Keresés

Részletes keresés

kentaur01 Creative Commons License 2021.07.10 0 1 5566

igen, így van, ivólé az igazi

Előzmény: beetee (5565)
beetee Creative Commons License 2021.07.07 0 1 5565

Hát a szörppel fenntartásaim vannak. Viszont rostos ivólevet sokat szoktam belőle készíteni.

Előzmény: k.ipse (5564)
k.ipse Creative Commons License 2021.07.07 0 0 5564

Üdv. fórumozók!

 

Lassan beérik az őszibarack és a sárgabarack a kerben.

Szörpöt is szeretnék csinálni belőle.

Receptet találtam a neten.

Az a kérdésem, hogy van-e valakinek tapasztalata velük. Én még nem ittam barackszörpöt. Finom?

Érdemes csinálni? 

Vagy inkább a lekvár/befőtt megoldásnál maradjak?

köszönöm.

 

kentaur01 Creative Commons License 2021.07.07 0 0 5563

amúgy se fogtam még Skóciában egeret

Előzmény: öreg_néne_b (5561)
kentaur01 Creative Commons License 2021.07.02 0 0 5562

ezt értem én

de ki kell próbálni

Előzmény: öreg_néne_b (5561)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.07.02 0 0 5561

Nekem erről a skót egérfogó jutott az eszembe:

- Hogyan lehet egyszerűen egeret fogni?
Az egérlyuk bal oldalára teszel egy sajtot, a jobb oldalára egy mogyorót, az egérlyuk elé pedig egy borotvapengét. Kijön az egér és elkezd balra jobbra nézve tanakodni:
- Mit egyek? Sajtot vagy mogyorót?

- Ugyanez skót módra?
Az egérlyuk két oldalára semmit sem teszel, az egérlyuk elé csak egy borotvapengét.
Kijön az egér a lyukból, és balra jobbra néz:
- Se sajt, se mogyoró?

Előzmény: kentaur01 (5560)
kentaur01 Creative Commons License 2021.07.02 0 0 5560

igen, kovi ubit lehet úgy hogy nem is raksz bele semmit, lehet kenyérrrel, pirított kenyérrel, krumplival és rizzzsel is, 

Előzmény: vinik táltos (5553)
vinik táltos Creative Commons License 2021.07.02 0 0 5559

Elvileg nem kell, de a tésztája válogatja. A nagyanyám például a szüreti bálra készülve hatkilós kenyereket sütött a kemencében, akkor a nagy nyárfateknőben a tésztához még tett futtatott élesztőt.

Én kenyeret ritkán sütök (szülinapom, birkapörkölt, házi kenyér, kapros túrós lepény), ahhoz elég a kovászcipó.

Előzmény: Mariska néni (5558)
Mariska néni Creative Commons License 2021.07.02 0 0 5558

Köszönöm, igen, ez érdekelt. És akkor az új kelt tésztánál már nem kell külön élesztőt futtatni?

Előzmény: vinik táltos (5556)
vinik táltos Creative Commons License 2021.07.02 0 0 5557

Tudom, hogy egy utcával odébb laktatok, de a szokások kialakulása sok-sok dologtól függ. Az őseimet a Beniczky grófék telepítették le a Szaharához hasonló homokra, szőlő és gyümölcsfák ültetésével. Dédapámék Kengyel környékéről kerültek ide.

A mi utcánkban több rokon is lakott, ugyanonnan jöttek mint a dédszüleim. Ezt a szokást is hozták valahonnan, így még most is tartom.

Mivel a fóliában az uborkám (több, mint 200 picike szárad le napról napra,) nem terem, idén nem fogok annyit elrakni.

Amit most porcióztam, még 500 Ft-ért vettem kilóját. 

Legközelebb két ötliterest rakok el, az egyiket úgy ahogy írtad. Kíváncsi leszek.

Előzmény: 55judit (5555)
vinik táltos Creative Commons License 2021.07.02 0 0 5556

Ezek a kis zsemlék olyan kemények, hogy ki lehetne lőni ágyúból.  Bármikor kelt tészta készül, kis cukros tejben beáztatva felpuhul, öszzegyúrható a tésztával. Úgyanúgy langyos helyen kell keleszteni kb fél órát.

 

Az uborkához csak rá kell tenni, nincs benne cukor sem tej. A neten minden fenn van róla.

Előzmény: Mariska néni (5554)
55judit Creative Commons License 2021.07.01 0 0 5555

Annak ellenére hogy ugyanott nőttünk fel, sosem hallottam arról hogy kovászt raknak az uborkára. Mi kenyeret raktunk. Aztán kiderült hogy tök felesleges, anélkül is  ugyanolyan finom lesz. Tiszta marad a lé, nem kell a kenyérdarabkáktól megszűrni. Van  aki meg krumplit tesz au uborka tetejére. Az is felesleges.

Előzmény: vinik táltos (5553)
Mariska néni Creative Commons License 2021.07.01 0 0 5554

Ez nagyon érdekes. Ezeket a kis zsemléket simán a kamrapolcon tartod? Csak kifejezetten a kovi ubihoz használod, vagy esetleg másra is jók? (beindult a fantáziám)

Előzmény: vinik táltos (5553)
vinik táltos Creative Commons License 2021.07.01 0 0 5553

Üdv! 

Olvastam, hogy a "kovi ubiba" nem raksz kenyeret. Én még nem próbáltam, de én falun nőttem fel, és megszoktam, hogy kovászt készítünk, és azt tesszük az uborkába, kenyeret csak végszükségben, akkor is valamilyen kovászos félét.

Az év végi ünnepek alatt én vagyok az ügyeletes főző-sütő, és ha (pl kapros túrós lepény) kelt tésztát gyúrok, akkor kis zsemle nagyságú (megkelt állapotban) cipókat gyártok, 8-10 darabot. A kamrában a polcon eláll egy évig is. ezt rakom a kovi ubira. 

Ez is 3 nap alatt érik be, majd literes befőttes (valójában 0.85 l) üvegekbe rakom, saját leszűrt levével felöntöm, tetejére kap egy késhegyni nátriumbenzoátot, celofánnal lekötöm, karácsonykor kezdjük felbontani. Azt megfigyeltem, hogy nem szabad nagyon mozgatni.

Előzmény: 55judit (5542)
Verakavics Creative Commons License 2021.06.05 0 0 5552

Érdemes bogarászni közöttük, mert vannak jó ötletek, ami leegyszerűsít sokmindent. 

Előzmény: TINTUS (5551)
TINTUS Creative Commons License 2021.06.05 0 0 5551

Köszönöm a tippet meg is kerestem őket :)))

Előzmény: Verakavics (5550)
Verakavics Creative Commons License 2021.06.04 0 0 5550

      Még egy tipp: a fb-on van csoport: Intelligens kukta, befőzőautomata , illetve Befőzőautomata,elektromos kukta, tartósítószermentes csoport, sok recepttel. Talán segít.

Előzmény: TINTUS (5548)
55judit Creative Commons License 2021.06.04 0 0 5549

A borkén tartósít. 

Előzmény: k.ipse (5546)
TINTUS Creative Commons License 2021.06.04 0 0 5548

Még egyszer mondom srácok kimondottan a befőző automatás technológia érdekel !

Előzmény: TINTUS (5547)
TINTUS Creative Commons License 2021.06.04 0 0 5547

Ez a 85 fok 25 perc kimondottan befőző automatás idő??

Előzmény: eeddie (5541)
k.ipse Creative Commons License 2021.06.04 0 0 5546

üdv. mindenkinek.

Nem vagyok élelmiszeripari szakember.

A házi tartósítást is 4-5 éve csinálom, tehát nincs sok éves rutinom sem.

De a hőkezelés nélküli tartósítást nem egészen értem, ha nincs mellette tartósítószer.

Az én ismereteimet nagyrészt az internetről szedtem össze.

Abból nekem az jött le, hogy ha a hőkezeléses tartósítást választom, akkor ott elő van írva a szükséges hőfok és hőntartási idő, ami a növénytől függően jelentősen is eltérhet.

Ez biztosítja, hogy a lezárt üvegben a csírátlanítás végbemenjen és ne szaporodjanak el káros gombák, baktériumok. Ami okozhat egyszerű megromlást, de a kórházba is juttathatja a fogyasztót.

Ha nem tartom be a technológiát, akkor elég bizonytalan lesz a végeredmény.

 

 

 

55judit Creative Commons License 2021.06.03 0 0 5545

Most hogy ismét elolvastam, látom hogy az utolsó 2 sor nem stimmel. Azt ne is olvasd. :)

Előzmény: 55judit (5544)
55judit Creative Commons License 2021.06.03 0 0 5544
Előzmény: kentaur01 (5543)
kentaur01 Creative Commons License 2021.06.03 0 0 5543

Judit. Hőkezelés nélkül hogyan csinálod?

Előzmény: 55judit (5542)
55judit Creative Commons License 2021.06.03 0 0 5542

Miért kell az uborkát hőkezelni? Anélkül a Mohikán is roppanós marad és nincs plusz macera.

Előzmény: eeddie (5541)
eeddie Creative Commons License 2021.06.03 0 0 5541

Szeletelt uborkát ugyanúgy teszem el mint a csemegét, kovászost és a csalamádét : 85/25. Ha kész rögtön kiszedem, ne álljon a forróban. Azt tapasztaltam, hogy az uborka fajtájától is függ, hogy megpuhul-e nem csak a hőfoktól és időtől. ezért nem szeretem a Mohikán uborkát, puhul. Nem tudom a kígyó uborka milyen lesz, én nem szoktam vetni.

Előzmény: TINTUS (5532)
55judit Creative Commons License 2021.06.03 0 0 5540

Jó volt?

Előzmény: kentaur01 (5539)
kentaur01 Creative Commons License 2021.06.03 0 0 5539

persze, én sseőntőgetem a leveket, a múltkor a csalamádéra ráőntőttem az almapaprika levét

Előzmény: 55judit (5538)
55judit Creative Commons License 2021.06.03 0 0 5538

Értelek. Én még arra sosem gondoltam hogy felbontás után változtassak az ízeken. Bár olyan már volt hogy kevés lett a csípős savanyú, ezért a megmaradt csípős lébe raktam át uborkát. Csípős lett az ubi. :) De elrakok így is - úgy is, aztán amilyen ízt kívánunk, olyat bontunk fel. :))

Előzmény: Verakavics (5537)
Verakavics Creative Commons License 2021.06.03 0 0 5537

.......persze, de az adott üveg tartalmát, ízvilágát bontás után nem nagyon lehet változtatni. Üvegzárás előtt millió variáció-édes-savanyú, csípős- sós, meg - -  elsózott, túlsavanyú---meg van a lehetősége. S javítani már nehéz. Én erre értettem.- 

Előzmény: 55judit (5536)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!