Keresés

Részletes keresés

emp Creative Commons License 2003.10.10 0 0 260
a föld nem mozgott, és még soha nem láttam földrengéstől meglibbenő leveleket szerencsére. a látvány inkább olyan volt, mintha valaki egy erőteljeset ráfújt volna(nem tette) a növényre, mire is egyet rándultak a levelek, majd minden visszaállt eredeti, nyugodt állapotába.
Előzmény: JFEry (259)
JFEry Creative Commons License 2003.10.10 0 0 259
Ez a libbenés, ez milyen volt? Mintha földrengés lett volna?
Előzmény: emp (258)
emp Creative Commons License 2003.10.10 0 0 258
egy normál lakásról van szó
Előzmény: JFEry (257)
JFEry Creative Commons License 2003.10.10 0 0 257
A nagyobb fesztávú épületszerkezeteknek, főleg ha mondjuk régebbi, fa gerendázatú födémről van szó, jelentős a hajlékonysága. Mikor betrappoltál a helységbe, ettől lendült, mozdult meg a levél.
Előzmény: emp (256)
emp Creative Commons License 2003.10.09 0 0 256
eddig nem nyert. a növekedés jó ötlet, nekem nem jutott volna az eszembe, de most nem az volt. a patkódobogást sajnos nem értem :)
JFEry Creative Commons License 2003.10.09 0 0 255
És Te Mr. Silan? Nem válaszolnál a "Látogatós" kérdésemre?
Előzmény: Silan (254)
Silan Creative Commons License 2003.10.09 0 0 254
Nő a növény, és egy beakadt levél éppen kiakadt. Vagy nem nő, hanem szárad el (lásd még fabútorok, ill. parketta megmagyarázhatatlan reccsenései éjszaka).
Előzmény: emp (251)
JFEry Creative Commons License 2003.10.09 0 0 253
A padlózat/födém szerkezete viszi a patkódobogásod!:-)
JFEry Creative Commons License 2003.10.09 0 0 252
"egy kis gondolkodós feladvány":-)
emp Creative Commons License 2003.10.09 0 0 251
ez csak egy találóskérdés. tudom, hogy volt egy topic, ahova illene, de nem találom. gondoltam felteszem itt. tehát: láttam, ahogy a szobában erősen meglibbennek a cserepes disznövény levelei. azt is láttam, hogy nem ért hozzá senki és semmi, valamint ki merem jelenteni, hogy nem volt légmozgás, ami a libbenést okozhatta. akkor mi lehetett az ok?

ismétlem, kedvem volt föltenni a kérdést, és miután nem találtam az "igazit", még ez a topic áll a legközelebb ahhoz, melyet alkalmasnak találtam, hogy beírjam.

JFEry Creative Commons License 2003.10.05 0 0 250
Köszönöm Anti Nomy!
Látványos érdekes jelenségek. Kicsit elmélyülök benne...
Anti Nomy Creative Commons License 2003.10.05 0 0 249
Úgy tűnik, hogy a megfigyeléseid helytállók. Itt a füstkarika átmérőjének a növekedését vizsgálják a távolodás, ill. az idő függvényében, sok szép képpel és grafikonnal illusztrálva:
VORTEX RINGS
Előzmény: JFEry (247)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.10.05 0 0 248
Ezek nagyon érdekes kérdések, de sajnos ilyen részletességgel nem ismerem a jelenséget. Mint említettem, bármilyen örvény elég stabil, nem csak a füstkarika. Az örvények megértéséhez egyébként nem csak maguban az örvényekben, hanem a környezetükben lévő nyomásviszonyokat is figyelembe kell venni (sőt, talán elsősőrban azokat). Egy ezt megerősítő érdekes kísérletet találtam itt:

Füstkarikák kergetôzése

5. ábra. Kergetôzô füstkarikák labora-

tóriumi felvételen [4]. Az elsô képen

kialakult füstkarikák közül a hátsó

összehúzódik és fölgyorsul, majd

áthatol a közben kitágult elsô

karikán (2-3. kép). A szerepek

ezután fölcserélôdnek (4. kép)

Egy másik érdekes áramlás a dohányosok
által ismert füstkarikák viselkedésével
kapcsolatos. Ha sikerül két közel azonos füstkarikát
fújni egymás után, melyek közös tengely
mentén haladnak elôre, azok kölcsönhatása
sajátos mozgásformához vezet. A hátsó
karika az elsô sebességterében összenyomódik
és felgyorsul. Eközben az elsô kitágul és
lelassul, aminek következtében a hátsó karika
átbújik az elsôn és megelôzi azt. Ettôl
kezdve viszont a szerepek felcserélôdnek, s minden kezdôdik
elölrôl [4]. Így tehát egy szigorúan periodikus
örvénymozgás alakul ki, ami egy T periódusidôvel
ismétlôdô áramlással párosul. Az
5. ábra a füstkarika-kergetôzés laboratóriumban
megfigyelhetô fázisait mutatja. Most a füstszemcsék
maguk játsszák a festék szerepét, s amit látunk,
az a szemcsék által kirajzolt mintázat.

Előzmény: JFEry (247)
JFEry Creative Commons License 2003.10.05 0 0 247
A tórusz egybenmaradása az ami elsősorban érdekesnek tűnik számomra.
Az áramlás nyomáscsökkenésére, mint esetleges és valószínű okra utaltam is. viszont érdekes, hogy a feloszláskor a tórusz mint átmérőjében, mint vastagságában nő. Közben, természetesen mint forgási, csavarodási, mint haladási sebessége csökken.
A tórusz metszetének közepe is forog. Tehát nem csak a héja. Ez egy belső nyomásrendezettséget tételez fel. Viszont maga a tóruszforma, nem érthető. Ha meg is szakítjuk, feltűnően gyorsabban oszlik fel a rendszer. Lehetséges, hogy a tóruszban egy belső, axiális áramlási rendszer a saját farkába harapó kígyót játszik? Nem tudom mi értelme lenne, de mind spontán szétoszlás, mint a generált szétoszlási jelenségek utalhatnak erre is.
Sikerült már hasonló stabil, haladó füstgomolyt előállítani, nem gyűrű, nem tórusz formában?
Előzmény: Anti Nomy (246)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.10.05 0 0 246
Nem tudom, miért fontos, hogy hol van a mozgási energia, de persze az mindig ott van, ahol a mozgó részecskék. A kerületi sebesség meg lehet nagyobb, mint a haladási sebesség, mert azt az impulzusszerűen műküdő "levegőcső" sebessége állítja be (ráadásul, ha a tórusz esetleg összehúzódik időközben, az szintén ez örvénylési sebesség növekedésével jár, de nem tudom, hogy összehúzódik-e).
Amit írtam, az csak a füstkarika kialakulására vonatkozik, a későbbiekre már nem. Arra inkább az örvények általános stabilitása érvényes. Érdekes, hogy a kialakulást és a későbbi mozgást két különböző modellel érdemes leírni. A keletkezéshez szükséges a közeg viszkozitásának (belső súrlódásának) a figyelembevétele. A továbbiak során pedig az ideális (0 viszkozitású) fluidumokra vonatkozó Helmholz-féle örvénytétel a jó közelítés, amely szerint ilyen közegekben örvények nem keletkezhetnek, és nem is szűnketnek meg. Hogy miért marad egyben a tórusz a centrifugális erő ellenére, annak nyilván csak az lehet az oka, hogy a tórusz belsejében a nyomás kisebb, mint körülötte.
Előzmény: JFEry (245)
JFEry Creative Commons License 2003.10.04 0 0 245
És maga a mozgási energia a tóruszban van?
Merthogy, annak a kerületi sebesség szemmel láthatólag nagyobb mint a haladási sebesség.
Előzmény: Anti Nomy (244)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.10.04 0 0 244
Jól látod, a haladás a kulcsa a dolognak. A füstkarika belsejében áramlik a levegő előre(amerre a karika megy), a karika mellett meg nem. A belső "levegő cső" a karika vele érintkező felét a súrlódás miatt előre viszi, a karika külső felét pedig az álló levegő hátra, így jön forgásba a tórusz. Olyasmi ez, mintha egy ceruzára szoros gumigyűrűt húznál, és tolni kezdenéd az asztalon. A gumigyűrű olyan forgásba fog jönni, mint a füstkarika.
Előzmény: JFEry (243)
JFEry Creative Commons License 2003.10.04 0 0 243
Nincs igazi magyarázatom. Annyit tudok, hogy valami összefüggés sejthető a haladása, és a "fánk" gomolyodása között. Ugyanis ha megáll vagy a gomolyodás nagyon lelassul, azonnal szétesik a rendszer.

A "fánk" (az a toroid szerű örvénytest) gomolyodása annyiban nagyon érdekes, hogy ennek szét kellene esnie, éppen a forgás és a mozgó gázra vonatkozó nyomástörvényszerűségek miatt. Vagy éppen ez tartaná össze?
A mozgó, áramló gázrész mindig kisebb nyomású mint a környezete. (Egy relatív világban ezt nem is olyan egyszerű kijelenteni, mert ugye melyik rész mozog, és melyik áll?!:-))
A fánk felületét pedig a centrifugális erő szétnyitni szeretné. De akkor mi a haladása szerepe? Lehet nincs is szerepe? Csak úgy tűnik?

Előzmény: Anti Nomy (242)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.10.04 0 0 242
A füstkarikákban épp az a meglepő, hogy milyen stabil képződmények. Szerintem JFEry magyarázata is ugyanilyen stabil lesz. De ha mégsem, az se baj. Halljuk!
Előzmény: V.László (240)
V.László Creative Commons License 2003.10.04 0 0 241
Ez a stressz magyarázat jónak tünik!
Valahol olvastam, hogy éppen egy veszélyes rákkeltö anyag bizonyult hatékony rákellenes gyogyszernek, igen kis mennyiségben. Stresszeli a szervezet védekezö rendszerét.
Előzmény: Törölt nick (238)
V.László Creative Commons License 2003.10.04 0 0 240
Szerintem nyugodtan elövezetheted a magyarázatodat, a füstkarika is elég labilis, talán jó lesz rá egy hasonló elképzelés.
Nekem még labilis elképzelésem sincs!

Előzmény: JFEry (239)
JFEry Creative Commons License 2003.10.04 0 0 239
Srácok!
A füstkarika, az, hogyan működik?

Van elképzelésem, de túl labilis.

Törölt nick Creative Commons License 2003.10.02 0 0 238

Ez érdekes. Nekem kávétól szokott...
De teljesen! Nemrég kezdtem egyáltalán inni. Igaz, én nem könnyeztem, viszont volt asztmám. Szerintem a stressz hatásos: vizsgaidőszakban sosem volt allergiám, napokkal később igen. A kávé talán stresszel...
Előzmény: Blue_highway_ACE (237)
Blue_highway_ACE Creative Commons License 2003.10.02 0 0 237
Üdv!

Szálka van az agyamban, segítsetek kihúzni lécci!
A probléma a következő:

Pollenalergiában szenvedek, rengeteg fű-fa és egyéb növény porára vagyok érzékeny. Folyik az orrom, könnyezem, stb... szerencsére ebben ki is merül a dolog, asztmatikus rohamaim nincsenek.

Az utóbbi néhány évben vettem észre, hogy a dohányfüst (konkrétan a cigarettafüst) belélegzése enyhíti a tüneteimet. Hozzáteszem, NEM vagyok dohányos és a közvetlen környezetemben senki sem az.

Azt viszont sokszor tapasztaltam már, hogy az orrfolyásom és tüsszögésem jelentősen csökken, sőt gyakran el is múlik ha valaki rágyújt a közelemben ésa füstjét szívom, legyek akár zárt, akár nyitott helyen.

Emiatt ugyan nem fogok rászokni a bagóra, de odáig már eljutottam, hogy nyaranta inkább a dohányzó kocsiba szállok a vonaton, ha leutazom a nagyanyámhoz.

Ami külön érdekes, (és bizonyítja számomra hogy valóban van összefüggés a dohányfüst és az allergiás reakcióim enyhülése között) hogy másoktól is hallottam már erről a jelenségről.

Kérdés:
Mi van a dohányfüstben aminek ilyen hatása van és mi történik, hogy enyhül az allergiám?

Kérlek titeket, ha valaki tud segíteni, adjon nekem választ!

B_h_ACE

emp Creative Commons License 2003.07.18 0 0 236
jelölj ki magadon egy 10x10 cm - es felületet(szándékosan kerülöm a négyzetcentimétert), ahol nem okoz gondot neked az egy mázsa terhelés :)
Előzmény: bastyaelvtars (234)
JFEry Creative Commons License 2003.07.10 0 0 235
De buta vagy.

A 10 tonnától sem lesz más bajod, minthogy megfulladsz.

Előzmény: bastyaelvtars (234)
bastyaelvtars Creative Commons License 2003.07.10 0 0 234
Schoz:

"szerintem a vákuumot kibírja az emberi test.
(ha egy injekciós fecskend?nek befogod a végét, és kihúzod a szárát, akkor sem robban bele az ujjad, pedig ott is vákuum van, nem?) "

Tegyél az ujjad 1 négyzetcentis felületére 1 kg súlyt. Semmi bajod nem lesz. És ha befekszel 10 tonna alá? Pedig a nyomás kb ugyanakkora.

Ugyanez van fordítva is, ha belülről feszít szét 10 tonna.

Előzmény: Schoz (191)
Simply Red Creative Commons License 2003.05.23 0 0 233
Tudjuk, hogy alacsony hőmérsékleten fellép a szuperfolyékonyság és a szupravezetés jelensége. Mindkettő valami súrlódásfélének a megszűnését jelenti.
Kérdésem: Létezik-e "szupersíkosság" is, vagyis egy olyan jelenség, hogy alacsony hőmérsékleten két szilárd test egymáshoz viszonyított súrlódási együtthatója 0-ra csökken?
Platon Creative Commons License 2002.09.26 0 0 232
Kérdés:

Mikor kell elvégezni az sajátállapotredukciót?

Persze erre rávágják sokan hogy kölcsönhatáskor.

Azonban ez nem áll meg szerintem (aki meglehetősen laikus vagyok a témában) ugyanis a következő problémákat látom:

1, Ha modellezek valamit, akkor amig nem végzem el az állapotredukciót, addig nem tudom volt e kölcsönhatás.

2, Már a legegyszerübb kisérleti elrendezésnél is min amilyen pl. a kétrés kisérlet ellentmondás lép fel.

3, Ugyan definiálja már nekem valaki mit értünk kölcsönhatáson a kvantummechanikában.

Üdv!
Peti

beke Creative Commons License 2002.09.13 0 0 231
Gyerekkori ötletem a negyedik dimenzióba való be(ki)jutás:
gyorsítsd ( forgassad el) fel az anyagot fénynél nagyobb sebességre és mint ahogy a tarajos vízhullámok kijutnak a levegőbe,úgy kerülhet ki anyag a téren kívülre.Természetesen a téregyenletek minőségi változáson mennek keresztül.....
Előzmény: Nemozoli (230)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!