Hú ezt nem is tudtam, hogy veszélyes, én meg mindig közelről néztem hogy leégett-e vagy megmaradt, ugyanis hevítés után kihűlve egy mattos sárgás durva felületet hagy, ami egyáltalán nem szép. Drótkefével vagy csiszolással el lehet távolítani, de újra hevíteni és barnítani kell, ha elfogadható felületet akarunk.
Nem vitaindítónak szántam én sem... A régebbi horganyozási eljárásokhoz képest (mind a galván-, mind a tűzihorganyozás esetében) annyi változott, hogy passziválják a horganybevonatot, így tovább marad fényes a bevont felület. A kadmium önmagában ugyan hasonló színű, mint a horgany, azonban egy krómsavas bevonattal tovább fokozzák a korrózióállóságát, ettől lesz sárga/arany színű. Egyébként a horgany és a kadmium eltérő színűre festi a lángot, de vigyázz vele, mert a kadmium belélegezve is nagyon mérgező és rákkeltő!
Úgy tudom, hogy a kadmium bevonat sárga színű. A kapupánt csavarokat horganyozni szokták, bár a végeredmény szempontjából teljesen mindegy, mert a kovácstűzben mindkettő leég... :)
Ötletes! Ügyes vagy! Gratulálok! Egy jó tanács, a láncról égesd le a bevonatot alaposan drótkorongozd le melegítsd meg és égess rá fáradtolajat, hogy fekete legyen