Amikor először sütöttem meg Nigella cseresznyelekváros muffinját, valamit elmértem és túl kevés lett a liszt. Na, az csinált úgy, hogy feljött, kibugyogott (mert nem volt, ami összefogja), aztán csak a bevonat volt belőle a tepsin meg a sütőben. Vakarhattam... És nagyon sajnáltam azt a jó lekvárt, amit beletettem...
Következő alkalommal figyeltem a lisztre, és akkor nem volt vele gond. De valóban, ha hígabb a tészta, akkor mindig úgy kell "feloperálni" a lyukak pereméről...
Az lehet... De hogy tudjuk megállapítani, milyen a még jó állag?? Egyébként lehet összetevő-függő is, Thor sütött egyszer csak barnacukorral egy (tomény) mákosat, ami felemelkedés után szépen szétterült a mélyedések pereménél, és a barnacukorral gyanakodtunk.
Nagymamámnak volt egy univerzális indoka, ha nem sikerült jól valami süti: a liszt minősége nem volt olyan. És ebben sok igazság is van, ill. 50 éve pláne volt. ribizli
A másik tippem az, hogy esetleg a szokásosnál (a nálam szokásosnál) hígabb volt a tészta. Lehet ez az oka?
(ui. a lányom buliba vitte, és mikor már bekevertem a szokásos adagot, akkor mondta, hogy nem ártana egy nagyobb mennyiség.. és akkor találomra öntöttem még bele joghurtot is, meg minden egyebet.)
Megint szódabikarbóna-szindrómásak :-))) lettek a minimuffinjaim. Nem volt otthon elég sütőporom, ezért kipótoltam egy kis szbb-val. Régen is volt hasonló eset, azt hittem, merő véletlen, hogy akkor így elferdülnek.... De most megint ilyenek lettek.
Mindig egyformán sütöm, ugyanazon a hőfokon, légkeveréssel... Ha csak sütőport használok, szépen egyenesek lesznek. Az ízre szerencsére nincs kihatással a szbb. :-)
1 tojás 0,5 dl olaj 1,2 dl tej 15 dkg juhtúró 20 dkg finom liszt 1 csom. sütőpor 1 kisk. szódabikarbóna 1kokkásk. őrölt fekete bors 1 kisebb cukkini(kb. 20 dkg) 10 dkg gouda sajt
a tojást a tejjel és az olajjal elkeverjük, majd hozzáadjuk az áttört juhtúrót. A lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával, borssal elkeverjük és hozzáadjuk a túrós keverékhez. a cukkinit meghámozzuk és lereszeljük, meg a sajtot is és a masszába keverjük. A kész masszával megtöltjük a formát, majdnem tele. Előmelegített sütőbe 180 fokon sütjük kb. 20 perc alatt.
a tetejére szórhatunk petrezselymet vagy durvára darált diót. Én zellerlevéllel és sajttal szórtam meg.
Hmm, sértegessem a copyrightjukat? Ezt az újságot még lehet kapni, igazán olcsón..
Na jó, a lap munkatársai tekintsék rekl... ja, az is tilos... akkor szájpropagandának:
12 darabhoz: 25 dkg finomliszt 4 dkg keserű kakaópor csipet só 2 kiskanál sütőpor fél kisk. szódabikarbóna 15 dkg étcsokoládé 10 dkg dió 1 tojás 15 dkg kristálycukor 1 cs. vaníliás cukor 8 dkg vaj + amennyi a forma kikenéséhez kell 3 dl tej
A lisztet a kakóporral, a sóval, a sütőporral és a szódabikarbónával összeforgatjuk. A csokoládét apróra vágjuk v. lereszeljük, a diót gorombára aprítjuk, együtt a lisztbe keverjük.
A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Először a puha vajat, majd a tejet adjuk hozzá, végül a csokoládés, diós lisztel összekeverjük.
Egy közepes muffinsütő mélyedéseit kikenjük, és a masszával a háromnegyedükig megtöltjük.
Előmelegített sütőben közepes lánggal (180 C, légkeverésesben 165 C) kb. 20 perc alatt megsütjük. A formában maradjon 15 percg, majd rácsra rakjuk, hgy kihűljenek.