Egy virágzó sivatagi rózsa lélegzetelállító látványt nyújt. Nemrég szerettem bele jómagam is, ami csak egy pillanat műve volt. Hazánkban még alig ismerik ezt a gyönyörű növényt. Cseréljünk információt és képeket a tartásukkal, gondozásukkal kapcsolatosan.
Általában azt tanácsolják, hogy az ásványi és a szerves összetevők aránya fele-fele legyen, de nálam jobban bevált az ásványi túlsúlyosság, de még így is kirohasztok néhány példányt. A kókuszrostot illetőleg, amikor először hallottam róla úgy mint az adeniumok földkeverékének egyik alkotóeleme én is arra gondoltam mint te .., de ma már körülbelül 20%-át adja a keverékemnek. A folyami homokból érdemes a túlságosan apró, porszerű alkotókat eltávolítani ( szitálás, többszöri átmosás), mert az is problémás lehet, különösen, ha nagy arányban van jelen az ültetőközegben.
Sajnos a netten "színesként" árult magvakból csaknem 100%, hogy "sima rózsaszín" növény fejlődik, kezdőként én is belefutottam ilyenekbe, ha biztosra akarsz menni, akkor oltványt kell vásárolnod. Természetesen léteznek biztosan "színes" magvak is, de ezekhez mi itthon nemigen találjuk meg az utat.
Nem általános virágföldet használok, hanem Florimo márkájú földet. én a trágyát kerülöm. a kelési arány a mag minőségétől is függ. némelyiken már előre látszik hogy nem lesz belőle semmi.Azt hogy mitől fognak fognak kirothadni? Több éves szakembertől vásárolt nagy adeniumot is sikerült már kirohasztanom de 2 éve egy egész tálcányi növendékem túlélte a két óra hosszan tartó jégesőt.
Pár hete ültettem adenium (obesum, és arabicum) magokat, velük most először próbálkozom. A tél ellenére próbáltam megfelelő feltételeket biztosítani a keléshez, ill. így a vegetációs időt megnyújtani, de a 80-90 %-os kelési aránytól azért elmaradt. A pár cm-es magoncokat fényre tettem, melegen vannak, vizet nem kapnak most, az átültetésüket kb. áprilisra terveztem. Jelenleg virágföld és folyami homok 50-50%-os keverékében növekednek.
Végigolvastam a fórumot, és a talajt illetően mindenhol a kókuszrostot írtátok, illetve azt, hogy a virágföldtől tartózkodni kell, mert nagyon megköti a vizet. Kaktuszoknál folyami homokot és 3-4 mm kvarchomokot használok kb. 10-20 % általános virágfölddel keverve. Ez az ásványi talaj nem felel meg az adeniumoknak, ill. nem pont a kókuszrosttól fognak kirothadni?
Azt is írtátok, hogy bármilyen szín szerepel a hirdetésben, a mag kikelése után évekkel úgyis rózsaszín lesz a virág, bárki bármit ígér...
Szia! Ami azt illeti a fővetést március közepére tervezem, de az sem lesz nagy volumenű mivel csak egy-két fajta adenium magvam van és fajtánként 8-10 magnál biztosan nem vetek többet.
Szia! Szerintem nem kicsik azok a magok. A kis magoncaid jól néznek ki. Már nagyon várom a tavaszt minél előbb szeretném kivinni az Adikat. Sajnos utolsó írásom óta megint lett egy tőrothadásos. Ugyan így vagyok velük én is sajnos soká veszem észre akkor már menthetetlenek. Sok sikert a kis újoncokhoz, gondolom ezt csak próbaképpen vetetted a csíraképesség tesztelése miatt. Most még elég korai az ő vetésük.
Sajnos többnyire én már csak akkor veszem észre, hogy baj van amikor már menthetetlen a növény , sokszor még dugványt vagy oltóágat sem tudok róluk szedni.
A beporzás nálam is macerás, nem mindig sikerül, még akkor sem amikor elegendő virágport tudok gyűjteni az apától, pedig (-legalábbis nálam-) leggyakoribb hiba a pollen hiány.
Az alábbi fotókon némi saját porzású mag és a belőlük kikelt fiatal magonc látható :
A magvak nagyon kicsikék , szerintem egy normál adenium magnak csak fele-harmada, úgyhogy nagyon meglepett a jó kelési arány.
Szia! Sajnálom a növényedet mert ugye egy virágzó növényt nem lehet csak úgy pikk pakk újra felnevelni. De még az öröm az ürömben, hogy újra próbálkozhatsz magvetéssel tudod talán pótolni a veszteséget! (Nem biztos, hogy lesz benne fehér). Én is próbálkoztam már a porzással de nem váltam be mint szender! Előző években láttam néha néha a kertben szendert de tavaly már nem jött pedig nagyon sok virágom van! Leanderek is és minden más valószínű elpusztult szegény, vagy jobb terepet talált magának. Nagyon szép pocakos növényeid vannak! Ilyen megműtöttem nekem is van évekkel ezelőtt rendeltem Webshop ból és olyan oltott növényeket küldtek aminek az egyike tőrothadásos volt, még jó, hogy észrevettem. Na őt ki kellett darabolnom a pocakját megfaragni túlélte de szerintem nagyon visszavetette őt a fejlődésében.
Sajnálom az áldozatokat, nálam is több növény elpusztult már , például ez az alábbi képeken látható fehér virágú magoncom amit két éve még sikeresen megműtöttem, az idén már nem volt esélyem sem :
.
Viszont ma szüreteltem is, igaz, hogy a tavalyi célzott porzásaimnak csak kis része sikerült, de a szenderek is ügyködtek - ez az ő ténykedésük gyümölcse:
Egyébként mint látható az idén nálam is kopaszok az adeniumok , pedig a korábbi években általában 25% alatt volt a kopaszok aránya. Mondjuk ennek is van előnye - így kevesebbet kel öntözni...
Sziasztok! sajnálatosan nekem már megvannak a tél első áldozatai nagyok kicsik vegyesen! Eddig még egy telet sem úsztam meg veszteség nélkül! Pedig próbálok óvatosan locsolni nagyon, igaz az én növényeim szinte 100% ban kopaszak nincs pótvilágítás nekik. Már kezdenek ébredezni, apró pici levélkék kezdenek rajtuk fejlődni. Próbálkoztam ismét dugványozással menteni a menthetőt de vajmi kevés reményt fűzök hozzá. Előző években is próbálkoztam már, a sok sok dugványból egyetlen egy maradt meg jó pár éve. Az szépen növekedett egészen tavalyig. Télen aztán ő is sikeresen tőrothadásos lett!
Ne is tedd...nagy csalódás...s belülről láttam...komoly gyűjtőket önkéntesen lesz... az admin...nagy a füstje, csili- vili...s azon túl néma csend s szüttyögés...
" Hej Chada - peach, Kicsi Litl Tibi...elmentetek s veletek hal meg a fórum..."Lesz még tavasz? Mert a faszbuk inkább pénzharácsoló magánkaloda...itt mög szakmai munka...is folyt...
Szia! Esetleg nem akarsz egy facebook profilt csinálni ott vannak csoportok Adenium és trópusi növények csoportja. Nagyon sok tagja van az pörög nagyon ott lehet akár növényeket vásárolni is illetve magokat is és ha segítség kell szinte azonnal kapsz választ valakitől. Sajnálatos módon az indexes fórumok szinte behaltak. Alig alig néz be valaki. Én ajánlom neked gondold meg a facebookos tagságot, de ez a te döntésed.
Hát, nekem is nagy küzdelmem van ezekkel a tetvekkel és nem csak a sivatagin. Sajnos idén sok volt a kártevő. Több mindennel próbálkozom. Ha nagyobb mennyiséget kell permeteznem, mospilant keverek ki és azzal fújom be, de ez a permetező (ld. kép) vált be legjobban, viszont volt, hogy nyáron a bimbókat is elvitte, legalábbis így gondolom. Amúgy nedves vattával is eltávolíthatod őket.
Szerintem azokkal a barna foltokkal ne foglalkozz, az csak a téli levélhullás, nekem már egy levele sincs, mindig ez van.
Kicsit nem tudom, nem volt ekkorám, nem hiszem, hogy árt neki.
Köszönöm. Minő balgaság...egyszerűen észre sem vettem...kicsit ragacsos a szára is...gondolom a pajzstetvek miatt...mivel permetezzem? Mi a legjobb szer?