Nagyon közel vagy, a TK5BB-nek speciel pont van termése, ez itt leginkább a T5C (esetleg SO4) lehet, ahol is a virágzat csak porzóból áll, látszik is a második képen a maradéka. Szóval sosem lesz rajta termés ;-)
Ha rágás lenne, akkor nem csak a virág, hanem a kocsány is hiányos lenne, ill. a virágból maradt volna valami, ill. nem lennének a barna pörcök. A virágzás vége a legérzékenyebb időszak, mert a bibe/pártalevelek ledobódásakor seb keletkezik, ahol befertőzhet a botritisz.
Ez engem is érdekelne, mert két tőkém pont így néz ki (egy otelló meg egy jupiter). Még virágzás előtt láttam rajtuk, hogy valami gond van, barnultak a bimbók csoportosan, aztán így végezték. Ebből az egyik (az otelló) tavaly is ezt csinálta, de akkor csak ez volt ilyen. Nem vagyok szakértő, de nem hinném, hogy gombabetegség, kaptak permetezést többek közt virágzás előtt is, és a többi tőkének nincs ilyen problémája. (Oké, ami az esőben virágzott, az megsínylette, volt veszteség a fürtön, de azt legalább tudom mihez kötni).
Facebookon sok ember tesz be hasonló képeket, de ott a válaszok a fekete rothadástól a peronoszpórán át a "valami leette"-ig tartanak... Szóval ott nem leltem válaszra.
Üldögélek a kis oltó sámlin és zajt hallottam mellettem-mögöttem, mikor is egy megtermett gímszarvas (még kis "fejdísszel) bebújt az első sorból olyan 10 méterre tőlem.
Mi qrva anyádat keresel itt - kiabáltam meglepődve
és az a marha nagy jószág megiramodott az 1 méter magasságban elhelyezett vezérdrótok alatt (még mindig nem hiszem el)
Később ugrott be, mi van ha nem elszalad csak felém fordul...
Tegnap délutáni felhőszakadás miatt ma délelőtt fejeztem be az oltást de olyan 30-40 másodpercenként szétnéztem... illetve felszereltem egy ultrahangos vadriasztót...
Sziasztok! Nem vagyok szőlész, néhány tőkén van a kertben, már májusban ilyen levelek jelentek meg és most szülővel együtt még rosszabb… Tudja valaki mi lehet a baj?
Lehet hogy csináltam egy hülyeséget, mióta metszettünk nem volt időnk kimenni a szőlőbe. Meg is lett az ereménye, macsétával lehetett közlekedni. A kivezető utat ellepte a 1,5-2m-es szamárbogáncs, meg mindenféle dzsumbuj, de őz, vadjárás semmi, különben itt közlekednek. Kint a szőlő nagyjából rendben, kisebb igazítások, egy rágás nem volt. Tavaly ilyenkor már alig volt épp hajtás. Azóta még nem voltam kint, de lehet hogy kár volt kitakarítani.
A kollégámnak videofelvétele is van arról, hogy bekukkant a szarvas, jé, ott a csemege, majd helyből ugorja át a kerítésüket.
Nálunk inkább őz van, őket az 1,75-ös vadkerítés a 25*20 méteres területtől, ahol szőlő, eper stb. van szerencsére távol tartja. Úgyhogy most két kisfámon verték le rajtam a jussomat, de háromszorosan. :(
Lehálóztam rügypattanás után és most, hogy 40-50 cm-es hajtások voltak azt mondtam itt az ideje felhajtani...
Tavaly 2 héttel korábban csináltam és úgy gondoltam virágzásra hagy legyen szabad (na meg a hónaljazást/hajtásigazitást is jobb így végezni) csak a gourmet őzek voltak meg fejben akik ugye csak 15-20 cm hajtásvégeket majszolják...
Na a szarvas az gourman, az zabál egész hajtásokat levelekkel, virágfürt kezdeményekkel...
1 pászta még nem volt kihálózva, azt nem is abajgatom virágzás utánig a másik kettőnél (pár csemege tőke visszahálózva) az első adandó alkalommal UH vadriasztó lesz felszerelve (persze az is valami lopásgátló keretben)
Simán átugornak egy komplett vadkerítést, ha olyanjuk van...
Vagy kicsomagolják egy 25 centi átméröjü cseresznyefa törzsét. Apám nem akarta elhinni, hogy szarvas szokott járni a szölönkben, pedig a patanyoma egyértelmüen mutatta...
Üdv.! Ez gubacsatka. De feltehetőleg van ott másmilyen atka is. Milyen fajta a szőlő? Mert van olyan, amit az atka nagyon szeret és van olyan amit nem annyira. Ha minden tőkéd ez a fajta, akkor permetezd le az egészet Flumite 2000 vagy Vertimec Pro val. Ezek visznek mindent. Tojást lárvát kifejlett atkát. Ha csak 1-2 tőke, akkor kén + csilipaprika is eredményes lehet.