Lehet, hogy legnagyobb irányítói negatív élményem címmel is kellene 1 topikot nyitni?
Ma ismét csak annyi gép volt, mint Vácon a lósz@r. Senki nem vette még észre, hogy vége a nyárnak? Emberek, olvassák le a számról, lassan mondom, hogy minden járató értse: télimenetrend van!
Igazad van, pozitívan kell szemlélni a világot, ami azért nehéz olyankor, amikor azért nyitnak szektort, hogy a terhelést levegyék rólam, s nem az történik, amire vártam. Nota bene: volt két UPS, akik közül a második magára vette, amikor Bukarest átküldte az előbbre tartót. Tovább küldtem a magasszektoromba, úgy is a mi országunk felett volt már (a Déli-Kárpátok felett), hát nem ismételten felbukkant nálam, amikor elérte a trianoni határt! Szóval valójában 18 volt az a 17.
A "roger" szóhoz annyit, hogy az "r" betű morzekódja egy ti-tá-ti jelsorozat. Ezt használják a rádiózás kezdete óta minden forgalmazási módban a nyugtázásra. Gyors, nem félreérthető. Még amikor a repülőkről is morzéval kommunikáltak a földdel, főleg nagyobb távolságról.
Ennek a betűzéséből ered a kimondott szó, ami szintén rövid, egyértelmű. Talán egyszerűbb, mint a "köszönöm, mindent hibátlanul értettem". Persze nem olyan szép.
Szerintem még mindíg jobb, mint az "aha"! Esetleg "ja"!
mádok az ilyen emberekkel kommunikálni! :-)
A múltkor hallottam valamelyik rádiódón egy egyetemi oktatót nyilatkozni a neonáci csajról. Majdnem minden mondatát ö-zéssel kezdte, és beszéd közben is sokat ö-zött.
Néhány percig bírtam, aztán elkapcsolatam egy másik adóra. Közben elképzeltem, milyen élvezet lehet az előadásait hallgatni! :-)
A "Roger"-t minden olyan szituációban használhatod (ha van rádiótávbeszélő kezelői vizsgád, illetve a berendezés használatára feljogosító szakszó bejegyzésed), amikor helyben hagyod azt, amit az "ellenállomás" helyesen ismételt vissza, vagy ha a mondottakkal egyetértesz. "Roger" telefonon történő koordinációban való használata általános derültséget kelt világszerte.
Szia totagas!
Bocsi igazad van felületesen olvastam én pilóta oldalról szóltam hozzá.
Thank you-ban is igazad van de azért ott a roger helyénvaló.
+1x elnézést ;-((((((
Nem lesz több példa igérem ;-))))
Kedves totagas!
Csak 1 példa a sok közül, kérsz egy wind checket, akkor nem ismétled vissza csak roger-rel tudomásul veszed a közleményt.
Nem felesleges mert sok esetben lerövidíti a rádiózás hosszát, ez sokszor felszállás közben és finalon nagyon jól jön.
Ha érdekel még írok ;-))))