Ez kb. olyan, mintha azt kérdeznéd, "Hogy lehet ez rossz film, amikor Oscar-ra jelölték?" Bár azért a Hugo még egy kicsit komolyabb kategória, mint az a bohóckodás amit az Oscar-jelölésekkel csinálnak az utóbbi években.
Bár én csak a Vörös Mars-ot olvastam tőle, Kim Stanley Robinsonnak van "egy stílusa", jó bő lére eresztve tudja hömpölyögtetni az esetenként igen csekély mondanivalót, aztán meg hirtelen felpörög egy időre. Szóval lehet, hogy a tartalom, alapötlet jó, csak mire átrágja magát az ember az üresjáratokon, bealszik párszor... :)
Engem nem zavarnak a reklámok, viszont a tipográfiai ámokfutásuk annál inkább. Kicsit olyan, mintha beszabadultak volna a 90-es években gyűjtött betűtípusokkal a nyomdába, és feltétlenül ki kell mindent próbálni, mert olyan jól néznek ki.
Pedig ha jól emlékszem itt, és más fórumokon is volt szép számmal egészséges kritika, például a tipográfiával/megjelenéssel kapcsolatos nyilvánvaló kihívások leküzdéséhez, de ahogy látom, nem nagyon változtattak az újraindulás óta. Pedig talán érdemes lenne, és akkor nem állnának halomban az eladatlan példányok...
ha a kiadó azt látja, hogy a "felületes innen-onnan összekapkodott cucc"-ot is el lehet adni "kicsit drágá"-n, akkor ugyan miért emelné a színvonalat?
Igazad lenne, ha egy igazi országban élnénk, és nem ebben a mesevilágban, ahol nem érvényesek a piaci törvények. És még mindig nem tudom eldönteni, hogy megérdemli-e a Galaktikás csapat, hogy - bár részben jogosan - fikázzuk itt őket. Mikor ugye mást nem is lehet (magazin-szerű kiadványra gondolok). Szerintem nagyon el voltunk kényeztetve a régi Galaktikával, aminek nem volt akkora konkurenciája a dvd/videojáték/stb., most már nem lehet akkora durranás, lehet, hogy éppen olyan a színvonala, mint régen. Csak mi lettünk sokkal igényesebbek :-)
Ezzel messzemenőkig egyetértek (talán csak egypár novella és Lukács Béla cikke kivétel).
Mégis megveszem, ugye, mert nincs más
Ez viszont egyfelől óriási tévedés (jónéhány olvasásra érdemes SF jelenik meg azért); másfelől teljesen elhibázott hozzáállás: ha a kiadó azt látja, hogy a "felületes innen-onnan összekapkodott cucc"-ot is el lehet adni "kicsit drágá"-n, akkor ugyan miért emelné a színvonalat?
Olyan IPM-es, felületes innen-onnan összekapkodott cucc lett. Kellemes olvasmány útközben, de ehhez egy kicsit drága. Mégis megveszem, ugye, mert nincs más... :-)
Jud, a Galaktikust én is láttam véletlenül a neten, nos... szerintem ne ítélj keményen. A szerző kitartása mindenképp értékelendő. A fő bajt abban látom, hogy ezt a kislányt hitegetik, milyen jó író, ahelyett, hogy elmagyaráznák a hibáit, és megmutatnák azt a szintet, amihez felnőhetne.
Szive joga mindenkinek neten írogatni, csak legyen tisztában azzal, hogy milyen szinten van, és ha kap egy őszinte kritikát, akkor nem a gaz világ esküszik össze ellene, hanem jószándékúan csiszolgatják a tökéletességig.