Aha, tényleg, én észre sem vettem. Annyit még, hogy nem kipufogó, hanem fúvócső. ( Anno gépszerk. órán mondták: a gépet nem meghajtják, hanem csak hajtják. Meghajtani az Igmándi keserűvíz szokott ;-))
Az első felvételen látszik a kipufogó előtte keresztbe van egy rúd azon van egy pillangó szelep amive a forró gáz mennyiségét szabályozza , hol kevesebbet hol többet enged a másik turbófeltöltőre és így szabályozza a fordulatot.
Valami olyasmit írt a csóka, hogy volt ez a nagy turbója, először csak szimplán a tolóerőt akarta felhaszálni, azután ráhenkölte a másik turbót úgy, hogy a kiáramló gáz egy része abba jusson, és hajtsa a munkaturbinát is.
Köszi szépen,visszatérünk rá! Még nincs ár a kerékre,ugyanis azt mondják,hogy hajó turbóval nem foglalkoznak.Lehet,hogy sikerül megoldani egy esztergával a dolgot,de az igazi a gyári volna-félek,hogy abból nem lesz semmi...A turbina használható,ez a lényeg!
Van egy ismerősöm ,digitalizálni tud ha elvisszük hozzá a sűrítő kereket le tudja venni a méreteket 0.01 -ra.
pontosan.
Ez azért jó mert a programod akkor már kész van ,ezt elviszed egy komly műhelybe és elkészítik , sőt előtte a marást modellezni tudod , mind térben ,időben mennyi időt vesz igénybe a léegyártása ,ebből már kitudod számolni megközelítőleg hogy mennyibe fog kerülni
Köszönöm,hogy próbálsz segíteni,de nemigen lehet találni semmit,én sem találtam.Maradt a konkrét rákérdezés,már meg is tettem emilben.Majd megírom a választ!
Köszönöm a válaszaitokat CNC ügyben,megmondom,hogy miért kérdeztem.Adott nekem ez a MHI TD 13M turbó,ami sérült,főképp a sürítő szenvedett nagy károkat.Meg lehet oldani azt,hogy a turbó üzemképes legyen,de ehhez forgácsolni kell a kerékből,és az már úgy nem frankó.Kell bele egy új kerék,de meg sem merem kérdezni,hogy hogyé vóna a bótba! Az S3A-ra mondtak 30-at,ez egy "picit" nagyobb.Én kis naív azt hittem,hogy le lehet gyártatni olcsón azt a kereket,de már látom,hogy ez nem olyan egyszerű.Azért még beszélek egy CNC műhellyel,és megkérdezem a turbós bótot is az árakért. Mégegyszer köszi nektek!
Ne álmodozzunk,azzal főzünk,amink van! Holnap kiderül,hogy a BESTIA beindul-e még valaha,vagy ez is csak szúvenyír lesz! Megyek egy forgácsolóhoz ajánlatot kérni.
Nem szeretném vitatni amit írtál, lehet, hogy úgy van.
Én csak abból indultam ki, hogy kiállításokon, bemutatókon, a gépekel többnyire végrehajtatják a programot egy előre elkészített munkadarabon, persze a szerszám már nem munkál rajta tovább semmit, csak demonstrálja. Na szoval ezzel szokták vakítani a jónépet! :)
Ilyen sűrítő kereket láttam már vízzel vágva is (élőben!). Szép felülete volt, de persze az inkább csak nagyoláshoz lenne jó...
Sok programban megvannak ezek a rejzok ,mint pl csapágy ,sűritő kerék ,de ha ügyes vagy te is megtudod rajzolni.(Solid Edge-ben , Rhino Cam ba...stb) ha ez megvan van egy kód generáló program , Edge cam ,Art Cam ...stb ez megírja a G kódot a munkadarabodhoz.Egy ilyen sűrítő keréknek olyan 800 000 soros a programja amit kézzel bepötyögni nem egyszerű.
Egy sima cnc gép óra bére olyan 20 000 Ft. Tehát ez a sűrítő kerék nem olcsó + anyag .
És persze a rajz elkészítése.Egyébként ha van egy minta sűrítő kereked azt lézerrel vagy digitalizálva be lehet scannel-ni.
Ezután beviszik a gépbe kódot generálnak hozzá megadják az induló 0 pontot és hajrá.
Persze az előtolás függ a maró átmérőjétől ,munkadarab anyagától ,van hűtés vagy nincs...stb , a gépen belül be kell állítani a szerszám kopást , meg még sok minden dolog.:))
A programot nem kell feltétlenül megvenned, de ha pl. Autocad-ban megrajzolod, akkor nyilván a készítőnek is könnyebb. Szerintem így is Szváziföld öt évi költségvetése egy ekkora sűrítő elkészítése.