A Hitvallást mi (mármint a HGY) is elmondtuk a BSben egyszer. Talán Derek istentisztelet volt? Az volt a furcsa, hogy emlékeim szerint az utolsó sorban nem "egyetemes egyház" van, hanem "apostoli katolikus anyaszentegyház". Ugyanis katolikából tértem meg. Ezekkel a szavakkal viszont már bizarr. Még akkor is, ha a szó jelentése ugyanaz: katolikus--egyetemes
Nem tudom, de érdekes jelenségek vannak itten. Nekem két hozzászólásomat moderálták ki, "megdöbbenéssel". Az egyikben azt írtam, hogy a BAGYban dícsérik az Urat, a másikban pedig megkérdeztem, hogy miért nevez engem BAGYosnak? Kit háborítottam fel ezzel?
Ha más nicket is használhatsz, akkor mi a gond?? Annyira tetszett a vfo? BTW a vfo7 sokkal szebb:) A 7 azt jelenti, hogy már 7x? ? Ja, nem!-- ez rossz hasonlat, mert akkor azt hiszik, hogy engem meg 12x tiltottak ki :)
Kedves Nikola, köszönöm az Apostoli Hitvallás begépelését!
Kedves Hozzá Hán Szóló!
Most így olvasva nem olyan veszélyes az AH, annyi tág teret hagy az értelmezésnek. :-) Amire rosszul emlékeztem: azt hittem, hogy a háromság dogmatikus megvallását magában foglalja. (Nem tagadom a háromságot, de nem is vallom.) Gumiértelmezés tárgya az Alászállt a halottakhoz, a test feltámadását pedig vallom, csak nem úgy, ahogy legtöbb keresztény szokta. Adott esetben reformátusok szájából meg kifejezetten érdekes hallani, hogy (majd) jön el, miközben régen ezt úgy vallották meg, hogy elég más eszkatológiában hittek. Ráadásul hajlok rá, hogy már 'jött el'. Szóval akár belefér, ha kicsit szuszakolom.
Testvér - nem testvér
Igazából az egész (legalábbis számomra) annyira érdekes, hogy kivel mennyire akarjak közösségben lenni. Egyébként meg tőlem mindenki azt vall, amit csak akar.
Új parancsolatot adok néktek, hogy egymástszeressétek; a mint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást
Ez az én parancsolatom, hogy szeressétekegymást, a miképen én szerettelek titeket
Ezeket parancsolom néktek, hogy egymástszeressétek
Senkinek semmivel ne tartozzatok, hanem csak azzal, hogy egymástszeressétek; mert a ki szereti a felebarátját, a törvényt betöltötte
Az atyafiúi szeretetről pedig nem is szükség írnom néktek: mert titeket Isten maga tanított meg arra, hogy egymástszeressétek
Lelketeket az igazság iránt való engedelmességben képmutatás nélkül való atyafiúi szeretetre tisztítván meg a Lélek által, egymást tiszta szívből buzgón szeressétek
Mindenkit tiszteljetek, azatyafiúságotszeressétek; az Istent féljétek; a királyt tiszteljétek
Egymást, és nemmindenkit. Évek óta idézgetem én is ezeket. És így is teszek.
Új parancsolatot adok néktek, hogy egymást szeressétek; a mint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást
Ez az én parancsolatom, hogy szeressétek egymást, a miképen én szerettelek titeket
Ezeket parancsolom néktek, hogy egymást szeressétek
Senkinek semmivel ne tartozzatok, hanem csak azzal, hogy egymást szeressétek; mert a ki szereti a felebarátját, a törvényt betöltötte
Az atyafiúi szeretetről pedig nem is szükség írnom néktek: mert titeket Isten maga tanított meg arra, hogy egymást szeressétek
Lelketeket az igazság iránt való engedelmességben képmutatás nélkül való atyafiúi szeretetre tisztítván meg a Lélek által, egymást tiszta szívből buzgón szeressétek
Mindenkit tiszteljetek, az atyafiúságot szeressétek; az Istent féljétek; a királyt tiszteljétek
Szia nicola! Képzeld, a Nem mondhatom el senkinek-ben nem ismerik a tréfát! Te mit szólsz ehhez? :) De lehet, hogy innen is mindjárt repülök! (?) Kiástad már magad?
Talán nem terhelem meg a fórumot, ha közzéteszem gyülekezetünk napi emailes üzenetét. (Ha mégis, akkor ezer bocs mindenkitől.) Talán tanulságos lenne az elmúlt idők vitáihoz.
Ime:
"Tűz-őrzők"
"Adok majd nektek szívem szerint való pásztorokat, akik hozzáértéssel
és okosan legeltetnek benneteket." (Jeremiás 3:15)
Képzeld magad elé a következőt: Józsué katonái lenn a völgyben
éppen az
amálekiták ellen harcolnak. Fölöttük a hegycsúcson ott ül Mózes, kezeit
az ég felé emelve. Amíg így tesz, a harc állása kedvező a számukra. De
ha próbáltad már valaha is hosszú ideig felfelé emelve tartani a kezed,
akkor tudod, hogy gyorsan elfáradsz benne és inkább leengeded.
Abban a
pillanatban, hogy Mózes így tett, a harc kedvezőtlen lett Izráel
számára. Ezért Áron és Húr helyet csinált magának mellette és
föltartották a kezét, az ütközet pedig ismét az ő javukra fordult át.
Jegyezd meg, hogy nem Józsué katonai képessége, hanem Mózes
felfelé
tartott keze volt az, amely azon a napon kivívta a győzelmet. Két ember
vigyázva tartott egyet, hogy az meg ne lankadjon, és így egy teljes
nemzet megmeneküljön.
Ha a pásztorod kezei leesnek a kimerülés miatt, Isten nem őt, hanem
téged fog megítélni, mert te nem voltál ott, hogy erősítsd őt. Állj
csak meg egy pillanatra, hadd ivódjon ez beléd!
Ha Isten adott neked egy pásztort, aki vezet és táplál téged -
támogasd
őt! Az ószövetségi templomban a gyertyatartóknak éjjel-nappal égniük
kellett, mert fényük Isten jelenlétét ábrázolta ki, az Ő népe között.
Ha egy gyertya már csak pislákolt, akkor az arra kijelölt szolgák
azonnal bementek, hogy rendbe hozzák és visszaállítsák korábbi
fényét.
A te felelősséged biztosítani azt, hogy a gyülekezetedben nem
pislákoljon a láng, és a szószékről ne aludjon ki a tűz. Szóval,
imádkozz minden nap a pásztorodért, és feltétlenül bátorítsd őt minden
alkalommal, ami csak adódik. Azok közül, akik pásztori szolgálatba
állnak, több mint a fele 10 éven belül ott hagyja a szolgálatot -
elcsüggedés miatt. Micsoda kihívás ez a "tűz-őrzők" számára!
A lényeg:Hit a Szent 3 -sánban , Jézusban mint messiásban , aki Isten 1szülött fia.
Aki szűztől született , meghalt a mi bűneinkért , eltemettetett , 3.napon feltámadt a halálból. Akit Isten megkoronázott , Felkent . Aki (mármint Jézus) itélni is fog.
"Értem én, mikor belső bizonyosságról beszélsz, nem is vallunk igazán mást, csak talán én inkább az vagyok, aki a Jakab levélben azt mondja, hogy mutasd a cselekedeteidből a hitedet. Ha már az alapján lesz az ítélet."
Ez aztán a korrekt levél (a tiéd). Ha hiszed , ha nem :1-et értek az itt idézett rész minden szavával. Sőt igen fontos a "cselekedet mérce" az én számomra is. Arra szerettem volna már régóta rávilágítani hogy: itt a vall.fil részen nem nagyon lehet a (10-15 - 500 levélből sem.) másik cselekedeteiről/ből teljes képet kapni a hitét illetően. Kivéve ha valami nagy eretnekséget ír pld.:nem kell megkeresztelkedni, egyél vért menyi belédfér , futtass lányokat , nincs is ördög ....stb.Ilyenkor 1-értelműen nem lehet keresztény testvérről beszélni. És vannak más durva eretnekségek is ami szintén kizáró okok.
De hála Istennek, itt a teológiai külömbségek nem olyan területet érintenek ami az udvösség elvesztéséhez vagy eleve kizárásához vezetnek.
Ezért igen nagy könnyelműség valakiről olyat megállapítani amit csak konkrét cselekedet , sőt életvitel után lehet minden kétséget kizárólag fenntartani. Igen kevés az illető írásában található tévedésekből kiindulni. Még inkább gyenge lábakon áll ha ez a megállapítás vita közben jön létre.
és mi van ha az "én is tévedhetek" gondolat fel sem merül a vitapartnerekben. akkor kölcsönösen kiátkozzák , lesátánozzák és meggyűlölik 1mást. ( NA TALLTUNK IS 1 HATÁR ESETET . ez az állapot elég veszélyes)
A szivünket csak az Úr ismeri ÉS AZ ITÉLET MÉG NEM JÖTT EL.
Nem véletlenül írta Pál :
"Rám nézve pedig igen csekély dolog, hogy ti tőletek ítéltessem meg, vagy emberi ítéletnaptól; sőt magam sem ítélem meg magamat.aki ugyanis engem megítél az Úr az."
"
Azért idő előtt semmit se ítéljetek, míg el nem jő az Úr, a ki egyrészt világra hozza a sötétségnek titkait, másrészt megjelenti a szíveknek tanácsait; és akkor mindenkinek az Istentől lészen a dícsérete"
Ezért tartottam igen vakmerőnek 5-10 levél után -ami azok tartalmából meg sem állapítható- valakiről csak úgy "megállapítani "hogy : nemtestvér (tehát nem keresztény ), jellemtelen ...stb
Perezse rá lehet fogni a belső bizonyosságra - mint mondjuk Vfo esetében akiről már többen kezdték érezni hogy gázos. Hogy Semseiről ne is beszéljünk.- de ez csak a kabaré kategóriájába sorolható.
A fórum nem alkalmas arra , hogy elégséges legyen az életvitel megállapítására.
Ha 1 személyes kérdést megengedsz : meddig voltál Hgy-s.
[size1]
Nem tudom az Apostoli Hitvallás történelmi eredetét, de tudom, hogy nem RK dolog. Én a HGY-ben meg a refiknél találkoztam vele. A pontos szövegére sem emlékszem, csak dereng, hogy több szempontból is problémásnak éreztem, és nem tudnám hittel megvallani, bár anno én is mondtam.
Értem én, mikor belső bizonyosságról beszélsz, nem is vallunk igazán mást, csak talán én inkább az vagyok, aki a Jakab levélben azt mondja, hogy mutasd a cselekedeteidből a hitedet. Ha már az alapján lesz az ítélet!
Fogalmam sincs a gyülidről, nem tudom, felírtad-e már, hova jársz, én gyüliben eddig a HGY-ben, a BAGY-ban meg egy refi közösségben voltam, és öt-tíz fősnél nagyobb közösségbe belátható időn belül nem is vágyom.
[size]
Az ezen topikon is megkérem : minden engem "gyaluló" személyeskedő VITAPARTNEREIMET , hogy ha nem az közvetlenül feltett teológIJaJi témá(m)hoz kíván hozzászólni, azt az ÉN SZEMÉLYES
CÍMEMRE SZIVESKEGGYÉK KŰDENI!!! /ezen a topikon el sem olvasom.
Nem csak kézzelfoghatóan ebben 1 -et értünk .(képben vagyok /voltam.)nem véletlenül léptem át a belső bizonysági témát.(ha itt, a testvér , megvallás , szeretet dógot is 5-en 10-féle képen gondolják (1-esek direkt) akkó képzeld csak a" szellemibb" kérdéseket.) Ezen a területen több a szektás , szélsőséges , magaválasztotta értelmezés , hogy a hülyeség megmagyarázásról ne is szóljak -pld.:Sz.gy kijelentése miszerint azért nem olvasta végig mert:ÚGY ÉREZTE NEM JÓ SZELLEMILEG. STB.
Ha ezt kitárgyaljuk félő hogy utat engedünk 1-2 szuperszellemi Hgy- s jelenségnek, ami nem csak a Hgy - ben van jelen .
De lelked rajta tőlem mehet.Csak asztán nehogy továbra jis személyezskedés , butaság , vergődés legyen az következmény.
István ! Én már régen túl vagyok 1-2 itt tárgyalt kérdésnél. Engem sokkal jobban érdekelne a nemzetközi helyzet- hátha fokozódik :-)
Pld.:Rick Joyner stb.
Illetve a nagy Öregek távozása utáni " ür " _ha van ilyen_ betöltésének hírei.
Ha te nem vallod az "apostoli hitvallást" az téged zár ki az Egyházból.(szerintem itt valami tévedés lesz nálad emez dologban.)Az A.H. az nem Róm. kat. találmány.
Ugyanis az 1 egyetemes megvallás Istenről ,Jézusról , feltámadásról ...Stb./ha érdekel leírhatom ./
Csak erre az 1 alapra épülhet a keresztény élet. Aki ezt vallja az lehet, aki nem az eleve nem lehet Egyház(és nem gyüli) tag.
Csodálkozom rajtatok ennyi érttetlenséget.
A "bemondás " az nem csak aszájjal, hanem a szivvel is történik.(miért nem olvassátok el eről írt levelem. persze hogy így elbeszélünk 1 más mellett , vagy direkt nem akarod megérteni hogy , az Isteni kijelentés utáni megvallásról beszélek!) Amit csak akkor kap az ember ha :"szívvel is hisz ". Ami megmarad az egész további életében.-most lécci ne ragadj le annál: mivan ha mondjuk közben káromolja Isten szellemét akkor persze ellen bizonyság lesz a szivében és pontosan tudja hogy :"nincs bizalma az itélet napjára"-.És ha itt meg vallja a polgár hogy keresztény akkor arra a bizonyságra alapoz amit Istentől kapott a megérésekor. És nem csak handabandázik ,-ami nem minősül (mármint a handabandázás) előttem igazi megalapozott megvallásnak. ____Ezt még 1x nem vesézem ki mert már az oviban is érthető.
Aki konkoly azt Isten itéli meg , és nem idő előtt hanam az aratáskor.Tehát nem most és nem itt hanem ,akkor amikor a kegyelmi időszak a végéhez közeledik.
szvsz. az a siralmas ha nem a bibliai normákon alapszik 1 gyüli .(tényleg voltál már a gyülimben?)
Sajnos, időm nincs elolvasni a topicot, bizonyára nagyon érdekes.
Azt gondolom, hogy egyetlen egyházvezetőnek sem lehet maradéktalanul példakép az élete számunkra. Általában többnyire inkább tanulságokat, mint követendő mintákat hordoznak az egyházi/felekezeti vezetők megnyilvánulásai. No de az is kell, meg hát sajnos az ember az első bűnbeesés óta nem tökéletes. Tehát tévedés is lenne őket tökéletes, követendő példaképeknek tekintenünk. Mindazáltal azt mondom, hogy vannak hősiesen törekvők, akiknek ezt a hősies törekvését igenis lehet példaképként vennünk.
Hát... Addig, amíg egymással izomkodunk, s ahogy mondod: keressük a kifogást arra, hogy miért nem kell szeretni a testvért, keresztényt, embertársat... addig rázós a dolog.
Bennem már megfogalmazódott pl., hogy minek tépem a számat, amikor napról napra szembetalálom magam Szanballato és Tóbiások támadásaival (Neh 2,19).
Azért imádkozom, hogy a gonoszt jóval lehessen meggyőzni.
Hogy te mit vallassz magadról, mit sem törődöm vele. Nekem panaszom van ellened, én tanúskodom ellened, és teszem ezt addig, amíg csak akarom.
Ha a békességet keresed, engedsz nekem, nem viszed terhedet (megvallásaidat) az oltárra, hanem velem rendezed ezt a dolgot. Írtam erről részletesen a Nem mondhatom el senkinek topicba.
Amíg csak hazudozol, hogy te így, meg úgy békülnél, noha ezért csak a dumád megy, de semmit be nem látsz, el nem hagysz, meg nem vallasz, én tanúsítom rólad, amit eddig is írtam.
Ha a te isteneddel neked békességed van, mit sem érdekel az engem, akkor a te istened igazságtalan, és őt Krisztus Jézus legyőzve tartja.
Én pedig meglehetősen igei módon írok (többen észrevették, és szerették volna észrevetetni veled, ahogy Fish12-vel is), ha nem is tűzdelem meg idézetekkel az írásomat. Nem gondolnám, hogy akár tizede elvárásaimnak, lényegi mondanivalómnak ne bibliai lenne. Azaz minimum 90%-a az. Afféle gyakorló bibliai szemléletű vagyok, aki a gyakorlatba ülteti át, hogy éljünk, mit vegyünk komolyan a Bibliából.
Bizony lehet így élni, és ez roppant lelkesíti, izgatja az igazságkereső fórumtársakat, testvéreket. Ezért becsüljük egymást, ezt mutatjuk egymásnak, ebben jutunk mindinkább előbbre a nekünk adatott kegyelem szerint.
És neked ebbe törik bele a bicskád, ezzel nem bírsz, mert bizony veled is így, gyakorlatból bánok, kicsit furcsán, nem a világhoz szabva, nem is a kocsmákhoz, meg ocsmány, alacsony színvonalhoz, amit te hoztál volna ide.
Szóval te nem mész semmire, ha felelgetnek is neked, itt lelkiismeretes ember nem fog neked engedni. Mert értik, érzik, sőt, hiszik, hogy így bibliai.
Ha neked nem határozok meg semmit, azért van, mert a te istened idegen nekem, de bizony mi meghatározunk itt egymásnak. Mi, akik közé szeretnél méltatalnul, illetlenül benyomulni, bemondásra, de mocsokosan.
Te idegen vagy (nem tűlünk, Krisztustól), te fogalmazgatnál, hajlítanál a magad érdekében, mert azt véled, mi is ezt tesszük. Ciki.
Mi itt szabadságra leltünk, nem mentegetjük magunkat, sem egymást, hanem örülünk, hogy Isten így szeret bennünket. Ha hibázunk, nem ragaszkodunk hozzá, nem mentegetjük magunkat, nem teszük homállyá, hanem észrevettük, van kegyelem, van menekülés, ha megvalljuk. Éa ha megvalljuk, nem halunk bele, hanem örülünk, hogy Istennek, Istennél így vagyunk jók!
Fish12 is (többek között) abba bukott bele, hogy bizodalom híján egymást vallogatják jónak, és fogalmazgat, mentegeti magát. Fish12-től is idegen a kegyelem, a bizodalom, a megvallás is, a lelke gyűlölete, inkább szereti lelkét, életét, még Krisztus beszédét is szidalomnak minősíti, annyira nincs hozzászokva, milyen az ember, kikeresgéli a jót, és szidalom, ha a többit mondják. Még, ha magukról, hagyján, de róla? De ő már nem téma, nála minden tiszta (nekem).
Te sokkal rosszabb vagy Fishnél, te igazi állatorvosi ló vagy, téged érdemes mutogatni, te később is jó példa lehetsz (mint a Nem mondhatom el senkinek-beli szólásom utóiratában említettem más szóval.
Szóval szólok neked, de nem remélem, hogy érted, inkább másokért.
E helyzetelemzésem sem neked szólt, csak nem tudom hova írni, hát ideírtam, ide passzol.
Miondazonáltal örülnék, ha képes lennél megérteni, mit írok, és engedni nekem. Vállalva, hogy félreismertelek, ugyanis kezdettől fogva reménytelennek tartottalak, ha nem az vagy, tévedtem. De inkább tévedek, ha egy embert is nyerünk Krisztusnak. (Eddig még nem tévedtem így emberrel kapcsolatban, igaz, ritkán foglaltam állást. Hát rám férne egy kis tévedés, te meg életre jutnál, isten helyett Istenhez, ha érted.)
Ám nem csalogatlak, inkább nehézzé teszem a te bizonyságodat, nem, mintha nem szeretnék tévedni, hanem, mert alapos okom van nem hinni a rendszeres megtérőknek, akik képesek az emberrel azt tenni, amit te, minket már edzett max-ice, meg egyebek, hogy ne higgyünk bemondásnak, megtérésnek, érzelmeknek, ígérgetéseknek, csak a hosszabb időn át hozott igazi gyümölcsöknek.