A sütőpor/porcukor kombót én még nem próbáltam. Állítólag a cukrot szeretik a hangyák, behordják a fészekbe a rátapadt sütőporral, és mikor megeszik, a sütőportól elpusztulnak. Én fügeérésben próbálom ki, amennyiben száraz idő lesz.
reggel hétkor már a kertben kukorékoltam, és izgalommal lestem az eredményt...ami biztató volt. Hajnali kávézgatás közben bekevertem még néhány litert ebből a szerből, aztán irány a kert...
....hihetetlen, de olyan szél kerekedett, hogy letettem a szándékomról. Annyira még futotta, hogy néhány lepermetezett fa törzse köré kiszórtam a másik csodaszert, azt a bizonyos sütőpor/porcukor kombót...igencsak meglepne, ha ez is beválik.
(annyi hasznom már volt, hogy az öreg poloskák menekültek rendesen, pedig pont szaporodási pozícióban voltak)
Nem volt fáradtság. Örömmel segítettem, remélem használ is. Szeretném ha megírnád az eredményt. Nagyon drukkolok neked! :)
Most meg a szódabikarbónát próbáltam ki lisztharmatra, mert az összes dinnye palántám lisztharmatos lett. Még nincsenek kiültetve, de én biztos hogy nem veszek vegyszert.
Köszönöm a segítséged, maradok amit javasoltál. Permetezés közben vettem észre, hogy a rebarbarám, és a tormám is tetves. Holnap reggel folytatom, mert jöttek a sündisznók, és nem akarom őket zavarni vadászáskor.
Amelyik linket mutattad, azon is olvastam néhány érdekességet, egy próbát némelyik megér.
Köszönöm a szerencsekívánságot. Boldogan említem a nejemnek, meg van oldva a probléma(mert a szíve csücske a cigánymeggy, és a szomolyai cseresznye)...ahelyett, hogy örülne, megkérdezte ugyan milyen mosogatószer kell hozzá? Ugyanis ő lemondott arról, hogy a tetvek eltűnnek. Évek óta nem használok gyári permetszert, maradt a kenőszappan(nem vált be).
JAR van itthon, ezzel próbálkozom.
(a szomolyai egyik napról a másikra tetvesedett, a nejem majdnem sírt. most megmutatom, van remény)
Tudod, én is csak a múlt héten kerestem pánikszerűen megoldást tetvek ellen, mert a kis körtefám minden hajtása vastagon berakódott tetűvel és hangyával. Én egy fél literes spriccelőbe tettem vizet, és ennyihez adtam egy csurranásig tele teáskanál folyékony mosogató szert. Megmelegítettem, de csak annyira hogy ne forrázzam le a fát. :) Délben volt a kezelés, estefelé nem volt élő tetű és egy szál hangya sem. Én nem kerestem véleményeket a módszerről, úgyis az számít amit én látok. Nekem bevált. Sok sikert kívánok neked is!
Na, erre kiváncsi vagyok..ha beválik, külön helyed lesz az esti imámban...ne értsd félre, de ez egy pofonegyszerű módszer, mégsem látom sehol, hogy ezzel dicsekedne bárki is.
Most elkezdett fújni a szél, de estére remélem szélcsend lesz. Addigra előkészítek mindent.
(azt már le sem merem írni, hogy minden haszon(gyümölcs)fám tetvesedni kezdett, úgyhogy élni fogok az ajánlatoddal.)
Sziasztok. Van egy Érdi jubileum meggyfam. Mellette közvetlenül egy Érdi botermo és egy kis csengődi. Az Érdi jubileumát úgy hirdettek hogy későn fejlődő, de akkor már botermo. A fa már vagy 6 éves, rengeteg a virág rajta de nem köt a gyümölcs. Mi az oka? Atbasztak a fajtával?
Nekem van csengődim ,azért vettem meg mert moniliára ellenállóbb ,amit igaz is mert meg sem csípte a monilia ,viszont nálam keveset köt ,virág van méhecske szintén de ,a termés hát igen kevés .szemeztem bele más fajtákat most ha kihajt 1 ága marad eredeti ,a többi mind más lesz. Így már remélem ,hogy lesz bőven porzója . A termés ízletes meggy ízű ,közepes méretű ,ettem már jobbat ,de rosszabbat többet.
Hát nem tudom mit higgyek. Akitől kaptam azt mondja, csak erről a fáról tesznek el befőttet, és ezt eszik jóízűen, mert még sosem találtak benne kukacot. Én is csodálkoztam mikor mondta, mert kései meggyről van szó.
A meggyeket mi is mindig gyökérsarjakról szaporítottuk, van május végétől július végéig többféle. Fajtát nem tudok, mert nálunk a meggy is olyan, mint a szilva, kézről-kézre (sarjról-sarjra) terjed :)
És nem is kell sokat várni a termésére, ha egy sarjat meghagyok, és jó helyen van (első évben kb. 1,5-2 méteres lesz), az a következő évben már teremni fog.
Az én tapasztalatom is ezt mutatja. Mármint hogy nagyon kell vigyázni....
A szomszéd kertben csonkoltak (ifjítottak?) két termetes meggyfát, és azoknak a gyökerei valószínűen nyújtózkodtak egyet és nálam kezdtek sarjakat hozni.
Nem vettem időben komolyan a dolgot azzal, hogy ha majd az akác ellen küzdök ősszel, akkor majd adok a meggysarjaknak is a glialkából.
Az akác (fákat) befúrásos módszerrel úgy tűnik sikeresen likvidáltam, az akác sarjakat, vagy magról kelő fél méteres szorványokat is, de a meggy sarjaknál nem látom a glialka hatását.
Nem meggyfatéma ugyan, de sarjadzás: az orgonával is hasonló a helyzet. Mintha az orgonát sem károsítaná a glialka. Kellett a hely a kerítés mellett, de csak a gyökerek kiásása volt eredményes az orgona esetében.
Szóval tényleg nagyon kell vigyázni és időben fellépni a sarjak ellen.
Igen, van amelyik nagyon agresszíven hozza a sarjakat. Amit kaptam, nem annyira brutális. Minden évben ki kell azt az 5-6 sarjat csapni kapával, és ennyi. A nagy fa ebben az évben azt a 4 sarjat hozta, amit most kiszedtek nekem.
Viszont azt olvastam, hogy ha rendszeresen ki van vagdosva az első pár évben a gyökérsarj, akkor felhagy a kinevelésével és nem hoz többet. Viszont ha beigazolódik hogy valóban ellenálló a betegségekkel szemben, nagyon finom és kukacos sem lesz, akkor el fogom üzletelni a sarjaimat, amennyiben megérem hogy lesznek. :)
Hát a meggy gyökérsarjakkal nagyon kell vigyázni, mert nálam az egész kertet benőtte a gyökérsajt. Jobb megoldás, ha sajmeggy alanyra van szemezve az a bizonyos jó fajta.
Hát nem tudom hogy lesz. Állítólag jövőre elágazik, következő évben lesz rajta pár szem. Én csak reménykedem. Olyan távol van az anyanövény, hogy nem tudom megnézni azt sem mikor ő terem. De minden esetre jövőre kérni fogok a gazdájától néhány szem kóstolót. Érjem meg!
Azt én nem tudom. Nekem a cserépben neveléssel mindig gondom volt. Hamar kiszárad a föld, több figyelmet/vízet kell rájuk fordítani. Én gyökér sarjaim ( térdig érők vékony kis vackok voltak, mikor kaptam őket ), olyan 5- 6 éves korban teremtek mutatóba.
Talán a nevét? Azt már írtam hogy nem tudjuk. Akitől kapom a gyökérsarjat, évtizedekkel ez előtt ő is azt kapott.
2 db lesz, az egyiket konténerbe tenném. Úgy tudom, a lekorlátozott gyökérnövekedés miatt a konténeres fák hamarabb termőre fordulnak. Valóban így van ez?
Nagyon köszönöm mindkettőtöknek (madpapa2 és SándorTiszteletes) a részletes válaszokat.
Ezek szerint nem számíthatok cseresznyelégy mentességre és a méretkorlátozás folyamatos munkát igényel. A leszedett gyümölcs tárolhatósága is problémás, meg a fán tarthatóság is.
Nem ez lesz a kedvenc fám.... De átmenetileg talán megfelel.