Ez "jó indulatú irigység" volt a részemről és szerintem a Laca részéről is,de csatlakozok hozzá élnék a lehetőséggel,ha úgy alakul.Minden elismerésem a tiéd,szépek a terméseid több képet is láttam amit felraktál.
Szia! Élni is fogok a lehetőséggel, ha nem jön be!
Az a helyzet, hogy van néhány fajta, amiről több helyen is megemlítik a "rossz klónokat", ilyenek a Palatina és az Éva pl. A Palatinám eddig nem néz ki jónak, miközben Szőlőszem leírása alapján egy jó fajtának kellene lennie. Úgyhogy már az elültetett oltvány Évában sem nagyon bízok, de a leírások szerinti Évát ennek ellenére szeretném, ha lenne. Meglátjuk, mert a mostani forgalmazó eddig jó volt, hátha ez is tudja, amit ígérnek.
Ezúton ígérem nektek ha nem válik be ingyen küldök nektek oltócsapot vagy ha lesz akkor saját készítésű oltványt!
Mint tudjátok nem mindenhól működik rendesen az Éva talán nem megfelelően lett szelektálva vagy a helyi mikróklíma az oka nem tudom de számomra egy örök kedvenc. Nálam az első termés nem volt egy nagy durranás de a rákövetkező évektől kezdve pazar. Sok sikert hozzá!
Nagyon szépek az oltásod nekem sajna vagy egérfüles állapotba van vagy tönkre ment egy Duboszkyjt (bocsi ha rosszul írom) már át sem tudtam oltani, amikor kibontottam már barna volt.
Ne legyenek illúzióid, nem véletlen, hogy elsősorban az a javaslat, hogy le legyen a tőke kopasztva! Magasabb a kockázata, minél gyengébb a megeredt vessző, annál sanszosabb, hogy jövőre nem hájt ki. De a lehetőség benne van, ha van korlátlan mennyiségű oltóvessző, akkor max. az idődet és a szalagot veszítheted.
Ha megteheted, akkor a tőke terhelését azért csökkentsd le legalább.
A lecsupaszított tőkébe oltva jövőre valószínűleg jó termést kapsz az új fajtából. Ha csak melléoltasz, akkor 1 évvel később.
Köszi!...ez az info most jól jön. A borszőlőimet csemegére ( kb 300 tőke)oltom át több ütemben és a “ kecske is jóllakjon....” esetét próbálom összehozni.
Nagyon pontos adatot tudok neked mondani mert az így átoltott tőke termése le lett mérve mert megvették.
Az egyik tő Éva szőlőm fagycsapja lett átoltva Szicilia fajtára.A rajta lévő termés 8 fürt 8,6 kg volt. Az oltás így is sikerült bár elégé vékonyka volt októberi mérésnél 2 méterhosszú és 3 mm átmérőjű vessző lett rajta. Ezt idén visszavágtam két szemre jelenleg két méteressek az egyik 6 a másik 8 mm vastag. Az Éva idén is megtermi a magáét a Szicilia vastagabbik hajtása lesz az új törzs a vékonyabb a fagycsap és az Éva eredeti törzse februárban eltávolításra kerűl.De számos más fajtát is írhattam volna ahol ugyanígy jártam el de itt volt pontos adatom. Persze akinek fontos hogy következő évben az oltása max terhelésen fusson annak le kell pucolni minden egyébb hajtást hogy csak az oltásba menjen az erő. Én úgy látom hogy az eredés nem azon múlik hogy van-e termő rész a tőkén ez csak az új hajtás vastagságát és növekedési erejét befolyásolja. Lehet hogy ez ellent mond a szakkönyveknek de ami működik az működik.
Én direkt bevártam ezt a mostani esősebb időszakot az oltással, korábban nagyon száraznak éreztem. Vagy bejön, vagy nem. Másik állítással egyetértek, tavalyi normál terhelésű tőkékbe időben betett oltásaim kb. hasonló arányban megmaradtak. Amit a melegben oltottam, az majdnem mind kampeca.
Az oltások attól még sikeresek lehetnek,mert évek óta amit a barátaimnak oltok mind termő tőke alulról jövő hajtását oltom át és eddig nem volt gond az eredéssel. Olyan előfordult hogy gyengébb hajtás fejlődött de attól még megfogant! Idén én is csak termő tőkékbe oltottam mert az áprilisi fagy mindent elintézett kb 50 centis magasságig. Május 18.-án oltottam a legnagyobb aszályban mégis mind megindult,(kivéve a Kleopátra) de persze ez még nem azt jelenti hogy meg is maradnak de bizakodom.
Leginkább nem lesznek sikeresek. Az átoltás lényege, hogy télen visszavágjuk a tökét, tavasszal hagyunk 3-4 hajtást, abból mondjuk 2-t oltunk, 1-et hagyunk tartaléknak, amit, ha az egyik oltás már erős, jól forradt (30-50cm, ceruza vastag kb.), kitörünk. Innentől az oltások erősödnek, mert nincs hova nyomja a gyökérrendszer a tápanyagot, csak abba. Beérik, áttelel, örülünk. Ha van 10 hajtásod, fürtökkel, akkor a szőlő a szokásos dolgot csinálja, érleli a magjait, és nem oltásforraszt... Persze lesznek sikeres oltásaid, főleg nagyon erős tőke esetén. Amit tehetsz, ha tényleg akarsz hagyni termést, hogy minimalizálod azt, 3-4 hajtást hagysz, rajtuk 1 esetleg 2 fürttel, korán tetejezel, hogy elindítsa az oltást a beavatkozás (a csúcsi rész levágása a szőlőt a maradék csúcsok, hónaljhajtások indítására készteti).
egy gondolat oltással kapcsolatban. A borszőlőimet oltom át, alulról hajtattam sarjat abba oltom a csemegét 1-2 csappal, de a borszőlőt még nem vágom ki haddj teremjen idén. A kérdésem az lenne mennyire sikeresek lehetnek az oltások ha mellette terem a szőlő is. Köszi a válaszokat.
Én is befejeztem az oltásokat erről az évről /szőlőm májusfának is elmenne :D / ,a maradék vesszőket pet palackba homokos földbe tettem.Képtelen vagyok kidobni őket.
Lehet. De már ne halogasd, mert már így is látni fogod ősszel a lemaradást. Főleg azért mert csak 2 rügyes csapokról van szó. Én flakonban, cserépben gyökereztetek ilyen esetben, mert azt még be tudom vinni fagyvédett helyre, ha nem érik be télire.
A tavaly ilyentájt ledugott 2-3 rügyes oltóvessző maradványaim, a nyáron alig hajtottak valamit, de idén rendesen elindultak.
Egyébként épp most szedtem ki a tavasszal szabadföldbe ledugott vesszőimet. Teljesen normális állapotú, néhány centis zöld résszel, de még semmi nyoma nem volt a gyökérnek. De azok 5 rügyesek, bőven lett volna még erőtartalékuk.
Ahogy írod nem az oltószalag számít hanem az oltás kivitelezése! Tavaly 34 oltást csináltam 34 sikerült. Ezt mind a 290 ft-os oltószalaggal amit a gazdaboltban vettem. Az idei évben már nem leszek ennyire bizakodó mert nálunk nagyon komoly szárasság van és locsolni nem tudok. Ma csináltam 20 oltást meglátjuk mi lesz belőle.
Kulicz úr engem is inspirál alig várom a videóit. Én tavaly oltottam előszőr nem túl jó arányokkal 4 eredt meg a 30valamenníből. pénzt időt nem kímélve megvettem a japán oltó szalagot 15 ezerért nem bíztam semmit a véletlenre, még se sikerültek. Az idei oltások már jobban sikerültek eddig de még messze van a vége folyamatosan fogok oltani vagy még 2-3 héten keresztül persze csak hétvégéken. Amúgy az oltó szalag szerintem lehúzás nem ér annyit amennyiért árulják.