Én is tudok "értelmetlenül" vakerálni:) De jobb szeretem a tiszta szavakat, tiszta fogalmakat. De ha nagyon kell, akkor megbírkozom ezekkel az izékkel is. Milyen pszichó akarsz lenni?
Mer így szaxerűbb. Hallottál Te már két biotechnológust egymás között tárgyalni? Na, az a nem semmi! Egyszer én is szeretnék olyan pszichó lenni:)))))))))
Ez az "enantioizé" tkp. annak a pszichikai megjelenése, hogy a természetben, meg az élő szervezetekben minden a homoeostasis felé igyexik irányulni, kiegyenlítő folyamatok tömkelege által.
:):) Akkor hemzsegjünk az Északi topicban is:)
Ez az enantuizé akkor a természet egyensúlyára való törekvés? Hmmm:) (Ebbl is csak az derül ki, hogy az ember a legrondább/butább stb állatfajta:))
Szijjasztok!
Látom, felfutott ez a topik, mióta megnyitottam...Kiegészítésképen annyit, hogy enantiodromia, azaz ellenáramlat valamiféle kompenzációként szokott megjelenni; például jellemző, hogy teszem azt a különféle destruktív szektákban a vezetők patológiájának megfelelő komplementer partnerek jelennek meg. (Magyarul: egy autokrata, zsarnoki vezető köré autoriter kis nyalinkák hemzsegendenek:))))))
(gör.) a. m. ellenáradat és ellenfordulat Heraklit rendszerében, a dolgok örökös harca egymás ellen, melynek folytán a dolgok egység felé törekesznek s az egységből ismét ellentétekre oszolnak.
(gör.) a. m. ellenáradat és ellenfordulat Heraklit rendszerében, a dolgok örökös harca egymás ellen, melynek folytán a dolgok egység felé törekesznek s az egységből ismét ellentétekre oszolnak.
Nem én vagyok ilyen okos, hanem a Pallas nagy lexikon.
"Volt sok érdekes gondolata, bár szerintem az indiai-kínai vallási tanok pszichologizált verzióját alkotta meg."
Az Önvalóra gondolsz? (Bővebben is kifejtenéd? Nekem is eszembe jutottak hasonló gondolatok, bár Sophia könyve meg a Tao tanítására vezeti vissza Jung elméleteit)
Szia Léleklepke!
Én sosem szerettem túlzottan Jungot, bár egy pár könyvét elololvastam. Volt sok érdekes gondolata, bár szerintem az indiai-kínai vallási tanok pszichologizált verzióját alkotta meg. Nekem szimpatikusabbak az eredeti verziók. Az enantiodromiáról én sem hallottam még, megosztanád velünk mit is jelent?
üdv ixix
UI: Volt itten régi időkben egy Kollektív tudattalan topic, ott egész érdekes viták is mentek.
"Hatalmas a kollektív tudattalan és Carl Gustav az ő prófétája"- fogalmazta meg Bodrog Miklós a jungi tanokról, meglehetős frappánsan, hogy már-már valláspótló szerepet képesek betölteni Jung doktor elméletei. Személyes véleményem szerint az öreg Carl Gustav sok dologra rájött, amelyek tört részének felismerésekor a mai New Age-esek spanyolvigasz-feltalálónak érzik magukat:))))))))
Nos, kinek, milyen gondolatai vannak Jungról? Archetípusok? Kollektív tudattalan? Enantiodromia? Szinkronicitás? Kinek, mi jut eszébe erről?:))