Érdemes azzal kezdeni, hogy meghozatod a kavicsot és, amikor elfáradtál a kertelésben, pihenésképpen válogatod a neked megfelelőket vödrökbe, dobozokba. Ha már van egy jó adagod, és a mintáid is a fejedben vannak, a ragasztó bekeverése, abba a kavicsok benyomkodása kb 2 óra. A kész lapot árnyékos, macskamentes, vízszintes helyen elraktározod (amíg köt, kb. 2 hét, utána egymásra is lehet őket pakolni). Szóval, nem olyan szörnyű. A válogatás a legidőigényesebb, viszont az is nagyon szórakoztató:-)
Szerintem is érdemes kipróbálni. Végül is nem hajt a tatár. Felétek biztosan lehet jó minőségű kavicsot kapni: ezen azt értem, hogy lehetőleg egyforma méretűek legyenek a szemek és megfelelő színűek:-)
A fagyok elmúltával kint a kertben is megcsinálhattok egy-egy lapot, családdal, barátokkal beszélgetve közben...
Ha rászántad magad, szólj és segítünk néhány tippel.
Alapvetően érdemes a zsalukövek illesztésénél kihozni a csövet. Így a vezetékhez nem kell hozzányúlni.
Körülbelül +-5cm-t lehet játszani az alappal. Ha ennél nagyobb az eltérés, akkor a zsalukövet el lehet vágni kisflex (vagy nagy) és gyémántkorong kombinációjával.
És persze a cső helyét is azzal lehet kialakítani.
Viszont (ha marad a zsalukő, akkor érdemes bele tenni két kis lécet, hogy a csap ne tudjon befelé elmozdulni (már ha elég nagy hozzá a kinyúlása).
Tudod, hogy "boardwalk" epitesben leszunk iden nyaron is, es van sok kerek jarolapom, 16-18 inch atmerojuek. Azok eppen jok lennenek ujjgyakorlatoknak... sokat nem vesztenek vele, igaz?
Na igen, ezek profik, de ha nem akarsz ennyire szabályos mintát, egyszerűbben is meg lehet csinálni, szinte csak idő és türelem kell hozzá (na meg kavics).
Én azt tapasztaltam, hogy a fagyálló cseperagasztóba nyomkodott kavicsok fugázás nélkül is igen stabilan és tartósan állnak a helyükön. Az alap lehet a készen kapható beton járólap, a kavicsoknak meg nem kell azért tükörsíma felületet képezniük. Arra kell csak vigyázni, hogy kellő mélységben merüljenek bele a ragasztóba (kb. 2/3-uk mélységéig).
Igen - no meg az alap... egy almom, hogy a to melle a kiulo reszt igy kellene megcsinalni, mint ez, de... ha meg is vennem az alapanyagot, nem hiszem, hogy lenne batorsagom hozza, nekiallni!!!
Stiglinc készített ilyet (tényleg merre járhat? Mármint a blogján kívül...)
Pillér zsalukövet burkolt le. Az a szögletes, az oszlop zsalukő pedig kör keresztmetszetű.
A téglánál nézdd meg, hogy nem a téglával együtt jött-e le a burkolat.
Alapvetően az okozhat problémát, hogy tipikusan nincs semmi alap amire rá lehetne tenni, ugyanis a csap alatt szokott lenni a fagymentesítő szelep, amihez időnként (10-15 évente) hozzá kell férni. Tehát elösször alapot kell készíteni (a cső köré tegyél egy darab műanyag csövet, hogy külön mozgjon a betontól). Így nem okoz gondot ha cserélni kell a fagymentesítő szelepet (a föld alatt lévő elzárócsap)
Ezután már le tudod rakni a zsalukövet, amire a kavicsokat ragasztod...
A kavicsot fagyálló csemperagasztóval fel tudod rakni. Ehhez kicsit vastagabban húzdd a ragasztót, belenyomkodod a kavicsot, és egy deszka darabbal még frissen nyomd meg egy kicsit. Így ugyanolyan magasan lesz a kavicsok külső oldala.
Lehet, hogy a tégla nem volt jó minőségű, eléggé fagyálló, tömör. A nem fagyálló agyagcserép nekem is ledobja a mozaikot, ha kint felejtem télen.
A képen az oszlopszerű virágtartó egy gusztustalan elektromos kiállást rejt.
A két hasábot beton pillérelemként vettem építőanyag-kereskedésben. Ezek 25x25x25 cm-esek és 300 Ft alatt van az áruk. Nincsenek összeragasztva, úgyhogy szétszedhető az egész, ha hozzá kell férni az elektromossághoz. (Létezik henger alakú is, meg 30x30-as is) A mozaik kavicsból és fagyálló padlólapokból van kirakva rajtuk.
Azt nem tudom, hogyan lehetne a csapnak egy lyukat vágni rajta, majd a fiúk megmondják:-)
Az egyiknek megvan a "váza", egy téglából emelt hasáb (szétfagyott rajta a fagyálló járólap, amivel a mesterek burkolták, most bontottam le a tégláig a maradékot).
A másikból semmi sincs meg, de ott is valami egyszerű - kezdőknek való - forma kellene. Kőből, vagy kavicsból szeretném.
Szemezgettem egy falfelülettel itt nálunk, gondoltam ki is mozaikozom, aztán kicsit elmorfondíroztam.
Ti minden munkafázist el szoktatok készíteni, vagy valamit ki lehet csalni úgyis a falon marad a csempe?
a hosszadalmas: visszacsiszolom a falat, lealapozom, felhordom a ragasztót, csempe, fuga
a spórolós: egyből ragasztó, csempe, fuga.
És akkor itt meg is ragadnám az alkalmat és azt is megkérdezem csempemozaiknál fogazott simítót használtok, vagy teljes felületen van ragasztva és azzal a glettvassal egyengetitek el a ragasztót?
"150 féle szín számtalan színkeverési variációval. A pasztell színárnyalatoktól az extravagáns színkombinációig minden lehetséges.
Méretek: Standard : 20 x 20 mm, fugahézag 2mm Extra: 10x10mm a kis ívekre, árnyalt ábrákhoz, frízekhez Maxi: 30x30mm elsősorban díszítésre Tulajdonságai: Anyagában színezett, fagyálló, könnyen tisztítható, sűrű fugák miatt csúszásmentes, papírlapra kasírozva ! Legkisebb vásárolható mennyiség 1 lap (32,7 x 32,7 cm = 0,107m2)"
Bár most a honlapjukon beleszerettünk egy mozaikba, ami ugyan nem zöld, de ugyanúgy illik hozzánk, és keverni sem kell.
Ha jól értem csak színre kevert lapokat szeretnél, és nem valami vágott mintát.
A mozaik ára elsősorban a színtől függ.
Viszont egyszerűbb mintákat is ki tudsz rakni egész mozaikszemekből. (Mondjuk akkor a lapokat is neked kell elkészíteni, vagy olyat rendelsz)
Javaslom az oldalam tanulmányozását (http://qtp.hu/mozaik), elsősorban a mozaik burkolat készítése, illetve ha magadnak szeretnéd a lapokat elkészíteni, akkor a rázókeret készítése is érdekes lehet. (Mondjuk mintát inkább kirakatnám, de egy sima kevert színűt lehet hogy megéri)
A Duoflex-nél régebben volt turkáló, ahova a selejtes mozaikot ömlesztették, olcsón (jó eséllyel a vödrös is hasonló)
Egész lapokat nagyon egyszerű felragasztani. Leglényegesebb a felület előkészítése, maga a mozaik ragasztás már gyerekjáték.
Ebbôl a vödrösbôl - legalábbis maga a mozaik - nagyon jó áron jönne ki. Mivel nekem csak 1.1 m2 kell, az kb 2.5 kiló mozaik (megnéztem), ami kb. 10.000-bôl kijönne. Csak hát macera.
Amilyen kész variációkat a neten láttam, azok egyrészt nem tetszettek, másrészt nagyon drágák voltak.
Az egyetlen, ami tetszett, hajmeresztôen drága, 42.000!!! Ft+Afa/m2. Pofátlan.
Viszont megnéztem a linket, amit küldtél, és nagyon tetszik ez a mozaik kevergetôs program. Csináltam is pár variációt, és ha azt
10-15.000/m2-ért meg lehet venni, akkor mindenképpen jobban megéri, mint szöszmötölni az egyes darabkákkal.
Szóval nagyon köszönöm a tippet. :)
Majd jelentkezem, hogy végülis melyik variáció nyert. Ha mégis a kézzel ragasztagós, akkor biztosan lesz még kérdésem. :)