A Hubble űrtávcsöves mérések hozták a megdöbbentő ereedményt, hogy a világegyetemünk nemcsak hogy tágul, de GYORSULVA tágul.
A jelenséget kissé homályosan a Sötét Anyag és Sötét Energia ármánykodásának tudják be.
Nem értem, miért vetik el a következő viszonylag egyszerű magyarázatot:
Az ősrobbanást követően hatalmas tömeget képviselő anyag terült szét részecskék formájában. Ez után kullog jelenleg átlag körülbelül 400km/s-os sebességgel az ismert világegyetem anyaga: galaxisok, felhők, csillagok.
Például a mi Tejútrendszerünk mozgási irányára merőleges "horizont" síkja felett lévő, ilyen részecskékből álló anyag össztömege kevesebb ugyan, mint a horizont alatti, de térbeli eloszlása miatt nagyobb gravitációt fejt ki ránk, mint ami e horizont "alatt" található.
Ezért gyorsít minket.
Így a gyorsulásunk egészen addig folytatódik, amig a részecskefelhő az összgravitáció miatt meg nem áll, vissza nem fordul, és visszafelé el nem robog mellettünk.
Ezt követően a galaxisok is megállnak, és visszafordulnak, és egyre gyorsulva visszazuhannak talán az egykori ősrobbanás helyének a közelébe.
És talán minden kezdődik előlről.
Ráadásul még elektronokat is kevertél bele... lassan ott tartunk, hogy én beszélek a bableves készítéséről, te pedig a mákoskalács készítéséről... Az egyetlen közös bennük a "konyha"...
Nem erdekel az asztrofizika, de ez e kep felkeltette az erdeklodesem.
Ahogy latom, a sebesseg szorasat nevezik peculiar velocity-nek. Az oka az, hogy a cluster tagjai kozel vannak egymashoz, igy a gravitacio miatt random mozgasok keletkeznek.
Írd be az ablakba:Inflációs kozmológia. Itt lehet találni egy kis magyarázatot rá. Ha elolvastad az első 10 valahány oldalt, akkor térjünk vissza rá. Bocs, de itt nincs lehetőség hosszú matematikai fejtegetésekre.
Ha letisztítjuk a "trendet", akkor a maradék "zaj" a valódi sebessék, amivel a fénypontok közelednek vagy távolodnak. ± 5 km/s ami nem is olyan "nagy" sebesség
A vonal alatti csillagok az valójában "közelednek", ha a foton öregedése lináris a távolsággal (Ez lenne a trendvonal). A trendtől való eltérést okozná csak a Foto-Doppler...
Lehetne úgy is fogalmazni, hogy a foton a "sötét anyagon áthaladva öregszik"; Frekvenciája a vörös felé tolódik el. A Hubble által mért "távolodást" korrigálni kellene a foton "öregedésével" és így áthelyezve a sebesség origót más eredmények jönnének ki. A vörös eltolódás így "két" összetevőre bontható, amit részben a Hubble által leírt fény-doppler hatás másrészt a "sötét anyagon elszenvedett foton-öregedés" okoz...
Legalább annyira feltételezés, mint a sötét anyag létezése. Én nem elektronokról beszéltem... Nevezzük a sötét anyag egy "tulajdonságának", hogy rajta áthaladva a forton frekvenciája lecsökken (a foton energiát veszít, amit a surlódáshoz hasonló jelenségként próbáltam a hétköznapi emberek számára is valahogy elképzelhetővé tenni). Minnél nagyobb utat tesz meg a sötét anyagban a fény, annál nagyobb energiaveszteséget szenved, vagyis annál nagyobb vöröseltolódás mérhető. A vöröseltolódás magyarázata nem a "doppler effektus", vagyis hibás lehet Hubble következtetése miszerint "távolodnak"...
Nezd, en tudom mirol irsz, hiszen ezen mar en is gondolkodtam.
A megoldas az lehet, amit az iment leirtam. Ha a vakuumban idolegesen toltesek alakulhatnak ki, akkor a foton kepes leadni az energiajabol, es visszahat a forrasra. Ez okozhatja az univerzum tagulasat.
Ez egy szep elkepzeles, de egyenlore csak feltetelezes.
Ha valamilyen hétköznapibb fogalommal kellene leírnom, akkor úgy fogalmaznék hogy a "fény-foton surlódik a sötét anyagban" és ez okozza a frekvencia transzformációt (színkép eltolódás)...
Ez annyit jelentene, hogy a kisugarzo elektron a vakuumnak ad le energiat. Ez okozhatna egy ugyanolyan relativ mozgast, mint amit Hubble feltetelezett.
Ez igy eleg eroltetett, arrol nem is szolva, hogy az elektron nem ad le energiat a vakuumnak. A foton az elektromagneses kolcsonhatas kozvetitoje. Akkor adhatna le energiat, ha a vakuumnak toltese lenne. Az meg nincs szegenynek, tudtommal.
A masik megoldas az lehetne, hogy az elektron rezgese regebben lassabb volt, de ez a feltetelezes meg log a levegoben.
Tegyük fel lejátszom neked egy mentőautó hangját amit felvettem álló helyzetben. Észlelhető doppler hatás. Te mint fizikus azonnal megállapítod a sebességét, gyorsulását a frekvencia-idő függvényből és óriási tévedéssel megállapítod hogy a "HANGSZÓRÓ" amiből lejátszottam neked gyorsulva távolodik... Pedig valójában ÁLL...
Azt tudjuk, hogy a távoli csillagok vörös eltolódása (fény-doppler) miatt gondolta Hubble, hogy távolodnak... Minnél távolabb van egy csillag, annál jelentősebb a vörös eltolódás, ebből következtettek a távolodás sebességére. Furcsa módon minden Tőlünk távolodik, amit úgy magyaráztak (nekünk legalábbis), hogy a Tér tágul valamilyen sebességgel, ezért észleljük azt a tér minden pontjában, hogy a többi pont (csillag) távolodik; táguló univerzumban élünk.
Tegyük fel, hogy létezik sötét anyag, ami az univerzum a képletek alapján számított "hiányzó" tömegét adja. Tegyük fel, hogy nem "sötét", hanem "átlátszó" vagyis átegnedi magán a fényt törés nélkül. Legyen egy speciális tulajdonsága ennek az anyagnak az, hogy megváltoztatja a rajta áthaladó fény "fekvenciáját" és a vörös felé tolja el. Minnél "vastagabb" anyagmennyiségen hatol át a fény, annál nagyobb a frekvencia eltolódás, ergó nem a "doppler-effektus" az oka, hanem a sötét anyagon áthaladva szenved vörös eltolódást a fény...
Az intézmény szemszögéből néztem. A neve is találó; az "isteni" részecske, amiért elég NAGY költségvetésű projektet lehet építeni sőt még azt a szívességet is megteszi, hogy kellően "ritka". Arról egy szót se ejtettem, hogy a bozon "keresés" közben számos érdekes "más" részecskét találunk...
Kozmológiai szempontból nem lenne baj, ha a keresztény európai propaganda azért épített volna óriástávcsövet Galileivel, hogy megnézzék a "mennyország kapuját" saját szemmel is. Természetesen számos érdekes dolgot lehet a távcsővel találni, de arra alkalmatlan, hogy az "isteni" országot megtaláljuk vele... (mivel abban a formában, amilyenben elékpzelték anno NEM létezik)....
Sajnos kevés Kepler anyag maradt fenn, de az ő elképzelése a világegyetemről a Tejút alapján valami olyasmi lehetett, hogy a csillagok lapos halmaza, amely talán minden irányban végtelen. Ebből nézhetünk ki, és látunk kifelé némely csillagot, a Tejúton pedig végtelent.
Nem hihette, hogy aki ezen kívül van, az ugyanazt látja, mint mi belülről.
A kozmológiai elv Keplertől származik és ma is érvényesnek tartják. Nagyon egyszerű. Az Univerzum állapotát egy adott időpontban többen a legkülönböző helyekről és irányokban szemlélik. Az időpont kiválasztása tetszőleges lehet a múltban. A megfigyelők nagyjából ugyanolyannak látják az Univerzumot mindenhonnan, minden irányban. Ez a kozmológiai elv.
Bizonyítható, hogy nincs olyan áramlás, amely egy középpontból indul ki és minden időpontban megfelelne a kozmológiai elvnek. A bizonyítás benne van a Frei-Patkós könyvben, amelynek keresését a gugliban megadtam. Csak néhány oldal a bizonyítás, érdemes elolvasni.