Akkor mondom a tapasztalást. Csap vízzel épp hogy pisil az elfolyó 1 óra kb 12l víz a hőfok mérő felül 35 fok a lényeg, tényleg nem 20 fok hanem 23 fok volt. Ettől remélem nyugodtan alhatok.:-)
Köszi!Nem is írtál rosszakat,az együtt erjesztéssel...azok is jók lehetnek.
Van egy illető akivel a kerti tavas topicban írogatok,az ő "hozománya" volt..."mínusz hoki muki" :D valamiben nem értettek egyet valamelyik topicban,és azóta az ő hozzászólásait bárhova ír leminuszolja...(most már az enyémeket is,mert aki neki válaszol annak is minusz jár) minek utána,szóvá tettem neki nyomja nyugodtan én nyugodtam alszom...de tényleg nem zavar...az ilyen sivár lelki életre hajazó megnyilvánulás :D,hogy valaki a saját szabad idejét arra szánja,hogy másokat kövessen topicokon keresztül és leminuszolja :D szerinted "Besenyő Pistásan"
Csak mostanában kezdek visszatérni sörről-borról a rövidre, igazából még ki se tapasztaltam, hogy miket érzek rendesen, és amit igen, azt is halványabban. Brandyből vettem egy pár üveggel, talán azzal állok a legjobban, meg a törköllyel.
A Henrdickset régebben kóstoltam, hát elég vékonyka anyag volt, nem ezen mérném fel az angolok ginfőzési potenciálját :D meg hát ez a cég azért nem is olyan léptékben "kisüzemi", mint az Agárdi, nem ugyanaz a mentalitás. (Ma már „abszintjuk” is van, ami igazából csak egy ürmös gin... mert szerintük így jobb.) A gint egyébként pont az tette a craft főzdék kedvencévé, hogy némi hozzáértéssel és kreativitással bárki kikísérletezhet magának egy jó receptet rövid időn belül, nem kellenek hozzá komoly szakmai hagyományok. Lassan több ker. pálinkafőzdének van jó ginje, mint jó barackpálinkája :)
Sajnálom. Mostanában én is inkább scotchot iszom, pedig előtte bourbonos voltam. Talán azt a kókuszosságot érzem kevésbé, amit a bourbonokben úgy imádtam. Igazából hullámzó, van hogy nagyon jól kiérzek mindent, néha kevésbé.
Remélem, legalább az abszintot, és az egyéb fűszeres italokat jól érzed.
A hétvégén gineket kóstolgattunk (mert hamar elfogyott a tonic, haha). Beefeatert, Heindrickset, Agárdit és sajátot. Az Agárdi új volt nekem, de már az első kortynál éreztem, hogy valami különlegessel van dolgunk. Összetett, és jó hosszú. A levendula zseniális ötlet, sikerült vele egyedit alkotni, ki fogom próbálni a sajátomban is. Az Agárdi gin a felhozatalból vert mindent, és azt hiszem, az angol ginek többségét is felülmúlja. Az angolok, lehet meglepődnének, mit tudunk.
A saját thumperes, kétéves ginem a Heindricksel partiban volt (hízott a májam), és a beefeatert bőven verte is. Ennek kevésbé örültem, mert a beefeatert előtte eléggé kedveltem. Korábban erősen borókás-citrusos volt. Most illatban ott van még, de ízben már mintha megváltozott volna, inkább keserű-gyökeres ízek uralkodnak benne, egyszerű, és kifejezetten rövid, vodkás szájérzetű. Lehet, hogy a nagyobb kiszerelés elve gyengébb minőségű, mint pl a cola esetében, vagy csak sokat állt a bolt polcán? Vagy tényleg lebutították? Nem tudom.
Ha gondolod a fiam egyszer garantáltan jó érzékkel meg mondja neked a tutit az anyagodról..de szerintem én is...de ő még kifinomultabb izlelőkkel,érzékkel rendelkezik mint én...minden részletet kiérez minden anyagból :)
Az szar dolog. Amiket a covidos időszak alatt főztem, az mind utópárlatos lett.
Akkor is azt mondom, hiába is küldene neked bárki bármilyen jó whiskeyt, ha pillanatnyilag nem érzed jól az ízeket. De ne búsulj jobb lesz majd, idővel elég jól visszajön a szaglás/ízérzékelés.
Szerintem írjál emailt Cloakednek, hátha hajlandó megszakérteni az italod.
Nem értem, miért másvalaki italától akarod függővé tenni, hogy a tiéd iható e? Hasonlítsd össze a sajátodat a gyárival. Vagy ha nem vagy biztos magadban, bízd a kóstolást valaki olyanra, aki ért hozzá, és meg meri mondani az igazat, még ha az nem is az, amit hallani szeretnél.
De van egy rossz hírem, ha valami nem egyértelműen jó, akkor az általában nem jelent jót.
Tisztelt Szakértők! Van e olyan személy itt a csoportban aki úgy gondolja, hogy az Ővé jobb mint a gyári? Szeretném megkóstolni az övét hogy eltudjam dönteni az enyémet ihatónak kehet e titulálni. Nem ingyen gondolom, cserébe adnék egy kis rozsot. Mondjuk: adnék 5 kg rozsot 1 kupicáért. Gondolom ez nem övön aluli ajánlat.
Ti mit csinálnátok a helyemben? Sikerült elfokolnom érleléshez visszahigításnál a kész párlatot. 60%-ra sikeredett. Mennyire főben járó bűn, ha ezt így vetem érlelés alá? Vagy újra kéne párolni ismét, hogy meglegyen a kívánt 65%? Ha igen, akkor itt is szedjem először külön a szívét, majd egy kármentő párlásra tegyem fel a fejét és a farkát?
A glükó jóval több erjeszthető cukrot készít, mint a maláta enzimjei, úgyhogy malátacefréhez is érdemes használni.
72 fokon főzd a malátát egy órát, Ezzel, a maláta maradék keményítője is elcsirizesedik, nem úgy, mint 63 fokon. A malátában lévő béta enzim ezzel inaktiválódik, de nem baj, glükó mellé nincs is rá szükség, az alfa meg 72 fokon dolgozik, amennyit kell.
Nem fontos, hogy teljes őrlésű legyen, ha netán sikerülne hozzájutni rozshoz, az úgyis hántolt lenne.
A brixed igen jónak mondható. A lisztes állagú cefre jobban csirizesedik, az enzimek számára könnyebben hozzáférhető, így nagyobb a kihozatal.
Malátával nem kell variálni. A legolcsóbb pilseni maláta teljen megfelel a célnak. A skót whisky se mindig tőzegfüstös, és annak a kétszeri lepárlás elegendő. Rozsmalátát jobbára a kanadai whiskeykhez használnak.
Igazából a tudatlanok higgadtságával simán ment bele a teljes kiörlésű rozsliszt. Cefre elkészítése után 16,5-ös volt a brix. A kezdeti 10-12 - höz képest ez úgy gondolom , hogy jó az itt olvasottak után.
Többen készítettetek már csak maláta párlatot. Ebben az esetben csak egyfajta malátát érdemes használni, vagy esetleg keverni jobb(árpa, rozs, stb...) ? Illetve ha keverem ezeket van valami ökölszabály az arányokra? Gondolom ezek cefre szintén 3x lepárlással a legjobb.
Sok helyen lehet kapni rozspelyhet is. De nyugodtan használhatsz lisztet. Nem jelent problémát leégés, meg semmilyen más szempontból sem. Ízre sincs különbség.