es osszel lesz a horns mozibemutatoja is ;) (nekem a konyv is tetszett es a most, a comic conon bemutatott trailer is meggyozo. nekem radcliffe mar a woman in black/the maniac parosban is bejott, lenyegesen tobbet erot alakitott, mint a harry potterekben ;) )
ahhoz képest, hogy kb két hete fejeztem be, annyira semmitmondó volt a könyv, hogy most hogy ezt írod, erőlködnöm kell, hogy beugorjon a sztori. tényleg! szinte semmi sem maradt meg belőle. úgy vagyok vele, mint a nem jön szememre álom főhősei a történet végén, minden kiesett. percekig törtem most a fejem, hogy beugorjanak főhősünk ellenségei, hogy kik ellen küzdött. mondjuk annyira voltak félelmetesek kb, mint klotyómanó egy felnőtt szemével nézve.
annyira nem látom (még) sötéten a könyvet, mint sweeney kollegina, bár tény, hogy a karakterek kicsit szokásosak, viszont egyelőre ez nem zavar. a sztori meglepően jó, alakulnak a cselekmények. az már igy 50%-nál érződik, hogy filmre kivánkozik a darab. mondjuk darabont mester faraghatna belőle valami jót. lehetőleg 4-5 részes mini-sorozatot, mert van benne annyi.
viszont. imádom szeretem szántó judit fordításait, de itt azert volt egy-két véleményes és egy kifejezetten zavaró félrefordítás. a véleményesek azért azok, mert volt már a pocsék a mobil fordításánál hosszú vita, hogy mit fordítunk és mit nem és ez megint olyan. szerintem se a heart (zenekarnév) nem szükséges "szív-zenekar" fordítás, de főleg a fruit ninja játéknál volt kicsit karcos a "gyümölcs nindzsa".
ami viszont mellément az a következő: "Ő éjszakai bagolynak nyilvánította magát;amúgy mihaszna létére tagbaszakadt fickó volt, és az izmos karján kuszán egymásba gabalyodó tetoválások bringás múltat sejtettek". nem tudom, lance amstrong pl nem volt se nagydarab, se tetőtöl-talpig tetovált. viszont a motoros bandáknál ez 100%-ban jellemző a tagokra
persze ettől még szántó judit számomra _a_ king fordító és ha csak ennyi hiba lenne minden fordításban, akkor boldogabb világ lenne.
Bocs, hogy ennyi az off, de muszáj. Most olvasom Martin-tól a Lázálmot. Nem tetszett ennyire vámpíros horror a Borzalmak városa óta. Nagyon jó kis könyv, ezt már csak azoknak is ajánlom, akik a GOT-t nem akarják, vagy nem szeretik a fantasyt. A fickó stílusa zseniális. Kár, hogy olyan kevés könyvet írt, és már olyan öreg. Szerintem nem lesz egy Kingi méretű bibliográfiája.
igy van. kevesen tudtak ilyen szintu es osszetettsegu fantasyt irni. csak gyozzunk imadkozni, hogy be is fejezze martin, mert volt mar konyvsorozat amit az orokosok fejeztek be es az olyan is lett ;)
hill nem rossz,bar a hart shaped box az nem volt tul eros, de a horns a faszanyos, filmre valo. barker zseni (legalabb akkora, mint king, bar a korbacs, mint fomuve sokkal erosebb, mint az olvashatatlan dt). lovecraft szinten (bar o elete vegen mar masszivan onismetlo volt az el nem mondhato nagy iszonyattal). a true blood meg meglepo lesz ha a sorozat miatt/utan kezded olvasni :))
végeztem az álomdokival, jó, jó, de nem az igazi. egyszer olvasós. az a baj Kinggel, hogy már egy eredeti ötlete sincs, önismétlő. minden karaktere olyan, akiről már olvastunk, minden történetszál, megoldás olyan, amiről már olvastunk, a párbeszédek is ismerősek. a ragyogás közelébe sem ér a könyv. nem félelmetes, engem már borzongatni sem tud sajnos a mester.
OFF
azt észrevettétek, hogy az utóbbi könyveiben milyen kíméletesen bánik a főszereplőkkel? a pozitívak közül alig hal meg általában bárki is. nem egy george r. r. martin.
a szépirodalom elég tág fogalom, nem lehet rávágni, hogy nem köt le. ez olyan, mintha azt mondanám, hogy az ételek úgy anblock nem ízlenek. biztos van ami tetszene, csak még nem bukkantál rá. nekem a gimis kötelezők között is sok kedvencem volt: kafka, marquez, a legyek ura, mester és margaríta, shakespeare, tolkien... azért ezek nagyon jól megírt, erős, alapkönyvek.
Attila: olvastam a trónok harcát tavaly nyáron. szerintem hullámzó színvonalú, vannak benne nagyon jó részek és lassan csordogálóak is. a történet viszont minden csak nem sablonos, a karakterek zseniálisak!
Ha még nem tettétek meg, olvassátok el a Trónok Harca eddigi öt kötetét! Nem bánjátok meg! Zseniális, úgy ahogy van. Én már másodszor olvasom az ötezer oldalnyi történetet (és még lesz két kötet:)) Aki szeret elmerülni egy történetben/világban, ami megragad, ahol a karakterekről úgy érzed, hogy a legjobb barátaid, vagy a leggyűlöltebb ellenségeid váltak belőlük, csak bátran. :) Garantálom, hogy letehetetlen, ráadásul egyáltalán nem kiszámítható a történet, izgalmas, összetett, rétegzett.
Nem...:( nem tudnak lekötni.... ami mondjuk tetszett filmen és könyvben egyaránt, az a Büszkeség és balítélet, ha ez szépirodalomnak számít:) a kötelezők közül is anno a suliban Shakespeare-t olvastam, meg Móricztól csak. De nekem nem jönnek be....Amúgy sok van szépirodalom is, mármint könyvem, de szerintem csak akkor veszem rá magam ha semmi más nem lesz amit olvashatok...pl megfogadtam, hogy egyszer elolvasom a Bűn és bűnhődést:) meg görög drámákat, de az biztos hogy nem mostanában lesz....
megjöttek a rendelt könyvek (ritkán veszek könyvet, de ezek nem voltak fent a neten). de nem az álomdokival kezdem.
Oscar Wilde dorian gray-ét olvasom épp újra (nálam benne van a világirodalom top 10-ben), vele párhuzamosan elkezdem a most rendelt Bart D. Ehrman vallástörténeti könyvét, az Iskarióti Judás elveszett evangéliumát.
aztán jön Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod című könyve, ami egy 7 éves kislányról szól, akit behálóz, manipulál, magához láncol egy 51 éves férfi. ez önéletrajz. aztán jön King. ha olyan színvonalon írna, mint anno, akkor persze kapásból vele kezdeném, de ezek most érdekesebbnek tűnnek.
Ezeken felül? Hát ott van még King fia, Joe Hill , de őt még nem olvastam..csak tervben van, Lovecraft-al, Agatha Christie-vel, A true Blood könyvsorozattal , Clive Barker-el együtt, amikor majd oda jutok:), meg persze gyűjtöm Az Anne Rice féle vámpírkönyveket is. Azok nem izgatnak amik nem a vámpíros vagy boszorkányos sorozatába valók.
rice-nak tényleg ez a boszis sorozata a legerősebb + a vámpír trilógiája. a többi mélyrepülés, önismétlés.
off könyv ajánló:
izgalmas, jól felépített történet, vártam, hogy hol ront a szerző és mikor zökken ki a gyerek narrátor szerepből, de végig hiteles volt.
"Az ötéves Jack számára a Szoba maga a világ. Itt született, és Anyával együtt itt eszik, játszik, alszik és tanul. Jack képzeletét számtalan csoda foglalkoztatja - a tojáshéjakból épített kígyó az Ágy alatt, a Tévében látott képzeletbeli világ, a kuckó a Szekrényben, a ruhák között, ahová Anya esténként lefekteti, hátha jön Patás... A Szoba Jack számára az otthont jelenti, de Anya számára börtön, ahol tizenkilencéves kora óta -hét esztendeje- raboskodik. A Jack iránt érzett szeretetből egy egész életet épít fel a kisfiú számára tizenkét négyzetméteren. Ám ahogy Jack kíváncsisága egyre nagyobb, úgy nő Anya kétségbeesése is, hiszen tudja, hogy a Szoba hamarosan szűk lesz kettőjüknek. A történet, amely Jack egyszerre megható és vidám előadásában bontakozik ki, a szívfacsaró körülmények közepette is legyőzhetetlen szeretetről, az anya és gyermeke közötti elszakíthatatlan kötelékről mesél. Megrázó, felemelő és magával ragadó regény, amely mindvégig mélyen emberi és megindító marad. A regényét megszámlálhatatlanul sok díjra jelölték, s a kritikák szuperlatívuszokban beszélnek a szerzőről, aki egy borzalmas emberrablást egy ötéves kisfiú szavaival mesél el. A könyvet több mint harminc nyelvre fordították le, hónapok óta szerepel a bestsellerlistákon, s mára több mint egymillió példány kelt el belőle. "A 2010-es év egyik legjobb regénye" - (The New York Times) "Elbűvölő, vicces... ugyanakkor elviselhetetlenül megindító." - (The Irish Times)"
"Amúgy nem szeretek egymás után több könyvet ugyanattól a szerzőtől olvasni. Váltogatni szoktam őket. 1 King, 1 Dean, Peter Straub, Anne Rice, Darren Shan, Robin Cook :D Fable. Ward."
izles dolga. nekem koontz pont olyan, mint aki egy sablont sutoget el n+1-szer (amivel nem lenne baj, mert a ramonest se azert szeretjuk, mert olyan nagyon valtozatos lenne), de az "irodalmi" erteke keves es ritkan okoz meglepetest. vannak jo ponyvai, de semmi extra (hangsuly szamomra). tehat sehol nincs mondjuk egy clive barkerhez vagy neil gaimanhez kepest. (mas pelda. rengeteg jo kis egyszeru ad&d, forgotten realms es tarsain alapulo hack-n-slah konyvet olvastam, olvasok es bevallottan szeretem weiss&hickman dragonlance regenyeit. de nem emlitenem egy napon mondjuk mark lawrence szethullott birodalom trilogiajaval, mert nagyon mas. nem jobb vagy rosszabb, csupan mas. koontz se rossz, de sokkal inkabb forgatokonyv szeru regenyei vannak, mint kidolgozottak. hozzateve, hogy messze nem olvastam el mindet)