Szeretitek a gyümölcsös aromájú paprikákat? Nálunk az idén teljesedett ki a chili őrület, amikor a fiam beállított az online vásárolt magokkal, február elején. Azóta az üvegezett veranda paprika-őserdővé vált. talán feltöltök majd néhány fotót. Most a feldolgozás stádiumában vagyunk. Előállt az első fél literes chili ízesítésű oliva olaj. Amit azóta mindenre locsolunk, még a pogácsára is. Szeretnék találkozni hasonló érdeklődésűekkel.
Nálam is a jalapeno volt a legfürgébb, de most már a tulipán chilik a legszebbek:)
a kisebbek is tulipán chilik, csak későbbi vetés,
és most fedeztem fel, hogy ennek palántának annyira kellemes, aromás illata van, gyorsan végig szaglásztam a többit is, de egyiknél sem éreztem semmi különleges plusz illatot.
Numex Suave Red - hot Sweet Rainbow Mix Cayenne Yellow - hot Cow Horn Giant Aconcagua Padron Jalapeno Tam - hot Jalapeno Early - hot Californiai piros - hot Habanero orange - hot Habanero Red - hot Habanero Capuccino Sweet Banana Bulgarian Carrot - hot Mini Bell Chocolate Joe E Parker - hot Mushroom Red - hot Costa Rica Big Jim Peter's Pepper /fütyi/ - hot Bolivian rainbow - hot Marconi purple Trinidad perfume - hot Bohócsapka - hot Kurtovszka kápia California wonder Pepperone Corno di torro giallo Pepperone Corno di giallo rosso Szentesi piacos - hot Amy Tizeneggyes Fehérözön
Nálam bitumenes szalaggal vannak kiszigetelve a kötések. Ez kissé ráolvad a fémre és a fóliára, 100%-os a tömítés. DE! Biztos ami zicher alapon egy akvárium van a fólia felett és abban vannak a növények. Ez egyfajta üvegház..:)
És ilyenkor nyugalmi állapotban a tavalyi chili is jelentősen kevesebb vizet igényel? Akár lehet száraz is a talaj teteje?
Múlt héten vetettem egy csomó új chilit, úgy gondolom, hogy már simán el lehet kezdeni a palántázást... sokféle módszerrel próbálkoztam, közetgyapot, balkonláda, tejfölös dobozok... stb. Egyelőre semmi nem igazán jön... bár ha jól tudom a paprika csírázása lehet 3 hét is, igaz? Gondolom ilyenkor a minél nagyobb pára, de az éppen nem tocsog még állapot a megfelelő.
Érdemes beáztatni a magot pár percig a vetés előtt?
A szobában nekem is sikerült, a teleltetőm túl hideg, ott nem maradtak meg. De nem érte meg, mert behurcoltam vele egy csomó kártevőt, amik kint nem okoztak gondot, de bent elszaporodtak, és ellepték a többi palántát is.
Február közepén fűtetlen fóliában meg fognak fázni. Lehet, hogy túlélik, de nőni nem fognak. Jobb helyük lesz akkor még bent a lámpa alatt, vagy egy napos ablakban.
Holnap érkezik az armatúra a 2X75W-os 6500K-s fénycsővekhez. Így február közepén reményeim szerint kiültethetek pár palántát a fólia sátorba.
Tavaly a barátnőm próbálkozott, mert én nem voltam itthon. Elég kevés sikerrel. Még van egy csomó chili tavalyról, most is beérett egy darab paprika. Szerintetek ezeket a tavalyról maradt chiliket, ha egy hónap múlva kiületem a fólia alá, akkor lesz belőlük valami, vagy nem fognak már teremni? Körülbelül most 10 hónaposak a növények.
11 Wattos a fénycső, nem egy fóliasátor bevilágítására való. Szobai palántázásra megfelel. A kikelt palánták feje fölé rakom. Nálam bevált. Nem csak palántákra használtatik, vannak egyéb növények, amik nagyon fényigényesek, és bent a lakásban telelnek.
Még nem ültettem csilit, pedig most már aktuális. Idén csak pár tövet szándékszom nevelni a legerősebb fajtákból.
Én csak pár tövet nevelek, a saját módszeremet mondom.
Laza földben csíráztatok, majd mikor indulnának a rendes levelek, egyesével max duplán szét szedem őket, és vissza kerülnek ugyanolyan körülmények közé, mint voltak, úgy 1-2 hétre. Ekkor mélyebben ültetem, mert a szár alján lévő szemölcsök mindegyike gyökeret fog fejleszteni. Ez erős gyökeret fog eredményezni.
Fűtés megy addig míg az éjszakai hőmérséklet el nem éri a kb 15 fokot.
Indulásnak megfelelő a sima palántázóföld, még jobb ha istállótrágyával fel van dúsítva. Ez azért is jó, mert úgy nem fog a gyökér megégni ha palántázáskor kerül a dús földbe.ennek hiányában jöhet az NPK műtrágya.
Tavaly délkelet ázsiában éltem egy kistelepülésen és mindig elraktam a csiliket, amit ugye minden asztalon lehetett szerezni ingyen. Hoztam haza egy csomót. Tavaly a csajom március elején vetette el, és egy nagyjából napsütéses erkélyen volt... alig lett rajtuk termés. Mivel én később költöztem haza van még egy csomó magunk, ugyhogy idén szeretnék újrapróbálkozni... szóval engem a termesztés érdekelne elsősorban.
Úgy látom többségében egyetértés van abban, hogy rövid a csilinek a magyar nyár, ezt én is meg tudom erősíteni. Ezt ugye palántázással, fóliasátorral, üvegházzal, fénnyel... stb lehet meghekkelni.
gomba2008 fénycsőve szerintem nem túl hasznos, kérdés persze mi gomba2008 tapasztalatai, illetve jó lenne tudni hány wattos az a cső.
A növekedés, palántázásnál a növény szinte kizárólag az általunk kéknek, hidegfehérnek érzett tartományt (450-500nm, színhőmérséklet 5000K-7000K) hasznosítja, tehát a 8000 kelvines cső nem igazán van a tartományban. Én ennek nem vagyok szakértője, akit mélyebben érdekel a Mesterséges növényvilágítás, beltéri növénytermesztés fórumban tud utánaolvasni.
Na és hogy kéne palántázni?
Ti február elejét irjátok, de én február közepén már szeretném fóliasátor alá ültetni, szóval lassan nekiállnék. Volt itt az ötlet, hogy rakjam előtte egy napra nedves papirzsepibe... hüm, miért ne? Szerintem célszerű valami kötöttebb földet hozzákeverni a virágföldhöz vagy palántaföldhöz, nekem legalábbis is nagyon megindult az a csili, amit agyagos talajba ületettem át tavaly.