Most lattam csak rozsoma1 egyik hozzaszolasat. Engem csak az zavar, hogy oda irja, hogy a GYU-nak nincs irodalmi erteke, en ezzel nagyon is vitatkoznek. Az irodalmi erteket nem neked kell eldonteni, nem is "tudos" embereknek. Az irodalmi ertek megfoghatatlan, es minden korban valtozik. S mivel a konyveket (irodalmat) , csak szubjektiven lehet megitelni, ezert az egyen donti el milyen is az. Igy csak arra kerlek ne irj ilyet, vagy mond azt, hogy szerinted ilyen meg olyan a konyv es hogy szerinted nincs irodalmi erteke.
En a bemutato masnapjan mar lattam a filmet (pont delben, mert a bemutaton 20:00-ra mar nem lehetett jegyeket kapni, hozza tartozik , hogy a 16:00-ra is mar sorban alltak meg masnap is. LA-ben), es , hat, szoval a film egyszeruen szuper volt , el sem lehet mondani mennyire jo. (Mivel a kedvenc konyvem a lotr mar amugy is elfogult voltam, de meg ezt is felulmulta.) Meg a Harry P. filmtol is jobb (epp elozo nap lattam), bar attol nem nehez jobbnak lenni. Amugy a rendezo meritett a Szilmarilokbol is. A zene egyszeruen fantasztikus, nagyon jol eltalaltak. Ugyhogy ajanlom, mindenki nezze meg. Minden jot.
Üdv.
Na gyarapodik a szoba :-)
A Baljós Árnyak egy nagy fos szar volt... Annak örülök a LotR filmben hogy "végre a spec effektek a filmért vannak, és nem fordítva(Baljós árnyak, A Harc Szelleme)".
Jajj alig várom a filmet Miért tesznek egy premiert csütörtökre??? Én premieren akartam megnézn, de mivel másnap munka, sajnos marad a péntek, és elveszik a "premierfeeling" :((
Nem tom hoyg láttátok-e már a filmet... én igen, és csak azt tudom mondani hoyg az évtized filmje!
Minden eddigit üt... Baljós Árnyak? MI az??? (na jó ez egy kicsit erős...) Herry kókler i seltörpül ez mellett! :)))
Szerintem nem zavaró a 3 óra, ugyanis olyan pszichés nyomás alatt leszel, hoyg megfeledkezel az időről!!! és nem hollywoddi nyálfolyam az egész!!!!!!!!
"Látod , olyan jó LOR, hogy olvasatlanul is lehet szeretni."
Ezzel most mire célzol?
Egyébként azzal a hozzáállással nem értek egyet, hogy a két könyvet összehasonlitó topicba olyan rajongók is irnak, akik nem olvasták mindkét, ismétlem mindkét könyvet.Ha csak az egyiket olvasta valaki, akkor hogy képes értékelhető véleményt mondani a különbségekről?
És szerintem az előbbi kérdés nem képezheti vita tárgyát.
Hagyjátok -Daoldint idézve-, hogy a HP szereplői elmondják nektek a történetüket.
"A Harry Potter láz már minden valamirevaló, kultúrával foglalkozó médiát megérintett, szigorú szemöldökű esztéták elemezték a jelenséget oldalakon keresztül - még a Sokk sokat próbált kritikusa is szentelt pár sort az alapműnek. A cikk szerzője - jómagam - világosan leírta, mire vezethető vissza a könyv lelkes fogadtatása, és miért nem tudta letenni még az előzőekben emlegetett, alapjáraton mindenképpen cinikus mozibolond sem, úgyhogy erre most nem térek ki újra. Nem tudok elmenni viszont szó nélkül a hazai Internetes közösség reakciója mellett: a "filmbarátok" megint kitettek magukért, mesterségesen gerjesztett, Harry Potter kontra Gyűrűk ura vitában keltek versenyre a film fikázásában, mintha egy átlagos mozibajáró gyomra nem tudna befogadni egy évszakon belül két mesefilmet. Fogalmam sincs, mi végre ez a nagy felhajtás, miért lett trendy és cool Harry Pottert utálni... "
Valakit megihletett a topic. A többit Ki tud nagyobb KÖZHELYET mondani? topicba másoltam.
Nem kell megijedni a szerelmi szaltol. osszesen kb. egy 2 perces jelenettel kepviselteti magat a filmben.
Nekem a film egyaltalan nem okozott csalodast(fel oraja jottem ki a mozibol). Szerintem benne volt minden, ami ahhoz kell, hogy jo film legyen.
HP-vel osszehasonlitva a forgatokonyv nagysagrendekkel jobb. Mig a HP-film gyakorlatilag a konyv erdekesebb jelenetei egymas utan levetitve, addig a LotR egy osszefuggo tortenet.
Willie
"Azért ezzel az erővel a láthatalanná tevő Egy Gyűrű, trollok, tündék, hobbitok is kimeritik az infantilizmus fogalmát"
Nem tudom Tolkien mennyire meríthetett a népi hagyományokból(valamilyen szinten biztos hatottak rá), de a magyar hiedelemvilág is tele van ilyen és ehhez hasonló lényekkel, teremtményekkel.
(tündérek, törpék, garabonciások..stb.)
Én azért nem nevezném az elmúlt időkben élő emberek tömegét infantilisnek.
(inkább józan gondolkodásúnak és jó megfigyelőnek.)
Szerintem sincs sok értelme az a két dolgot összehasonlítani. Ezzel az erővel lehetne indítani egy topikot Prachett vs. Tolkien vagy Douglas Adams vs. Asimov címen is.
HP-t csak 1-szer olvastam (angolul), de valószínűleg még el fogom olvasni, ha máskor nem hát az 5. könyv előtt elolvasom az első négyet újból, hog képben legyek. Ezzel szemben a Gyűrűk Urát vagy 5-ször elolvastam már és még el fogom párszor. Fel kellen fogni, hogy egész másról szól a két dolog. Milyen marhaság lenne Rejtőt leszólni azért, mert nem olyan színvonalas, mint Dosztojevszkij.
Látod , olyan jó LOR, hogy olvasatlanul is lehet szeretni.
Amúgy közölném veled,hogy én is megvettem a 3 kötetet,(kemény borításút)csak nem magamnak hanem rokonnak.
De hozzá jutok majd,ne félj és el fogom olvasni
érted :el fogom olvasni.
És akkor majd nem emlegetheted mindig az olvasás nélküli fanatikust.
Akkor majd olvasottan fogom azt mondani hogy sokkal jobb mint a HP.
De mi lesz a különbség??
A lényegen nem változtat.elolvasásom előtt és után is jobb volt lesz és marad.
(és most már a mondatvégi pontokba se tudsz belekötni:)
szia , munin voltam
Na most karácsonyra megleptem magam egy 2001-es kiadású 3 kötetes "A gyűrűk ura" könyvvel.Részben e topic késztetett eme radikális lépésre.Mégse jó úgy vitázni, hogy nem tudok bármikor beleolvasni.
Na, nekem már boldog a karácsonyom: HP-t láttam, GYU-t megvettem (azt majd szülinapra nézem meg-január).
Ma este újból nekiállok.Kb szilveszterre ki is olvasom.A függelékre múltkor nem volt időm, most beleolvastam, jó csemegének igérkezik.
Remélem példával szolgálok minden LotR "olvasatlanul is fanatikus" topichozzászóló részére.Bocs munin.
Sziasztok.
ne hasonlítsuk már össze a kettőt (a könyvről beszélek, a film nem érdekel)!
a gyűrűk ura egy remek, gondosan felépített mű, míg a harry potter irodalmi nagyságát nem ismerem el. bevallom, az utóbbit nem olvastam, de elég sok infót kaptam ahhoz, hogy véleményt alkossak róla.
a harry potter szerintem inkább szórakoztató, gyerekmese, míg a gyűrűk ura egy idősebb korosztályt céloz meg.
ebből fakadóan az összehasonlítás kb. olyan, mintha azt kérdeznék tőle: mit szeretsz jobban ? a rakott krumplit vagy a tiramisu parfé tortát ?
nem tudom összehasonlítani, ugyanis mindkettőt imádom.
"ahol a gyerek miatt megy el megnezni a szulo is."
na ez az , ezt használták ki a pénzsóvár filmesek a Warnernél, mert ahhoz hogy a gyerek megnézhesse a szülő(k)nek is menni kell. több ember több pénz.
amúgy látszik a Warner stúdiónál mi a fontos.
nem a potter,a pénz
2002-ban Mátrix-év lesz(2.-3.)
Mint Harry Potter megszallott, azt javaslom, hogy inkabb a konyvet olvasd el, mert sokkalta jobb, mint a film. A GYU filmet varjuk csak meg, tartok tole, hogy egy-ket franko bejatszas ellenere meg abban is lehet csalodni (ugy ertem, a konyvhoz kepest)
HP-rol meg annyit, hogy valaki irta, hogy a kritikusok rohantak a boltba a GYU masodik reszeert az elso olvasasa utan, es volt-e ilyen a Harrynel. Na, en epp unatkoztam az egyetemen, amikor egy evfolyamtarsam odaadta az elso kotetet, csak sajna az utolso 30 oldalt mar nem birtam elolvasni, mert elvitte a konyvet. Este mentem hazafele es megalltam a Moszkvan a konyvarusnal, meglattam a konyvet, felforrt az agyam (aznap pont kerestem penzt)es megvettem az elso reszt 30 oldal kedveert, amit persze rovid ido alatt lenyomtam, majd idegosszeroppanast kaptam, hogy lehettem ilyen hulye, hogy nem vettem meg inkabb a masodikat...
Egyebkent a GYU is baromira tetszik, de ott egyszerre kaptam meg ajandekba mind a 3 reszt...:)
Na! Ez egeszen jol hangzik.
En csak azert ostorozom a filmet mert mindenkeppen meg akarom nezni de feltem tole az illuzioimat amiket X-szeri olvasas, hobbit, szilmarilok, elveszett mesek utan felepitettem. Tulsagosan is magamenak erzem a tortenetet ahoz, hogy barki is rameroltesse a kepi vilagat (ami "sajnos" gyonyoru a filmben, ez tagadhatatlan).
Udv!
Szerintem is rossz az oszehasonlitas.Ha ket film nem ilyen kozel jott volna egymashoz,szerintem az eletben nem hasonlitgatja ossze senki a kettot.
A LOTR szerintem egyertelmuen a fiatal/felnott korosztalynak irodott,mig a Harry P. pedig a gyerekeknek.Az egy mas kerdes hogy most sok felnott is elolvassa,de annak a legtobbje is szerintem a sajat gyereke miatt.
A filmekrol nem sokat tudok mondani,ami keves reszletet a LOTR-bol lattam az alapjan egy komoly hangvetelu dolognak tunik.
A Herry P. film viszont lathatoan egy minden korosztalynak keszult produkcio,ahol a gyerek miatt megy el megnezni a szulo is.
A 2 óra 58 perces filmből (AGYÚ) 5 percet látható a vásznon Arwen, ebből nem következik, hogy azaz 5perc jó is lesz, de nem fő cselekményszál!
Én azért leszögezném előre (nem csak az előzetesekből, hanem a szerzőkkel, szereplőkkel való beszélgetésekből is) látszik ez nem egy átlagos "hollywoodi-amcsi" pénztárrengető:
Ez egy szerzői film, egy RENDEZŐ és az általa összegyűjtött stáb műve, amely minden ízében erősen új-zélandi kötődésű. Peter Jackson járta ki a pénzt, keresett "szponzorokat", befektetőket az 5 éves előkészítéshez, a rengeteg munkához, amit meggyőződésem, nem csak a pénzkereset mozgatott (persze nem árt ha keresnek is a dolgon). Természetesen, ha bárki olyan filmet akar csinálni, amit mások is megnéznek, akkor ki kell lépni a falak mögül és engedményeket kell tennie, hogy ne csak nekem (neki) vagy neked tettszen, hanem MIND jól SZÓRAKOZZUNK rajta!
Ez az a pont ahol a HP belép ő többet szórakoztat, többeket szolgál ki könnyebben emészthető, ami ott mutatkozik meg, hogy gyermekek számára remek olvasmány. A tanárnő eleresztette fantáziáját és ez lett belőle, aztán ez lett a munkája is....
AGYÚ és mitológiája Tolkien élete volt, még a hobbija is. Nem az írásból élt, A Hobbitot gyermekeinek írta, egyik barátja adatta ki, majd ezekután belefogott egy folytatásba (AGYÚ), mindeközben pedig nyelveket faragott, új vidékeket, soha nem látott lényeket képzelt el.- Ezeket a történeteket sokan magunkénak érezzük, pedig nem egyszerű, veretes, ódon, igazi kib@szott életerő sugárzik belőle. Mindig is vágytam, hogy filmet készítsek a történeteiből, ugyanolyan elszántsággal, ahogyan a betűk karistolta lapra ezerszám buggyantak ki TOLKIEN gondolatai.
A tanárnő szabadságra megy két HP kötet között.
A professzor úr Közép földén vakációzott, amikor csak tehette!
Ez a különbség...
Végül mindketten a mi szabadidőnket töltik ki.
A stílus az ami megkülönbözteti őket, és ragad majd át a filmekre is, akármilyenek lesznek.
A HP univerzum alkotói most megpihennek babérjaikon, TOLKIEN világa pedig mozgásba lendül.
RAJTA HÁT.
Érdekes: AGYÚ olvastam a HP filmet láttam...
mind jól szórakozunk
amúgy még továbbra is fenntartom, hogy Rowling egy csomó eredeti ötlettel egy igazi, hangulatos világot épített, ami ugyan a mi világunk mellett létezik, de ettől még totál új és (szóismétlés) eredeti.
nem szivesen hozom fel újra a Szigetvilág varázslóját, mert bár szerettem azokat a könyveket, igy visszagondolva nem sok eredeti ötlet volt a világleirásban.
Arwen mar a tortenet elott beleszeret Aragorba.
Az elso kotetben mar "ebben a szellemben" talakoznak volgyzugolyban. Tehat nem csak felesegkent tunik fel (az igaz, hogy a masodik reszben Arwen nem is szerepel csak aragorn sohajtozik folyamatosan. Pont ezek a finom utalasok teszik szeppe ezt a reszet a tortenetnek.
Erre jon a film es oda fog rakni egy szerelmi szalat az egesz melle.
A tobbivel egyetertek.
Látod, ízlések és pofonok. Én a Szigetvilágot cselekményesnek tartom :-)
A HP-ban nincs sok új találat. Volt már a kezedben ajándéktárgy-katalógus?
A sport talált, tényleg jó ötlet. Mondjuk könnyű neki egy olyan országból, ahol nemzeti sport a krikett :-)
nem igaz, hogy nem értesz...
a könyv, az írónő, és a könyv szereplői függetlenek holmi öltönyös marketingstratégától, ugye?
akkor hagyd, hogy elmondják neked a történetüket. nem fogsz unatkozni.
(és itt elsősorban a könyvre gondolok, nem a filmre)
Ácsi!
Nem befolyásolom magam, hanem mások befolyásolnak engem! Magyarul: ha nem tolták volna el a bemutatót, akkor semmi bajom nem lenne Herivel. És NEM ÉN toltam el a bemutatót... Tehát ezért nem komálom, mert marketingtéma lett egy egyszerű, aranyos történetből...
De én már a Dec. 19-ét már beterveztem. Erre jön a WB és... Ettől ment fel az agyvizem. Azt is mondtam, hogy megnézem a Herit...a GyU után! :-)
Tudom, már hosszú a topic, és én is utálom magam ismételgetni...
Más: Tolkien más dolgokat is a függelékbe rakott, ezekből merítettek Jacksonék. Pl. az Elveszett mesék könyvéből miért nem merített? Mert pl. Gandalf elbeszélését a Magányos hegyről és a lakókról nem sokan értenék, ha nem olvasták a Hobbitot... Pedig az is a GYU része volt, a harmadik könyv vége felé...
Tehát azért tették bele, mert a második részben (asszem, már régen olvastam) Éowyn is beleszeret Aragornba, és akkor (ha nem tudsz Arwenről, aki csak a harmadik könyvben tűnik fel, mint feleség!) nem érted, miért nem viszonozza a szerelmet. Így viszont érthető nem?
Konrad: Ha van itt olyan, aki nem csak a HP-t olvasta, hanem más fantasyt is, talán mond valamit az Ursula K. Le Guin név. Szintén írónő... Korai regénye a Szigetvilág varázslója. Ajánlom minden HP rajongónak. Egy kis különbség azért van: míg Rowling nem bajlódott egy új világ kitalálásával, addig Le Guin egy egész világot épített fel'. Varázslóiskolával. Szupertehetséges varázslóval. Gonosz ellenféllel. Legyőzendő gonosszal. Pörgő cselekményekkel.
a Szigetvilág varázslóját olvastam (mind megvan) és annak mindene van, érdekes (bár egyáltalán nem hű-de-eredeti) világa, nagyon jó hangulata, de pergő cselekménye.. na az egyáltalán nincs :o)
Rowling pedig egy nagyon jó kis világot épitett fel, saját pénzzel, érdekes szokásokkal, sporttal, még az édességekre is gondolt, a törvényekre és még sorolhatnék ezernyi apróságot amikkel igenis különálló, élő, működő, ötletes világot teremtett.
En meg a filmet nem lattam viszont olvastam a konyveket.
Namost jellemfejlodes es arnyalt szerepek abban sincsenek de legalabb jatszani nem tudo gyerekszineszek nem rontjak el az egeszet.
HEEEEE!
Nem attol infantilis valami, hogy kitalalt lenyek szerepelnek benne!!!
A HP es A LOTR kozott sem ez a kulonbseg hanem a cselekmeny bonyolultsaga es a jellemrajz kidolgozottsaga.
Na ezek a HP-ban nagysagrendekkel egyszerubbek. Nem azt mondom, hogy a GYU a szepirodalom magasiskolaja de a HP mindenkebben az alja. De ettol meg nagyon szorakoztato mindketto es baromira nincs ertelme egy napon emliteni a kettot.