Keresés

Részletes keresés

Paleokrites Creative Commons License 2024.09.16 -1 0 5902

Mégis érdekes módon a második teremtés betoldásban a kígyó igazat mondott... Miért teremtene ellenséget Isten magának?

Miért mesei Ádám és Éva története?

Örökéletfája, tudás fája és a bűnnek kikiáltott emberi tényező a kíváncsiság, hogy tényleg jó é az a gyümölcs amire kitételek vannak?

Isten azt mondja, ha eszik belőle, meghal, a kígfyó pedig azt mondja, hogy nem hal meg...

akkor kinek volt igaza?

az írói fantaszma agymenésnek, vagy  igazából nem így történtek a dolgok, hanem úgy is lehetséges, ahogy az első teremtésnél?

Előzmény: 11_11 (5901)
11_11 Creative Commons License 2024.09.15 -2 0 5901

A KÍGYÓ

Olvassuk el 1Móz 3:1, 2Kor 11:3 és Jel 12:7-9 szakaszait! Ki a kígyó? Hogyan csapta be Évát?

A szöveg úgy kezdődik, hogy „A kígyó”. A mondattani elemzés rámutat a hangsúlyra: a héberben a „kígyó” a mondat első szava, határozott névelővel. Ez arra utal, hogy a kígyó ismert szereplő, mintha az olvasónak tudnia kellene, hogy kicsoda. Valós létezését tehát a fejezet már az első szavától kezdve megerősíti.

A Szentírás a kígyót Isten ellenségeként azonosítja (Ézs 27:1), „akit ördögnek és Sátánnak neveznek” (Jel 12:9, ÚRK). Az ókori Közel-Keleten is a kígyóval személyesítették meg a gonosz hatalmát.

„Hogy észrevétlenül végezhesse munkáját, Sátán felhasználta médiumként a kígyót, amely nagyon alkalmas volt csaló szándékának leplezésére. A kígyó akkor az egyik legbölcsebb és legszebb teremtmény volt a földön. Szárnyai voltak és röptében káprázatos fényben ragyogott, a csiszolt arany színé­ben tündökölt” (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó, 27. o.).

Bármilyen formában is jelenik meg az ördög, a Biblia sosem pusztán hasonlatokban szól róla. A Szentírás úgy mutatja be Sátánt, mint aki valóságos lény, nem csupán a gonoszságot vagy az ember sötét oldalát jelképező retorikai szimbólum vagy elvont fogalom. A történetben a kígyó nem Isten ellenségeként jelenik meg. Ellenkezőleg! Utal Isten szavaira, elismétli azokat, látszólag támogatóan. Vagyis kezdettől fogva láthatjuk, hogy Sátán szívesen idézi Istent, és amint a későbbiekben is szót ejtünk róla, Isten Igéjének szavait ismétli (Mt 4:6).

Figyeljük meg azt is: a kígyó nem kezd el azonnal vitatkozni az asszonnyal, hanem olyan kérdést tesz fel, ami azt a látszatot kelti, hogy elhiszi, amit az Úr nekik mondott. „Csakugyan azt mondta az Isten…” (1Móz 3:1)? Tehát már elejétől kezdve láthatjuk, hogy milyen ravasz és megtévesztő valójában. A terve pedig bevált.

Sátánnak sikerült megtévesztenie a bűntelen Évát az Édenben, tehát mi mennyivel sebezhetőbbek vagyunk! Mi a legjobb védelem a csalásai ellen?

Paleokrites Creative Commons License 2024.09.15 -1 0 5900

Két dolgot ne keverjünk össze...

Isten és a biblia, ember és Isten...

a bib lia nem istenség, nem szent és sérthetetlen, de nem is csupa igazság, avagy a hitetés melegágya ismeretlen szerzőktől, alolnek tekintélyt adtak...

Én nem vagyok vallási báb és van véleményem, ahogyan Jélzus is szól a tanítványainak, meg kell vizsgálni mi igaz, ha nem teszed és elfogadod a vallási hittételeket igazságnak, Isten szavának, akkor te egy megtévesztett ember vagy!

Előzmény: suta3 (5898)
Zellem Estelen Creative Commons License 2024.09.15 -2 0 5899

Itt nem a görög mitológia a téma.

Így kérdéses az lenne, mi az a tanítás, ami a zsidó mitológiából vagy a rá telepített Jézus mítoszból máig alkalmazható.

Ha valaki egy ókori irodalmi művet szőröstül, bőröstül elhisz napjainkban, nos az súlyos probléma.

Te elhiszed, hogy a Föld oszlopokon áll, az égbolt szilárd, a kígyó beszélni tud?

Ha igen, az a hívői attitűd nem igazán konform korunk ismereteivel!

Rettenetes nagy csúsztatás az is, ha összemossuk azt a szitut, amikor született a Biblia, és elfelejtenénk, ma 2024-et írunk!

Igényelnéd a bizonyítását, hogy a Föld nem 6000 év körüli? Vagy miként lehetséges 4 arcú és 6 szárnyú lény, aki folyton énekel?

Igazság van ezekben?

Nagyfokú doktrináltságot feltételezek a h.sz.-ed alapján!

Amit persze tetéz az "igehelyes" fenyegetésed!

Igehelyes. De vajon helyes-e?

Előzmény: suta3 (5898)
suta3 Creative Commons License 2024.09.15 -1 0 5898

Sajnálattal látom, hogy a Biblia igazságait megkérdőjelező emberek a Bibliában hívőket támadják. S bár bizonyítani egyik tábor sem tudja a saját igazságát, mégis jól látszik, hogy kik a gyalázkodók és az agresszorok. Sajnos ez a világ ezt az utat választotta: az erőszakosságot és a szabadság elpusztítását a rövid ideig tartó, öldöklő emberi hatalomért cserébe.

"És mivelhogy a gonoszság megsokasodik, a szeretet sokakban meghidegül... És ha azok a napok meg nem rövidíttetnének, egyetlen ember sem menekülhetne meg... És akkor feltetszik az ember Fiának jele az égen. És akkor sír a föld minden nemzetsége, és meglátják az embernek Fiát eljőni az ég felhőiben nagy hatalommal és dicsőséggel... Az ég és a föld elmúlnak..." (Mt. 24:12, 22, 30, 35)

11_11 Creative Commons License 2024.09.15 -2 0 5897

János evangéliuma  10. fejezet 1-42 v

A jó pásztor.

1„Bizony, bizony, mondom nektek: Aki nem a kapun megy be a juhok aklába, hanem máshonnan hatol be, az tolvaj és rabló. 3 Az őr kinyit neki, a juhok pedig megismerik a hangját. Nevükön szólítja juhait, és kivezeti őket. 5 Idegen után nem mennek, hanem elfutnak tőle, mert az idegennek nem ismerik a hangját.”

6Ezt a példabeszédet mondta nekik Jézus, de nem értették, mit akart vele mondani…. 8Azok, akik előttem jöttek, tolvajok és rablók. Nem is hallgattak rájuk a juhok. 9 Én vagyok a kapu. Aki rajtam keresztül megy be, üdvözül, ki-be jár és legelőt talál. 10A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson. Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen. 11 Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja juhaiért...14Én vagyok a jó pásztor, ismerem enyéimet, és enyéim is ismernek engem, 15 mint ahogy az Atya ismer engem és én ismerem az Atyát. Életemet adom a juhokért…..

Jézus Isten Fiának nevezi magát. 28 Örök életet adok nekik, nem vesznek el soha, nem ragadja ki őket a kezemből senki…. 35Ha már azokat is isteneknek mondta, akikhez az Isten szólt, és az Írás nem veszítheti érvényét, 36 akkor hogy vádolhatjátok káromlással azt, akit az Atya megszentelt és a világba küldött, azért, mert azt mondtam: Isten Fia vagyok?

37Ha nem Atyám tetteit viszem végbe, ne higgyetek nekem. 38 De ha azokat viszem végbe, akkor ha nekem nem hisztek, higgyetek a tetteknek, hogy végre lássátok és értsétek: az Atya bennem van s én az Atyában vagyok.” …

Jézus átkel a Jordánon. 41 Sokan fölkeresték, mert így gondolkodtak: „János ugyan egyetlen csodát sem tett, de amit mondott róla (Jézusról), az mind igaznak bizonyult.”…..

Zellem Estelen Creative Commons License 2024.09.15 -2 0 5896

A Jób könyve, az a maga formájában az ember egyfajta gyalázása!

Kinyírják a gyermekeit, óbégat, majd kap helyette (?) másik hetet, és akkor minden frankó?

:-O:P:-(

Bele sem megyek, mert ilyen mélységei az ostobaságnak elrettentenek!

Előzmény: landdie (5893)
Zellem Estelen Creative Commons License 2024.09.15 -2 0 5895

Bizony!

Máriának kövezés járt volna. És nem is óbégatott, hogy valaki cefetül árnyékolja....

De Isten már csak ilyen:-)

Kollektív büntetés az Özönvíz meséjében?

A "Mindentudó" és "Mindenható" nem képes szelektíven?

Ha hinnénk, ráfoghatnánk, hogy elcseszte a Föld édesvíz készletét.

Nem tudott csiribázós megoldást? Még az állatokat is kiirtotta? Pláne a növényeket?

Mária jól megárnyékolása helyett, kitehette volna a kis Immánuelt valami fűzfakosárba...

Volt ilyenre példa  a mesében;-)

Előzmény: Paleokrites (5892)
Paleokrites Creative Commons License 2024.09.15 0 0 5894

Ah, ez a Jóbságos könyvecske....

El tudom képzelni, hogy egy teremtő vallásirodalmi istenség mérőzsinórral szaladgál, majd betonszerű alapot rak le, no meg terveket készít, hisz elvégezte a mérnöki szak mellett a csillagőászati és egyéb tudományos szakokat, főleg előre megtervező kúrzusokat, hogyan is legyen minden ami lett..., aprólékosan...

Persze Jóbbal jól kitolt a fia által, aki vádolta Jóbot, hogy bezzeg így, bezzeg úgy akkor nem hinne istenségekben, ha az egész csalűdjűát kiírtja ésd Isten hallgatott a sátánságra?

Ja, majd jutalmul kapot egy új családot?

Osten ennyire hiú, önző, követelőző, büntető, és szenvedtető?

e így képzeled Jób istenét keresztényként keresztény ustenbség alapnak Jézussakl a nagy szeretet minaképében?

Ja, Isten a forgószélből beszél, nem tud egyenesen szembenáézni áldozatával és szerinted Jób istensége nem követett el hibát, kicsi bűnt sem úgymond " teremtménye " ellen? Ja nem, mert ő a nagy Ő?

Előzmény: landdie (5893)
landdie Creative Commons License 2024.09.15 0 0 5893

"Olvasom a hívői oldalakon, mekkora nézet béli különbségek léteznek, ki és miként, hogyan képzeli....

Kell legyen mézesmadzag, (vagy légypapír?)!.."

.

A bibliai Laposföld teremtésénél és alapozásánál pontosan ilyen madzag

segítségével tervezte az Úr a Laposföldet.

Sajnos egyedül kellett tartania a madzag két végét, talán ezért is 

szúrta le Jóbot, mikor megkérdezte, hogy hol volt abban az időben! :)

Károli Gáspár » Jób könyve » 38. fejezet

1Majd felele az Úr Jóbnak a forgószélből és monda:

4Hol voltál, mikor a földnek alapot vetettem? Mondd meg, ha tudsz valami okosat!

5Ki határozta meg mértékeit, ugyan tudod-é; avagy ki húzta el felette a mérő zsinórt?

6Mire bocsátották le oszlopait, avagy ki vetette fel szegeletkövét;

:)))

Előzmény: Zellem Estelen (5891)
Paleokrites Creative Commons License 2024.09.15 0 2 5892

Csak egy kis bibliai érdekesség:

5Móz 22,22 Ha rajtakapnak valamely férfit, hogy férjes asszonynyal hál, ők mindketten is meghaljanak: a férfi, a ki az asszonynyal hált, és az asszony is. Így tisztítsd ki a gonoszt Izráelből. "

" És monda néki az angyal: Ne félj Mária, mert kegyelmet találtál az Istennél. 31. És ímé fogansz a te méhedben, és szülsz fiat, és nevezed az ő nevét JÉZUSNAK. 32. Ez nagy lészen, és a Magasságos Fiának hivattatik; és néki adja az Úr Isten a Dávidnak, az ő atyjának, királyi székét; 33. És uralkodik a Jákób házán mindörökké; és az ő királyságának vége nem lészen! 34. Monda pedig Mária az angyalnak: Mimódon lesz ez, holott én férfiat nem ismerek? 35. És felelvén az angyal, monda néki: A Szent Lélek száll te reád, és a Magasságosnak ereje árnyékoz meg téged; azért a mi születik is szentnek hivatik, Isten Fiának. "

Azt gondolom, hogy itt a keresztény misztifikáció egy nagy hazugsággal rukkolt elő egyházi firkász evangélisták hitelessé tételében, miszerint Isten gyermeket inszeminált, csinált bárhogyan is egy férjezett nőnek..., amiért Isten saját törvénye alapján ki kellett volna Istent, szentlelket, szentlszellemet és Máriát végezni..., de inkább kreáltak ebből egy szuperment..., világmegváltót, ami eleddig vaslahol eltűnt, senki nem tudja hova...

Isten felcsinált egy férjes asszonyt, hogy testben megszülessen ő maga emberként és egyben saját fiaként, ez valahogy kiveri a biztosítékot a lényegüléses mesék által!

Előzmény: Zellem Estelen (5891)
Zellem Estelen Creative Commons License 2024.09.14 -2 0 5891

Olvasom a hívői oldalakon, mekkora nézet béli különbségek léteznek, ki és miként, hogyan képzeli....

Kell legyen mézesmadzag, (vagy légypapír?)!

És özv. Lakinger Béláné, elhiszi, ami ment a mítoszban az Istennel egyidős (?) fiának (?) egyszer (?) az neki is menni fog, mert gyakran koptatja a templom padját, és issza az esperes, plébános, v. bárki szavát, aki a szószékről hinti azt, amiről fogalma sem lehetne.

Ahány hívő, annyi ELKÉPZELÉS!

De minden irodalmi mű esetében fenn áll az, hogy "mire gondolt a költő?", ami alól egy ókori irodalmi alkotás miért is lenne kivétel?

Persze van az a szint, ahol a vallási hit, akár még pozitív is lehet.

Ám azt nem tenném nagyon magasra, még ha tanult és képzett elmék is hatása alá kerülhetnek.

/mint ahogy egy professzor is bedőlhet, mondjuk egy 8 osztályt végzett csalónak...

Előzmény: Paleokrites (5890)
Paleokrites Creative Commons License 2024.09.14 0 0 5890

nem csak nem értik, hanem hisznek egy csaliban, ami majd elvezeti őket a nagy paradicsomba és ottgyönyörködnmek a  képelt isteneikben, ez az örökké tartó reménység tabletta, szellemi tápszer...

Előzmény: Zellem Estelen (5888)
Zellem Estelen Creative Commons License 2024.09.14 -2 0 5889

Bocs!

RANDOM

Előzmény: Zellem Estelen (5888)
Zellem Estelen Creative Commons License 2024.09.14 -2 0 5888

Józanság????

Még a ramdom kiollózott igehelyeket sem értik!

El vannak szakadva a valóságtól, tömegesen.

Előzmény: Paleokrites (5887)
Paleokrites Creative Commons License 2024.09.13 0 0 5887

z elmúlt 2000 lv igazán kijózanítólag hat, de tovagöngyölik a nagy hantáziát a vallások...

Előzmény: Zellem Estelen (5886)
Zellem Estelen Creative Commons License 2024.09.13 -2 1 5886

Ez a "segítsd magadon, és Isten is megsegít!" véres esete.

Kiirtják az útjukba álló népeket, tűzzel, vassal, kegyetlenül, még foglyokat sem szedve, majd hárfának és oboának a hangja mellett dicsőítik Istenüket a hullák felett.

Sok kortársunk meg elragadtatva olvassa, el sem jut az agyáig, hogy mit.

Előzmény: Paleokrites (5885)
Paleokrites Creative Commons License 2024.09.13 0 0 5885

hát sajnos ez is rengeteg esetben szólengetés a szélben, üres puffogtatások, hisz csak a jeresztények gyalázatos egymást kizsugerelő, lemészárló, kivégző tetteire szavak sincsenek, nem hogy emberi könyörület...

Előzmény: 11_11 (5883)
11_11 Creative Commons License 2024.09.12 -2 0 5884

Jelenések könyve  fej : 14: 1- 20, v

A Bárány és kísérete. 4Ezek azok, akik asszonnyal nem szennyezték be magukat, szüzek maradtak és mindenüvé követték a Bárányt, bárhová ment. Ők a megváltottak az emberek közül, az Isten és a Bárány első termése…..

Az ítélet meghirdetése. 6 Aztán láttam, hogy egy másik angyal átrepül az égbolton. Nála volt az örök evangélium, hogy hirdesse a föld minden lakójának, minden nemzetnek, törzsnek, nyelvnek és népnek. 8 Ezt (az angyalt) egy másik angyal követte; ezt hirdette: „Elesett, elesett a nagy Babilon, amely kicsapongása tüzes borával megrészegítette mind a nemzeteket.” 12 Ez az alapja a szentek állhatatosságának, akik megtartják Isten parancsait és Jézus hitét…..

Az ítélet végrehajtása. 15 A templomból egy másik angyal jött ki, és nagy szóval kiáltott a felhőn ülőnek: „Ereszd neki sarlódat és arass, mert eljött az aratás ideje, és a vetés már érett a földön.” 18 Egy harmadik angyal az oltárról lépett elő, ennek a tűz fölött volt hatalma. Harsány hangon szólt annak, akinél az éles metszőkés volt: „Ereszd neki éles metszőkésedet, és szüreteld le a föld szőlőfürtjeit, mert beértek a szemek.”…..

11_11 Creative Commons License 2024.09.12 -2 0 5883

Zsoltárok könyve   9. zsoltár:1-21

ISTEN MEGMENTI AZ IGAZAT

1(A karvezetőnek, oboára és hárfára – Dávid zsoltára.) 2Szívem mélyéből dicsőítlek, Uram, hirdetem nagy tetteidet. 3Ujjongok és benned van örömöm, s magasztalom neved, ó Fölséges. 7 Eltűnt az ellenség, végleg megsemmisült, feldúltad városait, még emlékük sem maradt. De lám, 8 az Úr mindörökké trónol, bírói széke ítéletre készen áll. 9 Igazságosan ítéli meg a földkerekséget, a népek fölött törvény szerint tart ítéletet. 15 Hadd hirdessem dicsőségedet Sion leányának kapuiban, és örüljek, hogy megsegítettél!

elterito Creative Commons License 2024.09.12 -1 0 5882

"Vajon a hívők szerint élt? Vagy talán ma is létezik?"

annyi szeme van, ahány napja az évnek

Néha 365, néha 366?

Előzmény: Zellem Estelen (5856)
Paleokrites Creative Commons License 2024.09.12 0 0 5881

Tőlem egy keresztény vallásirodalmifirkász azt állíthat amit csak akar, de félek, hogy súlyos félreértelmezésről van szó, tudatos misztifikációról...

Mert Dávid nem ment fel az égbe, mégis ő mondja: Így szólt az Úr az én Uramhoz "

Ha Dávid mondja, akkor ki az akinek az Úr szól az urához?

Dávid felett ki volt az Úr?

Mert ugye az ószövetsépgben sehol más Isten csak egyetlen egy, így Jézusra gondolni is kár a keresdztény hittantételező, minden hájjal megkent csúsztatott hazudozásai ellenére is!

Ki volt Dávid ura?

Ki volt Dávid ura fölött az ÚR?

Ja, a keresztény irodalmi adaptáció eltűr mindenféle hazudozást is visszamenőlegesen?

Hisz olyan, mint Sátán személy nem létezik, ellenben a HA SATAN héber köznévi szóalak, mint A VÁDOLÓ, aki bárki lehet, de a kereszténység létrehozta és társította mindenféle más keleti vallások gonoszságos személyével, így könnyű félelmet kelteni az emberekben, hisz a sátánkultuszt hozták be hitük korbácsaként...

Előzmény: 11_11 (5879)
11_11 Creative Commons License 2024.09.11 -2 0 5880

Zsidóknak írt lev: fej: 12 : 1……..

Krisztus példája a lelkierő forrása. 2 Emeljük tekintetünket a hit szerzőjére és bevégzőjére, Jézusra, aki a rá váró öröm helyett elszenvedte a keresztet, nem törődött a gyalázattal, és most Isten trónjának jobbján ül. 3 Igen, gondoljatok őrá, aki a bűnösök részéről ekkora ellentmondást viselt el, hogy ne lankadjatok, és bensőleg el ne csüggedjetek. 7 Maradjatok állhatatosak a fenyítéskor: Isten úgy bánik veletek, mint fiaival. Hol van olyan fiú, akit az apja nem fenyít? 11 Igaz, most minden fenyítés inkább szomorúságot okoz, mintsem örömet szerez, később azonban a megigazulás békés gyümölcsét termi annak, aki elviseli. 13 Lábatokat szoktassátok biztos járáshoz, nehogy kificamodjék, inkább gyógyuljon meg…….

A hit megőrzésének szent felelőssége. 16 Senki ne legyen parázna és alantas lelkületű, mint Ézsau, aki egy tál lencséért eladta elsőszülöttségét. 18 Ti nem kézzel tapintható hegyhez, lobogó tűzhöz, sötét felhőhöz, forgószélhez, 19 harsonazengéshez vagy mennydörgő szózathoz járultatok, amelynek hallatára könyörögni kezdtek, hogy ez a hang ne szóljon tovább hozzájuk, 20 mert nem tudták elviselni a parancsot: „Még ha állat ér is a hegyhez, meg kell kövezni.” 22 Nem, ti Sion hegyéhez járultatok, az élő Isten városához, a mennyei Jeruzsálemhez, az angyalok ezreihez, 23 az égben számon tartott elsőszülöttek ünnepi sokadalmához és gyülekezetéhez, mindnyájunk bírájához, Istenhez, a tökéletes igazak lelkeihez, 24 az új szövetség közvetítőjéhez, Jézushoz, a ránk hulló vérhez, amely hathatósabban kiált, mint Ábelé. 26Hangja akkor a földet rendítette meg, most pedig ezt ígéri: „Még egyszer megrendítem, de nemcsak a földet, hanem az eget is.” 28 Így tehát mi, akik rendíthetetlen országot kaptunk hazánkul, legyünk hálásak, s szolgáljunk Istennek neki tetsző módon: tisztelettel és félelemmel……

11_11 Creative Commons License 2024.09.11 -2 0 5879

Ha a nép így énekli, hogy " Így szólt az Úr az én Uramhoz: Ülj a jobbomra, míg ellenségeidet lábad alá vetem. " akkor hogyan is értelmezhető?

Ezt nem Dávid énekelte...

Apostolok Cselekedetei : 34-40 v

Péter beszéde. 34 Mert Dávid nem ment fel az égbe, mégis ő mondja: Így szólt az Úr az én Uramhoz: Ülj a jobbomra, 35 s ellenségeidet lábad elé teszem zsámolyul. 36 Tudja meg hát Izrael egész háza teljes bizonyossággal, hogy az Isten azt a Jézust, akit ti keresztre feszítettetek, Úrrá és Krisztussá tette!”

A beszéd hatása. 37 E szavak szíven találták őket. Megkérdezték Pétert és a többi apostolt: „Mit tegyünk hát, emberek, testvérek?” 38„Térjetek meg – felelte Péter –, és keresztelkedjék meg mindegyiktek Jézus Krisztus nevében bűnei bocsánatára. És megkapjátok a Szentlélek ajándékát. 39Mert az ígéret nektek és fiaitoknak szól, meg azoknak, akiket – bár távol vannak – meghívott a mi Urunk, Istenünk.” 40 Még más egyéb szavakkal is bizonyította ezt, és buzdította őket: „Meneküljetek ki ebből a romlott nemzedékből!”

Előzmény: Paleokrites (5878)
Paleokrites Creative Commons License 2024.09.11 0 1 5878

asszociatív keresztény fantáziavilágot virítanak a szövegek, először is névtelen evangélium, későb adtak szerzői nevet, másodjára ez egy ének, amit a nép énekelt, persze már Dávid halála utáni időkben is szereztek dávidi zsoltárokat.

Ha a nép így énekli, hogy " Így szólt az Úr az én Uramhoz: Ülj a jobbomra, míg ellenségeidet lábad alá vetem. " akkor hogyan is értelmezhető?

Ezt nem Dávid énekelte...

A királyi mennyegző egy erőltetett tanmesének sem igazán szerencsés történet, de embereket lehet hittetni..., ahogy a Jób eaete is igencsak sántít...

Előzmény: 11_11 (5876)
11_11 Creative Commons License 2024.09.11 -2 0 5877

Lukács evangéliuma   12. fejezet :1-59. v

ű

A képmutatás. 8Mondom nektek, hogy aki tanúságot tesz mellettem az emberek előtt, azt majd az Emberfia is magáénak vallja az Isten angyalai előtt.

A fösvénység. 13 Ekkor valaki megszólalt a tömegben: „Mester, mondd meg testvéremnek, hogy ossza meg velem az örökséget.” 14De elutasította: „Ember, ki hatalmazott fel rá, hogy bírótok legyek és elosszam örökségeteket?”

Az esztelen gazdag. 16 Példabeszédet is mondott nekik: „Egy gazdag embernek bőséges termést hozott a földje. 17Így okoskodott magában: Mit tegyek? Nincs hová gyűjtsem a termésemet. 21 Így jár az, aki vagyont halmoz fel magának, ahelyett, hogy az Istenben gazdagodnék.”

A gondviselés. 22 Aztán így szólt tanítványaihoz: „Ezért mondom nektek, ne aggódjatok megélhetésetek miatt, hogy mit esztek, sem testetek miatt, hogy mibe öltöztök. 27Vegyetek példát a liliomokról, hogyan nőnek: se nem fonnak, se nem szőnek. Mégis, mondom nektek, hogy Salamon dicsősége teljében sem volt úgy felöltözve, mint egy ezek közül. 31 Inkább az Isten országát keressétek, és ezeket megkapjátok hozzá.  32Ne félj, te kisded nyáj, hisz Atyátok úgy látta jónak, hogy nektek adja országát.

A kincsgyűjtés. 33 Adjátok el, amitek van, adjátok oda a rászorulóknak. Készítsetek magatoknak kimeríthetetlen erszényt, elfogyhatatlan kincset a mennyben, ahol nem fér hozzá tolvaj, és nem rágja szét a moly.

Az éberség. 35 Csípőtök legyen felövezve és égjen a lámpásotok. 42 Az Úr így válaszolt: „Ki a hű és okos sáfár, akit ura szolgái fölé rendelt, hogy ha eljön az ideje, kiadja részüket az élelemből? 45De ha a szolga azt mondja magában: Uram csak sokára tér vissza – és elkezdi verni a többi szolgát és szolgálót, eszik-iszik meg részegeskedik – 46 akkor ennek a szolgának az ura olyan napon érkezik meg, amikor nem várja, és olyan órában, amikor nem gondolja. Kegyetlenül megbünteti, és a hűtlenek sorsára juttatja.

Jézus tüzet hozott a földre. 50 Keresztséggel kell megkereszteltetnem. Annyira szorongok, míg be nem teljesedik. 51 Azt hiszitek, azért jöttem, hogy békét hozzak a földre? Nem azt, hanem – mondom nektek – meghasonlást.

Az idők jelei. 54 Aztán a néphez fordult: „Ha azt látjátok, hogy nyugat felől felhő kerekedik, mindjárt mondjátok, hogy eső lesz, s ez be is válik.

11_11 Creative Commons License 2024.09.11 -2 0 5876

Máté evangéliuma 22. fejezet :1-46 v

A királyi menyegzőről szóló példabeszéd. 3 Elküldte szolgáit, hogy szóljanak a meghívottaknak, jöjjenek a menyegzőre! Azok nem akartak jönni. 4 Erre más szolgákat küldött: Mondjátok meg a meghívottaknak, hogy a lakomát előkészítettem, ökreimet és hizlalt állataimat leölettem, minden készen van, gyertek a menyegzőre  

7A király ennek hallatára haragra lobbant. Elküldte csapatait, a gyilkosokat felkoncoltatta, városaikat pedig fölégette.

12 Megszólította: Barátom, hogy kerültél ide, amikor nem vagy menyegzőre öltözve? Az elnémult, 13 a király pedig megparancsolta a szolgáknak: Kötözzétek meg kezét-lábát, s dobjátok ki a külső sötétségre. Ott sírás és fogcsikorgatás lesz.

Az adófizetés. 21 Erre azt mondta nekik: „Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!”

A feltámadás. 25Volt hét testvér. Az első megnősült, aztán meghalt. Mivel nem volt gyermeke, feleségét testvérére hagyta. 26 Ugyanez történt a másodikkal, majd a harmadikkal is, egészen a hetedikig. 28 A feltámadáskor a hét közül melyiknek a felesége lesz az asszony? Hiszen mindegyiké volt.” 29 Jézus így válaszolt: „Tévedtek, mert nem ismeritek sem az Írásokat, sem az Isten hatalmát.

A Messiás Dávid fia.  43 Ő tovább kérdezte őket: „Hogyan nevezheti hát Dávid a Lélek sugallatára Urának, amikor ezt mondja: 44 Így szólt az Úr az én Uramhoz: Ülj a jobbomra, míg ellenségeidet lábad alá vetem.

45 Ha Dávid Urának nevezi, hogy lehet a fia?” 46 Erre nem akadt senki, aki tudott volna neki egy szót is felelni. Attól a naptól nem is merték kérdezgetni.  

11_11 Creative Commons License 2024.09.10 -2 0 5875

Máté evangéliuma   11. fejezet: 1-30 v

Keresztelő János küldöttsége. 2 Közben János a börtönben hallott Jézus tetteiről. Elküldte tanítványait, hogy kérdezzék meg: 4 Jézus így válaszolt és mondta: „Menjetek, s adjátok tudtul Jánosnak, amit hallotok és láttok: 11 Bizony mondom nektek: asszonyok szülöttei közt nem született nagyobb Keresztelő Jánosnál. De aki a mennyek országában a legkisebb, az nagyobb nála. 18 Eljött János, nem eszik, nem iszik, s azt mondják rá, hogy ördöge van.

Jézus feddő szavai a városokhoz. 23 És te, Kafarnaum! Vajon az égig emelkedel? A pokolba süllyedsz. Ha Szodomában mentek volna végbe a csodák, amelyek benned történtek, még ma is állna.

11_11 Creative Commons License 2024.09.10 -2 0 5874

Máté evangéliuma   10. fejezet: 1-42 v

A tizenkét apostol kiválasztása. 1 Összehívta tizenkét tanítványát, s hatalmat adott nekik, hogy kiűzzék a tisztátalan lelkeket, és meggyógyítsanak minden betegséget, minden gyengeséget.

Jézus beszéde az apostolokhoz. 6Forduljatok inkább Izrael házának elveszett juhaihoz! 7 Menjetek és hirdessétek: Közel van a mennyek országa! 9 Övetekbe ne szerezzetek se arany-, se ezüst-, se rézpénzt! 10 Ne vigyetek magatokkal az útra tarisznyát, se két ruhát, se sarut, se botot! A munkás ugyanis megérdemli a bérét.

Beszéljetek nyíltan. 31 Ne féljetek hát! Sokkal többet értek a verebeknél.

11_11 Creative Commons License 2024.09.07 -2 0 5873

Zsidóknak írt levél  13. fejezet 1- 25 v  

Erkölcsi intelmek. 1Ápoljátok a testvéri szeretetet. 2Ne feledkezzetek meg a vendégszeretetről, hisz ilyen módon némelyek tudtuk nélkül angyalokat láttak vendégül. 3Gondoljatok a foglyokra, mintegy osztozva sorsukban, és az üldözöttekre, hiszen magatok is testben éltek. 4A házasságot mindenki tartsa tiszteletben, házaséletetek legyen tiszta, mert a tisztátalanokat és a házasságtörőket elítéli Isten. 5 Ne legyetek kapzsik, elégedjetek meg azzal, amitek van. Hiszen ő maga ígérte: „Nem távozom el tőled s nem hagylak magadra.” 6Ezért bizalommal mondhatjuk: Az Úr oltalmaz engem, nem félek. Ember mit árthat énnekem? 7 Emlékezzetek meg elöljáróitokról, akik Isten szavát hirdették nektek. Gondoljatok életútjuk végére, és kövessétek őket a hitben. 8 Jézus Krisztus ugyanaz tegnap, ma és mindörökké. 9 Ne hagyjátok, hogy különféle megtévesztő tanítások félrevezessenek benneteket. Mert jó, ha az ember kegyelemmel erősíti a szívét, ahelyett, hogy (áldozati) ételekkel erősítené, amelyek azoknak sem használtak, akik éltek velük. 10 Olyan oltárunk van, amelyről nem ehet az, aki a sátornak szolgál. 11Mivel az állatok testét, amelyeknek a vérét a főpap a bűn engesztelésére a szentélybe viszi, a táboron kívül égetik el, 12Jézus is a kapun kívül szenvedett, hogy vérével megszentelje a népet. 13Menjünk ki tehát hozzá a táboron kívülre, és vállaljuk gyalázatát, 14hiszen nincsen itt maradandó hazánk, hanem jövendő hazánkat keressük. 15Általa mutassuk be Istennek szüntelenül a dicséret áldozatát: az őt megvalló ajkak gyümölcsét. 16A jótékonyságról és az adakozásról ne feledkezzetek meg, mert az ilyen áldozat kedves Istennek. 17Engedelmeskedjetek elöljáróitoknak, kövessétek őket, mert ők vigyáznak rátok, abban a tudatban, hogy számot adnak lelketekről. Bárcsak örömmel tehetnék, nem sóhajtozva, mert hisz az nem válnék javatokra.

Befejezés. 18 Imádkozzatok értünk! Meg vagyunk győződve, hogy lelkiismeretünk tiszta, hiszen minden tekintetben törekszünk a helyes életre. 19 Főleg azért kérlek erre benneteket, hogy mielőbb visszakerüljek hozzátok. 20A békesség Istene, aki Jézust, a mi Urunkat, a juhok nagy pásztorát az örök szövetség vére által feltámasztotta a halálból, 21tegyen készségessé titeket minden jóra, hogy teljesítsétek akaratát. Munkálja bennünk Jézus Krisztus által mindazt, ami kedves előtte. Dicsőség neki mindörökké! Ámen. 22 Kérlek, testvérek, fogadjátok szívesen az intő szót, hiszen csak röviden írtam nektek. 23Közlöm veletek, hogy Timóteus testvérünk kiszabadult. Mihelyt megérkezik, vele együtt meglátogatlak titeket. 24Köszöntsétek valamennyi elöljárótokat és mind a szenteket! Üdvözölnek benneteket az itáliai testvérek. 25 Kegyelem mindnyájatokkal! Ámen.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!