Hát nyelvhelyességről igazán nem szeretnék itt most értekezni, most nem dolgozom. :-))) (Nem is gondoltam, hogy ilyen nézőpontból említed, hiszen itt nem nyelvészkedünk.)
Rosszul nevezik úgy. Mondhatnám, a "vadas" név már foglalt! Ugyanúgy nyelvrontás, mint a fehérrépa, sárgabarack, földieper stb. Ráadásul összetéveszthető. Képzeld a szitut a vendéglőben. Kérsz vadas nyulat... :-)
Kidobhatták kocsiból inkább, mert az kiderült, hogy a kisvárosban, ahol a telkünk van, nem tűnt el senkinek a görénye, viszont elég közel van egy viszonylag nagy forgalmú út, nemegyszer sajnos kutyusokat is kihajítanak ott. Az idén például egy spániel várta ott hűségesen napokig a gazdáját az út mellett, aztán vélhetően (remélhetőleg) befogadta valaki.
Nem igazán akarnám úgy mondani, :-) mert tudtommal a tenyésztett görényeknél vadasnak nevezik ezt a színváltozatot, nem pedig vadszínűnek. Lásd például (alul, a színeknél):
Nagyon szép a kert a tavakkal! :-) Sajnos nálunk ez kimaradt anno a tervezésből, és most már egy normális méretű nem is férne el. Azért a meggyfánkat én is szívesen bekeríteném villanypásztorral érésidőben, konkrétan nem állatok elleni védelem gyanánt. :-)) Minden évben lelopják, mire ki tudunk menni a kertbe. :-((
Valakivel összetévesztesz, nálunk autóvezeték-rágás nem volt, csak cipőrágás. :-) Az tutira görény volt, mert elmenni sem volt hajlandó, sőt nekünk akart támadni, így kénytelenek voltunk befogni, s egy egész napon át könyörögtem különféle állatvédő szervezeteknek, hogy fogadja már be valaki végre. (Ez nem vad példány, hanem minden bizonnyal egy kidobott ember által nevelt jószág volt, csak vadas színű, ugyanis egyáltalán nem félt az embertől.)
A Vaterán vettem, sokkal olcsóbb megoldást találtam, mint a gyáriak. Gyakorlatilag korlátlan területet lehet lefedni, ez a tipus erősségétől függ. Nálam a leggyengébb működik, 250 m vezetéket húztam körbe. Nem üt nagyot, inkább csak figyelmeztet. Azért a nedves bundájú vidra, vagy kutyaorr hátrahőköl!
Bár ez a Kertitó-dísztó topic témája, de talán belefér. A kert nagy, nincs még bekerítve, de meg lesz, mert a szomszédos erdőből betévedő állatok sok kárt okoznak. Három tó van benne, ezekben horgásznak a gyerekek, a negyedik a papagájház vízellátására szolgál. A legnagyobb halas tavat kerítettem be a villanypásztorral, ez kb. 15 ezerbe került. Az áram nem üt nagyot, szikrázik és megráz, de elviselhető, amikor tesztelem a rendszert.
Nálad inkább a nyest volt a kártevő, az szereti az autók vezetékeit rágni. :-)
Sokkal egyszerűbb őrölt borssal felhinteni a kérdéses területet. Nyest és görény ellen is jó, a lakótelepi ház bejárata vagy a kertes ház kapuja elé, a kerítésen kívülre kakkantó kutyák ellen is beválik. Csodaszer! És ez nem vicc, tényleg. Erre a célra olyan bors is jó, amelyik már rég túlélte saját szavatosságát, netán össze is állt a tartójában.