Először is a budaörsi edző az utolsó, aki ezért szólhat neki. Vagy a játékvezetők, de inkább a zsűri dolga. Csúnyán leegyszerűsítve: játéktér az, ahova a néző nem mehet be. Ide beletartozik a pálya és közvetlen környezete. Azaz a kiállított játékos felmehet a nézőtérre vagy kimehet az ajtón, de se a kapu mögött, se az ajtóban nem maradhat.
Nekem valami olyan rémlik, hogy a játékteret és a cserehelyet kell elhagyni és nem érintkezhet a csapattal a meccs végéig. Gondolom, a meze sem zavarhat a pálya körül. (Én - elsősorban a női szakágban - kötelezővé is tenném annak azonnali levételét :))) Aztán hogy a gyakorlatban például mennyivel szabályosabb az, ha felül a lelátóra közvetlenül csapata kispadja fölé és folyamatosan társalog velük, mint ha a pálya melletti hálófogó mögött álldogál - azt nem tudom.
A piros lapot kapott játékosnak ugye el kell hagynia a játékteret. Ez pontosan hogy értelmezendő? Van erről valami konkrét leírás, hogy hol van még jó helyen, és hol nincs? Ma a Budaörs - Orosháza meccsen a vendégek kapusa pirosat kapott, kiment, és megállt a pálya kispadjukkal ellentétes sarka mögött, a védőháló mögött, a játékoskijárónál (a lelátó egyoldalas, ő azon az oldalon állt meg, ahol nincs nézőtér).
Én ezt megfelelőnek gondoltam volna, és a játékvezetők sem küldték el, de a helyiek addig cirkuszoltak, hogy végül a játékvezető timeoutot rendelt el, és akkor a budaörsi edző odament a sarokba a kapushoz, és felszólította, hogy menjen el onnét. Ekkor végül a kapus átment a kapu mögött a másik oldalra, és kiült a nézőtérre.
Mondjuk én erről nem tudok, hogy így lenne... És ha változott is esetleg, az akkor már január 1-től így lenne, mert év közben e területen szerintem nem volt változás.... (És én tavasszal fizettem ki ilyen 50 %-os költséghányados játékvezetői díjat, a bevallást is én csináltam, és a sáphivatalos program nem pofázott vissza, hogy nem jó...)
Hétvégén kaptam egy MKSZ JB levelet ( privát gmailes címről... ) elsősorban a jv-knek címezve, amiben felsorolnak egy pár észrevételt, az eddigi meccsek alapján. Játékkal kapcsolatos dolgok valóságtartalmával nyilván nem vitatkozom, azok helyesek, az elszámolással kapcslatos leírásokról mint zsűri viszont nem mindről tudtam... Versenybírói továbbképzésen pl az elszámolással kapcsolatos kérdések soha nem merültek fel, erről semmilyen tájékoztatás nem volt. Pl utielszámolás külön nyomtatványon vagy 50%-os klt elszámolás megszűnése. De biztos hogy ezek komoly gondok.
Talán Zsannával tárgyaltuk már ezt korábban, hogy az IT részlegen lenne mit fejleszteni az MKSZ-nél. Akkor mintha olyan hsz is érkezett volna, hogy van valami számítógép(es) rendszer megvásárolva (szép magyarsággal) csak nincs aki üzemeltesse. Ebben van valami fejlődés? Ebben az iformatika dologban több magyar sportág is jóval a kézilabda előtt jár, ez pedig szerintem nem pénz kérdés. Inkább amit Kagye mond - a kézilabda van a szurkolókért, vagy a szurkolók a kézilabdáért...
Vagy hogy ha a mérkőzésekre vagyok kiváncsi, akkor a szűrőrendszer ne 2009. december 31-i végdátummal működjön 'by default'. Minden egyes alkalommal immáron 2 évet kell továbblapozni, ha látni szeretném az idei meccseket nem fordulónézetben.
Vagy ha megnézem pl. a 2006-2007-es szezon alapszakaszának mérkőzéseit/tabelláját, és megnézném a rájátszás meccseit/tabelláját, akkor az idényen túl újból be kell állítanom mindent: csoportot, csapatkategóriát, mérkőzéseknél kezdő- és végdátumot.
Ugyan úgy 2 éve beszéltem erről egy szövetségi emberrrel, akinek van köze a honlaphoz, nyitottnak mutatkozott, hogy ha leírom az ötleteim, egyeztetnek róla, hogy mit lehet belőlük megvalósítani, de ezt azóta sem tettem meg, így hát bizonyára én vagyok az oka mindennek.
Illetve tavaly ősszel is volt egy beszélgetésem mással, ahol szintén nagy prioritásúnak minősíttetett egy, a sportág eredményeihez méltó honlap.
Az én csapatomnál, Zsannához hasonlóan magam intézem az igazolásokkal való dolgokat. Sőt, a felnőtt csapat mellett 1serdülő és 1ifi csapat részére is. Ez körülbelül 30igazolást jelent. Mivel vannak játékosok akik két korosztályban is játszanak,így nekik meg kell kérnem a játékengedélyt mindkét csapatba. Eddig még egyszer sem jelentett problémát...!!
Aki már foglalkozott ilyennel, az tudja, hogy a legfáradságosabb az egészben a szövetségben való várakozás!! De az talán felhasználható idő arra is, hogy az ember készítsen egy listát azon játékosok neveivel akiket játszatni szeretné, ergo játékengedélyt kell igényelni!!!!!(ha már fejből nem tudja vagy előzőleg nem gondolta végig..)
Egyszerű megyei csapat vagyunk, nem NBII de főleg nem NBI.
Hogy lehet valakit kihagyni a sorból ezt még mindig nem értem!!!?
Nem gondolom, hogy az az 1000forintos játékengedély okozott volna akkora problémát.
De akkor mi?!
Várom azok válaszait akik nem rébuszokban beszélnek..!
"Én tudom de ti nem..!"jellegű válaszokra nincs igény!
Az én apukám meg magasabb mint a tiéd,de ez senkit nem érdekel...!
De. Évek óta szajkózom, hogy az egyik legnagyobb veszélye a sportágnak, ha elterjed az eddig jobbára csak a magyarfociban dívat szemlélet. Azaz: a klubok elhiszik, hogy a szurkolók vannak értük és nem ők a szurkolókért, illetve, ha egyre többen élnek a kézilabdából és nem a kézilabdáért.
Egy picit tágabbra nyitva a horizontot: a XXI. században vajon az nem volna elvárható, hogy az NBI első fordulójában, azaz két héttel ezelőtt lejátszott ifi és junior meccseknek ne csak a végeredménye legyen fent? Hogy a 9 nappal ezelőtt lejátszott OSB-meccsnek, a tegnapi NBI ifi és junior mérkőzéseknek legalább a végeredménye fent legyen?
Ha rajtam mulna, akkor az MKSZ honlapon, ahol a játékosok fel vannak sorolva, lenne még 3-4 oszlop, amit a szövetség pipával jelöl. Szabályosan leigazolva, játékengedély megkérve, nincs eltitlva. A csapat meg felvinné az orvosi dátumát ( ahogy az eredményt is fel tudja ) Már úgy menne a zsűri egy meccsre, hogy viszi a kinyomtatott listát, hogy kinél van 4 pipa, az játszhat, nem kellene elmosódott, kézzel írt sorszámú igazolást átnézni...
Kedves Forumozok!Most beszeltem Vac-Erd merkozes versenybirojaval!!Tudom mi tortent ott a Igazolassal!!Ide nincs felhatalmazasom leirni!Tobb ok miatt!Kerem a megertest!!Koszonom!
Még annyit: Ez egy felelősséggel járó feladat a megbízott egyesületi személynek és a szövetségi embereknek(mindenkinek aki ebben a folyamatban részt vesz az egyesületekkel együtt)! Talán még fizetnek is érte.
Én úgy látom Fegyike elbeszél a tények mellett. Először is van átigazolási időszak, ameddig át lehet igazolni valakit. Ezt az MKSZ hitelesíti. Minek igazolok valakit, ha nem kérek neki játékengedélyt? Tehát ezt is meg kell kérni, bizonyos díjért. Jön a sportorvosi, ami egyértelmű és szintén visszaellenőrizhető. Jó lenne, ha a szövetségi emberek ezt ellenőriznék az első meccs előtt, amire szerintem van idejük. Utána nem lenne probléma, hogy mennyi pecsét és aláírás hiányzik. A fenn maradó átigazolási időszakban pedig még egyik csapat sem igazolt sok játékost eddig. Személyes véleményem szerinte valaki megpróbálta megvezetni a hivatalos személyeket, akik ezt bekajálták! Hangsúlyozom a bajnokság első meccséről volt szó, amikor fokozottabban kell mindenkinek figyelni! Nagyon sajnálom, hogy ez egy megyei jogú város klubjánál történt meg! Az viszont jó, hogy nem volt komoly sérülés ezen a meccsen.
Ja, és még valami: hogy mindenben a negatívumot látjuk itt, kis hazánkban....
Nézzük csak: történt egy hiba, ami kiderült. Hogy X-nek nem volt játékengedélye, és ennek ellenére pályára küldték/engedték.
Aztán jött itt egy felvetés, hogy valaki hallott valamit, és érdeklené, hogy igaz-e?
De erre nem jött semmi érdembeni válasz, hogy: pontosan ez és ez történt.
Viszont mivel a történetben vannak olyan elemek, melyek erősen kérdőjelezik a véletlenszerűséget, szerintem természetes, hogy megindultak a találgatások... Mindenféle rosszindulat nélkül.
És érdembeni válasz még a mai napig nem hangzott el...
Mondjuk ez se kevés, de képzeld el az érdi feladatokat. NBI aztán második felnőtt, mindkettőhöz junior és serdülő. Ráadásul az utánpótlás csapatoknál rengeteg papír, ilyen lista, olyan lista, feljebb is játszik, iszonyúan oda kell figyelni. Ez mondjuk nem mentség, tényleg ez a dolga.
Egy igazolás 2 lapból áll, tudom, hogy amikor megnézem miket nézek milyen sorrendben. Név, aláírás, egyesületi laigazolás, regisztráviós lap, 3 orvosi bélyegző, versenyengedély, eltiltás van-e. Olyan nincs, hogy egy igazolás csak 1 lapos legyen, rögtön feltünne, kellet valaminek oda betéve lenni.
Ne haragudj te vagy a Forumozo társaid láttátok a játékos Kézilabda igazolványát mi volt benne????????????én se láttam!!mibol gondoljátok volt benne bármi is????????nem értem!!!!Érdiek mondták nektek, hogy beletettek mást??????!!!
Hiszen ha a játékosnak nem volt játékengedélye, és valami volt ott helyette az igazolásában, akkor bizony szándékosság van benne. Hiszen az nem csak úgy véletlenül, magától kerül bele....
Elismeresem ennyi feladatot meg tudsz oldani......!Nem misztifikalom tul csak itt szándékosságot akarjak kitalálni emberek!!!!szo sincs......(!Ha nem NB1-es meccsen történik ez akkor soha senki nem foglalkozik vele....!!Tipikus Magyarország mindenbe negativot látni és keresni!!!!!!!!!:(((
Na hát azért már álljon meg a menet!! Én a megyebajnokságban intézem a csapat ügyeit. Van egy 8 órás főállásom, ahol nem a fenekem vakarom egész nap. Mellette van pár privát ügyfelem, akiknek könyvelek. Van családom - unokám is, akit menetrendszerűen "felügyelnem" kell, mert a lányomék munkaidőbeosztása nem reggetl 8-tól délután 4-ig tart....
Na, e mellett még játszom is, és - mint említettem, - intézem a csapat ügyeit, pénzügyekkel bezárólag. És hidd el, azért nem olyan extra feladat az, hogy annak a tizen-huszon játékosnak, akikkel számol egy csapat, rendben legyen az igazolása, a sportorvosija, a verseny- és a játékengedélye. Ha ez nekem megy, akkor egy NBI-es csapatnál, ahol erre főállású emberek szoktak lenni, nehogy már ne menjen.....
Lehet hibázni, persze hogy lehet, hiszen emberek vagyunk. De azért ne misztifikáljuk már ezt a feladatot.
Egyszerűen nincs annak értelme, hogy más lapját tegyék bele, ha neki nincs érvényes. Lehet hogy megvezették az aznapi szövetségieket, de akkor is kiderül később. Pont ezért huszadrangú dolog megnézni az igazolás két lapjának számát ( persze kellene és kell is! ), de ezzel próbálkozni értelmetlen. Egy hiányzó sportorvosit le lehet boltolni a következő héten visszamenőleg és megúszták, de egy szövetségi bejegyzést nem.
A házon belüli büntetés meg kideríthető, hogy ugyanaz az intéző van-e még ott.
Hidd el életszerü......!!!!Nem akarom itteni foruzomokat bantani messze alljon tolem de aki nincs benne egy mérközés elötti proceduraba minden héten igazolások stb...az nem tudja elképzelni hogy milyen is lehet valójában!!!nem olyan egyszerü.....!Sok mindenre figyelni kell!!!További jo szurkolást!
Volt buntetés!Nem enyhe!De ez nyilvánosság számára indiferens hogy mennyi volt buntetés!Mit látott???Ök is emberek nem gépek!Semmi tudatosság nem volt benne,hidd el nem raktak be más számu igazolványszámu lapot.........!!!!!reméljuk tobbet nem fordul elö ilyen!!!üdv!
No, ezzel aztán beljebb vagyunk! Egy dolgot tudtunk meg: hogy tőled sem tudunk meg semmi újat. Például azt, hogy az általam kitűnőnek tartott játékvezető páros + a rutinos versenybíró mit is látott Vincze Melinda érvényes játékengedélye helyett az igazolásban? És miként került az oda??? No, meg: a szövetség által delegáltak büntijén túl volt-e (ha nem, miért nem?) egyéb szankció?