Tizenhat éves vagy, de a világnak azt hazudod, tizenhét.
Egy reggel apádat elveszik. Előző este összegyűlik a család. Apádat felkészítik arra, hogy mi legyen a hátizsákjában.
Aztán apádat elviszik, illetve elmegy, önként.
Tizenhétnek hazudott életeddel valaminő biztonságérzettel tölt el, hogy Csepelen a Shell-gyárban dolgozhatsz, igazolványod van, hadiüzem.
Egyszer utazol Csepelre, de a buszról leszednek a rendőrök. Aztán jönnek a csendőrök. És hipp-hopp, rövidesen Auschwitzban találod magad, ahol az első nap után megtudod, mire szolgálnak azok a kémények.
Mindeközben nem felejtesz megemlékezni arról, milyen tiszteletreméltó az a precizitás, ami alapján működik ott minden. Csak az az orrfacsaró bűz...
...mert csak kapkodom a fejemet, hogy ki mit magyaráz bele,
itt, ma, Magyarországon...
/A könyveit is el fogom olv.ni, mindegyiket/
/Volt egy másik könyv is, ami érdekel :A Gestapo M.o.-on, erről kerekasztal 23ó után az m2-őn kábé 3-4hete volt/
Én azt figyelem csak, hogy milyen visszhangot vált ki mindenkiből a tény, és hogyan interpretálják...Ma pl. az általam eléggé nem tisztelhető Ungvári Tamás irt róla a Géprabosság c. lapban mélyenszántóan...A cikk felett NagyBandó leiskolázta a katolikus papi machinációkat, és azt mondta, hogy a liberalizmus az egy eszme, nem egy politikai irányzat...
Én meg csókolom a szivét meg az eszét neki ezért.../bár sem katolikus, sem zsidó, sem alternativ nem vagyok, csak egy vidéki magyar gyerek.../
Különösen azért érdekelne a véleményetek, mert sokat olvashatni egy szomszéd fórumban arról, hogy, pölö,
Kertész Imre nem tud magyarul,
Kertész Imre nem magyar,
voltaképpen Imre Kertész kapta Nobelt.
Bár már van ilyen topic a Politiká-án, ami stilisztikailag, nyelvhelyességileg elemzi a regényt, mégis fontosnak tartom, hogy pusztán esztétikailag kurkásszuk a szöveget.
na, kinek van még nyári és téli nickje? meló- és szórakozásnickje?
A soknickűségről tudnék énis fejezeteket írni, ha érdemes - és sokszor nem mulatságos, vagy dühítő - lenne. Télleg csak a szabadság - szigete a fontos....
Hö! A kvietista az mi?
A kontemplativ, az még számomra közérthető /am.személődő/.
Virtuális Liberté/fr./, Freedom/ang./, Szvabodna/rus./, Frájhájt/jid./,Freiheit/ném./
-Havaj/Hawaii/-Dizsi/Disco/-Napfény
...Napfény/Haverok/Fanta...
Intellektuális E-rektor/-i Hivatal
Kettő-Hat-Négy tudna erről néhány érdekfeszítő részlettel szolgálni.
De az sem baj, ha nem.
Mégiscsak kellemes zug ez a fórum, mondom én ezt off. Ha van itteni moderátor, miért is ne lenne?, akkor meglehetősen bölcs és kvietista és kontemplatív: beavatkozásként legutoljára annyit láttam, hogy néhány napja idepattintott(ak) egy topicot.
Már-már kibökném, a szabadság szigete, de inkább nyelek nagyot.
Tényleg érdemes rászánni egy hetet a könyvre. Spirónak néha zavarbaejtőek a politikai kinyilatkoztatásai, mintha kényszerpályán mozogna, eszeveszetten csapkod ide-oda, de az Ikszek Spirótól függetlenül is működik: most és itt.
Tegnap este az m1-en soron kivül volt Kertésszel interjú...elmondta, hogy korábban M.o.-on Soros ösztöndijból is élt egy darabig...igy lehetett független a Kádár-rendszertől...meg még korábban direkt zenés vigjátékokhoz irt szöveget...
El kellett rejtőzzön, hogy megőrizhesse alkotói szabadságát, a tiszta gondolatait...
A legfontosabbnak a szabadságot mondta az interjúban...
(ez a többnickűség átka....sosem tudom, igazából ki vagyok én KI VAGYOK ÉÉÉÉÉÉN?????? Nem, nem, nem én vagyok!)
na szóval: Kertész Imre könyvei olvashatók a www.neumann-haz.hu digitális könyvtárban.
Általános társadalmi elnyomás, elkurvulás globalice...minden szinten, szinte minden...
Közép-Amerika, banánköztársaságok előképe...
A totális bűnbeesés...
JA, Ceausescu-rezsim is!