Keresés

Részletes keresés

harminckilenc Creative Commons License 2009.01.22 0 0 269

Agicza,hogyan tettél szert Pyrus salicifoliára?

Évek óta keresek, sehol sem láttam még, csak újságban.

Aztán feladtam és megelégedtem egy Betula pendulával.

Bár Te profi vagy. Ez a szakmád?

Tartomo Creative Commons License 2009.01.22 0 0 270
Ezek a Prunusok aztán tudnak valamit!! Nekem is van ugye a vérszilva, meg van egy csüngőm is, egy Prunus Serrulata 'Kiku-shidare zakura'. Tömött rózsaszín virágai vannak. Imádom!! Olyan szép tavasszal!!Kicsit  le kellett kötözzem tavaly, mert a csüngő ágai igencsak mindenfelé álltak! De  már szépen helyrejött, és csak 2 ága van már lehúzva a legvastagabbak, mert azok nehezebben vesznek fel új alakot.     A képek készítesekor még nem voltak az ágak lehúzva, valamint a tavaly nőtt új ágak még nincsnek a képeken rajta.
Előzmény: agicza (266)
agicza Creative Commons License 2009.01.22 0 0 268
Központba egy fehér-tarka lombút tennék, pl. Salix integra 'Hakuro Nishiki' vagy egy Acer negundo 'Flamingo'-t, esetleg egy Acer campestre 'Carnival'-t, vagy ha a maximális kontrasztra utazol, akkor egy Taxus baccata 'Repandens'-t, hamvaszürkének a már említett csüngő ágú díszkörtét vagy Buddleia 'Nanho White'-ot.

Évelőket meg ami belefér: Campanula, Digitalis, Aquilegia, Lavandula intermedia 'Alba', liliomok, Leucanthemum x superbum 'Summer Snowball', Achillea ptarmica 'The Pearl', Rosa 'Crystal Fairy', Gaura lindheimerii, Cerastium tomentosum, Stachys byzantina, utóbbi szegélynek csak a virágzáskor túl magas, de az elmúlik.. :-)
Előzmény: rika50 (267)
rika50 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 267

Az Annabell-t tavaly még én sem mertem nyírni, örültem hogy kihajtott, a 3-ból 1 hozott virágot is. Majd tavasszal visszanyesem, most kb. 50-60cm-s vesszői vannak. Mennyire kell visszavágni?

Felcsigáztatok a fehér ágyással, kérnék tippeket fehér évelőkre, nyuszifül szegély elrontaná? Mit javasolnátok centrális növénynek?

agicza Creative Commons License 2009.01.22 0 0 266
Vörös lombú fákhoz még egy kis kiegészítés: a vérszilva azért szemetelni fog, de egész szezonban megtartja a szép mélybordó színét, méretileg inkább való kiskertbe, mint a vérbükk. Még szóbajöhet a Prunus 'Royal Burgundy' is, ez telt virágú díszcseresznye, vörös lombbal, tavasszal majd mutatom, mit tud, másutt ilyen: http://www.havlis.cz/karta_en.php?kytkaid=55

Esetleg ha mégis a nagyságrendekkel nagyobb, terjedelmes fák jönnek be, még megfontolható egy Acer platanoides 'Faassens Black' vagy 'Crimson King', de ezek is nagyra fognak nőni 15-20 év alatt... http://www.esveld.nl/htmldiadu/a/acpfbl.htm
Előzmény: sokoldalú (252)
Tartomo Creative Commons License 2009.01.22 0 0 265

Szia Timi!

Mindkét fának vannak  szépségei, de vannak hátulütői is. Én a bükköt nem javasolnám praktikus okokból. Csodálatosan szép, óriási fává nő, 25-40m-re, és a törzse is lehet1-3m!! De gondolj bele, még akkor is, ha csak 15 m-re  nő meg, több köbméter falevél fog lehullani tavasszal(, mert a bükk tavasszal dobja le leveleinek nagy részét)!!Előnye, hogy jól metszhető, és bármikor vissza lehet vágni, és még jót is neki, besűrűsödik. Egyélbként  nagyon mély árnyékot ad, és alatta nem sok minden marad meg!

A vérszilva: ezt ajánlom. Gyönyörű fa, vagy bokorfa, attól függ, hogy alakítod ki, vagy milyet beszel. Nem nő nagyra kb 5-6m. Levelei szintén bordók kihajtástól. És a lényeg! Ez a fa virágzik, és nem is akárhogy csodás virágai vannak, rózsaszínbe varázsolják a teljes koronát!!!!Nem mély az árnyéka, így lehet alá is ültetni!A vérszilva nálunk alulról kicsit felkopaszodott, de  kis metszéssel újra be fog idén sűrűsödni. A döntés rajtad áll a két fa latin neve, hogy rá tudj keresni a neten a képekre:

vérbükk- Fagus sylvatica Atropurpurea

vérszilva- Prunus cerasifera Nigra

Előzmény: sokoldalú (252)
harminckilenc Creative Commons License 2009.01.22 0 0 264

Annabellát szívből ajánlom, sokat tűrő, nem kényelemszerető, hálás, kedves, szép bokor.

Bátran nyírni!

Köszönöm válaszaidat, sokat segítettél!

agicza Creative Commons License 2009.01.22 0 0 263
Szóval érdemesebb nyírni... Akkor megpróbálkozom vele, aztán ha már szép dús lesz, akkor maradhat téli dísznek. :-)
Előzmény: harminckilenc (261)
agicza Creative Commons License 2009.01.22 0 0 262
Nem, ugyanaz a kettő, bár azt mondják a hozzáértők, hogy a csomagküldő goji-ja édesebb és finomabb, de ugyanarról az ördögcérnáról (Lycium barbarum) beszélünk, ami nálunk mérgező növényként van számon tartva. Itt is nődögél egy példány, kíváncsi vagyok rá, milyen lesz. Olvass bele: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9181283
Előzmény: harminckilenc (260)
harminckilenc Creative Commons License 2009.01.22 0 0 261
Annabellével akkor nekem szerencsém van.
Tavaly vettem még egyet a meglevő mellé, csodálatosak, nagyok.
Eső után megrázzák magukat és kiegyenesednek, fejecskéjükben kár nem esik, szép marad. Most is az.
Miután eddig minden évben jól megnyírtam ősszel, dús is lett, mint a prosikban. Tavaly a szomszédnak is kellett vennem...
Előzmény: agicza (259)
harminckilenc Creative Commons License 2009.01.22 0 0 260
Köszönöm
Még valami
a goji-bogyó
Én pár évvel ezelőtt betelepítettem a kertembe a liciumot, mert nagyon megtetszett.
Azóta is el vagyok ájulva tőle, a finom formájától, a bájos virágjától, a kicsi piros bogyóitól.
máshol gaz
és tavaly látom a starknál, enni ajánlják
az enyém szerintem, könyveimben azt olvastam, mérgező
gondoltam, az egy másik fajta
Az egy másik fajta?
Előzmény: agicza (258)
agicza Creative Commons License 2009.01.22 0 0 259
Annabelle mellett - neked nem esnek szét a bokraid? Itt, a szomszéd faluban láttam párat az utcára kiültetve, mindegyik darabjaira hullik a virágzás máésodik felében, amikor elkezd bezöldülni, és egyáltalán nem olyan dús, mint azokban a kertekben, amiket mutogatnak... Ja, és próbáld ki a paniculata-kat, ugyanolyan mésztűrők, és lehetőleg fajtákat keress, mert ennyi a különbség: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=83028784&t=9179751

Hortus Carmeli-t pipálhatod, már linkeltem, onnan vettem a merszet, hogy a történelmi rózsákkal próbálkozzak. :-)

Fehér kert: évek óta szeretnék egyet, de csak részleteiben sikerült eddig a kiültetés, még hozzácsapnám az ezüst lombúakat, és úgy lesz teljes a kép. Egy Pyrus salicifolia 'Pendula' köré akarom szervezni, de nem formális kiültetésben. Ha még szerzek pár Annabelle-t, ők is odakerülnek majd.
Előzmény: harminckilenc (253)
agicza Creative Commons License 2009.01.22 0 0 258
'az öt óra nem öt óra, és elégggé behatárolt a szép kertek és a kerthez értők száma.'
De jó is lenne, ha minden életrevaló és hasznos kezdeményezést kis hazánkba is át lehetne simán emelni! De hát először a fehér hollóknek kell elszaporodniuk, hogy beindítsák a kert és tágabb környezetünk iránti igényességet... Bár én szvsz nagyon szívesen benne lennék, de az öt óra nálam is tuti fél hat lenne... ;-P
Előzmény: harminckilenc (255)
agicza Creative Commons License 2009.01.22 0 0 257
Kálás topic: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9158872
Fordítottam valahol, hogy lehet szabadföldbe ültetni, pár gumóval meg lehet próbálni, április végén, május elején kiültetni, úgy biztosabban megmarad.
Előzmény: harminckilenc (256)
harminckilenc Creative Commons License 2009.01.22 0 0 256
Ez jó!
És a callát ültessem ki a földbe?
Idáig cserépben volt, a szelek tépázták, dőltek jobbra-balra, aztán visszavittem a szobába.

Üdv
Előzmény: agicza (237)
harminckilenc Creative Commons License 2009.01.22 0 0 255
Németországban és Angliában nagyon megy a "Nyitott kertkapu" mozgalom.
Minden boldog és büszke kertező meghatározza, hogy mikor fogad látogatókat, amikor is esetleg egy kis süti mellett, cseverésznek a rettenetes időjárásról, ami kiszárította, elrohasztotta, a buxusokat támadó tetvekről, a legújabb és legrégibb rózsákról satöbbi, satöbbi végtelenül. Csereberélni is lehet.
Itt nálunk, kis környezetemben is próbálkoztam valami hasonlóval, de nálunk sajnos az adott szó nem számít, az öt óra nem öt óra, és elégggé behatárolt a szép kertek és a kerthez értők száma.
F.Szilvi Creative Commons License 2009.01.22 0 0 254
Naggyon aranyosak....jajj, de szeretem a macsikat..:-))
Előzmény: Tartomo (251)
harminckilenc Creative Commons License 2009.01.22 0 0 253
Ezt a forgalmat...
Nem is tudlak követni benneteket.
Köszi a sok szép gunnerás képet, öröm nézni.
Hortenziából az Annabella mésztűrő, hófehér, gyermekfej nagyságú, egész nyáron virágzó virággal, több, mint másfél méteres bokor.
Ősszel eddig mindig levágtam majdnem tőből a virágszárakat, az idén rajtahagytam, megvan még, egész télen jó volt ránézni.
Fehér kert Sissinghurst óta.
Ismeritek Hortus Carmeli Kerti Naplóját, blogját?
Szenzációs
Némi zöldségmagot vettem, cserepekbe megy a konyhába.
Már nagyon vetném a büdöskéimet, de hamar kikel és nyamvadtka marad.
sokoldalú Creative Commons License 2009.01.22 0 0 252
Szia Tomi!
Nagy macskabarát lévén örülök a cicás képeknek. Nálunk is ilyen kényeztetésben van részük a cicának.

Kérdés:Szeretnék a kertembe egy nagy és vörös lombú fát. Ki is néztem a vérbükköt, de tudnom kellene a méreteit. Mekkora a végső magassága és szélessége, de legfőképpen azt, hogy mennyit képes nőni egy évben? Ha talajban nagyon válogatós, akkor a vérszilváról tudnál nekem hasonló tanácsot adni?
Előre is köszi:-)))
Előzmény: Tartomo (251)
Tartomo Creative Commons License 2009.01.21 0 0 251

Topikgazdaként megengedem magamnak, hogy a multkori nagysikerű    Macska a naplementében   -című folytatásos teleregény következő képeit feltegyem ;)

És hogy ne csak Maci szerepeljen mindíg egy kép a kicisről, akit Cicusnak hívnak:D

És végül, egy kép, hogy alszunk mi, mi kis elkényeztetett "dögök".

Hontaágyban, párnák között, betakarózva:D
Tartomo Creative Commons License 2009.01.21 0 0 250

Sziasztok!!

Vizsgára való tanulás miatt elmaradtak a napokban a fényképek, most pótolom. Utolsó képen megint az áhított szabadtéri nappali:

agicza Creative Commons License 2009.01.20 0 0 249
:-))) 2e m2, és kb. a bő felét láttad a fotókon, a többi még kialakításra vár. Négy éve egy csupasz csicsókamezőről indultunk... És szeretek fotózni, hát ez sül ki belőle. ~:-D
Előzmény: pasztorerzsi (248)
pasztorerzsi Creative Commons License 2009.01.20 0 0 248

Köszönöm a segítésget,megnyugodtam.

Ágicza,én is megnéztem a képeidet...........ááááá,dehogy vagyok irigy!!!!:-)

Mekkora kerted van,hogy ilyen kincseid vannak?

Megjegyzem,én a fotóst is dícsérem.

Előzmény: agicza (247)
agicza Creative Commons License 2009.01.19 0 0 247
Nálad már szinte tavasz van! Csak nehogy később legyen ennek böjtje, a tulipánoknak a fejébe kellene majd húzni valamit, ha megint jönnek a hidegek, mert szinte biztos, hgoy neki fognak lódulni, ha megérzik az enyhülést...

És persze mihamarabbi jobbulást és gyűjts erőt a gép előtti ücsörgéshez. ;-D
Előzmény: sokoldalú (243)
agicza Creative Commons License 2009.01.19 0 0 246
Akkor a növény 2 m plusz, és szerintem nem tegnap ültették. ~:-O Viszont vagy nagyon védett helyen lehet, vagy a város hőszennyezése élteti....
Előzmény: CBNora (244)
agicza Creative Commons License 2009.01.19 0 0 245
Ha nem a Dicksonia volt, lenne egy tippem télen is zöld páfrányra: Athyrium nipponicum, most már kilátszik a hó alól és úgy tűnik, idén is lombbal vészelte át a hidegeket...

Rhodik: nem a te készülékedben van a hiba, hanem a hazai talajok 90%-a meszes, amit a rhodik egyszerűen utálnak, hiába cseréltél földet, pár év alatt a környezetéből visszameszesedik, süllyesztett cseréppel meg hatványozott macera a tartása. Így megfelelő tápanyag-ellátás mellett és megfelelő locsolással, árnyékban pátyolgatással sem biztos, hogy dús lombbal, makkegészségesen hosszú távon meg tudod őket tartani.

Ha nagyon pusztulnak, próbálkozz meg az Inkarho hibridekkel, azokat mésztűrő gyökérzetre oltották, itt nagyon szépen viselkedtek tavaly, szerintem inkább velük érdemes kezdeni, mint a klasszikusokkal kínlódni, ha alapból ennyire rosszul tűrik nálad.
Előzmény: VaNick (232)
CBNora Creative Commons License 2009.01.19 0 0 244
Ilyen a bécsi botanikous kert Gunnerája. A lépték-férj 182 cm magas.
sokoldalú Creative Commons License 2009.01.19 0 0 243
Sziasztok!

Sajna a hétvégén elkapott valami nyavaja és lázas betegen feküdtem, nem tudtam veletek társalogni:-(((
1. Szeretettek üdvözlöm az új topiklakókat! Itt biztosan barátokra és segítőtársakra akadtok. Csak kérdezzetek bátran.......nem magamra gondoltam az én tudásom csekély hozzájuk képest:-))))

2.Ma már nem bírtam a fekvést és jól felöltözve kimentem megszemlélni a kertet ebben a gyönyörű napsütésben.
És nem bántam meg! A magas törzsű rózsáim (amiket idő hiányában nem tudtam bebugyolálni ) nem fagytak meg! Sőőőőt! Gyönyörű új hajtások vannak rajta.
Teljesen el vagyok ájulva ....ezek nem normálisak..... örülök ugyan,( de még mennnyire) de, ha ezek után elfagynak a tavaszi fagyban( ha lesz) akkor megőrülök!

Tovább sétáltam és megnéztem a tulipánokat: kb. 5cm-re kidugták a fejüket.
Ezek után ugyan kíváncsi voltam mindenre a kertben akármennyire is rosszul voltam.
Jelentem eddig úgytűnik a kertemben fagykár nincsen:-))))
agicza Creative Commons License 2009.01.19 0 0 242
Köszi szépen, jólesik. :-)) Élőben is megnézhető, csak inkább a lombos időszakot javasolnám, mert ilyenkor azért meglehetősen kopár...

Futórózsák: hagyom, hogy arra fussanak, amerre ők akarnak, néha lehúzom a karjait vízszintesbe, úgy sokkal dúsabb lesz. A csipkerózsikát Eden-nek (aka Pierre de Ronsard) hívják, szinte állandóan virágzik, dús, golyóálló, az első év után nő, mintha húznák. Ugyanez létezik már vörösben és tompa rózsaszínben is, 'Red Eden' és 'Palais Royal' néven.

Tavirózsa: nem szabad hagyni, hogy a gyöktörzse átfagyjon, és hagyni kell, hogy az iszap felhalmozódjon a tó fenekén, majd oda lezsuppolni a tavirózsát egy kővel lesúlyozva és az ültetőkosárából kivéve. Ebbe belegyökerezve kezd el úgy nőni, amit a képeken láttál. A különbség már az első szezonban is szembetűnő...

Fajlista: elég húzós lenne, de majd feliratozom valamikor a képeket, inkább kérdezz, az gyorsabb lesz. :-)
Előzmény: VaNick (241)
VaNick Creative Commons License 2009.01.19 0 0 241
Ágicza,

megnéztem a kerted képeit! GYÖNYÖRŰ! Grat hozzá.

Nem tudom itt szokás e (én leginkább autós fórumokon jártam eddig, ott szokás megnézni egymás verdáját), van e lehetőség egymás kertjeit megnézni élőben? :-)

Lesz hozzád majd szép sorjában egy csomó kérdésem :-)

MIt csinálsz a futórózsákkal? Meseszép! És milyen fajta az ami a pergolára fut? (az a csipkerózsikás :-)
A gyönyörű tavirózsákon is csak hüledeztem...
Régebben nekem is volt pár, de aztán egyszer csak nem virágoztak tovább és tönkre is mentek :-(

NIncs valami fajtalistád, hogy mik vannak a kertben?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!