Keresés

Részletes keresés

Jolida Creative Commons License 2022.08.11 0 0 11569

.... vagy nem...

Számolni kell, aztán vagy megéri, vagy nem.

https://olaszsped.com/index.php?main_page=index&cPath=466_505

Előzmény: öreg_néne_b (11567)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.08.11 0 0 11568
Előzmény: öreg_néne_b (11567)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.08.11 0 0 11567

Boroszilikát üveg. De az oszlopot egyben érdemes beszerezni Kínából.

Előzmény: Törölt nick (11566)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.11 0 0 11566

Milyen üvegből van? 

Előzmény: barbárállat (11548)
Törölt nick Creative Commons License 2022.08.09 0 0 11565

Légyszives mond már meg nekem hogy a thumprjaid hány literes főzőedények,nagyon jól néznek ki! ja és a főződ 38l-es?

Előzmény: barbárállat (11561)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.07.23 -1 0 11564

Ez elég jó ebben az időben:)

Előzmény: Hyuing-II (11563)
Hyuing-II Creative Commons License 2022.07.07 0 0 11563

Akkor mondom a tapasztalást.  Csap vízzel  épp hogy pisil az elfolyó  1 óra kb 12l víz  a hőfok mérő felül 35 fok  a lényeg,  tényleg nem 20 fok hanem 23 fok volt.  Ettől remélem nyugodtan alhatok.:-)

Előzmény: Dezodoros Ede (11520)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.06.08 -4 2 11562

Köszi!Nem is írtál rosszakat,az együtt erjesztéssel...azok is jók lehetnek.

Van egy illető akivel a kerti tavas topicban írogatok,az ő "hozománya" volt..."mínusz hoki muki" :D valamiben nem értettek egyet valamelyik topicban,és azóta az ő hozzászólásait bárhova ír leminuszolja...(most már az enyémeket is,mert aki neki válaszol annak is minusz jár) minek utána,szóvá tettem neki nyomja nyugodtan én nyugodtam alszom...de tényleg nem zavar...az ilyen sivár lelki életre hajazó megnyilvánulás :D,hogy valaki a saját szabad idejét arra szánja,hogy másokat kövessen topicokon keresztül és leminuszolja :D szerinted "Besenyő Pistásan"

noooooooormális? :D

 

Előzmény: barbárállat (11561)
barbárállat Creative Commons License 2022.06.07 0 0 11561

Jól néz ki! Szerintem ki is próbálom. Mozgatja a fantáziámat az együtt erjesztés is. Rozs-alma, árpa-körte, ilyesmik.

 

Úgy látom, valakinek a bögyében lehetsz.

Előzmény: Dezodoros Ede (11560)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.06.06 -4 2 11560

Elkészült az Ole Smoky Cherries Moonshine kukoricás whiskim a hétvégén " Ungarise" módra :)

Cseresznyével beágyaztuk,aztán majd valamikor kóstoló.

Valaki mostanában "alkotott" valamit?

Hyuing-II Creative Commons License 2022.06.03 0 0 11559

Bocs!  tercs59@gmail.com

Előzmény: Dezodoros Ede (11558)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.06.02 -3 0 11558

Hát ha adsz mail címet ide megteszem...facebook belépős vagyok,én itt nem látom senki kontaktját.

Előzmény: Hyuing-II (11557)
Hyuing-II Creative Commons License 2022.06.02 0 0 11557

Lécci írjál már rám PM. be.

Előzmény: Dezodoros Ede (11553)
cloaked Creative Commons License 2022.06.01 0 0 11556

Csak mostanában kezdek visszatérni sörről-borról a rövidre, igazából még ki se tapasztaltam, hogy miket érzek rendesen, és amit igen, azt is halványabban. Brandyből vettem egy pár üveggel, talán azzal állok a legjobban, meg a törköllyel.

 

A Henrdickset régebben kóstoltam, hát elég vékonyka anyag volt, nem ezen mérném fel az angolok ginfőzési potenciálját :D meg hát ez a cég azért nem is olyan léptékben "kisüzemi", mint az Agárdi, nem ugyanaz a mentalitás. (Ma már „abszintjuk” is van, ami igazából csak egy ürmös gin... mert szerintük így jobb.) A gint egyébként pont az tette a craft főzdék kedvencévé, hogy némi hozzáértéssel és kreativitással bárki kikísérletezhet magának egy jó receptet rövid időn belül, nem kellenek hozzá komoly szakmai hagyományok. Lassan több ker. pálinkafőzdének van jó ginje, mint jó barackpálinkája :)

Előzmény: barbárállat (11555)
barbárállat Creative Commons License 2022.05.31 0 0 11555

Sajnálom. Mostanában én is inkább scotchot iszom, pedig előtte bourbonos voltam. Talán azt a kókuszosságot érzem kevésbé, amit a bourbonokben úgy imádtam. Igazából hullámzó, van hogy nagyon jól kiérzek mindent, néha kevésbé.

 

Remélem, legalább az abszintot, és az egyéb fűszeres italokat jól érzed.

 

A hétvégén gineket kóstolgattunk (mert hamar elfogyott a tonic, haha). Beefeatert, Heindrickset, Agárdit és sajátot. Az Agárdi új volt nekem, de már az első kortynál éreztem, hogy valami különlegessel van dolgunk. Összetett, és jó hosszú. A levendula zseniális ötlet, sikerült vele egyedit alkotni, ki fogom próbálni a sajátomban is. Az Agárdi gin a felhozatalból vert mindent, és azt hiszem, az angol ginek többségét is felülmúlja. Az angolok, lehet meglepődnének, mit tudunk.

A saját thumperes, kétéves ginem a Heindricksel partiban volt (hízott a májam), és a beefeatert bőven verte is. Ennek kevésbé örültem, mert a beefeatert előtte eléggé kedveltem. Korábban erősen borókás-citrusos volt. Most illatban ott van még, de ízben már mintha megváltozott volna, inkább keserű-gyökeres ízek uralkodnak benne, egyszerű, és kifejezetten rövid, vodkás szájérzetű. Lehet, hogy a nagyobb kiszerelés elve gyengébb minőségű, mint pl a cola esetében, vagy csak sokat állt a bolt polcán? Vagy tényleg lebutították? Nem tudom.

Előzmény: cloaked (11554)
cloaked Creative Commons License 2022.05.30 0 0 11554

Az én whiskys ízlésem még mindig nem jött vissza rendesen a covid óta... :/ bourbönt pl. már nem veszek, teljesen kár belém.

Előzmény: barbárállat (11552)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.05.30 -3 0 11553

Ha gondolod a fiam egyszer garantáltan jó érzékkel meg mondja neked a tutit az anyagodról..de szerintem én is...de ő még kifinomultabb izlelőkkel,érzékkel rendelkezik mint én...minden részletet kiérez minden anyagból :)

Előzmény: Hyuing-II (11551)
barbárállat Creative Commons License 2022.05.30 0 0 11552

Az szar dolog. Amiket a covidos időszak alatt főztem, az mind utópárlatos lett.

Akkor is azt mondom, hiába is küldene neked bárki bármilyen jó whiskeyt, ha pillanatnyilag nem érzed jól az ízeket. De ne búsulj jobb lesz majd, idővel elég jól visszajön a szaglás/ízérzékelés.

Szerintem írjál emailt Cloakednek, hátha hajlandó megszakérteni az italod.

Előzmény: Hyuing-II (11551)
Hyuing-II Creative Commons License 2022.05.29 0 0 11551

Értem!   A család,  a  barátok  véleménye  nagyon megoszlik, én sajna a covid után  pl.  a pálinkát sem tudom igazából  megkülönböztetni egymástól . 

Előzmény: barbárállat (11550)
barbárállat Creative Commons License 2022.05.28 0 0 11550

Nem értem, miért másvalaki italától akarod függővé tenni, hogy a tiéd iható e? Hasonlítsd össze a sajátodat a gyárival. Vagy ha nem vagy biztos magadban, bízd a kóstolást valaki olyanra, aki ért hozzá, és meg meri mondani az igazat, még ha az nem is az, amit hallani szeretnél.

De van egy rossz hírem, ha valami nem egyértelműen jó, akkor az általában nem jelent jót.

Előzmény: Hyuing-II (11549)
Hyuing-II Creative Commons License 2022.05.28 0 0 11549

Tisztelt   Szakértők!   Van e olyan személy itt a csoportban aki  úgy gondolja, hogy az Ővé jobb mint a gyári?   Szeretném megkóstolni  az övét hogy  eltudjam dönteni  az enyémet ihatónak kehet e titulálni.  Nem ingyen gondolom, cserébe adnék egy kis rozsot.  Mondjuk:   adnék 5 kg   rozsot   1 kupicáért.  Gondolom ez nem övön aluli ajánlat.

barbárállat Creative Commons License 2022.05.24 0 0 11548

A gin főzéshez tervezetem beszerezni még néhány tálcát. Ez a néhány darab végül 10 lett, ami lehet, kicsit túlzás, de miért ne?

A próbaüzem egyenlőre csak hét tálcával volt, de a 8%-os cefre így is 96 fokon indult.

Működik. Úgyhogy legközelebb próba tízzel. Egy 10 szintes oszlop, elméletileg 96%-os középpárlatot tud, ami már vodkafőzésre is alkalmas.

elek81 Creative Commons License 2022.05.22 0 0 11547

Megnyugtató, köszönöm! 

Előzmény: öreg_néne_b (11546)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.05.22 0 1 11546

Szerintem teljesen jó. A Bourbon típusút előírás szerint legfeljebb 62,5 fokosan érlelik.

Előzmény: elek81 (11545)
elek81 Creative Commons License 2022.05.22 0 0 11545

Ti mit csinálnátok a helyemben? Sikerült elfokolnom érleléshez visszahigításnál a kész párlatot. 60%-ra sikeredett. Mennyire főben járó bűn, ha ezt így vetem érlelés alá? Vagy újra kéne párolni ismét, hogy meglegyen a kívánt 65%? Ha igen, akkor itt is szedjem először külön a szívét, majd egy kármentő párlásra tegyem fel a fejét és a farkát? 

barbárállat Creative Commons License 2022.05.04 0 1 11544

A glükó jóval több erjeszthető cukrot készít, mint a maláta enzimjei, úgyhogy malátacefréhez is érdemes használni.

 

72 fokon főzd a malátát egy órát, Ezzel, a maláta maradék keményítője is elcsirizesedik, nem úgy, mint 63 fokon. A malátában lévő béta enzim ezzel inaktiválódik, de nem baj, glükó mellé nincs is rá szükség, az alfa meg 72 fokon dolgozik, amennyit kell.

Ha 60 fokra hűlt, mehet bele az enzim.

Előzmény: elek81 (11543)
elek81 Creative Commons License 2022.05.03 0 0 11543

Érdemes a maláta cefrébe is ga500 enzimet tenni?

Előzmény: barbárállat (11542)
barbárállat Creative Commons License 2022.05.03 0 1 11542

Nem fontos, hogy teljes őrlésű legyen, ha netán sikerülne hozzájutni rozshoz, az úgyis hántolt lenne.

A brixed igen jónak mondható. A lisztes állagú cefre jobban csirizesedik, az enzimek számára könnyebben hozzáférhető, így nagyobb a kihozatal.

 

Malátával nem kell variálni. A legolcsóbb pilseni maláta teljen megfelel a célnak. A skót whisky se mindig tőzegfüstös, és annak a kétszeri lepárlás elegendő. Rozsmalátát jobbára a kanadai whiskeykhez használnak.

Előzmény: elek81 (11541)
elek81 Creative Commons License 2022.05.03 0 0 11541

Igazából a tudatlanok higgadtságával simán ment bele a teljes kiörlésű rozsliszt. Cefre elkészítése után 16,5-ös volt a brix. A kezdeti 10-12 - höz képest ez úgy gondolom , hogy jó az itt olvasottak után. 

 

Többen készítettetek már csak maláta párlatot. Ebben az esetben csak egyfajta malátát érdemes használni, vagy esetleg keverni jobb(árpa, rozs, stb...) ? Illetve ha keverem ezeket van valami ökölszabály az arányokra? Gondolom ezek cefre szintén 3x lepárlással a legjobb. 

 

Előzmény: barbárállat (11540)
barbárállat Creative Commons License 2022.05.03 0 1 11540

Sok helyen lehet kapni rozspelyhet is. De nyugodtan használhatsz lisztet. Nem jelent problémát leégés, meg semmilyen más szempontból sem. Ízre sincs különbség.

Előzmény: elek81 (11538)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!