Amerikai kutatóknak sikerült egy élő szervezet, a Mycoplasma genitalium nevű baktérium teljes
örökítőanyagát (genomját) mesterségesen megalkotni. A kutatás eredményei a Science című
tudományos folyóiratban láttak napvilágot.
Elesett az utólsó védőbástya is!
"Már nagyon sok hasonló próbálkozás volt. Ez egy jelentős új technológiát jelent, ezek szerint meg lehet
valósítani, hogy nem élő anyagból, hanem szerveskémiai eljárásokkal lehessen működő örökítőanyagot
gyártani" - emelte ki Falus András.
Aki mellesleg tüntetően hívő !
Én meg azon csodálkozom, hogy miért jobb, abban a tudatban éled, hogy te csak a véletlen műve vagy,,,,,,!!!!!, mint abban ,hogy igenis téged valaki akart, és tett ezért!!?????
Gondolom megnezik, pl egy in vitro transzlacios rendszerben hogy milyen aminosavakat epit be a rendszer, ha ezeket a mesterseges kodonokat epitgetik be. Szerintem jopar erdekes kiserletet meg lehetne ezzel csinalni gondolom a biologusok majd ravetik magukat, mert a cikk alapjan a cikk irok inkabb vegyeszek. Pl mennyire erzekeli a DNS-repait, mennyire erzekenyek UV es egyeb hatasokra.
Értelek én, de sokszor jóval élesebben kellene szétválasztani a tudományos tényeket, és eredményeket, és a bármi forrásból táplálkozó filozófiákat, elképzeléseket.
Ugyanis ha fura módon a legújabb tudományos eredményekkel próbálják magyarázni a mítoszokat, azzal képesek a laikosokat összezavarni, sőt befolyásolni.
Vagyis határozottaban kijelenteni : a szintetikus DNS megalkotása éppenhogy cáfol minden olyat, ami egyébként sincs igazolva sehogyan.
Ha a tudósok kis része hívő, az nem tudományos igazolás a mítoszok tekintetében.
Csak arra, hogy léteznek vallásos tudósok is. Kb. 9-10 százalék.
én is ezt mondom. egy olyan isten aki semmit nem prpodukál, és nincs hatása a létező univerzumra nem különbözik a nemlétezőtől.
Definíciószerűen nem létezik.
Ilyen módon állíthatnánk, hogy az univerzum önmaga isten, és bennünk (és talán más bolygókon kialakult intelligens lényekben) önnmaga megismerését akarja elérni.
De ettől még nem klasszikus isten, nem kommunikál velünk, csak a tudományon keresztül, mi is részei vagyunk, azaz egyek vagyunk vele, és az egyéni tudatunk elmúlik a halállal amikor az agy leáll, ahogy nem létezett a születésünk előtt se. Az anyag maga az ami létrehozta a tudatot, hogyn megismerje önmagát.
Amennyiben a tudomány olyan dolgot produkál, amit bárki, vagy bármi, netán spontán folyamat produkált, az azt jelenti, semmiféle misztikus, földöntúli valami nem kell hozzá.
aha értem, persze az ellenkezője éppúgy lehet érv, azaz a természetes körülmények között történt abiogenezis azt is jelentheti hogy nem kellett teremtés.
Szóval ez valami olyasfajta érvelés, hogy ha sikerül bebizonyítani hogy az élet spontán létrejöhet, akkor az még nem jelenti azt hogy nem teremtették... Csak akkor nem értem mit értel teremtés alatt és hol a helye a te istenednek ebben az egészben ha 'ránézésre' nem is kell teremtő ahhoz hogy az élet kialakuljon, ha nyoma sincs annak a világunkban hogy isten létezne, ha nem küld pokolra ha nem hiszel benne, tulajdonképpen ez semmiben sem külkönbözik akkor a nem létező istentől.
Vagyis az a véleményem, az élet kialakulása, formái a DNS felépítése az nem egy eleve elrendelt, vagy örök érvényű bebetonozott valami, ami csak így lehetséges.
Sokkal gazdagabb és szebb lehetőségek rejlenek benne, mint amit most éppen mutat, bár az sem kevés !
Nyilván a főszereplő az örökítő-vezérlő rész, amit nem csak felfedezni, lemásolni lehet, hanem esetleg fejleszteni is !! De ez már nem a mai nap része gondolom.
Egyébként mit lehetne vele kezdeni? Mire tudnák ezt felhasználni? Az mindenesetre baromi érdekes, hogy a másolóenzim tudja másolni.. Valahol érthető szerintem a riogatási kényszer, hiszen ez egy teljesen új terület, izgalmas lehetőségekkel, az ismeretlentől meg mindig kicsit félnek az emberek.
Te úgy gondolod, hogy az első élő sejtet valaki megteremtette aztán a többit az evolúció elvégezte?
Nem. De ha természetes körülmények közt történt az abiogenezis, az sem jelenti azt, hogy nem Isten az élet teremtője. Csak nem úgy teremt, ahogy azt a kreacionisták gondolják. (bár nem is tudom, hogy gondolják)
Nem "elrettentésnek" tettem be a linket az eredeti, angol közleményhez, reméltem hasznát vehetik a topiktársak. Egyébként én ugyan biológus vagyok, de profi biokémikus valószínűleg jobban ért ehhez a cikkhez.
Ahogy én látom, itt a 4 betus, természetes DNS "ábc" mesterséges, 6 betűsre való bővítésének lehetőségéről van szó. A földi életben univerzális A-T és G-C bázispárok mellé találtak még 2 bázist, amik egymással hasonlóan párt tudnak alkotni. Mégpedig úgy, hogy a másik néggyel viszont ezt nem nagyon teszik. És a DNS másolásáért felelős enzim, a DNS-polimeráz is működik velük, azaz egy olyan DNS-t is képes megkétszerezni, amiben ilyen új bázisok vannak.
Ahhoz, hogy ebből valami gyakorlati jelentőségű is legyen, még nagyon sok mindent meg kell oldani, pl. egy 6 bázisos genetikai kódot, a hozzájuk tartozó tRNS-ekkel kidolgozni. Én inkább elméleti jelentőségét látom az eredménynek, azt mutatja, hogy a kialakult DNS bázis kombinációk egy evolúció során megőrződött bevált kombinációt jelentenek, és nem elvi okai vannak annak, hogy pont ez a négy bázis lett az élő rendzserek alapja.
Az internetes hír riogatós zárásának meg aztán pláne semmi értelmét nem láttam, csak csámcsogós, bulváros felütés az egész.
Oké, bocs, csak futólag olvastam el az új hírt. De asszem az azért túlzás, hogy ezek az új kutatási eredmények e teremtéshívők bukását jelentenék. Másrészt a teremtésbe vetett hit (amely minden egyistenhívő sajátja) nem azonos a modern kreacionizmussal, amely egy 60-as évekre datálható vallási mozgalom.
Azért annyira nem túlzó a cím, hiszen a ID és teremtés-hívők leginkább úgy fejezték ki magukat: az ember nem tud olyat csinálni. Nos tud, most még építő-anyagokból, de ha annyi pénzt tudnának rá fordítani akár egyenként atomokból is.
még valami: ezt a topicot nem én nyitottam és a cím valóban túlzó. de egy igazi racionális csupán azt mondhatja hogy jelenlegi tudásunk szerint Isten és a teremtés valószínűsége kb. annyi mint az egyszarvú létének valószínűsége. Nem 0, de rendkívül kicsi.