rengeteg mag van a lilan, szivesen adok dugvanyt is. A piroson keves mag volt Es mar nincs.
amikor ultettem mirtusz magot, ket eve, akkor a magok a novenyen teleltek, tavaszi nyitáskor leszedtem es április végen elultettem. Nagyon gyorsan kikeltek, Max 10 NAP mulva.
azt gondolom, hogy az ősszel vetett magok talán nem értek be, vagy a hőmérséklet túl alacsony lehetett.
nekem mar az első évben bimboztak a magrol vetettek es nehany, amit kiultettem 15-ben mar viragzott Is.
Én is megjártam már a szobai szép nagy pálmámmal, hogy szeretetből túl locsoltam, elrohadt a gyökérzet, elszáradtak a levelek !!! Óvatosan a locsolással.
Virag, április. vége, máj., eleje ideális a megvetésre.
laza, jo viz elvezeto képességű, nem túl eross /tapanyagban nem tul gazdag /, enyheny savanyu / ph 5-6/ talaj a legmegfelelőbb. En 1/3 palanta fold + 1/3 tozeg es 1/3 perlitbe ultettem a magokat, KB., 0.5 cm melyre.
kb 4 leveles koruktól bátran lehet " etetni" őket. Jo meleg ido eseten igen gyorsan fejlődnek es nyár végére, akar bimbozhatnak is.
Az eldső képen az egy hónapos magoncok a másikon mar cserepezve.
Bocs, csak most néztem meg a képemet, amelyre utaltál....az utolsó képemen, mind európai ciprus van, a "kövérebbek" a Keszthely-Tibortól jött magról keltek ki, ezek a liget belsejébe kerültek.
A bevezető út két oldalán horvát tengerpartról származó magról nevelt szuperkarcsú egyedek vannak....
Igen, van 4 nagyobb Arizona köztük, ezeket még a Folly arborétumból vettem, azóta már szaporítottam saját magról és Mediterránum-Tibortól jött magokról is, ez utóbbiak acélkék színűek lettek, a többi inkább zöldes-szürke lombszínű. Nálunk nagyon szeles a hely, és nagyon száraz is....ezek a fajok igazi kincsek, mert rendkívül erősek, mégis hajlékony az ágrendszerük....
Nálunk nem szokott komolyabb fagysérülés lenni az európai ciprusok közt. Kisebb ágelfagyások voltak (2011-12-es télen -17C), de kinőtték gyorsan.
Szaporítottam anno egy idős, érdi kertészbácsi háza melletti ciprussorról is. Azok már kaptak mindent a "tűz-víz-repülő" megvolt nekik..... A bácsi a 60'-as években kapta a magokat és a kerítése szélére ültette ki a csemetéket. Mára már meglett, szép idős példányok. A legdurvább 1985-ös telet (kb. -25C Érden) is túlélték!!!!
Aki esetleg megtudja nézni egyszer, Érden a Riminyáki útról nyíilik a Bulcsú utca és az Emil utcával keresztezett sarkon van ez a ciprussor. (ill. remélem még megvan, mert pár éve nem jártam arra)
A közelben van a Festal étterem is...
Érdemes róluk magokat/tobozokat gyűjteni, mert ezek a növények már bizonyították, hogy mekkora túlélők...:)
Egy lelkes pálmaimádó vagyok, de teljesen kezdő és tájékozatlan a témában.
Tavaly nyáron vettem 2 db trachycarpus fortunei pálmát Horvátországban, és télre ez lett belőle, pedig az elején gyönyörűen hozta a leveleket, ezért át is ültettem őket általános virágföldbe és nem lyukas cserépbe.
Van esélyem arra, hogy visszahozzam őket az élők sorába?
Nagyon szeretnék többet tudni a pálmatartásról, ezért minden javaslat, tanács, tapasztalat, internetes link, youtube videó, könyv érdekel az ültetéstől kezdve, hogy milyen földbe érdemes (itt olvastam, hogy kókuszrost, perlit keverékről), mennyi vizet igényel, tápszerezés stb.
Nagyon bízom abban, hogy meg tudom őket menteni, úgyhogy előre is köszönök minden segítséget!
Loropetulum chinense (Kínai rojtosvirág) 2015. május 5.-én a kertünkben.
Örökzöld levelű varázsmogyoró féle (Hamamelidaceae). Sokkal dekoratívabb a másik két örökzöld varázsmogyoró-féle fajnál (Distylium racemosum és Sycopsis sinensis), mivel nem csak a levelével, hanem a virágjával is díszít.
Az alapfaj fehér virágú, mivel rózsaszín virágú fajtái sokkal dekoratívabbak, inkább ezeket árulják.
Néhány éve jelent meg a kertészetek kínálatában.
Hőszigetekbe, szőlőhegyekre való, víz és tápanyagigényes, jó minőségű talajt szeret.
A szakirodalmak eltérően írnak a hidegtűréséről, nálam kibírta a -10 fokot.
Mindenkinek ajánlom, aki tudja számára biztosítani a feltételeket, mert gyönyörű növény.
Közülük a következőket ültettem vagy neveltem: O. heterophyllus (O. ilicifolius), O. decorus, O. armatus, O. serrulatus, O. fragrans, O. burkwoodii (O. delavay x O. decorus), O. fortuneii (O. fragrans x O. heterophyllus)
Szerettem volna még O. delavay-t, O. americanus-t és O. yunnanense-t de ezekhez nem jutottam hozzá.
Magyalból van az európai Ilex aquifolium, aztán van Ilex x altaclarensis 'Golden King', Ilex latifolia, Ilex cassine, Ilex crenata és Ilex integra.
Unartis, a ket éve ültettem magokat, 100% kelt ki.
ugy tűnik, hogy megőrizték az eredeti színeket, igaz, hogy csak harom magonc virágzott a kb 10 kiultettbol. Ezek; feher, sötét rozsaszin es lila. A lilat most felteszem. Üdv. G.
Náddal körbetekerem.A szívlevelét üveggyapottal védem és az egész tetejére nylon zsák kerül.Csak a tetejére.Nem érhet a levelekhez, a nád ettől megvédi.Alatta pedig szellőzik.
5 méteres magasság!! HÚÚÚ ez elképesztő! láttad, hogy én mennyire védtem a magnoliámról gyűjtöttem össze a levelet jó ropogós nem rohad össze ... Pink Velourt és a Tuscaorat én is kinéztem meg a lila Catawbat is ...Szakszon Lászlót kérdeztem a fajtákró azt írta, hogy sok magról vetett nem mindnek tudja a nevét ...nem akarok zsákbamacskát venni ....nagyon csodásak tényleg!!
Mediterranum, Nagy mester vagy ! Nem tul Nagy cserepben szepen viragoznak a selyem mirtuszaid !
megeri kiultetni oket, mert kis helyet igényelnek, a fel árnyékot is túlélik, csak a virágok színe lesz fakobb. Napis helyes pedig, hamarabb es bovebben viragoznak. Remelem kedvetlen kapsz es kiulteted.
a normál rózsaszínű L. Indica, ket nagy kb. 5 méteres, 10 éves
piros hybrid L. I x fauirei / talan Arapaho /, szikla kertben,nagyon rossz helyes van, megis viragzik.
vil. rozsaszin talan, Natchez, v. muskogee/tuskegee
sotet rozsaszin Pink Velour vagy Center Punch, elképesztő gyors növésű hatalmas, ismetlodo viragzassal.
coral piros Tuscaora, erről nem tettem fel képet, csak ket eves, mult evben szepen viragzott.
azt tapasztaltam, hogy a tavaszi inditas a legfontosabb / nitrogen+kalium /, annak erdekeben, hogy
a relative rovid tenyeszidoszak elejen, gyors növekedésnek induljanak es legkésőbb június elejére 60-80 cm-es hajtások legyenek; igy június végétől szeptember közepéig / időjárástól fuggoen / virágoznak. Júniustól a szerves / marha, vagy baromfi trágya / nálam csodát csinált. Virágzás elott/alatt a nitrogent kiiktatom.
nagy kedvenceim meg az Osmanthusok kb. 6-7 kulombozo van es az ilexek, 2-3 novenyem van.
Nagyon sokat nőttek az ciprusaid, a háttérben az utolsó képen Arizona ciprusok látszanak? A kép elején európai ciprusok vannak, milyen magasak és szélesek most?
Azért szeretnék dugványozni róla, mert sógoroméknak van az egy középen foltos változata, nekem meg a szélén foltos változat van, ha sikerülne dugványoznom, két fajtám lenne belőle, köszönöm a részletes leírást.
Tavasszal dugványoztad? Ez már biztató, hogy eredménnyel jártál!
"fehér jázminra emlékeztető édeskés illata" miatt jázminként kapták a városi kertészettől, mert van egy olyan szokás, hogy minden újszülött gyerek kap egy szülők által választott fát, cserjét.