Keresés

Részletes keresés

ZorróAszter Creative Commons License 2012.03.25 0 0 132

Kedves Lumieres!

Úgy beszélsz az isteni részecskéről, mintha nem tudnád, hogy ez egy vicces szóhasználat.

Kb. mint Einstein mondása, hogy Isten nem kockajátékos.

Előzmény: Törölt nick (105)
answ3r Creative Commons License 2012.03.25 0 0 131

Csak leirtam, amit gondolok.

Előzmény: Törölt nick (129)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.25 0 0 130

Ráadásul még elektronokat is kevertél bele... 
lassan ott tartunk, hogy én beszélek a bableves készítéséről, te pedig a mákoskalács készítéséről... Az egyetlen közös bennük a "konyha"...  

Előzmény: Törölt nick (129)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.25 0 0 129

Nézd: Egymás mellé tettél 3 szót: Foton - vákuum- energia... Ebből nem lesz még  mondat. 

Azt a látszatot nem érdemes kelteni, hogy ugyanazt állítod, mikor nyilvánvalóan NEM, mert még a főnevek SE stimmelnek. Érzed? 

Előzmény: answ3r (128)
answ3r Creative Commons License 2012.03.25 0 0 128

"a ketto" = az egyik a te elgondolasod, a masik, amit en irtam a foton-vakuum energia csererol.

Előzmény: Törölt nick (119)
answ3r Creative Commons License 2012.03.25 0 0 127

Az erthetosegen az sem javitana. lol

Előzmény: Törölt nick (125)
answ3r Creative Commons License 2012.03.25 0 0 126

Nem erdekel az asztrofizika, de ez e kep felkeltette az erdeklodesem.

Ahogy latom, a sebesseg szorasat nevezik  peculiar velocity-nek. Az oka az, hogy a cluster tagjai kozel vannak egymashoz, igy a gravitacio miatt random mozgasok keletkeznek.

http://en.wikipedia.org/wiki/Peculiar_velocity

http://en.wikipedia.org/wiki/Virgo_Cluster

Előzmény: Törölt nick (121)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.25 0 0 125

Ha a mellékneveket is elhagyod, akkor fog letisztulni az írásod... ;) 

Előzmény: answ3r (124)
answ3r Creative Commons License 2012.03.25 0 0 124

Amiker irok, azokat fonevekkel is nehez megerteni. ,-)

ígysemértem Creative Commons License 2012.03.25 0 0 123

Bocs, de most sem értem.

books.google.hu

Írd be az ablakba:Inflációs kozmológia. Itt lehet találni egy kis  magyarázatot rá. Ha elolvastad az első 10 valahány oldalt, akkor térjünk vissza rá. Bocs, de itt nincs lehetőség hosszú matematikai fejtegetésekre.

Előzmény: ZorróAszter (104)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.25 0 0 122

Ha letisztítjuk a "trendet", akkor a maradék "zaj" a valódi sebessék, amivel a fénypontok közelednek vagy távolodnak. ± 5 km/s ami nem is olyan "nagy" sebesség

Előzmény: Törölt nick (121)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.25 0 0 121

A vonal alatti csillagok az valójában "közelednek", ha a foton öregedése lináris a távolsággal (Ez lenne a trendvonal). A trendtől való eltérést okozná csak a Foto-Doppler... 

Előzmény: Törölt nick (120)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.25 0 0 120

Lehetne úgy is fogalmazni, hogy a foton a "sötét anyagon áthaladva öregszik"; Frekvenciája a vörös felé tolódik el. A Hubble által mért "távolodást" korrigálni kellene a foton "öregedésével" és így áthelyezve a sebesség origót más eredmények jönnének ki. A vörös eltolódás így "két" összetevőre bontható, amit részben a Hubble által leírt fény-doppler hatás másrészt a "sötét anyagon elszenvedett foton-öregedés" okoz... 

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.25 0 0 119

Melyik kettő, melyik kettővel ugyanaz?... ;) Főnevek nélkül nehéz lesz megérteni... 

Előzmény: answ3r (118)
answ3r Creative Commons License 2012.03.25 0 0 118

Szerintem a ketto ugyan az, de nem akarlak mindenaron meggyozni.

Előzmény: Törölt nick (117)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.25 0 0 117

Legalább annyira feltételezés, mint a sötét anyag létezése. Én nem elektronokról beszéltem... Nevezzük a sötét anyag egy "tulajdonságának", hogy rajta áthaladva a forton frekvenciája lecsökken (a foton energiát veszít, amit a  surlódáshoz hasonló jelenségként próbáltam a hétköznapi emberek számára is valahogy elképzelhetővé tenni). Minnél nagyobb utat tesz meg a sötét anyagban a fény, annál nagyobb energiaveszteséget szenved, vagyis annál nagyobb vöröseltolódás mérhető. A vöröseltolódás magyarázata nem a "doppler effektus", vagyis hibás lehet Hubble következtetése miszerint "távolodnak"... 

Előzmény: answ3r (115)
answ3r Creative Commons License 2012.03.25 0 0 116

Amit latnod kell, hogy ez lenyegileg nem ter el a Hubble elmelettol.

Az univerzum tagul, es ez merheto a Doppler-eltolodasban. Ez egy kiserleti teny.

Az, hogy mi okozza ezt a tagulast, mar egy masik kerdes.

Előzmény: Törölt nick (114)
answ3r Creative Commons License 2012.03.25 0 0 115

Nezd, en tudom mirol irsz, hiszen ezen mar en is gondolkodtam.

A megoldas az lehet, amit az iment leirtam. Ha a vakuumban idolegesen toltesek alakulhatnak ki, akkor a foton kepes leadni az energiajabol, es visszahat a forrasra. Ez okozhatja az univerzum tagulasat.

Ez egy szep elkepzeles, de egyenlore csak feltetelezes.

Előzmény: Törölt nick (114)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.25 0 0 114

Ha valamilyen hétköznapibb fogalommal kellene leírnom, akkor úgy fogalmaznék hogy a "fény-foton surlódik a sötét anyagban" és ez okozza a frekvencia transzformációt (színkép eltolódás)... 

Előzmény: Törölt nick (112)
answ3r Creative Commons License 2012.03.25 0 0 113

Fotonrol beszelunk, annak pedig van egy forrasa. Nem valaszthatod szet a kettot.

Előzmény: Törölt nick (112)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.25 0 0 112

Nem emlékszem, hogy említettem volna elektront... 

Előzmény: answ3r (111)
answ3r Creative Commons License 2012.03.25 0 0 111

Ez annyit jelentene, hogy a kisugarzo elektron a vakuumnak ad le energiat. Ez okozhatna egy ugyanolyan relativ mozgast, mint amit Hubble feltetelezett.

Ez igy eleg eroltetett, arrol nem is szolva, hogy az elektron nem ad le energiat a vakuumnak. A foton az elektromagneses kolcsonhatas kozvetitoje. Akkor adhatna le energiat, ha a vakuumnak toltese lenne. Az meg nincs szegenynek, tudtommal.

A masik megoldas az lehetne, hogy az elektron rezgese regebben lassabb volt, de ez a feltetelezes meg log a levegoben.

Előzmény: Törölt nick (106)
answ3r Creative Commons License 2012.03.25 0 0 110

Igy igaz.

Előzmény: ZorróAszter (100)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.25 0 0 109

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.25 0 0 108

Tegyük fel lejátszom neked egy mentőautó hangját amit felvettem álló helyzetben. Észlelhető doppler hatás. Te mint fizikus azonnal megállapítod a sebességét, gyorsulását a frekvencia-idő függvényből és óriási tévedéssel megállapítod hogy a "HANGSZÓRÓ" amiből lejátszottam neked gyorsulva távolodik... Pedig valójában ÁLL...

Előzmény: magyar bucó (107)
magyar bucó Creative Commons License 2012.03.25 0 0 107

A gyorsulva tágulás ilyen, bármelyik pontjától (így tőlünk is) bármelyik másik távolodik.

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.25 0 0 106

Azt tudjuk, hogy a távoli csillagok vörös eltolódása (fény-doppler) miatt gondolta Hubble, hogy távolodnak... Minnél távolabb van egy csillag, annál jelentősebb a vörös eltolódás, ebből következtettek a távolodás sebességére. Furcsa módon minden Tőlünk távolodik, amit úgy magyaráztak (nekünk legalábbis), hogy a Tér tágul valamilyen sebességgel, ezért észleljük azt a tér minden pontjában, hogy a többi pont (csillag) távolodik; táguló univerzumban élünk.

Tegyük fel, hogy létezik sötét anyag, ami az univerzum a képletek alapján számított "hiányzó" tömegét adja. Tegyük fel, hogy nem "sötét", hanem "átlátszó" vagyis átegnedi magán a fényt törés nélkül. Legyen egy speciális tulajdonsága ennek az anyagnak az, hogy megváltoztatja a rajta áthaladó fény "fekvenciáját" és a vörös felé tolja el. Minnél "vastagabb" anyagmennyiségen hatol át a fény, annál nagyobb a frekvencia eltolódás, ergó nem a "doppler-effektus" az oka, hanem a sötét anyagon áthaladva szenved vörös eltolódást a fény... 

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.25 0 0 105

Az intézmény szemszögéből néztem. A neve is találó; az "isteni" részecske, amiért elég NAGY költségvetésű projektet lehet építeni sőt még azt a szívességet is megteszi, hogy kellően "ritka". 
Arról egy szót se ejtettem, hogy a bozon "keresés" közben számos érdekes "más" részecskét találunk...

Kozmológiai szempontból nem lenne baj, ha a keresztény európai propaganda azért épített volna óriástávcsövet Galileivel, hogy megnézzék a "mennyország kapuját" saját szemmel is. Természetesen számos érdekes dolgot lehet a távcsővel találni, de arra alkalmatlan, hogy az "isteni" országot megtaláljuk vele... (mivel abban a formában, amilyenben elékpzelték anno NEM létezik)....

Előzmény: ZorróAszter (94)
ZorróAszter Creative Commons License 2012.03.25 0 0 104

Bocs, de most sem értem.

>Az Univerzum állapotát egy adott időpontban ...

Milyen szempotból?

Sajnos kevés Kepler anyag maradt fenn, de az ő elképzelése a világegyetemről a Tejút alapján valami olyasmi lehetett, hogy a csillagok lapos halmaza, amely talán minden irányban végtelen. Ebből nézhetünk ki, és látunk kifelé némely csillagot, a Tejúton pedig végtelent.

Nem hihette, hogy aki ezen kívül van, az ugyanazt látja, mint mi belülről.

Előzmény: ígysemértem (103)
ígysemértem Creative Commons License 2012.03.24 0 0 103

A kozmológiai elv Keplertől származik és ma is érvényesnek tartják. Nagyon egyszerű. Az Univerzum állapotát egy adott időpontban többen a legkülönböző helyekről és irányokban szemlélik. Az időpont kiválasztása tetszőleges lehet a múltban. A megfigyelők nagyjából ugyanolyannak látják az Univerzumot mindenhonnan, minden irányban. Ez a kozmológiai elv.

Bizonyítható, hogy nincs olyan áramlás, amely egy középpontból indul ki és minden időpontban megfelelne a kozmológiai elvnek. A bizonyítás benne van a Frei-Patkós könyvben, amelynek keresését a gugliban megadtam. Csak néhány oldal a bizonyítás, érdemes elolvasni.

Előzmény: ZorróAszter (101)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!