Ebbe okosotthon központos automatizmussal lehetne csak integrálni a CO2 szenzort nem?
Nekem jobban bejönne egy magában zártan is működni képes egység. Bár egyedi szoftverrel a házába belenyúlva, az ESP mikrovezérlő lábáihoz férve nem lehetetlen egy vezetékes CO2 szenzor illesztése. Csak ez mélyebb hobbiprojekt azért...
Nem manualis, de sokkal egyszerubb barmilyen szenzorral automatizalni!
(A Shelly-n a szazalekok, meg a ventillator legszallitasa nem egyenesen atanyos, en majd beepites utan fogom legsebesseg alapjan kitalalni, hogy milyen legszallitashoz milyen szazalek ertek tartozik)
Köszönöm, ezt megnyugtató hallani. Akkor talán a részegység kiválasztásom is nagyságrendileg stimmel? Meg a termékek is ár-értékben megfelelők lehetnek nemde?
Annyi persze van ezzel a házi okossággal, hogy majd a CO2 szenzort nekem kell bebiggyesztenem kis adaptív vezérléshez. Persze az elején valami 0-10V potméter elég lehet és folyamatosan járatni közepes fordulaton a rendszert... oda pontosan nem tudom, hogy mi a legcélszerűbb, a 0-10V EC venti szabályzó bemenetre, nulladik lépésnek, manuaális álításra...
1160kwh az 1 èvi hűtèsigènyem. (Ezt èn számoltam, saccoltam) 190w fogyaszt a szivattyúm ès a fancoil venti összesen, 15.58C° a kútvizem, mire átmegy a fancoilon ès a padlón a kiengedett 19,98C° így 2906.8w a hűtèsi teljesítmèny. Ez 1 hete volt mèrve. A kútvíz a fancoil előtt van mèrve. Idèn eddig vègig ment a hűtès. A mèrt adatok 1 hete voltak.
Mèg tudja, de biztos melegedett már a víz 1-2 fokot, júniusba nem mèrtem. Ha megy a hűtès tudja a 24-25fokot a házba. Ha nem akkor 27-28fok. Remèlem tèlen tud regenerálódni a kút. Amúgy igen ásott kút. Szerinted ennyit nem lehet kivenni?
Valószínű jó az árnyèkolásod, ès kevès a hulladèkhő. Èn útálom a redönyt, zsalugáter inkább, de azt meg az asszony ellenzi. Így az első 2 dèli ablakon simán tol be a nap 2000 wattot a 3.5nm-en. az odaültetett 2db selyemakác meg 1.5m. Mi 6an ilyen körülmènyekkel fel tolnánk 27 fokra hűtès nèlkül. Ennyit nekem megèrt a kútklíma 15 eer-el.
Pára csak tèlen lehet, de ha jó a szellőztetès akkor egyszerűen nem lehet magas pára tèlen, 2 rètegen se csöpög. Ha el van rontva a szigetelès a falaknál ès bejut a talajpára persze ez borul. De senkinek se kell rám hallgatni ez nem az èn szakmám, csak egy laikus kèpzelgèse mindez. (Bár sajnos a vállalkozók nagyrèsze se èrt hozzá, csak règi elavult szabályok mentèn haladnak)
Nagyából tudok fejből a projektjeid cső a csőben, 3 rètegű ablak, klíma kültèri padra, szigetelès. Èn 3 rètegűt raktam fel, bár gondolkoztam dupla bontott 2 rètegű ablakban, ezt nem számoltam, de a 18cm homlokzati szigetelès mellè nevetsèges a 2 rètegű. Nállunk olyan sokkal nem drágább a 3 rèteg. Rendszerben számolgattam mindent, fűtèshez, szigetelès, szigetelèshez hűtès, oda-vissza plusz szellőztetès. Nagy ablaknál a 0.7k üveg az 1.1khoz megtèrül belátható időn belül, bár ezt tènyleg nem számoltam. Èn a fejembe úgy kèpzelem a szigetelèst hogy van egy tartály túlnyomással megfurkála alul, felül, oldalt, leszigeteled az aljzatot akkor a furatok 3/4betömöd, födèmszigetelèssel ugyan az, homlokzaton is ugyan az csak arányaiba kihagyod, ez az ablak. Ès a levegőmennyisèg amit pótolsz a tartályba az a befűtött hő. Tehát sztem mindegyiket hasonlóan kell leszigetelni, hogy a legkevesebb betett levegőt elèrd. Ha rossz az ablak de 30cm szigetelès van mindenhol az rosszabb, mintha 15cm szigetelès ès 3 rèteg üveg. Sztem így szökik a legkevesebb levegő a tartályból. Lehet rossz az elkèpzelèsem erről. Remèlem èrthető. Nekem így 7cm aljzat, 18 homlokzat, 30 födèm 3 rètegű ablak. De ha meg tudod cáfolni, simán elfogadom.
Mindenkinek a saját döntése , hogy mit tart érdemesnek .
Csak egy példa a múltból .
Régen amikor a nyílászárókat cseréltettem , akkor bementem a híres céghez és megkérdeztem a mérnök urat , hogy háromrétegű üvegezést tudnak-e ? Minek az magának , a k 1,1 is vastagon megfelel . Elmentem egy kisebb céghez , megrendelten a dupla üvegezéses nyílászárókat ( jóval olcsóbban megkaptam , mintha a híres cégnél vettem volna ) és a harmadik üveget felraktam én . Idáig minden jól működik , sehol egy csepp pára nem jutott az üvegek közé . Folytathatnám még tovább , de minek ?
Szerinted ez a harmadik réteg mikorra térült meg ? Viszont nem csurog a víz , ha kint hideg van , bent meg esetleg több a pára . :-)
Èrtettelek 😀 neked megèrne mèg pár 10000 HUF az energiamegtakarítás. Nèzőpont kèrdèse. A te hozzáállásod zöldebb, ènnekem ha valami nem tèrül meg 15 èven belül ès komfortba sem javít, arra nem költök, èn így szoktam mèretezni.
Kútklímával. Mivel be van kötve a szellőztető csövezèsbe, olyan 65% megy a nappali a hűvösből 35% a szobába. A padló 20c°- 23c° hidegburkolaton mèrve. Múltkor 15en voltunk + főzès, akkor felment 25.2ig felment, folyamatosan ment. 6an 24.5c° beállítva tudja tartani. Ilyen melegben 9 órát megy kb.
Igazából a komfortot nem befolyásolja, hogy egy 10000 vagy egy 30000 felszíni szivattyú van e lent. Számításaim alapján ha mondjuk nyerek 70watt energiát a cserèvel, ès tètelezzük fel hogy tud 2.5 literrel többet szállítani akkor a hűtèsem tud 1000 watt-al több energiát betenni, így egy nap 2 órával kevesebbet menne a fancoil venti naponta, itt nyerek 100wattot, ès napi 420 wattot nyerek a szivattyú gazdaságosságán. Ez naponta össz.: 520 watt, ha èvi 50 napot megy 6 órával a hűtès akkor 50hx0.52kw=26kwh èvi megtakarítás ami 45 forinttal 1170huf ami zsebbe marad. Így 25 èv a megtèrülèse. Ha nem megy tönkre 10000 munkaóra alatt.
" Ami faragható lenne mert egy energiazabáló Tesco berregő rakèta szivattyú van bent, valószőnű 50-70watt faragható lenne, de nem számoltam hogy megtèrülne e valaha egy 30-40e beruházás egy szivatyúra. "
Ha van elfekvőben annyi pénz , akkor cseréld le !
Én a megtérülést nem vettem soha sem az első indoknak a ház energiatakarékossá tételénél . Fontosabb számomra , hogy folyamatosan kis energiafelhasználással biztosítsam a komfortot és az energiafelhasználást minimalizáljam .