdemény volt, amik nem fejlödnek, de olyan is van, ami egyébként bötermö, de most semmi sincs rajta. Nem tudom, ezt mások, nagy ültetvényeken hogy intézik; nálam egy-egy ilyen session akár egy napig is eltart.
Kifújom holnap kompresszorral a port a traktorbol, hűtőből stb.
A kép nem adja vissza a valós hangulatot, de igazi dzsungelharc lesz idén is, mire odaérek a csonkázóval. Nagyon hiányzik az a 2-3het amivel beelőzött a természet mindannyiunkat!
Tavaly ilyenkor virágzott a szőlő.
Holnaptól permetezek, remélem az előrejelzés szerint valóban nem esik az eső, ma motoron 2x áztam el, de mire hazaértem megszáradt mindenem a menetszéltől!
Ahogy Van Persil olvtárs megjegyezte, ez Suvenir lesz leginkább. A levél formája, osztottsága, a pirosas erezet, a bogyók jelenlegi formája mind azt támasztja alá. De létezik más hasonló fajta, így majd érés felé lesz 100%.... A Kodrjanka is kicsit hosszúkás bogyós, de ilyenkori állapotban még nem így néz ki. A levél erezete nem piros, úgy rémlik. De ha kell, majd valamikor fotózok neked.
hát, nem a hamburgi, az hóttziher, ez inkább a szuvenir-félék közül valami, ha a kodrianka/black magic is olyan bogyójú, akkor igen. Viszont a Szölöszem olvtárs honlapján nem ilyen a bogyója, hanem szilva formájú
Tavaly tavasszal beruháztam egy "csomó" csemege szőlő oltványba.
F@szán felíratoztam mindent ami pótlás vagy csak pár darab volt viszont a két nagyobb mennyiséget nem mert úgy is 1 helyre mennek, majd később kiderül.
Ezek voltak a Hamburgi Muskotály és a Kodrianka/Black Magic. Ezekből maradt ki 1-1 amit bekonténereztem és most kiültetésre kerültek
A Hamburgi Muskotályról van ampelográfia ami alapján beazonosítottam, mondhatnánk akkor a másik a Kodrianka...de van egy kis fürt amin a bogyók nem nagyon hasonlítanak későbbi énjükre ;-) (bár ez még csak az első termésecske)
Szóval,
bronzos hajtás, nyitott,lapított vitorlával
ötszögletű, osztott levelek fűrészes levélszéllel ahol az erezet levélnyél környékén piros
Nálunk meg rizst lehetne termelni, annyi víz van a talajban, és még nincs vége.
én igen eltaláltam a rügyválogatást, a hajtásválogatást, a bujtatgatást és a hólajazást is, utóbbinál csak egy-két fajta egy két eröteljesebb tökéjénél voltak a jövö évi szálvesszönek nevelt hajtásokon picit erösebbek a kelleténél, de én voltam az erösebb, és sikerült letörni a növekedési kedvüket.
Itt az alföldi Bordeauxban folytogat a por, olyan szárazság van már most, de a hajtások nagyon intenzíven nőnek. Zoldelünk mi is ezertel, de reménytelen munka, annyira nő minden.
Ilyen nekem is szokott lenni. Vacsora után kimegyek este a szőlőbe.
A permetező betöltve vízzel, traktor megtankolva gázolajjal, recept szerint kimérve minden vegyszer előre hogy csak borítani kelljen a tartályba reggel és akkor hajnalban fúj a szél, esik az eső.
Én ma hajnalban akartam permetezni, de szerencsére nyitott ablaknál aludtam, így meghallottam, hogy fél egykor esik, ezért nem kellett 4-kor kelnem. Viszont elnézve ezt:
nem tudom, hogy alkalmas lesz-e az idöjárás szerdán, mert ha éppen nem esik, akkor meg a szél fog fújni.
Szerencsére a hónaljhajtások kipucolása, ill. az elözö hajtásválogatás után még megmaradt felesleges hajtások eltávolítása sikerült, így attól nem kell tartanom, hogy befüllednének a tökék.
Ebbe csúsztam én is most bele: előkészültem vasárnap kora reggeli permetezésre, de hajnalban leesett vagy 10 mm, így várnom kellett, de mire leszáradt, 25 fok körül volt, és fújt a szél. Így a v.viniferakat kezeltem csak le, meg a csemegék egy részét, a rezik oldják meg maguknak... Pedig egy kör így virágzás után rájuk fért volna, mert ilyenkor azért érzékenyek... De azért holnap este/szerda reggel megpróbálom a maradékot is kezelni. Legalább egy kezelést kapjon a Néró is idén...
"A kiskertesek többsége ezt munka mellett csinálja, súlyosbított esetben nem is ott lakik, ahol a szőlő van. Úgy egy kicsit nehezebb."
Ez Szervezkedő olvtársra is igaz ;-)
Amire talán a "felhívás" érkezett, 5-10-20 liter növényvédő/ápoló szer kijuttatásához könnyebb egy 3-4 órás esőmentes, felszáradt leveles időintervallumot találni mintha nagy földeken tevékenykedne az ember fia.
A legsz@rabb persze az mikor van akarat de nem jön össze az Istennek sem és akkor már csak az ima marad ;-)
Mint most, állandóan esik, van jég is és csak bízhat a gondos gazda abban, hogy megfelelően felkészítette a növényét pár napos csúszásra.
Ez qrva nehéz a rezisztens és nem túl rezisztens fajtáknál is ... az ökológiai gazdálkodásról már nem is beszélve...
De, mint Laca5 is említette (Lenin elvtárs bölcs szavait idézően: ZÖLDMUNKA, ZÖLDMUNKA, ZÖLDMUNKA) besűrűsödött lombozatban talált fertőzést...
És az is igaz, ha "kilevelezünk" akkor meg a jég veri agyon a fürtöket...
Ha én hektáros nagyságrendben tudom tartani a permetezési fordulókat, akkor akinek egy hátival kell csak kifújni, annak is meg kell tudni oldania, szerintem!
A kiskertesek többsége ezt munka mellett csinálja, súlyosbított esetben nem is ott lakik, ahol a szőlő van. Úgy egy kicsit nehezebb.
Ha én hektáros nagyságrendben tudom tartani a permetezési fordulókat, akkor akinek egy hátival kell csak kifújni, annak is meg kell tudni oldania, szerintem!
Most még legtöbb kiskertben szép a szőlő és mindenki büszke lehet hogy mindez komolyabb permetezés nélkül sikerült. A kényesebb fajták kb 1-2het múlva jelzik, ha nem sikerül a növényvédelem. Mindez párosulhat a sok eső okozta felborult tápanyag ellátás/háztartásból adódó esetleges gondokkal stb stb stb.