- Hogyan lehet egyszerűen egeret fogni? Az egérlyuk bal oldalára teszel egy sajtot, a jobb oldalára egy mogyorót, az egérlyuk elé pedig egy borotvapengét. Kijön az egér és elkezd balra jobbra nézve tanakodni: - Mit egyek? Sajtot vagy mogyorót?
- Ugyanez skót módra? Az egérlyuk két oldalára semmit sem teszel, az egérlyuk elé csak egy borotvapengét. Kijön az egér a lyukból, és balra jobbra néz: - Se sajt, se mogyoró?
Elvileg nem kell, de a tésztája válogatja. A nagyanyám például a szüreti bálra készülve hatkilós kenyereket sütött a kemencében, akkor a nagy nyárfateknőben a tésztához még tett futtatott élesztőt.
Én kenyeret ritkán sütök (szülinapom, birkapörkölt, házi kenyér, kapros túrós lepény), ahhoz elég a kovászcipó.
Tudom, hogy egy utcával odébb laktatok, de a szokások kialakulása sok-sok dologtól függ. Az őseimet a Beniczky grófék telepítették le a Szaharához hasonló homokra, szőlő és gyümölcsfák ültetésével. Dédapámék Kengyel környékéről kerültek ide.
A mi utcánkban több rokon is lakott, ugyanonnan jöttek mint a dédszüleim. Ezt a szokást is hozták valahonnan, így még most is tartom.
Mivel a fóliában az uborkám (több, mint 200 picike szárad le napról napra,) nem terem, idén nem fogok annyit elrakni.
Amit most porcióztam, még 500 Ft-ért vettem kilóját.
Legközelebb két ötliterest rakok el, az egyiket úgy ahogy írtad. Kíváncsi leszek.
Ezek a kis zsemlék olyan kemények, hogy ki lehetne lőni ágyúból. Bármikor kelt tészta készül, kis cukros tejben beáztatva felpuhul, öszzegyúrható a tésztával. Úgyanúgy langyos helyen kell keleszteni kb fél órát.
Az uborkához csak rá kell tenni, nincs benne cukor sem tej. A neten minden fenn van róla.
Annak ellenére hogy ugyanott nőttünk fel, sosem hallottam arról hogy kovászt raknak az uborkára. Mi kenyeret raktunk. Aztán kiderült hogy tök felesleges, anélkül is ugyanolyan finom lesz. Tiszta marad a lé, nem kell a kenyérdarabkáktól megszűrni. Van aki meg krumplit tesz au uborka tetejére. Az is felesleges.
Ez nagyon érdekes. Ezeket a kis zsemléket simán a kamrapolcon tartod? Csak kifejezetten a kovi ubihoz használod, vagy esetleg másra is jók? (beindult a fantáziám)
Olvastam, hogy a "kovi ubiba" nem raksz kenyeret. Én még nem próbáltam, de én falun nőttem fel, és megszoktam, hogy kovászt készítünk, és azt tesszük az uborkába, kenyeret csak végszükségben, akkor is valamilyen kovászos félét.
Az év végi ünnepek alatt én vagyok az ügyeletes főző-sütő, és ha (pl kapros túrós lepény) kelt tésztát gyúrok, akkor kis zsemle nagyságú (megkelt állapotban) cipókat gyártok, 8-10 darabot. A kamrában a polcon eláll egy évig is. ezt rakom a kovi ubira.
Ez is 3 nap alatt érik be, majd literes befőttes (valójában 0.85 l) üvegekbe rakom, saját leszűrt levével felöntöm, tetejére kap egy késhegyni nátriumbenzoátot, celofánnal lekötöm, karácsonykor kezdjük felbontani. Azt megfigyeltem, hogy nem szabad nagyon mozgatni.
Még egy tipp: a fb-on van csoport: Intelligens kukta, befőzőautomata , illetve Befőzőautomata,elektromos kukta, tartósítószermentes csoport, sok recepttel. Talán segít.
A házi tartósítást is 4-5 éve csinálom, tehát nincs sok éves rutinom sem.
De a hőkezelés nélküli tartósítást nem egészen értem, ha nincs mellette tartósítószer.
Az én ismereteimet nagyrészt az internetről szedtem össze.
Abból nekem az jött le, hogy ha a hőkezeléses tartósítást választom, akkor ott elő van írva a szükséges hőfok és hőntartási idő, ami a növénytől függően jelentősen is eltérhet.
Ez biztosítja, hogy a lezárt üvegben a csírátlanítás végbemenjen és ne szaporodjanak el káros gombák, baktériumok. Ami okozhat egyszerű megromlást, de a kórházba is juttathatja a fogyasztót.
Ha nem tartom be a technológiát, akkor elég bizonytalan lesz a végeredmény.
Szeletelt uborkát ugyanúgy teszem el mint a csemegét, kovászost és a csalamádét : 85/25. Ha kész rögtön kiszedem, ne álljon a forróban. Azt tapasztaltam, hogy az uborka fajtájától is függ, hogy megpuhul-e nem csak a hőfoktól és időtől. ezért nem szeretem a Mohikán uborkát, puhul. Nem tudom a kígyó uborka milyen lesz, én nem szoktam vetni.
Értelek. Én még arra sosem gondoltam hogy felbontás után változtassak az ízeken. Bár olyan már volt hogy kevés lett a csípős savanyú, ezért a megmaradt csípős lébe raktam át uborkát. Csípős lett az ubi. :) De elrakok így is - úgy is, aztán amilyen ízt kívánunk, olyat bontunk fel. :))
.......persze, de az adott üveg tartalmát, ízvilágát bontás után nem nagyon lehet változtatni. Üvegzárás előtt millió variáció-édes-savanyú, csípős- sós, meg - - elsózott, túlsavanyú---meg van a lehetősége. S javítani már nehéz. Én erre értettem.-