Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
Nekünk idén nagyon kellett spórolni a vízzel. Volt olyan, hogy párom kortyonként adta a paprikáknak. Mindenkinek testvériesen elosztva azt a pár litert, ami még a tartály alján lötyögött. Hogy legalább túléljék. Meg is könnyeztem.
Mi nem tudunk "rásegíteni". Nincs a birtokon vezetékes víz. Benn vagyunk az erdő közepén.
nem rossz, olcsó megoldásnak megteszi. nálam ugye a szomszéd oldalán kellene beépíteni, és úgy képzelem, hogy egy csomó víz melléfolyik a lopónál, ha nyitva van, annak meg biztos nem örülne a szomszéd. szerintem nálam nem működik, de köszi a tippet. arra esetleg van ötleted, hogy a kerítésen futó pvc csőből hogy tudnám felvezetni az esővizet az ibc tartályba, utána vissza a pvc-be a túlfolyót? nálunk 200 m2-ről gyűlik a víz (szomszéd + a mi oldalunk.), szóval nagyon hamar megtelne az 1 m3-es ibc. automatikusnak kell lennie, kézi állítgatás nem jó.
Ha az eső nem éri el az 5 mm-t, akkor utána rásegítek csapvízzel a "fontos" helyeken. A sekélyen (felszín közelében) gyökeresedő növényeimnek talán nem tesz jót, hogy a gyökereik felkúsznak a nedves felszín közelébe, aztán egy forró, szeles napon mindnek lekókad a levele...
Vannak "jelző" növényeim, amelyek "szólnak", hogy locsolni kellene:
Ilyen vízlopókat építettem be az ereszcsatorna lefolyó ágába. Amikor a hordó (200 l ) megtelik, akkor felhajlítom, és ettől kezdve "hagyományosan" a kerti fák alatt szikkasztódik el a víz.
Összesen 800 l vizem gyűlhet így össze (ennyi hordóm van!), de ezt mi csak a "kényes" növényekre locsoljuk ki. Cserepes növényekre kannával (pl. tápszerrel keverve), kerti virágokra vagy kis fákra slaggal (közlekedő edény - kissé lejt a telek).
Úgy gondoltam, hogy a növényeim jobban szeretik a lágy esővizet, mint a HIDEG, kemény csapvizet. Permetezésre is ezt használom. Ha nem esik, befedem, hogy a szúnyog ne költözzön bele.
Én 100 m2-nyi tetőről gyűjtöm az esővizet. Ha mondjuk esik 2 mm eső, az szinte semmit se ér a növényeknek, csak elveri a port. De ekkor összegyűlik 200 l esővíz, ami nekem 8-10 napig elég virágot locsolni.
És jól jött a WC-re, amikor a Művek hat órán át elzárta a vizet:-))
Azaz. Csak nem feltűnő, mert csukva van. De ez a módszer nem hatékony, mert azért nem hoz ki mindent a lopó. Nekem át van vezetve az IBC-n. A négy darab "sorba van kötve". Az első megtelése után a fölültúlfolyón átfolyik a víz a következőbe és így tovább. Az utolsóból meg, ha megtelt, megy ki a szabadba.
A tartályok 10-10 cm. színtkülönbséggel vannak az előző tartály alatt.
bocs, most látom csak, hogy a csatornán van egy ilyen csappantyúszerűség. biztos arra gondoltál. nem rossz, de nálunk nem működne, mert én csak a csatorna vízszintesen futó részéhez férek hozzá, kb. 50 cm magasságban (ahogy mondtam, a köztem és a szomszédom közötti kerítés beton részén van elvezetve a cső). de végül is a függőleges rész sincs sokkal messzebb...hm, holnap közelebbről szemügyre veszem. amúgy ez automatikusan működik, vagy kézzel kell nyitni/zárni? ha van egy nagyobb zuhé és nem zárod el időben, akkor ömlik a víz kifelé hordóból, gondolom.
az mit jelent? azt meg tudnám csinálni, hogy az ereszcsatorna vizét belevezetem egy ibc tartályba, mert a szomszéd a köztünk lévő kerítésen vezette ki az ereszcsatornát egy pvc csövön keresztül az árokba. meg tudom beszélni vele, hogy átfuttatom a vizet a tartályon, majd vissza a csőbe, bár annyira nem vagyok még képben, hogy a túlfolyó stb. hogy működne, de gondolom, hogy nem lenne nagyon bonyolult megoldani. ilyesmire gondolsz?
a profi megoldás persze az lenne, ha 2 ibc tartály lenne a pincében "elrejtve". igazából ez sem lenne nagyon bonyolult, mert nagyon rövid úton le tudom vezetni a csövet (a terasz alatt, így még csak nem is csúfít), minden pont jó helyen van, egy slagkivezető/szellőző nyílás is van a pincén, ahol le lehet vezetni a pvc-t / visszahozni locsolótömlőt. 3 éve számolgattam, akkor ez 200 ezres beruházás lett volna.
rajta vagyok. kézműves módszerrel, vödrökben, aztán egy 200 literes műanyag hordóba összeöntögetem. az egyetlen probléma, hogy télig nem hinném, hogy elfogy, mert most már hűvösebb lesz, kisebb a kipárolgás, nem hiszem, hogy nagyon kell még öntözni. ha meg nem kell, akkor a hordóból muszáj lesz kiönteni a vizet a tél előtt, hogy ne fagyjon szét. mármint a hordó.
összeszámoltam, 160 mm csapadék várható a térségemben a következő egy hétben. elég ijesztő, hogy az elmúlt években pontosan az történik, amit a klímakutatók előrejeleztek. mármint főleg azért ijesztő, mert azt is tudjuk, hogy mit jósoltak 20-30 évvel későbbre.
A vakondháló valószínűleg olcsóbb, és mivel fekete, kevésbé ronda. Nálunk már vagy 10 éve azzal van letakarva az ólkert fölülről, és ugyanolyan erős, mint újkorában, szóval UV állónak bizonyult. 5 mm-es köracélból lehet U-vasakat hajlítani, azzal letűzheted a földhöz, akkor nem tudják fölszedni.
Egyébként a Nortene cuccokkal elég rossz tapasztalataim vannak. Sokszor hamar tönkremennek, néha újkorukban sem látják el a feladatukat, pl. az egérfogójuk rácsán átférnek a fiatal egerek. A rovarhálójuk is egy gyenge vacak.
Kertünkben a gyep két szélén van egy-egy hosszabb virágágyás, ami végig van szórva fenyőkéreg mulccsal. A rigók ezt folyton szétkotorják, ki a gyepre is. Fárasztó folyton visszarendezni. Van ez ellen valami jó megoldás? Kiraktam körbe zsinórra egy rakás CD-t, valamennyire zavarta őket, de nem eléggé, és ez jó ronda is. Most arra gondoltam, hogy vannak ezek az 5 m-es tekercsben árult zöld műanyag hálók (pl.: https://www.bauhaus.hu/nortene-maxisquare-kerti-racs-1x5m-zold.html), ezt raknám rá a mulcsra valahogy rögzítve, csak nem tudom, hogy ez működhet-e, lehet ez is ronda lesz, ráadásul mivel könnyű a háló, símán felszedhetik ezt is a rigók. A másik opció, hogy ugyanez a háló lenne, de függőlegesen elhelyezve a mulcs és a gyep határán (most 2-3 cm-es műanyag gyepszegély van köztük), mondjuk 20 cm magasan, mert ezen csak nem dobja már át a rigó. De minden ötlet érdekel.
hozzánk megérkezett az eső, 38 mm. hétvégén jön az újabb adag, plusz a durva lehűlés, lehet, hogy idén már nem fogok locsolni. épp elég volt a nyáron, kb. 20 ezret locsoltam el, plusz ráment rengeteg idő. viszont túlélte a nyarat minden növényem, sokkal gyengébben fejlődtek, mint tavaly.
Nálunk a homokon bármennyit lehet locsolni anélkül hogy kárt okoznánk vele (pangó víz, egyéb bajok). Amennyivel többet locsolunk ki, az úgyis lefolyik oda, ahonnan másnap feljön. 🙂
Én megértem, ha így látod, és van igaz abban amit írsz. A külföldi fórumokon - legyen az kertészet, dísznövények akármi- szakemberek is kellő tisztelettel és szerénységgel adnak sokszor profi tanácsokat. Itthon szinte csak 1-2 kertészeti fórum van, amit leuralt egy kisebb baráti társaság, aminek egy része vállalkozó, ha más a véleményed(=rontod a tekintélyét a kuncsaftok előtt= kevesebb pénz), mész a levesbe, és kinéznek mint egy leprást. Ez minden témánál(informatika is) így van. Sok problémára külföldi fórumokon kaptam megoldást, olyat amit nemhogy itteni fórumon, de még hazai szakmai weblapokon sem olvastam soha. Viszont nem érdemes elkeseredni, a legrosszabb amit tehetsz ha vitába szállsz fórumon, és mondjuk emiatt egy hobbitól elmegy a kedved. Sokan jártak már így sajnos, én is. Azóta rájöttem nem ér annyit, hogy egy pökhendi, univerzumban porszemmel való balhé miatt megutáljak egy hobbit amit szeretek.