Az se feltétlenül garancia - vannak kifejezetten alja minőségű drága termékek is.
Nekem forgalmazóként és szakemberként is a Fiskars van legjobban a bögyömben... ami vacak, az legalább lenne/legyen olcsó... noname kínai minőséget adni irtózatos költségű marketinggel, drágán, rettentő átverése az embereknek...
Célszerű valódi gyártóktól és nem Kínában/Tajvanon készülő termékeket venni - ez a kertészeti vágóeszközök területén még simán megoldható és általában jó megoldás csalódás ellen.
Az árakról meg azt gondolom - tudom, van, akinek ez rosszul hangzik -, hogy egy életre szóló metszőollóra vagy ágvágóra azért ki lehet adni egy középszar sportcipő árát. Aki ennyit nem szán rá, az megérdemli, amit kap...
[A Mutsunál lehet 4/5 is, éppen csak csípd vissza kicsit a vesszőket.]
(4) Nézd, én nem dönthetem el helyetted, hogy mit akarj - azt írtam le, hogy mit csinálnék. Természetesen lehet belőle váza is, ha nem számít a törzsmagasság és a kezelhető magasság - a képről úgy saccolom, hogy ebben az esetben legalább 120-130 cm körül indulnának a vázágak.
Nekem tök mindegy milyen a metsz alap ,derékszögben vágom ! Én kilógok a sorból én ugyanis csak akkor metszek ha már látom hol a termés akkor már nem folyik és tök mindegy milyen a metsz alap !
1. bocs, megnéztem ma jobban, ki lehet még kötözni.
2. ok
3. ok
4. *sóhaj* a felső 3-4 erős vesszőből nem tudok vázágakat csinálni? és jöhetne a váza forma. az alsó vázágakat meg levenném, lehet, hogy felesleges őket erőltetni. de már az is eszembe jutott, hogy az egészet visszametszem egy sudárra, aztán kezdem az egészet elölről, mert az alsó ágakat még a faiskolában növesztette, ezen a helyen meg tök mások a (fény)viszonyok, kiderülne, hogy itt mi lenne neki a legjobb.
egyébként a 2/3-ot és a 3/4-et előző évi növekményre kell érteni, nem a teljes ágra, ugye?
Ezért nem szívesen szakértek fényképek alapján... még akkor is csalóka a látvány, ha jó a kép...
(1) Nekem úgy tűnik, a felső 3 vessző alatt pici nyársak/alva maradt rügyek vannak. Ha ezekre vágsz vissza, nem biztos, hogy képződik értelmes (erős, függőlegeshez közeli) hajtás. Ha a jelen állapotában nem bírod kikötni függőlegesbe, talán az is jobb lenne, ha a 3 felső vessző közül választasz egyet és aránylag rövidre (5-6 rügy) visszavágod, majd zöldválogatással próbálsz sudárt választani közülük. A vázágakat metszd vissza enyhén, relatíve vékonynak tűnnek.
(2) A vázágakat mindig úgy érdemes kiválasztani, hogy nagyjából azonos erősségűek legyenek. Ha gyengébből találsz 3 hasonlót, az erősebbe(ke)t érdemes kidobni. Lehetne váza formában is gondolkodni, de ilyen meredek vázágak esetén ahhoz (is) jobb pár évig benne hagyni a sudarat, ami jelen esetben nem megoldható, mert nincs...
(3) Inkább 3/4.
(4) Nem elég jól töltik ki a vázágak a teret, ezért hagynám főleg a tengelyt benne. Az üres oldal felé lehetne rajta először ágat kialakítani, mert az a gyenge ág alul nem fog megerősödni.
köszi szépen! akkor azok sem olyan jók, amikről azt hittem, hogy jók, ezek szerint. legalábbis nem úgy, ahogy én gondoltam. érzem, hogy ebből megint elcseszés lesz...
1. olyankor mi van, ha nem azon szenvedek, hogy függőlegesbe hozzam a meglévő felső 3 vessző közül valamelyiket, hanem levágnám mind a hármat, és az új hajtások közül az egyiket már fiatalon irányítanám? a meglévők közül szerintem nem fogok tudni függőlegesbe hozni egyet sem, ahhoz már erősek. egyébként a korai meteor eléggé cseresznyefa habitusú, ezt elfelejtettem megemlíteni, de lehet, hogy tudod. úgy értetted, hogy csak a sudárnak meghagyott vesszőt metsszem vissza, vagy az alsó három vázágat is, enyhén?
2. ha az alsó, vízszintes közeliek közül hagyok meg hármat, az is jó? mondjuk ha a 3 meredekebben álló közül egyet sudárnak kikötök, akkor már csak 2 maradna a meredekebbek közül vázágnak. egyébként az nem működik, hogy csak ezt a három meredeket meghagyom vázágnak és nincs sudár, niem lesz több ágemelet?
3. a visszametszés minden maradó ágra vonatkozik, ugye? 2/3 itt is jó? ez elég erősen növekszik...
4. ok, tavaly is leszedtem róla minden virágot. azért lehet, hogy most hagynék rajta egy szemet, mert már nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy milyen az íze. akkor jól értem, hogy a vázágak fölötti vesszőket mind szedjem le, csak egy sudár maradjon? amúgy mit akarok én a sudárral ennél a szilvánál? katlan forma nem lenne jó? a stanleymnél elég jól bejött. mondjuk ezekből az alsó vázágakból nem sok mindent nézek ki, felfelé akar menni, mert kevés fényt kap.
nagyon köszi még egyszer! ha metszőolló kell, akkor már tudom, hogy hol vegyem meg. (bár inkább majd egy jó ágvágóra lesz szükségem, mert a mostani tescós nagyon tré)
(1) Én még nem nevelnék 2. emeletet, illetve nem ezekből a vesszőkből nevelnék. Egyrészt közel is vannak az alsó háromhoz, másrészt elég hasonló vastagságúak, harmadrészt nem maradna sudárvessző - ha így nevel az ember emeletet, az ráerősödik a lenti emeletre. Tehát meghagynám a felsők közül a legszebbet sudárnak, ha lehet, kiegyenesíteném (kötés) és enyhén visszametszeném.
(2) Egy maradjon sudárnak (legerősebb/legfüggőlegesebbb) és alatta 3 vázágnak (hasonló erősek, térben elosztva), mindent enyhén (kétharmadra) visszametszve.
(3) Nagyjából az előzőhöz hasonlóan: 1 sudár, 3 vázág, a 2 felesleges vessző kivétele (pici csonk esetleg maradhat az alsó, alig látható rüggyel - termőrész lehet majd belőle), a nyárs/dárda maradhat, enyhe visszametszés (a Mutsu nem szeret magától elágazni).
(4) Az alsó ágak "kihegyezése" (konkurensek eltávolítása), feljebb a törzsön még ne maradjon erős vessző fölöttük, mert rájuk erősödne. A sudár és a vázágak csúcsvesszőinek enyhe visszametszése. Termést ne hagyj rajta, különben nem fog nőni eléggé!
Összefoglalom a lényeget: újabb ágemeletet mindig kellő távolságban (legalább 80 centi) és kellő késleltetéssel (ha már jóval erősebbek az alsó ágak) nevelünk, különben a fa teteje fog nőni/erősödni, alul pedig gyengül/felkopaszodik.
A megyfélék szerintem jók ,hagyd nőni ,van ott valami sűrűbb is ,azt is olyan 4 ágúra. Egymás felett kettő szerintem elég ,mert az ember öregszik ! Hagyd kihajtani az ágakat és nyáron is ha úgy látod nyugodtan nyírj rajta ,nem lesz baja de akkor már jól látszik hogy növekszik . az egyen súly az lényeges ,ha valamerre túl nőne azt vissza lehet vágni ,csípni a hajtás véget . Sűrű nem jó ,nem lehet permetezni ,se szedni a termést .
nem tudom, hogy melyik fára gondolsz. a top taste-re? meg vannak nevezve a képek. a top taste szilva van meggörbülve egy kicsit, így hozta a futár, pontosabban ennél jóval görbébben. talán még lehet rajta egyenesíteni majd. a feketicsi is nagyon görbe volt, azt egész jól sikerült kiegyenesítenem, mert vékonyabban érkezett.
az enyémek ha tudom irányítani csak 20 cm-esek és simán tudom kaszálni márha kell egyáltalán a mulcs miatt . De nézzük meg 10 év múlva mi lett belőle ! Ha tudnám hol lakik akkor átmennék hozzá rendszeresen és sutyiba megsegíteném ((::!!
A legegyszerűbb dolgod a ferdére nőtt fával van ! A közepén, a kis ágat meghagyod ami a képen jobbra néz a körülötte lévő többit levágod róla ,ezzel majd egy új függőleges tengely nő ! Az alsó ágakat ha kör koronát akarsz meghagyod 4darab is van eléggé szimmetrikusan . El kell gondolkozz nem e volna jobb a fáidat sövényformára igazítani ,a szilvák is jól működnek úgy és az almák is jól igazíthatóak ,a fáid is kedvezőek ehhez a formához .
Valahogy én mindegyiknél nagyon alacsonynak találom az alsó elágazások helyét. Hogy fogsz később füvet nyírni, eljárni alatta ha megnőnek, megerősödnek az ágak? (Váll magasságnál lejjebb nem hagynék egy oldalhajtást se.)