Keresés

Részletes keresés

koffeinmentes sör Creative Commons License 2021.12.30 0 0 45221

Kedves gyümölcsfogyasztók!

 

Keresem azt a topicot, ahol az üvegházban, télikertben, lakásban termőre fogható növények hívei gyülekeznek. Itt (meg a Fagytűrő déligyümölcsökben gondolom, hogy kimondottan a szabadban termeszthető fajokról van szó. Van Üvegház építés csoport, ahol időnként szóba kerül, de az meg neve szerint építés. Nem találok kimondottan ilyen termesztőset. Van értelme nyitni esetleg egyet?

Gizellamama Creative Commons License 2021.11.15 0 0 45220

Akkor most ősszel ültesd ki a szabadba és ott legyen .

Nálam már 3. éve van rajt termés lassan emelkedő darab számmal.

Pedig ezen idő alatt sok mindent ért fagykár.

Előzmény: bjanos21 (45219)
bjanos21 Creative Commons License 2021.11.09 0 0 45219

A fólia állandó, nem ez a fa az egyetlen lakó, szóval ez nem opció. Igazából annyira nem fontos ez a fa a számomra, szóval inkább ő megy, a fólia marad.

Előzmény: evodia2010 (45218)
evodia2010 Creative Commons License 2021.11.09 0 1 45218

Ha azért fagy el, mert a fóliában korán megindul, miért nem hagyod úgy ahogy van. (?)

Csak a nagy minusznál kellene takarni, amikor nyugalomban is fagyveszély van....

Én 3 éve ültettem, még nem termett de nem is fagyott el eddig...

Idén nagyott nőtt. De nem hajt ki korán.

Előzmény: bjanos21 (45217)
bjanos21 Creative Commons License 2021.11.08 0 0 45217

Én egy Hana Fuyu fajtával próbálkozom. Fűtetlen fóliasátorba került, mert nem igazán jó fagytűrő. De kiderült, hogy nem jó ez a megoldás. A fóliában nagyon korán megindul, aztán el is fagy. Fűteni kéne rá tavasszal, a fólia magában kevés. Eddig kb. 5x elfagyott, egyszer termett, tényleg nem csersavas, jóízű. Maga a fa amúgy a fagyás után újrahajt és nagyot nő, de már nem virágzik. Szerintem most a télen ki lesz vágva. Így semmi értelme.

Előzmény: beetee (45209)
emendasajt Creative Commons License 2021.11.07 0 0 45216

Szép termésed lett az idén is!

Ne bánkódj a nagyság miatt, nem csak a méret a lényeg!

Előzmény: nyuggerfarhat88 (45213)
55judit Creative Commons License 2021.11.06 0 0 45215

Igen. Tavaly én is aszaltam Rosseyankát. beszínesedve, keményen szeletelve raktam az aszalóba. A titok ahhoz hogy aszalódottan ne legyen csersavas, a lassú aszalás. ha nagy hőfokon gyorsan aszalod, nagyon rossz lesz. Én tavaly kitanultam, idén meg csak 4 kilónyi datolyaszilvám termett.

Előzmény: nyuggerfarhat88 (45214)
nyuggerfarhat88 Creative Commons License 2021.11.06 0 0 45214

Most olvastam hogy TIPO-t is lehet aszalni szeletelve radiátoron.

Keményen úgy hogy narancs színű legyen teljesen és a héja is maradhat mert nem lesz csersavas.

Előzmény: 55judit (45201)
nyuggerfarhat88 Creative Commons License 2021.11.06 0 0 45213

No, le kellett szedni a TIPO kakit mert a feketerigók kikezdték.

Végül jó eredmény lett 280 db ami a padlástérbe került.

Meleg idő miatt talán gyorsan fog beérni.

A zöm 22-30dkg kiugró nagy 40 dkg  nem volt.

A kisebb 18 dkg.

 

 

Előzmény: emendasajt (45212)
emendasajt Creative Commons License 2021.11.04 0 0 45212

Merre laksz??

Előzmény: lombi1978 (45211)
lombi1978 Creative Commons License 2021.11.04 0 0 45211

Sziasztok! Eladó datolyaszílva csemetéje van valakinek ?

55judit Creative Commons License 2021.10.28 0 0 45210

Javítana az ízélményen egy kevés citromsav. Ezért érdemes a fügelekvárba is tenni.

Előzmény: beetee (45208)
beetee Creative Commons License 2021.10.28 0 0 45209

Kinek milyen tapasztalata van a japán keményen is édes datolyaszilva fajtákkal?

Íz, nevelés, vitalitás?

beetee Creative Commons License 2021.10.28 0 0 45208

Én csináltam már minikiviből szörpöt, de elég extrém... :)

Van passzírozógépem, azon átküldtem. És a velőt, mint bármi más szörpöt felcukroztam. (ebbe mondjuk nem ment citromsav, de másba szoktam)

és egy kicsit felvizeztem. Aztán dunszt. Hogy klasszikus fazékban, aztán szárazdunszt, vagy befőzőautomata (van) az már a lehetőségek kérdése.

 

Nem szűrtem át, nem átlátszó, rostos, ezért elég "moslék" kinézete van a szörpnek . Zöld moslék.

Inkább édes. Nincs benne a kivi frissessége. Kicsit fáradt kivi-íze lett. Gondolom a hőkezelést nem szereti pár aromakomponens.

Előzmény: kisvincze (45207)
kisvincze Creative Commons License 2021.10.28 0 0 45207

Sziasztok! Van kb. 3kg-nyi minikivink, szörpöt szeretnénk belőle csinálni. Hogyan csináljuk? Van vkinek tapasztalata ebben? Illetve ugyanennyi Rosseyanka egyszerre bepuhult, még ma fel kéne dolgoznunk... (alma volt a közelében) Hogy csináljuk a káki lekvárt?Héja maradhat rajta? 

Köszönöm az ötleteket, szép napot!

nyuggerfarhat88 Creative Commons License 2021.10.28 0 0 45206

Nekünk még rajta van a TIPO fán.

Nem lesz túl sok , de már esszük a gyors érlelésűt. Kisebbek lettek mint 2019-ben.

Úgy néz ki még nem lesz fagy 9 napig.

Olvastam már leszedtél mindent.

Miért költözöl el az ember már megszokta a környezetét ha sokáig élt ott.

 

Előzmény: 55judit (45201)
55judit Creative Commons License 2021.10.25 0 0 45205

Leszedtem.

Rosseyanka 22 szem, 1.360gr. A tavalyi 50 kg-hoz képest nem sok.

Nikita 32 szem, nagy boldogság, mert első termés a legelső virágzásból. 2.650gr.

 

Ha elköltözök innen, egyedül a Nikitámat fogom sajnálni itthagyni semmi mást.

 

Előzmény: 55judit (45204)
55judit Creative Commons License 2021.10.25 0 0 45204

Köszönöm. Ma leszedem. Elég kevés van sajnos. Rosseyanka a visszavágást bosszulta meg, a Nikita pedig első termését adja. Remélem nem károsodtak. Még mindig fehér a kert.

Előzmény: 123János (45203)
123János Creative Commons License 2021.10.25 0 0 45203

Nem valószínű, de akkor itt a szüret ideje. Eddig a levelek védelmet jelentettek a gyümölcs számára, de a következő fagyos éjszakák már károsíthatják a gyümölcsöket. Tegnap előtt én leszedtem a Nikitát végül 75 darab lett 2. éve termő fán. 

Előzmény: 55judit (45202)
55judit Creative Commons License 2021.10.25 0 0 45202

Egyik oldalon -1, másikon +2 fokot jeleztek előre éjszakára.

 

Reggel hófehérre fagyott a kert. Látszik, megfagytak a falevelek, erősen hullanak.

A datolyaszilvát még nem szedtem le. Vajon károsodtak?

55judit Creative Commons License 2021.10.17 0 0 45201

Aszalni keveset tudtam, mert folyamatosan érleltem hogy minél tovább tartson. Megettem, és ajándékoztam is belőle.

Előzmény: nyuggerfarhat88 (45200)
nyuggerfarhat88 Creative Commons License 2021.10.17 0 0 45200

Hát ma 2.8 fok volt.

Volt ház ahol deres volt a pala.

A következő 9 napban jobb időt írnak így még tud sárgulni.

Metszeni nemigen/ritkán szoktuk szoktuk. Ráadásul a teteje elhajlott mert egy nagy diófa van srégen és elfogja/ta a fényt/meleget.

Mit csináltál az 50 kg Rosseyankából? Lekvárt vagy megaszaltad?

 

Előzmény: 55judit (45194)
Gyula20 Creative Commons License 2021.10.16 0 0 45199

Teljesen egyetértek a metszéssel kapcsolatban , szerintem hagyni kell , hogy felfelé nőjön , nem terebélyesre.

Az idén két fán annyi a termés, hogy több nagy ág egyszerűen letört - szinte kettétörtek a fák .

Minden nagyobb ágat alá támasztottam .

Előzmény: beetee (45195)
55judit Creative Commons License 2021.10.16 0 0 45198

Köszönöm János! Én még várok a kóstolással, mert most sok olyan gyümölcs érik amit nem lehet elrakni. Neked már biztos sok datolyaszilva terem. Nálam nagyon felértékelődik ez a néhány szem, nagy csalódás hogy a Rosseyankával kitoltam.

 

Úgy lesz ahogy tanácsolod, csak a rosszul növő ágakat fogom kivágni. A Rosseyankát nagyon kicsit megritkítom tavasszal, mert a létrát nagyon nehéz mellé tenni olyan sűrű. De most vigyázok, ne okozzak nagy terméskiesést. Ha a 2 fáról lejön 50 kg, azzal elégedett vagyok. Leszek. :)

Előzmény: 123János (45197)
123János Creative Commons License 2021.10.15 0 0 45197

Metszés leginkább a rossz irányba növő hajtások lemetszéséből áll, de idősebb fák 1 éves ágait ritkítani is kell. Az erőteljes metszés növekedésre serkenti a fát, ami gyümölcs hullást fokozza. Nikitád nagyon szép mennyiséget termett.  Nikita korán érik október közepétől ellehet kezdeni a szüretett. Már néhányat almák társaságában megérleltem, nagyon finom.

 

Előzmény: 55judit (45196)
55judit Creative Commons License 2021.10.15 0 0 45196

Köszönöm a gyors választ. Ennek fényében lehet hogy az lesz, hogy nem nyúlok hozzá. Vagyis nem tudom, normális esetben kell-e metszeni a fát.

Hagynám szabadon felfelé nőni, amit nem érek el, lehet a madaraké.  Egyedül eszem, a két fát ha körbe szedem biztos hogy elég is lesz. Jövőre sokkal több termésre számítok. A szépséges Nikitám is remélhetőleg néhány kilót adni fog. Sajnálom hogy most nem aszalhatok, mert az nagyon bevált.

Előzmény: beetee (45195)
beetee Creative Commons License 2021.10.15 0 0 45195

Azokat a felfelé törő nyársakat nyáron kellett volna visszavágni, ha arra akarod kényszeríteni a fát, hogy terebélyesedjen.

Most kb ugyanúgy fogsz járni, mint idén, ha tavasszal visszametszed ugyanígy.

Hagyj inkább egy kis csonkot azokból 10-15 cm-est, azon indul 1-2 ág ugyanígy felfelé, majd mikor olyan fél-1 méteres nyáron vágd vissza 15-20 cm-esre és válogasd ki.

Minden 2-3-dikat tőből vágd ki.

 

Viszont.. pont datolyaszilvánál nem biztos, hogy ez a terebélyesre metszés célravezető! Tudtommal nem véletlenül van vezérágra hagyva a tradicionális alakítása szerint.

Nagy termés esetén az oldalágak könnyen törnek. Ha meg azokat fejleszted, akkor ott még több termés fér majd el. még jobban le lesznek terhelve, még könnyebben lehasadnak.

De működhet, csak figyelni kell rá, nyáron terméskorlátozni, ritkítani.

Előzmény: 55judit (45194)
55judit Creative Commons License 2021.10.15 0 0 45194

Tavaly vagy tavalyelőtt láttam egy fotót, amin Fllo2 szedi ládába a zöld!!! datolyaszilvát. Olvastam hogy besárgul. Viszont azt is, hogy ha a fán sárgul be, sokkal ízletesebb a gyümölcs.

 

A Rosseyankámon tavaly bő 50 kg termett. A legfelső 3 felfelé törő ágról nem tudtam leszedni, ezért nemes egyszerűséggel azokat az ágakat tőből levágtam. Gondolván, trebélyesedjen inkább, mint égbe törjön.  Meg is bosszulta a fa. Idén a 3 helyett kb. 8-at hozott, mind felfelé tör természetesen, gyümölcsöt pedig 7 szemet adott. Ez az ígyjárás tipikus esete.

 

A gyönyörű kis Nikitám most virágzott először. Alig dobott el virágott, kis termést 2-t, és érik rajta vagy 32, vagy 34 termés, Nem sikerült megszámolni. :))

 

Ha lecsupaszodik a fa, szeretnék majd hozzáértőtől tanácsot kérni a metszést illetően. Én csak a fügéhez értek. :)

Előzmény: nyuggerfarhat88 (45193)
nyuggerfarhat88 Creative Commons License 2021.10.15 0 0 45193

Mi csak akkor szoktuk ha legalább -4-7 van.

Nézzük a fagyokat előre 9 napra. Mi az osztrákokhoz igazodunk.

Még nem sárgultak be eléggé, de ha nagy fagy jönne leszednénk mert beérik szerintem utólag is. Épp most néztem a kakit 2018-ban nov. 11-én még a fán volt. Hogy mennyi lesz még nem tudni.

Tavaly gyenge termés volt.

 

Előzmény: 55judit (45192)
55judit Creative Commons License 2021.10.15 0 0 45192

Nem jósoltak előre fagyot, de deres lett a kert.

Már le kell szedni a datolyaszilvát?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!